Позакласний захід на тему: «Барви рідного слова. Літературна студія»

Про матеріал
Позакласний захід на тему: «Барви рідного слова. Літературна студія» Підготувала: викладач Московченко Оксана Миколаївна (Державний навчальний заклад "Глухівське вище професійне училище"
Перегляд файлу

Тема позакласного заходу:  «Барви рідного слова. Літературна студія»


Мета: 

- вшанувати пам'ять Т.Г.Шевченка, І.Я.Франка, Лесі Українки;

- викликати інтерес до української поезії та високої естетики слова поетів;

- виховувати почуття патріотизму та гордості за свій народ і його талановитих людей. 


Обладнання: портрети письменників, книжкова виставка, вишитий рушник,проектор, комп’ютер, підключений до мережі Інтернет.  
 

Тип заходу: засідання літературної студії. 

                                                                                Ще не було епохи для поетів, 

                                                                                  але були поети для епох. 

                                                                                            Ліна Костенко 

Перебіг заходу 
 

1. Вступне слово вчителя.

Звучить вірш «РЕВЕ ТА СТОГНЕ ДНІПР ШИРОКИЙ»

  З цих слів: «Реве та стогне Дніпр широкий» з поеми «Причинна» розпочинається «Кобзар» великого Тараса. З цих слів йде початок Шевченка, як поета. Такі прості, доступні і водночас геніальні рядки стали і відомою народною піснею, (але її написав український композитор Д. Крижанівський)  і символом України, її другим гімном, яку знають у Європі і в усьому світі.

  Наш  урочистий  захід  ми присвячуємо генію українського народу, великому патріоту України, її Пророку. Пошана і вдячність наповнюють серця усього людства, бо Тарас ШЕВЧЕНКО – не тільки співець України, він митець на всі часи, на всі віки для всіх людей на землі. Ми пишаємось тим, що він – наш земляк,  а ми прагнемо бути достойними його нащадками. У багатьох оселях наших земляків і сьогодні можна побачити портрет ШЕВЧЕНКА, заквітчаний вишитим українським рушником.

2. Перегляд відео «Цікаві факти з біографії Т.Шевченка»

3. Розповідь учнями віршів  напам'ять.

4. Слово переможцям мовно – літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

 

5. Виступ учителя.

 

  Поет, прозаїк, драматург, перекладач, літературний критик, літературознавець, журналіст, фольклорист, етнограф, публіцист, видавець, філософ, мовознавець, економіст, історик і теоретик літератури, театру, мистецтва, один з найвизначніших політиків Галичини кінця XIX — початку XX століття. За 40 років свідомого життя він написав близько 6 тисяч праць найрізноманітніших жанрів. Це в середньому 2-3 твори в день. 50-томне академічне видання творів Франка — то лише частина із залишеного великим подвижником думки спадку своїм нащадкам.

  Любов великих людей — завжди легенда. Про їх особисте життя треба говорити дуже делікатно й обережно. Бо це та сфера життя людини, яка часто не піддається логіці.

 

6. Показ відеоролика «Іван Франко».

 

7. Розповідь учнями віршів  напам'ять.

 

8. Виступ учителя.


  «Коли б треба було окреслити творчість Лесі Українки одним словом, – писав Максим Рильський, – то найвідповідніше слово було б – боротьба».   З’явившись на рубежі двох століть і двох епох, ця творчість стала однією з вершин української літератури. 
  Ім’я поетеси овіяне всенародною любов’ю. Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування, її талант виявился у багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, літературній критиці і публитистиці, перекладацькій роботі і фольклористиці. 

9. Показ відеоролика «Леся Українка».

10. Розповідь учнями віршів  напам'ять.

11. Рубрика «Юні таланти» (учні читають власні вірші).

12. Підсумок.

 

  Учні! Наше свято закінчилось, але ми не прощаємося з вами. Ще раз запрошуємо завітати до бібліотеки. Наодинці пройтися життєвим шляхом поетеси Лесі Українки. А може й взяти її твори, з яких долинуть до вас слова Лесі Українки.

 

Довго щирими сими словами 
До людей промовлятиму я…

 

doc
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку