Позакласний захід "Універсали Центральної Ради"

Про матеріал
Даний матеріал дає можливість ознайомитися з подіями Української революції та державотворчим процесом в Україні протягом 1917-1918 років.Чотири Універсали, які видавала Українська Центральна Рада визначили етапи створення Української держави — від автономної до самостійної.
Перегляд файлу

                   Тема:  Універсали Центральної Ради

 

Мета: формувати національну свідомість, відчуття своєї причетності до розбудови національної державності і патріотизму. Виховувати повагу до права, культурних цінностей та історії власного народу.

Обладнання: державна символіка, портрети історичних осіб, Універсали Центральної Ради, карта України.

 Хід заходу

 

Учитель. Лютий 1917 року. У Росії  відбулася революція внаслідок якої повалено царизм. Ці події неодмінно вплинуть на Україну. (Перегляд фільму 100 років української революції: як починала Центральна рада // Част.1

https://www.youtube.com/watch?v=JXer2cdhLrY)

Виступи учнів супроводжуються  презентацією

1-й учень.

Відозва Української Центральної Ради

до українського народу 9 березня 1917 року

 

Народе Український! Впали вікові пута. Прийшла воля всьому пригніченому людові, всім поневоленим націям Росії. Настав час і Твоєї волі й пробудження до нового, вільного, творчого життя, після більш як двохсотлітнього сну. Уперше, Український тридцятипятиміліонний Народе, Ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто Ти і як хочеш жити, як окрема нація. З цього часу в дружній сім'ї вільних народів могутньою рукою зачнеш сам собі кувати кращу долю.

Цей документ був виданий Українською Центральною Радою(УЦР) -загальноукраїнським органом влади, створеним українськими політичними діячами 3-4 березня 1917 року у Києві. Нова українська влада розпочала бурхливу державотворчу діяльність. Серед її важливих заходів було проголошення Універсалів.                                                  

                                                      Історична довідка

Універса́л (від лат. Universalis — загальний, через пол. Uniwersał) — актовий документ, який доводить до загального відома певну постанову влади, її розпорядження адміністративно-політичного характеру. Універсалами називались маніфести або законодавчі акти в Речі Посполитій та Україні 16–18 ст., які видавали гетьмани Корони Польської, Великого князівства Литовського , Війська Запорозького , Гетьманщини 19171918 роках Центральна Рада назвала універсалами свої головні державно-політичні акти.

 

2-й учень. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/1st_Universal.jpg/800px-1st_Universal.jpgПерший універсал Центральної ради ухвалено  10 червня 1917 року. Документ став відповіддю Тимчасовому уряду Росії, який не бажав надавати автономію Україні. УЦР прийняла рішення про автономію ще на Першому всеукраїнському військовому з’їзді, який відбувся 5-8 травня 1917 року(учень зачитує зміст Універсалу)

 Народе Український! Народе селян, робітників, трудящого люду!

Волею своєю ти поставив нас, Українську Центральну Раду, на сторожі прав і вольностей Української Землі.

Найкращі сини твої, виборні люде від сел, від фабрик, від салдацьких казарм, од усіх громад і товариств українських вибрали нас, Українську Центральну Раду, і наказали нам стояти й боротися за ті права і вольности.

Твої, народе, виборні люде заявили свою волю так:

Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою Російською, хай народ український на своїй землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають вибрані вселюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням Всенародні Українські Збори (Сойм). Всі закони, що повинні дати той лад тут у нас, на Вкраїні, мають право видавати тільки наші Українські Збори.

Ті ж закони, що мають лад давати по всій російській державі, повинні видаватися у Всеросійськім Парламенті.

Ніхто краще нас не може знати, чого нам треба і які закони для нас луччі. Ніхто краще наших селян не може знати, як порядкувати своєю землею. І через те ми хочемо, щоб після того, як буде одібрано по всій Росії поміщицькі, казенні, царські, манастирські та инші землі у власність народів, як буде видано про це закон на Всеросійському Учредительному Зібранні, право порядкування нашими українськими землями, право користування ними належало тільки нам самим, нашим Українським Зборам (Соймові).

Так сказали виборні люде з усієї Землі Української.

   Отже, ключовим результатом Першого універсалу стало проголошення автономії України.

3-й учень. Прийняття Першого Універсалу занепокоїло Тимчасовий уряд Росії,  тому що він зразу ж прислав делегатів для переговорів, результатом яких стало визнання УЦР крайовим органом російського уряду та прийняття Другого Універсалу. Другий універсал Центральної ради з’явився 3 липня 1917 року і цей документ став компромісом між УЦР та петроградським Тимчасовим урядом. Тому що, оформлення кінцевого варіанту автономії України відкладалося до майбутніх Установчих зборів Росії. Також не було уточнено повноваження уряду УЦР - Генерального секретаріату, влада якого поширювалася лише на 5 губерній з 9-ти.

 

4-й учень. Третій Універсал Центральної Ради проголошував Українську Народну Республіку(УНР) 7 листопада  1917 року. У цей час  у Росії стався державний переворот, до влади прийшли більшовики.

Вперше ідею проголошення УНР було висунуто М. Грушевським. Україна вже відійшла від Росії, зберігаючи з нею лише формальний федеративний зв'язок, і завдання полягало лише в тому, щоб юридично оформити цей факт. 7 листопада М. Грушевський відкрив урочисте засідання Української Центральної Ради і після вступного слова зачитав текст Універсалу:

Описание: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/1st_Universal.jpgЗаявлялося, що Україна не відокремлюється від Росії, але вся влада в Україні відтепер належить лише Центральній Раді та Генеральному Секретаріату.

Україна стає Українською Народною Республікою.

До її території належать землі, населені здебільшого українцями:

Київщина, Поділля, Волинь, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Катеринославщина, Херсонщина, Таврія (без Криму). Остаточно питання про приєднання до України Курщини, Холмщини, Вороніжчини та інших суміжних з Україною територій з переважно українським населенням мало вирішуватися шляхом переговорів.

На території УНР поміщицьке землеволодіння, право власності на удільні, монастирські, кабінетські та церковні землі скасовувалося.

Генеральний Секретаріат зобов'язувався негайно прийняти закон про розпорядження цими землями земельними комітетами до Українських Установчих Зборів.

В Україні проголошувався 8-годинний робочий день.

Запроваджувався державний контроль над виробництвом.

Україна виступає за негайне укладення миру між воюючими сторонами.

Скасовувалася смертна кара й оголошувалася амністія.

В Україні повинен бути створений дійсно незалежний суд.

Україна визнає національно-персональну автономію для національних меншин.

На 27 грудня (9 січня за новим стилем) призначалися вибори до Всеукраїнських Установчих Зборів, які планувалося скликати 9 січня (22 січня за новим стилем) 1918 року.

 

5-й учень. Але конфлікт між більшовиками та Центральною Радою був невідворотним. Більшовицька Росія розпочала війну проти України. Ворог наближався до Києва. У ніч на 12 (25) січня 1918 року М. Грушевський оголосив IV Універсал. У ньому говорилося: "Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу. З всіма сусідніми державами, як то: Росією, Польщею, Австрією, Румунією, Туреччиною та іншими ми хочемо жити в згоді й приязні, але ні одна з них не може втручатися в життя Самостійної Української Республіки, — власть у ній буде належати тільки народові України..." Проголошувалось також, що влада в Україні належатиме тільки її народові, від імені якого виступатимуть Українські Установчі Збори. До їх зібрання мала правити Українська Центральна Рада та її виконавчий орган, який отримав назву Рада Народних Міністрів. Універсал проголосив УНР "самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу". Він замінив постійну армію міліцією, доручив провести вибори народних рад — волосних, повітових і місцевих, установив монополію торгівлі, контроль над банками, підтвердив закон про передачу землі селянам без викупу, прийнявши за основу скасування власності і соціалізацію землі. Доручив Раді Народних Міністрів продовжувати розпочаті переговори з Центральними державами і довести до підписання миру; закликав усіх громадян УНР до боротьби з більшовиками.

 

6-й учень. IV Універсал документ засвідчує волю українського народу, волю одвічну та вистраждану. Ця воля - це право кожної людини, право на те, щоб жити не під владою чужинців, а бути господарем на своїй землі. IV Універсал Української Центральної Ради став логічним завершенням складного розвитку українського визвольного руху доби революціїhttps://mtt.in.ua/wp-content/uploads/2018/11/05_CHetvertyj-Universal-UTSR-min.jpg.

 

Учитель. Чотири Універсали, які видавала Українська Центральна Рада  визначили етапи створення Української держави — від автономної до самостійної. Вони засвідчили професіоналізм та величезне прагнення українських політиків збудувати власну українську  державу .

Учень читає уривок вірша «Любіть Україну» В. Сосюри

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну.

Між братніх народів, мов садом рясним,
сіяє вона над віками…
Любіть Україну всім серцем своїм
і всіми своїми ділами.

 

docx
Додано
17 жовтня 2021
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку