Повторення. Частини мови

Про матеріал
Презентація узагальнення знань, головні поняття. Можна використовувати на уроці, можна дати дітям для самостійного опрацювання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО ПРО ЧАСТИНИ МОВИВиконала: Вчитель початкових класів ХЗОШ№ 164 Заваліпіч К. В.

Номер слайду 2

ІМЕННИКЯ предмети називаю,Навіть рід свій власний маю. На питання хто? що?Залюбки відповідаю. Хто? – зайчисько. Що? – вареник. Здогадались – я (іменник). ВПРАВА «КАРУСЕЛЬ» (повторимо теоретичний матеріал по темі «Іменник»)Іменник – самостійна частина мови, що означає назву предмета і відповідає на питання хто? що?Іменники є назвами істот і неістот.Іменники бувають загальними і власними.Іменники належать до одного з родів (чоловічого, жіночого або середнього). Більшість іменників змінюються за числами. Є два числа: однина і множина. Зміну закінчень іменників називають відмінюванням. Іменники мають 7 відмінків. Кличний відмінок не відповідає на запитання. Його використовують у звертаннях. Зміна іменників за відмінками необхідна для зв’язку з іншими словами. Крім відмінкових закінчень використовують прийменники.

Номер слайду 3

ПРИКМЕТНИКНазиває він ознаки,Все він знає про предмет: Липовий,смачний,солодкий,Здогадаєшся, що мед. А про всі його прикмети. Розповів нам хто?(Прикметник)Вправа «Мікрофон»Повторимо, що ми вивчили про прикметник: Прикметник – це самостійна частина мови, що називає ознаку предмета і відповідає на питання який ? яка? яке? які?Прикметники завжди узгоджуються в тому числі, роді, відмінку, що й іменник, з яким він пов'язаний. Прикметник змінюється за числами, відмінками, а в однині – і за родами.

Номер слайду 4

ДІЄСЛОВОХодить, робить, носить, сіє,Слово плаче і радіє, Усміхається і мріє. Про яку частину мови йдеться?(Дієслово)Дієслово – це самостійна частина мови, що називає дію або стан предмета і відповідає на питання що робить? що робив? що буде робити?У реченні дієслово є присудком. Дієслово має три часи: теперішній, минулий, майбутній. Форму роду мають тільки дієслова минулого часу однини. Рід дієслів залежить від роду пов’язаних з ним іменників.

Номер слайду 5

ЧИСЛІВНИК Частина мови ділова,Я знаю скільки два і два. Година котра знаю теж. Моїм завданням немає меж. Бо я із числами дружу,Спитайте: скільки? Я скажу. (Числівник)Числівник – це самостійна частина мови, що вказує на кількість предметів або порядок при лічбі та відповідає на питання скільки? який? котрий? За значенням числівники поділяються на кількісні і порядкові. У реченні можуть бути як головними, так і другорядними членами речення. Числівник – це найменша за кількістю слів частина мови, що нараховує їх усього кілька десятків.

Номер слайду 6

Час використовувати свої знання!r

Номер слайду 7

ІМЕННИКЗапиши словосполучення,зроби розбір іменника, як частини мови :тепла осінь. Морфологічний розбір іменника. Аналізоване слово. Питання. Частина мови. Початкова форма.Істота чи неістота. Власна чи загальна назва. Рід. Число.

Номер слайду 8

ПРИКМЕТНИКСпиши речення: Над рідним краєм лине дзвінка пісня. Завдання. Підкреслити граматичну основу речення. Визначити частини мови. Зробити морфологічний розбір виділеного слова. Морфологічний розбір прикметника. Аналізоване слово. Питання. Частина мови. Початкова форма. Рід. Число. Член речення.

Номер слайду 9

ДІЄСЛОВОСпиши речення Дівчата збирали соковиті яблука. Завдання. Підкреслити граматичну основу речення. Визначити частини мови. Зробити морфологічний розбір виділеного слова. Морфологічний розбір дієслова Аналізоване слово. Питання. Частина мови. Початкова форма. Завершена чи незавершена дія. Час. Рід. Член речення

Номер слайду 10

ЧИСЛІВНИКСпиши речення. Заняття в школі закінчуються о тринадцятій годині. Завдання. Підкреслити граматичну основу речення. Визначити частини мови. Зробити морфологічний розбір виділеного слова.. Морфологічний розбір числівника. Аналізоване слово. Питання. Частина мови. Початкова форма. Кількісний чи порядковий. Число. Рід.

Номер слайду 11

Розділи слова на групи, залежно від частини мови. Стрибати, високий, малювання,, стрибки, високо, малювати, висота, читання, читанка, височіти, читати, повага, поважати, лікарня, поштар, водить, водний, вода.

Номер слайду 12

Гарна робота! Як дізнатися, до якої частини мови належить те чи інше слово? До яких слів не можна поставити питання?

pptx
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
1202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку