Позакласний захід до Дня захисника України на тему: «Майбутні захисники»

Про матеріал

Сценарій позакласного заходу до Дня захисника України (змагання) для учнів 5-го класу.

Перегляд файлу

Позакласний захід до Дня захисника України (змагання)

для учнів 5-го класу

Тема: Майбутні захисники

Мета: Виховання патріотизму, любові до Батьківщини, організувати активне й змістовне дозвілля учнів, формувати ціннісне ставлення до себе та до інших людей, виховувати почуття колективізму, вміння працювати в команді, вболівати один за одного, допомагати один одному, розвивати спритність, кмітливість; сприяти розвитку фізичних якостей школярів; виховувати моральні, естетичні, етичні якості та глибоке почуття патріотизму.

Оформлення: повітряні кульки, святкові плакати.
Музичне оформлення: патріотичні музичні композиції, веселі музичні композиції для конкурсів.
 

Хід заходу

 

1.     Вступне слово  

Учень 1.

Сьогодні в нашій школі свято, 
Тут сміху, радості багато. 
Сьогодні хлопчиків вітаєм, 
Всього найкращого бажаєм.

Учень2

Хоробрими, сміливими ростіть, 
Кордони України бережіть, 
Продовжуйте батьківську справу, 
Ростіть Вітчизні, всім на славу!

Звучить пісня про чоловіків.

Слово вчителя

Сьогодні ми зібралися, щоб відсвяткувати День захисника України. 14 жовтня, на Покрову, українці відзначають велике державне свято — День захисника України. Це прекрасна нагода зазирнути в сторінки історії та згадати не лише козаків, але й усіх, хто нині покликаний захищати нашу Батьківщину, і не лише зі зброєю в руках. А такі, я впевнена, неодмінно знайдуться серед Ваших близьких та знайомих.

День захисника України ніколи не буде традиційним святом з масовими гуляннями та веселими дійствами. Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем виборювали право на незалежність рідної держави; свято вшанування козацької доблесті та звитяги; свято вдячності ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю. І, нарешті, це день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України від зазіхань північного сусіда-агресора, та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави. Цей день обрали не випадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі. Козаки вважали Покрову своєю заступницею.

На Січі була церква на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Збираючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, дякували Їй за збережене життя.

Та не лише свято Покрови та День козацтва відзначають 14 жовтня. Вважається, що саме цього дня 1942 року була створена УПА. А вже 30 травня 1947-го Українська повстанська  армія  оголосила  празник  Покрова своїм офіційним святом.

День захисника України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.

Назва цього популярного в народі свята говорить сама за себе. Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

 Немає жодного хлопця, який би не мріяв стати мужнім, хоробрим, надійним захисником своєї Батьківщини. Але для цього потрібно готуватися заздалегідь. Адже солдат має бути дужим, спритним, кмітливим, мужнім, розумним, винахідливим: він повинен уміти приготувати їжу у складних умовах, а за необхідності вправно господарювати. Ми маємо впевнитися, що ви до цього готові, а тому влаштуємо вам випробування. За допомогою різноманітних конкурсів спробуємо це з’ясувати.

 

1 конкурс
"Лівоооо…руч!!!"

Хлопці мають вишикуватись у шеренгу. По команді ведучого, вони мають різко (рівнятися) повертатися у той бік, у який накаже ведучий. Ця гра на координацію і реакцію. Чому на реакцію? Тому що головним завданням ведучого є не просто давати команди, а затягувати слова, акцентуючи на останню частину команди "…руч". Тобто: "ЛівоооооооооооооРУЧ!", "ПравооооооооооооРУЧ!". І тільки на "…РУЧ" хлопці мають повертатися.
Хто повернувся останнім, чи не в той бік - виходить з гри. І так поки не залишиться один хлопець з шеренги. Він переможець.

2 конкурс

«Збери волю в кулак»

Участникам объявляют, что в этом конкурсе им придется собрать всю свою волю в кулак. После чего выносят большие листы бумаги, на которых написано слово «Воля». По сигналу ведущего каждый участник должен скомкать весь лист в кулаке, используя только одну руку. Победит тот, кто сделает это первым.

3 конкурс

«Метання снаряду»

Виготовлені хлопцями в попередньому конкурсі снаряди треба забросити в ціль (коробку)

4 конкурс

«Пантоміма»

Військові вміють розуміти один одного без слів, за допомогою різних знаків. Це чимось нагадує гру «Пантоміма», тобто за допомогою жестів та міміки, без слів, можна зобразити якийсь предмет, тварину тощо.

 (Під час проведення конкурсів звучить весела, бадьора музика)

5 конкурс

«Помічник»

Ведучий. Мабуть, усі знають, що солдати – надійні помічники своїх батьків і особливо мам. Мами часто заклопотані домашніми справами. Отже перевіримо, як ви допомагаєте своїм мамам доглядати менших сестричок та заплітати їм коси. Ваше вміння ви можете виявити в конкурсі. Завдання конкурсу – заплести косу дівчинці. Дівчата сидять на стільцях з розплетеним волоссям. За сигналом ведучого хлопці починають заплітати коси дівчатам. Виграє той, хто краще заплете косу за З хвилини.

 6 Конкурс

Найкмітливіший

 Захисник повинен бути найкмітливішим, найспритнішим і наймужнішим. Перевіримо це?

1.     Що станеться з білою хусткою, якщо її занурити у Чорне море? (Вона стане мокрою).

2.     На ґанку гралися 5 мишенят. Прибігла кішка і сіла на ґанку. Скільки тварин стало на ґанку? (Одна кішка)

3.     Із якого посуду неможливо нічого з’їсти? (Із порожнього)

4.     Андрійко зсипав разом три купки піску, а потім висипав туди ще одну. Скільки стало купок? (Одна велика купа)

5.     На ставку плавало 7 качок. Три з них пірнули. Скільки качок залишилося на ставку? (7, бо 4 плавали на воді, а 3 пірнули під воду)

6.     Матуся розрізала шоколадний батончик на три частини. Скільки розрізів їй довелося зробити? (Два розрізи)

7.На що схоже пів’яблука? (На іншу половину)

8. Коли чорній кішці легше зайти в будинок? (Коли двері відчинено)

7 конкурс

Літературний

Наступним  конкурсом ми можемо виявити, як майбутні захисники рідної землі цікавляться літературою.

«Склади прислів’я»

Хлопці вибирають по одному конверту з картками, на яких написані слова з відомих прислів’їв. Завдання – скласти прислів’я з «розсипанок»

  1.           Від теплого слова і лід розмерзає .
  2.           Усе добре переймай, а зле уникай. 
  3.           Слово до слова і зложиться мова.
  4.           Не одежа красить людину, а добрі діла.

8 конкурс

Армреслінг

Звучить пісня « Заспіваймо пісну про Україну»

 Підбиття підсумків .

 Нагородження учасників і переможців.

Заключне слово

Відчайдушні, вольові, сильні воїни-захисники!

Сьогодні свято –  в вашу честь!

Дорогі чоловіки! Ще раз прийміть щирі побажання!

По цьому слові – будьте здорові!

Будьте щасливі, мужні й вродливі!

Ще раз  вітаємо усіх зі святом!

Будьте відважні, будьте багаті!

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку