Повість О. Ю. Кобилянської «Земля». Психологічне трактування вічних проблем злочину й кари на українському матеріалі. Злочин та кримінальна відповідальність.

Про матеріал
Презентація до інтегрованого уроку "Повість О. Ю. Кобилянської «Земля». Психологічне трактування вічних проблем злочину й кари на українському матеріалі. Злочин та кримінальна відповідальність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина є ніщо інше як ряд її вчинків. Гегель Не вбий! Біблійна заповідь

Номер слайду 2

Завдання наші такі: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити;Не просто відповідати, а міркувати;Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 3

Вчинки громадян, які порушують приписи діючого права звуться “правопорушеннями”.

Номер слайду 4

Правопорушення Це протиправне, суспільно небезпечне, винне діяння (дія чи бездіяльність), що завдає шкоди суспільству, людям. Згадаймо, які ознаки правопорушення. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«Поведінка – це дзеркало, у якому кожен показує своє обличчя». Йо́ганн Во́льфґанґ фон Ґе́те

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Повість О. Ю. Кобилянської «Земля». Психологічне трактування вічних проблем злочину й кари на українському матеріалі. Злочин та кримінальна відповідальність.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Злочин – найнебезпечніше правопорушення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Види злочинів за рівнем їхньої тяжкості Невеликої тяжкості ( передбачено покарання до 2 років позбавлення волі ) Середньої тяжкості(передбачено покарання до 5 років позбавлення волі ) Тяжкі злочини (передбачено покарання до 10 років позбавлення волі ) Особливо тяжкі (передбачено покарання більше 10 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі ) Злочин – суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину. (стаття 11 Кримінального кодексу України)

Номер слайду 11

Суб'єкт злочину - фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого може наставати кримінальна відповідальність. стаття 18 Кримінального кодексу України

Номер слайду 12

Кримінальне право — це система норм, які визначають основи і принципи кримінальної відповідальності, встановлюють, які суспільно небезпечні діяння є злочином і які покарання можуть бути застосовані до особи, котра його вчинила.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Кримінальна відповідальність{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Види кримінальних покарань. Довічне позбавлення волі Позбавлення волі на певний час. Обмеження волі Виправні роботи. Громадські роботи. Штраф. Конфіскація майна Позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю. Позбавлення військового звання, чину, рангу Тримання військовослужбовця в дисциплінарному батальйоні Службові обмеження для військовослужбовців. Арешт. Криміна́льне покара́ння — захід державного примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, яка вчинила злочин, і полягає в передбаченому кримінальним законом обмеженні прав і свобод засудженого. Кримінальна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, яка полягає в обмеженні прав і свобод особи, яка вчинила злочин, що індивідуалізується в обвинувальному вироку суду і здійснюється спеціальними уповноваженими органами.

Номер слайду 15

Які ознаки злочину? Покарання за злочин для всіх однакові?

Номер слайду 16

Отже, і вбивство, і братовбивство—це злочини. І хоча братовбивство—не типове явище тогочасного суспільства, проте сюжет не новий у літературі.

Номер слайду 17

Біблійне оповідання про Каїна і Авеля

Номер слайду 18

Тиціан “Каїн і Авель” Рубенс “Вбивство Авеля Каїном”Рубенс “Каїн вбиває Авеля”.

Номер слайду 19

Історія Каїна і Авеля знайшла своє відображення й у світовій літературі, й у вітчизняній класиці. Це поема Джорджа Байрона “Каїн”, Івана Франка “Смерть Каїна”, про обох братів писав Шарль Бодлер у творі “Каїн”, «Братовбивство» Кафки.

Номер слайду 20

Каїн й Авельppt_c

Номер слайду 21

«Люди, схаменіться! Так не повинно бути, так не можна!»

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сім’я Івоніки тримається на культі праці.

Номер слайду 25

Земля для Михайла перестала бути всеосяжною метою, як у батька й матері.

Номер слайду 26

У Сави не лежить любов до праці на землі.

Номер слайду 27

Провина Марійки перед Анною.

Номер слайду 28

Михайло. Сава. Спокійний,Нервовий, вразливийпрацьовитий Не дуже працьовитий. Не має згубних звичок Має погані звички. Відчуває відразу до стрільби. Любить стрільбу, полювання, азартний. Поважає батьків. Не дуже поважає батьків. Цінує в Анні доброту, порядність, чесність. Цінує в Рахірі вседозволеність, Слабодухий (слабкий духом у війську)Сильний до будь-яких випрбуваньбратовбивця. Михайло. Сава. Спокійний. Нервовий, вразливий. Працьовитий Не дуже працьовитий. Не має згубних звичок Має погані звички. Відчуває відразу до стрільби. Любить стрільбу, полювання, азартний. Поважає батьків. Не дуже поважає батьків. Цінує в Анні доброту, порядність, чесність. Цінує в Рахірі вседозволеність Слабодухий (слабкий духом у війську)Сильний до будь-яких випрбуваньбратовбивця

Номер слайду 29

Порушено давню, як світ, проблему переступу моралі та її наслідки, що впливають на подальше життя.

Номер слайду 30

Суд і справедливий вирок убивці були б кращим вироком, ніж нестерпні муки совісті та людський осуд.

Номер слайду 31

“Люби свого ближнього як самого себе”

Номер слайду 32

… нема такого Кодексу, який силоміць примусить і навчить любити.

Номер слайду 33

Батьки – приклад для дитини. Виховувати – це значить творити людину. У будь – який момент залишати всі свої справи і зайнятися дитиною. Не ставити дитину в становище, коли вона змушена оборонятися брехнею. Турбуватися про те, щоб дитяче серце не стало грубим, злим, холодним, байдужим і жорстоким в результаті «виховання». Дитину виховує кожна хвилина життя, кожний куточок землі, кожен батьківський крок, слово, справа. Щоб виростити людину треба витрачати на дитину вдвічі більше.

Номер слайду 34

Мене вразив факт…- Після ознайомлення з повістю О. Кобилянської «Земля» я зрозуміла (мів)…“Продовж речення…”

Номер слайду 35

“АСОЦІЮВАННЯ” ЗЕМЛЯ ДЛЯ МЕНЕ ЦЕ:

Номер слайду 36

Земля, як і будь – яка власність – річ зваблива, але найбільше багатство не варте нічого, якщо воно замішане на людській крові; немає у світі цінностей, які переважали б людське життя.

Номер слайду 37

«Все треба берегти…»Кажуть, що треба берегти світ, Бо він може загинути. Лише краса наш світ врятує,Як кожен з нас її відчує,Як кожен з нас її у серці пронесе,Тоді у світі збережеться все!

Номер слайду 38

Скласти сенкан до слів: злочин і кара, земля і людина. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: 

pptx
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку