Позакласний захід «На Софіївській площі дзвони дзвонили»

Про матеріал
Позакласний захід приурочений до Дня Соборності України.Даний захід у театралізованій формі відтворює процес укладення Акту Злуки між УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року.
Перегляд файлу

«На Софіївській площі дзвони дзвонили»

(позакласний захід до Дня Соборності України)

 

Мета: поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України.  Виховувати патріотичні почуття та повагу до державної атрибутики. Викликати інтерес до вивчення історії України.

 

Обладнання: Державна символіка, аудіо записи молитви і церковного дзвону, стрілецької пісні «Гей у лузі червона калина похилилася», портрети В. Винниченка, С. Петлюри, Є.Петрушевича, Л. Цегельського, Ф. Швеця, фотографії Софіївської площі,де проходили урочистості з нагоди Злуки.

 

Хід заходу

На сцену виходять ведучий і ведуча у святковому національному одязі

Ведучий. 22 січня 1919 р. дві українські держави, які створилися  у ході бурхливих революційних подій Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка проголосили про об’єднання.  Це свято відзначаємо щороку як День Соборності  України.

 Ведуча. Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року - історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Подія основоположна для українського державотворення. Акт Злуки увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року

Сцена прикрашена панорамою Софіївської площі. Звучить церковний дзвін.

На сцену виходять святково одягнені в зимовому одязі 10-15 учнів вигукуючи "Слава».

Потім на сцену виходять учні, які уособлюють В.Винниченка, Л. Цегельського, Ф. Швеця .

1-й учень. Я−Міністр закордонних справ Західноукраїнської Народної Республіки,  Л. Цегельський оголошую грамоту — ухвалу Української Національної Ради ЗУНР. Уже практично з першого дня утворення Західноукраїнської Народної Республіки між урядами УНР і ЗУНР проводились переговори про втілення ідеї соборності.1 грудня 1918 р. у Фастові було укладено попередній договір між Радою державних секретарів ЗУНР та Директорією УНР про "злуку обох українських держав в одну державну одиницю". На засіданні З січня 1919 р. Української Національної Ради ЗУНР в Станіславі, куди переїхав весь апарат уряду, одностайно прийняла ухвалу про об'єднання ЗУНР та УНР, в якій, зокрема, зазначалося: "Українська Національна Рада, виконуючи право самовизначення українського народу, проголошує торжественно з'єднання ЗУНР і УНР в одну одноцільну суверенну Народну Республіку" .Я передаю цю грамоту голові Директорії Української Народної Республіки В. Винниченку (передає грамоту В Винниченку)

Учні вигукують»Слава»

2-й учень. Я − член Директорії Ф. Швець оголошую Універсал УНР:

«Іменем Української Народної Республіки Директорія оповіщає народ український про велику подію в історії землі нашої української.

3-го січня 1919 року в м. Станіславові Українська Національна Рада Західної Української Народної Республіки, як виразник волі всіх українців Австрійської імперії і як найвищий їхній законодавчий чинник торжественно проголосила злуку Західної Української Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Республікою в одноцільну суверенну Народну Республіку.

Вітаючи з великою радістю цей історичний крок західних братів наших, Директорія Української Народної Республіки ухвалила тую злуку прийняти і здійсняти на умовах, які зазначені в Постанові Західної Української Народної Республіки від 3-го січня 1919 року.

Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка, Галичина, Буковина, і Угорська Україна, і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»

Учні вигукують"Слава»

Звучить запис молитви «Боже єдиний,великий,нам Україну храни».

На сцену виходять троє учні одягнені у форму січових стрільців, один із них зачитує присягу ,стоячи на одному коліні

 «Я, Український Січовий Стрілець, присягаю українським князям, гетьманам, Запорізькій Січі, могилам і всій Україні, що вірно служитиму Рідному Краєві, боронитиму його перед ворогом, воюватиму за честь української зброї до останньої краплі крові…»

Звучить запис стрілецької пісні «Гей у лузі червона калина похилилася»

 Ведуча. Наступного дня зібрався  Трудовий Конгрес, який майже одностайно ухвалив Універсал про Злуку. ЗУНР було перейменовано в Західну область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Державним гербом Соборної України став тризуб. День 22 січня 1919 р. був одним із найпрекрасніших моментів нашої непростої, нерідко трагічної історії, назавжди залишившись у пам'яті українського народу як свято Соборності України.

Ведучий. Але  об'єднана держава проіснувала недовго. Вже через кілька днів після проголошення злуки тодішня влада Української Народної Республіки - Директорія під тиском більшовицьких орд змушена була покинути Київ. А західноукраїнські землі були захоплені польськими військами. Почалися тяжкі роки боротьби за свою державність.

3-й учень. Читає вірш Павла Тичини «Гей, вдарте в струни, кобзарі»

Гей, вдарте в струни, кобзарі,
Натхніть серця піснями!
Вкраїнські прапори вгорі —
Мов сонце над степами…

Гей, рясно всипте цвітом шлях,
У дзвони задзвоніте!
Вкраїнське військо на полях
Йде, славою повите.

Дзвенять слова мов у сріблі
Братерськії, веселі.
А десь на морі кораблі
Розбилися об скелі…

Земля схотіла жити знов —
Шумлять потужно ріки.
Благословіть ви чесну кров,
Хвала борцям навіки!

Хвала борцям, що на зорі
Лягли в холодні ями.
Гей, вдарте в струни, кобзарі,
Натхніть серця піснями!

Звучить стрілецька пісня «Гей у лузі червона калина похилилася». Учні покидають сцену.

 

 

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку