Позакласний захід для 5-7 класів "Дивний світ води"

Про матеріал

Позакласний захід «Дивний світ води»

Мета: розширити значення учнів про роль води у природі, її значення для

живих організмів, в житті людини, і як фактора формування клімату

планети: познайомити з кругообігом води у природі; формувати

екологічне мислення, виховувати бережливе ставлення до природи,

зокрема, її водних багатств; на прикладі цікавих експериментів з водою

продемонструвати властивості води з поясненням фізичних явищ.

Обладнання: екологічна газета, набір юного експериментатора.

Форма проведення: науково - практична конференція.

Зміст заходу

І. Вступне слово вчителя

Ви вже багато знаєте про властивості води, про її значення для живих організмів. Але помилкою було б думати, що тільки для живих істот потрібна вода. Її роль на планеті Земля цим не обмежується.

Сьогодні ми більш детально спробуємо відповісти на питання:

1.Яке значення має вода для живих організмів?

2.Яка роль води у формуванні клімату Землі?

3.Які є джерела води?

4.Як відбувається кругообіг води і природі?

Знайшовши відповідь на ці питання, ви краще зрозумієте закони, що діють у природі. Заклики про збереження чистоти водойм із просто слів перетворяться на глибоке переконання, що майбутнє планети Земля залежить і від вас, від вашої, хай маленького, але внеску в збереження чистоти природи.

А допоможуть мені члени загону юних екологів. Вони проробили велику роботу, працюючи з науковою літературою, довідниками і представлять вам цікаву інформацію.

Друга частина нашої конференції презентація цікавих експериментів яку ми назвали «Дивний світ води».

А зараз я надаю слово моїм помічникам.

ІІ. Безмежний світ води.

(підготувала Пилипчук Ганна)

Ми змалечку знаємо, що вода – одна з головних умов життя на Землі. Вода – життєво необхідна речовина, без неї не обійтись, її нічим не замінити. Водою вкрито біля 71 % земної поверхні. Із них 3 % складає прісна вода; більша частина засів прісної води – це льодовики та крига вічної мерзлоти, невелика частина – річки, озера та джерельця. Останні 97 % всесвітніх водних масивів – це солона вода морів та океанів. Організм людини містить близько 70 % води.

Кожний знає, що вода найпоширеніша речовина на Землі і універсальна речовина у Всесвіті; це універсальний розчинник; і нарешті, вода – колиска життя на планеті. Саме у воді зародилося життя. Вода захищала перші живі організми від жорстокого випромінювання Сонця. Приблизно 3 млрд років тому з'явилися у воді океанів синьо-зелені одноклітинні водорості і почали виробляти кисень. Перші рослини, а потім і тварини виникли на Землі саме у воді. Не даремно сольовий склад нашої крові дуже близький до сольового складу морської води. Поступово склад атмосфери змінювався, збагачуючись киснем, умови на суші ставали придатними для виходу рослин і тварин із моря на поверхню Землі.

Немало важлива особливість води – це кругообіг води. Повний кругообіг води проходить за 30-50 років. Це означає, що волога, яка випарувалася з поверхні Землі 30-50 років тому назад, зараз перетворилася в грунтову воду, яку ми використовуємо для харчування.

Отже, треба зробити серйозні висновки – якщо ми будемо продовжувати забруднювати воду промисловими, сільськогосподарськими та побутовими відходами – наступні покоління отримають від нас у спадок не питну воду, а хімічний розчин. Земляни повинні замислюватися над наслідками своєї діяльності, прикласти максимум зусиль для збереження води.

Дефіцит води вже сьогодні відчувають мешканці великих промислових міст. В цих містах на побутові потреби використовують очищену воду. Для цього використовують хлорку – хлорування води. Але треба пам'ятати, що хлор шкідливий організму і при цьому вода набуває специфічного запаху. Ще один спосіб очищення води озоном, хоча, отримання озону – процес дорогий і в концентрованому вигляді, в тому, в якому він вводиться в неочищену воду, озон – отрута. Озонування води здійснює комплексну обробку води: знезараження, знебарвлення, знищення запаху.

Сьогодні за нехватки чистої питної води кожні 8 секунд помирає 1 дитина.

Забруднення води сьогодні – ця проблема загрожує всьому людству!!!

ІІІ. Роль води в житті людини.

( підготував Доценко Микола)

Вода – одна із найголовніших умов життя на Землі. Кожна людина перед тим, як відкриває кран щодня, не задумується скільки літрів води вона спускає марно.

Мабуть, кожен хоч раз задумувався над тим, звідки постачається вода і скільки її. Якщо людство і далі так буде не бережно ставитися до води, то рано чи пізно вона вичерпається і тоді життя буде просто неможливим. Адже без води ми не зможемо приготувати собі їжу, не будемо слідкувати за особистою гігієною і в решті-решт не споживаючи води 2-3 дні, можна померти.

Кожна людина щодоби споживає близько 300 літрів води. Це досить високий рівень споживання, бо для комфортних умов користування водою в домівках достатньо 150-200 літрів.

Економити питну воду особливо важливо, адже ставлячись до неї бережливо, ми зможемо врятувати нашу країну від виснаження та забруднення. Аналізуючи стан забезпечення водними ресурсами України спостерігаємо сумну картину. Більша частина території України, а саме північно-східна, східна, південна та центральна, відчувають дефіцит питної води.

Кожна домогосподарка, коли миє посуд чи пере білизну, навіть не здогадується скільки літрів води може витратити марно. Тому я хочу всім навести декілька порад, як економніше використовувати воду в побутових цілях.

Чистячи зуби, дуже зручно і економно користуватися індивідуальним стаканчиком, в якому після процедури можна зберігати зубну щітку.

При голінні, чоловікам можна б було користуватись замість постійного протоку, водою налитою в чашку умивальника, випуск якої перекритий пробкою, а проточну воду доцільно використовувати для промивання бритви.

Під час купання у душі потрібно вимикати воду під час нахилення.

Багато хто миє автомобіль струменем зі шланга, а це призводить до неймовірних втрат води. Для уникнення значних втрат води допоможе зручна для автомобілістів гумотканева каністра для води. Вона практично не потребує місця в автомобілі.

Сподіваюсь, якщо всі почнуть дотримуватись цих порад, то, можливо, можна було б врятувати самих себе від нестачі води.

Я вважаю, що кожна людина повинна продумувати своє життя наперед. Наприклад, що станеться з людиною через декілька років, якщо зараз вона так нехтує водою. Сьогодні вже можна зустріти чимало замінників деяких натуральних продуктів харчування на хімічні, одяг і взуття синтетичне, а чи здатен хтось уявити замінник води ? !

Я за те, щоб люди любили свою природу і берегли її. Адже природа – це невід'ємна частина людського життя.

IV. Кругообіг води в природі – казка «Крапелька - мандрівниця»

(підготувала Кривошея Євгенія)

Коли дивишся на Землю з космосу, то бачиш майже суцільну синю пляму води, ця пляма складається з безліч маленьких краплинок. Звичайно, стає сумно коли одна краплина губиться і залишається зовсім одна.

Було це весною. Сонечко припікало і вода потихеньку почала оживати та прогріватися і деякі краплинки почали пустувати. Згодом до них приєдналися і інші. Безліч крапельок піднялися над повноводною річкою. А легенький вітерець підхопив їх і поніс на луки, за мить гурт крапельок опинилися над лісом. А вітер піднімав їх все вище і вище. Серед них була і зовсім молода крапелька, яка жодного разу не була на небі. Коли крапелька почала підніматися, їй стало страшно, бо вона не знала, що її чекає. Коли вона була в річці то поряд завжди була її мама, сестри та брати, а тепер вона опинилася серед незнайомих крапельок.

Піднявшись високо-високо вона зрозуміла, що боялася недарма, всі її нові друзі не рухалися і не розмовляли, від цього їй стало ще страшніше. Наша мандрівниця заплакала, її теплі сльози покотилися та окропили замороження крапельки. Сталося диво, її друзі оживали. Раптом вона відчула тепло і почала стрімко падати вниз не встигши відчути страху або радості, крапельки знов опинилися вдома зі своїми друзями. Її радості не було меж і тепер, кожного разу, коли крапелька піднімалася на небо, вона раділа і насолоджувалася новими відчуттями, адже вона раділа і насолоджувалася новими відчуттями, адже вона завжди поверталася на Землю до рідних та друзів, а друзів завжди ставало вдвічі більше.

V. Історична довідка про походження природного джерела «Надія»

(підготувала Молодан Яна)

Село Надія – один із мальовничих куточків нашого краю. Всі хто сюди звітав, то обов'язково звітає і в друге. Адже природа села чарує око і радує серце й душу кожного мешканця. А природне джерело «Надія» придає більшої мальовничості цьому краю.

Свого часу це джерело прісної води мало великий дебет та резервуар об'ємом 100 куб. метрів, зроблений з дерев'яних брусів. Біля нього була розташована насосна станція. Криниця є джерелом якісної питної води для мешканців села Надія, вода використовувалася також і на полив сільськогосподарських культур та городини. До криниці щорічно приїжджало багато мешканців зі Сватове та сусідніх промислових міст Луганщини – Рубіжного, Северодонецька, Борової. Два ставки біля джерела доповнюють прекрасний природний ландшафт цієї місцевості.

Ця територія з давніх–давен була місцем проведення традиційних сільських урочистостей,(Свято першого снопа, обжинки, День села), місцем проведення релігійних свят (Водохреща, Великдень, Трійці, Спас), місцем проведення позашкільних заходів (День туризму, День Довкілля, Весняна толока, екскурсії з екології, місце відпочинку та оздоровлення дітей пришкільного табору.

Вода з джерела має цілющі властивості. Якщо людина в цьому місці, то обов'язково набирає з собою в пляшку води.

З 1825 року село Надія входив до складу аракчеєвських військових поселень Катеринославського Першого поселеного ескадрону з фурштатською ротою, де було число душ господарів 13, помічників – 14, взагалі люду різного – 203. (Харківський обласний державний архів. Ф-Р304 ст. 122-123; М.Т. Янко Топонімічний довідник Української РСР «Радянська школа» Київ, 1973 рік).

Місцеві сторожили розповідали, що колись ця місцевість була маєтком пана Минченка. Довкола був прекрасний панський сад, залишки якого існують і зараз. В кінці 18 ст. на початку 19 ст. у панському саду була побудована криниця. До маєтка щозими приїздила його дружина, пані Надія, щоб у цьому мальовничому місці розважитися і Різдвяні свята, освятитися на Водохреща водою із криниці.

За розповідями однієї бабусі, то вона перед тим, як збиралася у далеку дорогу, напувала коней водою із криниці. І тоді коні без зупинки мчались до зазначеного місця.

Років з п'ятнацять назад до криниці завжди приїжджали у день свого весілля молодяда , щоб окропитися джерельною водою і віддячували їй за це монетами , які кидали у криницю. Це був особлий святковий обряд подружніх пар. Про це мені розповідали мої батьки, вони теж на своє весілля їздили до криниці.

Зараз шкільна громада всіма силами намагаються слідкувати за мальовничим куточком природи.

Я більше за все хочу, аби цей дивовижний край жив вічно. Щоб своєю красою він зачаровував наступні покоління.

VI. Літературна сторінка - вірші, казки про воду.

(підготувалиа Кривошея Євгенія.)

Джерельна вода

В моїм селі стоїть криниця,

Вода смачна – що не напитись,

Бузком чарівним оповита,

І співом солов'їв залита.

У неї верби задивлялись,

І зорі в нічку милувались,

А ясне сонце вдень сміялось,

Ось так давно вона стоїть,

Ніхто не знає скільки літ.

Для пані тут водицю брали,

Чарівне личко умивали,

Коней солдати напували,

Та й піонери тут бували,

Криницю також доглядали.

Біжить вода - прозора, чиста,

Хоча минули вже роки,

Та все одно вода найкраща,

Напитись в спеку її – щастя.

Сюди і зайчик прибіжить,

І бджілка зранку прилетить.

Такі місця потрібно знати,

Їх берегти і доглядати,

Бо все це матінка земля,

Бо Батьківщина це моя!

Казка « Чарівна криниця»

Колись дуже давно, коли саме не знають навіть сторожили нашого села, на хуторі жила дуже красива дівчина Надія.

Вона мала все, що забажає, безліч одягу, дорогоцінних прикрас, вірних друзів. Життя було схоже на казку і дівчинка вважала, що так буде завжди. Але сталося не так як гадалося, Надійка тяжко захворіла. Сонце за вікном почало гріти не так тепло, вітер почав віяти не так ніжно, друзі не могли зрозуміти, що сталося із їхньою подружкою. Навіть природа почала сумувати. Зібравши останні сили Надійка підвилася з ліжка та пішла прощатися з рідним краєм. Не помітивши як зайшла так далеко в ліс де жодного разу не була, помітила чудову галявину заквітчану пролісками та рястом. Їй захотілося ближче підійти до галявини, щоб відчути запах, доторкнутися до квітів. Єдиною перешкодою на її шляху було джерело.

Вважаючи, що втрачати нічого, дівчинка попрямувала до галявини через струмочки, що несли джерельну воду. Ступивши у воду Надійка зробила три кроки і завмерла на місці, вона відчула легкість у ногах , дихання стало вільним і голова не була вже такою важкою. Хвороба відступила. Щастю дівчинки не було меж, і вона вирішила розповісти усім про цілющі властивості джерельної води. З того часу на хуторі не захворіла жодна людина. Джерело назвали «Надія», та не тому, що воно вилікувало дівчинку, а тому що поверну надію людям.

Минуло багато часу, джерело вірно попрацювало на користь людям, жодного разу не відмовило, але через людину почало занепадати і потребувати допомоги.

Пам'ятаючи цю історію вже сучасні дівчатка та хлопчики вирішили відродити та облаштувати природне джерело з надією , що його джерельна вода стане в пригоді ще не одній людині, віддячить і напоїть своєю водою усіх страждущих.

VII. Пізнавальні досліди з водою.

(Додаток фоторепортаж)

Дослід 1. «Вместительный стаканчик».

Сколько скрепок влезет в маленький стаканчик, наполнений водой доверху перед тем, как вода из него начнет выливаться?

Дослід 2. «Вода – волшебный клей».

Очень сильное слипание двух стеклянных поверхностей, если между ними находится несколько капель воды, и их легкое разделение при погружении в воду.

Дослід 3. «Плавающая скрепка».

Обыкновенную канцелярскую скрепку с помощью тонкой проволоки осторожно положите на поверхность воды. Скрепка будет плавать на поверхности воды, хотя ее плотность больше плотности воды.

Дослід 4. «Как заставить теннисный шарик плавать в центре стакана, не касаясь стенок?»

Дослід 5. «Переливаем воду».

Поставьте стакан, наполненный водой, на подставку, а второй, пустой – на стол. Полоску сукна нужно расположить так, чтобы ее концы находились в обоих стаканах. Через время вода из верхнего стакана перетечет в нижний.

Дослід 6. «Не возгорание воздушного шарика с водой внутри».

Налейте в воздушный шарик воды и надуйте его. Поместите шарик в пламя свечи. Как ты думаешь, шарик лопнет?

VIII. Заключне слово вчителя

Любі діти, прослухавши виступи моїх помічників, маю надію, що ви черпнули для себе знання про роль води як у природі так і в житті людини.

Вам сподобалися досліди з водою?

Я хочу щоб ви всі разом сказали : «Воду треба берегти!»

Перегляд файлу

Позакласний захід    «Дивний світ води»

 

Мета: розширити значення учнів про роль води у природі, її значення для

          живих організмів, в житті людини, і як фактора формування клімату

           планети: познайомити з кругообігом води у природі; формувати

          екологічне мислення, виховувати бережливе ставлення до природи,

          зокрема, її водних багатств; на прикладі цікавих експериментів з водою

          продемонструвати властивості води з поясненням фізичних явищ.

Обладнання: екологічна газета, набір юного експериментатора.

Форма проведення: науково - практична конференція.

 

Зміст заходу

 

І. Вступне слово вчителя

Ви вже багато знаєте про властивості води, про її значення для живих організмів. Але помилкою було б думати, що тільки для живих істот потрібна вода. Її роль на планеті Земля цим не обмежується.

Сьогодні ми більш детально спробуємо відповісти на питання:

  1. Яке значення має вода для живих організмів?
  2. Яка роль води у формуванні клімату Землі?
  3. Які є джерела води?
  4. Як відбувається кругообіг води і природі?

Знайшовши відповідь на ці питання, ви краще зрозумієте закони, що діють у природі. Заклики про збереження чистоти водойм із просто слів перетворяться на глибоке переконання, що майбутнє планети Земля залежить і від вас, від вашої, хай маленького, але внеску в збереження чистоти природи.

А допоможуть мені члени загону юних екологів. Вони проробили велику роботу, працюючи з науковою літературою, довідниками і представлять вам цікаву інформацію.

Друга частина нашої конференції презентація цікавих експериментів яку ми назвали «Дивний світ води».

А зараз я надаю слово моїм помічникам.

 

ІІ. Безмежний світ води.

(підготувала Пилипчук Ганна)

Ми змалечку знаємо, що вода – одна з головних умов життя на Землі. Вода – життєво необхідна речовина, без неї не обійтись, її нічим не замінити. Водою вкрито біля 71 % земної поверхні. Із них 3 %  складає прісна вода; більша частина засів прісної води – це льодовики та крига вічної мерзлоти, невелика частина – річки, озера та джерельця. Останні 97 % всесвітніх водних масивів – це солона вода морів та океанів. Організм людини містить близько 70 % води.

Кожний   знає, що вода найпоширеніша речовина на Землі і універсальна речовина у Всесвіті; це універсальний розчинник; і нарешті, вода – колиска життя на планеті. Саме у воді зародилося життя. Вода захищала перші живі організми від жорстокого випромінювання Сонця. Приблизно 3 млрд років тому з’явилися у воді океанів синьо-зелені одноклітинні водорості і почали виробляти кисень. Перші рослини, а потім і тварини виникли на Землі саме у воді. Не даремно сольовий склад нашої крові дуже близький до сольового складу морської води. Поступово склад атмосфери змінювався, збагачуючись киснем, умови на суші ставали придатними для виходу рослин і тварин із моря на поверхню Землі.

Немало важлива особливість води – це кругообіг води. Повний  кругообіг води проходить за 30-50 років. Це означає, що волога, яка випарувалася з поверхні Землі 30-50 років тому назад, зараз перетворилася в грунтову воду, яку ми використовуємо для харчування.

Отже, треба зробити серйозні висновки – якщо ми будемо продовжувати забруднювати воду промисловими, сільськогосподарськими та побутовими відходами – наступні покоління отримають від нас у спадок не питну воду, а хімічний розчин. Земляни повинні замислюватися над наслідками своєї діяльності, прикласти максимум зусиль для збереження води.

Дефіцит води вже сьогодні відчувають мешканці великих промислових міст. В цих містах на побутові потреби використовують очищену воду. Для цього використовують хлорку – хлорування води. Але треба пам’ятати, що хлор шкідливий організму і при цьому вода набуває специфічного запаху. Ще один спосіб очищення води озоном, хоча, отримання озону – процес дорогий і в концентрованому вигляді, в тому, в якому він вводиться в неочищену воду, озон – отрута. Озонування води здійснює комплексну обробку води: знезараження, знебарвлення, знищення запаху.

Сьогодні за нехватки чистої питної води кожні 8 секунд помирає 1 дитина.

Забруднення води сьогодні – ця проблема загрожує всьому людству!!!

 

 

ІІІ. Роль води в житті людини.

 ( підготував Доценко Микола)

Вода – одна із найголовніших умов життя на Землі. Кожна людина перед тим, як відкриває кран щодня, не задумується скільки літрів води вона спускає марно.

Мабуть, кожен хоч раз задумувався над тим, звідки постачається вода і скільки її. Якщо людство і далі так буде не бережно ставитися до води, то рано чи пізно вона вичерпається і тоді життя буде просто неможливим. Адже без води ми не зможемо приготувати собі їжу, не будемо слідкувати за особистою гігієною і в решті-решт не споживаючи води 2-3 дні, можна померти.

Кожна людина щодоби споживає близько 300 літрів води. Це досить високий рівень споживання, бо для комфортних умов користування водою в домівках достатньо 150-200 літрів.

Економити питну воду особливо важливо, адже ставлячись до неї бережливо, ми зможемо врятувати нашу країну від виснаження та забруднення. Аналізуючи стан забезпечення водними ресурсами України спостерігаємо сумну картину. Більша частина території України, а саме північно-східна, східна, південна та центральна, відчувають дефіцит питної води.

Кожна домогосподарка, коли миє посуд чи пере білизну, навіть не здогадується скільки літрів води може витратити марно. Тому я хочу всім навести декілька порад, як економніше використовувати воду в побутових цілях.

  • Чистячи зуби, дуже зручно і економно користуватися індивідуальним стаканчиком, в якому після процедури можна зберігати зубну щітку.
  • При голінні, чоловікам можна б було користуватись замість постійного протоку, водою налитою в чашку умивальника, випуск якої перекритий пробкою, а проточну воду доцільно використовувати для промивання бритви.
  • Під час купання у душі потрібно вимикати воду під час нахилення.
  • Багато хто миє автомобіль струменем зі шланга, а це призводить до неймовірних втрат води. Для уникнення значних втрат води допоможе зручна для автомобілістів гумотканева каністра для води. Вона практично не потребує місця в автомобілі.

Сподіваюсь, якщо всі почнуть дотримуватись цих порад, то, можливо, можна було б врятувати самих себе від нестачі води.

Я вважаю, що кожна людина повинна продумувати своє життя наперед. Наприклад, що станеться з людиною через декілька років, якщо зараз вона так нехтує водою. Сьогодні вже можна зустріти чимало замінників деяких натуральних продуктів харчування на хімічні, одяг і взуття синтетичне, а чи здатен хтось уявити замінник води ? !

Я за те, щоб люди любили свою природу і берегли її. Адже природа – це невідємна частина людського життя.

 

IV. Кругообіг води в природі – казка «Крапелька - мандрівниця»

(підготувала Кривошея Євгенія)

 Коли дивишся на Землю з космосу, то бачиш майже суцільну синю пляму води, ця пляма складається з безліч маленьких краплинок. Звичайно, стає сумно коли одна краплина губиться і залишається зовсім одна.

Було це весною. Сонечко припікало і вода потихеньку почала оживати та прогріватися і деякі краплинки почали пустувати. Згодом до них приєдналися і інші. Безліч крапельок піднялися над повноводною річкою. А легенький вітерець підхопив їх і поніс на луки, за мить гурт крапельок опинилися над лісом. А вітер піднімав їх все вище і вище. Серед них була і зовсім молода крапелька, яка жодного разу не була на небі. Коли крапелька почала підніматися,  їй стало страшно, бо вона не знала, що її чекає. Коли вона була в річці то поряд завжди була її мама, сестри та брати, а тепер вона опинилася серед незнайомих крапельок.

Піднявшись високо-високо вона зрозуміла, що боялася недарма, всі її нові друзі не рухалися і не розмовляли, від цього їй стало ще страшніше. Наша мандрівниця заплакала, її теплі сльози покотилися та окропили замороження крапельки. Сталося диво, її друзі оживали. Раптом вона відчула тепло і почала стрімко падати вниз не встигши відчути страху або радості, крапельки знов опинилися вдома зі своїми друзями. Її радості не було меж і тепер, кожного разу, коли крапелька піднімалася на небо, вона раділа і насолоджувалася новими відчуттями, адже вона раділа і насолоджувалася новими відчуттями, адже вона завжди поверталася на Землю до рідних та друзів, а друзів завжди ставало вдвічі більше.

 

V. Історична довідка про походження природного джерела «Надія»

(підготувала Молодан Яна)

Село Надія – один із мальовничих куточків нашого краю. Всі хто сюди звітав, то обовязково звітає і в друге. Адже природа села чарує око і радує серце й душу кожного мешканця. А природне джерело «Надія» придає більшої мальовничості цьому краю.

Свого часу це джерело прісної води мало великий дебет та резервуар об’ємом 100 куб. метрів, зроблений з дерев’яних брусів. Біля нього була розташована насосна станція. Криниця є джерелом якісної питної води для мешканців села Надія, вода використовувалася також і на полив сільськогосподарських культур та городини. До криниці щорічно приїжджало багато мешканців зі Сватове та сусідніх промислових міст Луганщини – Рубіжного, Северодонецька, Борової. Два ставки біля джерела доповнюють прекрасний природний ландшафт цієї місцевості.

Ця територія з давніх–давен   була місцем проведення традиційних сільських урочистостей,(Свято першого снопа, обжинки, День села), місцем проведення релігійних свят (Водохреща, Великдень, Трійці, Спас), місцем проведення позашкільних заходів (День туризму, День Довкілля, Весняна толока, екскурсії з екології, місце відпочинку та оздоровлення дітей пришкільного табору.

Вода з джерела має цілющі властивості. Якщо людина в цьому місці, то обовязково набирає з собою в пляшку води.

З 1825 року село Надія входив до складу аракчеєвських військових поселень Катеринославського Першого поселеного ескадрону з фурштатською ротою, де було число душ господарів 13, помічників – 14, взагалі люду різного – 203. (Харківський обласний державний архів. Ф-Р304 ст. 122-123; М.Т. Янко Топонімічний довідник Української РСР «Радянська школа» Київ, 1973 рік).

Місцеві сторожили розповідали, що колись ця місцевість була маєтком пана Минченка. Довкола був прекрасний панський сад, залишки якого існують і зараз. В кінці 18 ст. на початку 19 ст. у панському саду була побудована криниця. До маєтка щозими приїздила його дружина, пані Надія, щоб у цьому мальовничому місці розважитися і Різдвяні свята, освятитися на Водохреща водою із криниці.

За розповідями однієї бабусі, то вона перед тим, як збиралася у далеку дорогу, напувала коней водою із криниці. І тоді коні без зупинки мчались до зазначеного місця.

Років з п’ятнацять назад до криниці завжди приїжджали у день свого весілля молодяда , щоб окропитися джерельною водою і віддячували їй за це монетами , які кидали у криницю. Це був особлий святковий обряд подружніх пар. Про це мені розповідали мої батьки, вони теж на своє весілля їздили до криниці.

Зараз шкільна громада всіма силами намагаються слідкувати за мальовничим куточком природи.

Я більше за все хочу, аби цей дивовижний край жив вічно. Щоб своєю красою він зачаровував наступні покоління.

 

VI. Літературна сторінка - вірші, казки  про воду.

(підготувалиа Кривошея Євгенія.)

Джерельна вода

В моїм селі стоїть криниця,

Вода смачна – що не напитись,

Бузком чарівним оповита,

І співом соловїв залита.

У неї верби задивлялись,

І зорі в нічку милувались,

А ясне сонце вдень сміялось,

Ось так давно вона стоїть,

Ніхто не знає скільки літ.

Для пані тут водицю брали,

Чарівне личко умивали,

Коней солдати напували,

Та й піонери тут бували,

Криницю також доглядали.

Біжить вода - прозора, чиста,

Хоча минули вже роки,

Та все одно вода найкраща,

Напитись в спеку її – щастя.

Сюди і зайчик прибіжить,

І бджілка зранку прилетить.

Такі місця потрібно знати,

Їх берегти і доглядати,

Бо все це матінка земля,

Бо Батьківщина це моя!

 

 

 

 

 

 

                                Казка « Чарівна криниця»

 

Колись дуже давно, коли саме не знають навіть сторожили нашого села, на хуторі жила дуже красива дівчина Надія.

Вона мала все, що забажає, безліч одягу, дорогоцінних прикрас, вірних друзів. Життя було схоже на казку і дівчинка вважала, що так буде завжди. Але сталося не так як гадалося, Надійка тяжко захворіла. Сонце за вікном почало гріти не так тепло, вітер почав віяти не так ніжно, друзі не могли зрозуміти, що сталося із їхньою подружкою. Навіть природа почала сумувати. Зібравши  останні сили Надійка підвилася з ліжка та пішла прощатися з рідним краєм.  Не помітивши як зайшла так далеко в ліс де жодного разу не була, помітила чудову галявину заквітчану пролісками та рястом. Їй захотілося ближче підійти до галявини, щоб відчути запах, доторкнутися до квітів. Єдиною перешкодою на її шляху було джерело.

Вважаючи, що втрачати нічого, дівчинка попрямувала до галявини через струмочки, що несли джерельну воду. Ступивши у воду Надійка зробила три кроки і завмерла на місці, вона відчула легкість у ногах , дихання стало вільним і голова не була вже такою важкою. Хвороба відступила. Щастю дівчинки не було меж, і вона вирішила розповісти усім про цілющі властивості джерельної води. З того часу на хуторі не захворіла жодна людина. Джерело назвали «Надія», та не тому, що воно вилікувало дівчинку, а тому що поверну надію людям.

Минуло багато часу, джерело вірно попрацювало на користь людям, жодного разу не відмовило, але через людину почало занепадати і потребувати допомоги.

Пам’ятаючи цю історію вже сучасні дівчатка та хлопчики вирішили відродити та облаштувати природне джерело з надією , що його джерельна вода стане в пригоді ще не одній людині, віддячить і напоїть своєю водою усіх страждущих.

 

VII. Пізнавальні досліди з водою.

(Додаток фоторепортаж)

 

Дослід 1. «Вместительный стаканчик».

Сколько скрепок влезет в маленький стаканчик, наполнений водой доверху перед тем, как вода из него начнет выливаться?

 

Дослід 2. «Вода – волшебный клей».

Очень сильное слипание двух стеклянных поверхностей, если между ними находится несколько капель воды, и их легкое  разделение при погружении в воду.

 

Дослід 3. «Плавающая скрепка».

Обыкновенную канцелярскую скрепку с помощью тонкой проволоки осторожно положите на поверхность воды. Скрепка будет плавать на поверхности воды, хотя ее плотность больше плотности воды.

 

Дослід 4. «Как заставить теннисный шарик плавать в центре стакана, не касаясь стенок?»

 

Дослід 5. «Переливаем воду».

Поставьте стакан, наполненный водой, на подставку, а второй, пустой – на стол. Полоску сукна нужно расположить так, чтобы ее концы находились в обоих стаканах. Через время вода из верхнего стакана перетечет в нижний.

 

Дослід 6. «Не возгорание воздушного шарика с водой внутри».

Налейте в воздушный шарик воды и надуйте его. Поместите шарик в пламя свечи. Как ты думаешь, шарик лопнет?

 

VIII. Заключне слово вчителя

Любі діти, прослухавши виступи моїх помічників, маю надію, що ви черпнули для себе знання про роль води як у природі так і в житті людини.

Вам сподобалися досліди з водою?

Я хочу щоб ви всі разом  сказали : «Воду треба берегти!»

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Туінов Іван Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлюк Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ivanna Chemrat
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чемрат Иванна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Денщиков Руслан
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  6. Денщиков Руслан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Чемрат Іванна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Лусік Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Ольга Ширкова
    Дуже цікаві досліди, діти із задоволенням проводили!!!! Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Дубіна Ольга
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  11. Доценко Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Лусік Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Мороз Наталія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
doc
Додано
1 лютого 2018
Переглядів
1941
Оцінка розробки
4.8 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку