Позакласний захід "Математичне асорті».

Про матеріал

Метою даного заходу є розвиток та поглиблення інтересу учнів до математики, виховання згуртованіості, поваги до товаришів та їхньої думки. Такі уроки сприяють формуванню та розвитку інтелектуальних здібностей учнів

Перегляд файлу

 «Математичне   асорті».

Мета: Розвивати та поглиблювати інтерес учнів до математики, виховувати згуртованість, повагу до товаришів та їхньої думки. Сприяти формуванню та розвитку інтелектуальних здібностей.

 Хід гри.

 Спочатку формуються 3 команди по 6 представників від кожного класу. Учні знайомляться з біографією та науковими здобутками М.В.Кравчука, повторюють теоретичний матеріал з алгебри та основні теореми , означення з геометрії. Гра складається з шести конкурсів. Після кожного конкурсу результати гри висвічуються на екрані. В кінці гри підбиваються підсумки і нагороджуються переможці.

Звучить музика , що сповіщає про початок свята.

На екрані слова

«Зацікавити дитину – саме в цьому один з найважливіших принципів нашої теорії.» М.В.Остроградський

«   учням  ми будемо говорити: знайте небагато, якщо ви не маєте сили знати більше, але добре знайте , те що вивчили.» М.В.Остроградський

1 ведучий. Доброго дня восьмикласники. Історія науки знає багато визначних математиків. Починаючи із древніх – Піфагор, Евклід, Архімед – до сучасних.

2 ведучий. Минуть роки, століття, математика підніметься до нових вершин, але імена велетнів математичної науки людство не забуде ніколи.

1 ведучий.   За математичними законами і символами вони бачили не «суху науку», а реальний зміст явищ, їхню суть. Шлях у науку тернистий.

2 ведучий. Валерій Чкалов сказав  «Політ   це математика».

1 ведучий.  А Леонардо да Вінчі висловився так: «Найбільшу радість тілу дає світло сонця, найбільшу радість духу – ясність математичної істини».

2 ведучий. Невимірна множина проблем у математиці, і як тільки одну з них розв’язали, на її місце випливають незлічені нові проблеми» сказав великий математик Гільберт.

1 ведучий. Великі  математики - це ті, хто раптово робить очевидними зміни, що відбуваються навколо.

2 ведучий. 24вересня весь світ відзначив 200 річчя з дня народження українського математика, академіка академії наук України Михайла Пилиповича Кравчука

Виступають з презентацією про М.В.Кравчука та читають вірш про М.П. Кравчука.

1 ведучий. В історії математичних наук є ім’я, яке займає одне з найпочесніших місць. Це – Михайло Васильович Остроградський, наш земляк.

Виступ учнів супроводжується  призентацією про М.В.Остроградського, учні читають вірш про М.В.Остроградського.

- 2 ведучий. У народі кажуть, що найбільше багатство – це здоров’я,найцінніший скарб – це розум, а гроші це те, що приходить та минає. Скільки б не було грошей, їх ніколи не буває багато, вони завжди необхідні.»

1 ведучий. В грі «Математичне асорті» приймає участь три команди: команда 10А – привітаємо., : команда 10Б – привітаємо., : команда 10В – привітаємо.

Учні займають місця за столами на сцені.

 2 ведучий Перший конкурс , вікторина. Письмово дати миттєву відповідь на питання, записати на кольоровому листочку та віддати консультантам. Одна правильна відповідь – один бал.

-Розпочинаємо вікторину. Питання та відповіді висвічуються на екрані.

Питання вікторини.

1.В якому селі народився М.В.Кравчук, чим займався його батько ?

(27 вересня 1892року, на Волині в сім’ї землеміра, сина шевця.)

2.Вчителем якого відомого конструктора був В.П.Кравчук. (Архип Люлька –конструктор реактивних двигунів.)

3.До якого університету вступає М.П.Кравчук  в 1910 році і на який факультет?

(університет Святого Володимира.)

4.В якому році М.П.Кравчук прочитав  першу пробну лекцію з чистої математики «Про функції, що справджують теорему додавання».          (5вересня 1917року).

5.Коли захистив дисертацію М.В.Кравчук «Про квадратичні форми та лінійні перетворення». (14 грудня 1924року. Це був перший захист докторської дисертації УРСР.)

6.Серед наукової спадщини М.Кравчука понад 180 наукових робіт,наукові роботи дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп’ютера. Хто скористався науковим доробком Кравчук? (Джон Вінсент Атанасов.)

7.Як вшановують пам’ять М.П.Кравчука?

1 ведучий Другий конкурс – «Знайди формулу скороченого множення.» Ви отримаєте в конвертах карточки. Склавши дві карточки ви отримаєте формулу скороченого множення. Один учасник команди піднімає одну правильну рівність, початок в лівій руці, кінець в правій і шикується біля столу обличчям до залу. Правильна відповідь – 1 бал.

-Журі підводить підсумок.

2 ведучий  Третій конкурс «Математика навколо нас». Питання задаються кожній  команді окремо. На роздуми 5 секунд.

На екрані висвічується 4 категорії запитаннь по три кожній команді. Команда обирає категорію.

Питання 1 категорії.1.Колектив одного віку.(клас )

2.Яку формулу прославив Шумахер ? («Формула 1».

3.Без чого не можуть обійтися мисливці, барабанщики,        математики ? (дроби )

Питання 2 категорії.1.Що є у кожного слова,рослини, рівняння ?(корінь )

2.Назва якої держави сховано в математичному виразі ААА. (куб А – куба ).

3.У якому слові можна знайти цілий метр букв «о» ?(метро).

Питання 3 категорії.1.Які геометричні фігури товаришують з сонцем ? (промені).

2.

Питання 4 категорії.

Журі підводить підсумок.

1 ведучий Наступне завдання. «Розв’яжіть рівняння ,знайти добуток коренів. Записати в карточку і віддати консультантам. А ми запрошуємо до виступу учнів 10 А класу.

Учасники гри розв’язують рівняння.

Журі підводить підсумок.

2 ведучий В наступному завданні потрібно побудувати графіки функцій та встановити фігуру, записати  її властивості, результат передати консультантам, а ми запрошуємо до виступу  10Б.

Учасники гри будують графіки функцій.

Журі підводить підсумок.

1 ведучий Наступний конкурс «Теоретичний».

На екрані висвітлюється таблиця з пронумерованими квадратами від1 до 24.Під кожним номером теоретичне питання з розділу алгебри або геометрії. Кожен член команди вибирає номер і відповідає на питання, яке появляється на екрані.

1 ведучий Проведені всі конкурси, просимо журі підвести підсумки., а ми

подивимося  виступ 10 В , картинки шкільного життя  та улюблений «Єралаш».

2 ведучий Математика нас поєднала,

Шлях до всесвіту проклала,

Скільки доріг простелилося враз –

Математика – це суперклас !

1 ведучий  Видатний російський письменник Л.М.Толстой вважав, що «людину можна оцінювати дробом, знаменник якого є те, що він думає сам про себе, а , щоб чисельник – те, що про нього думають інші.» Ми бажаємо всім: і учасникам гри і вболівальника щоб чисельник у вашому житті залишався більшим. Додавалося більше щастя, горе – зменшувалося, а кохання - ділилося.

2  ведучий Слово журі.

1 ведучий Не  хотілося б нам розлучатись, нині вечір веселий у нас

2 ведучий Але з часом нам слід рахуватись, до побачення  друзі.

1 ведучий і 2  ведучий разом: В добрий час!!!


docx
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку