Позакласний захід "Ой, ви, стрільці січовії..."

Про матеріал

Позакласний захід «Ой, ви, стрільці січовії…»

Мета.Ознайомити присутніх з бойовим шляхом усусів; розвивати естетичні почуття учнів;виховувати почуття патріотизму.

Перегляд файлу

Позакласний захід «Ой, ви, стрільці січовії…»

Мета.Ознайомити присутніх з бойовим шляхом усусів; розвивати естетичні почуття  учнів;виховувати почуття патріотизму.

1ведучий. Усього було в нашій історії: і високого, і трагічного. Як ніякий інший народ, українці заплатили на своє право на волю мільйонами життів синів і дочок, навчилися мовчки вмирати за свою волю, віру, своє майбутнє. Гинули по світах за ту ідею,без якої будь-який народ перестає бути народом.Кожна епоха народжувала нових героїв, готових до самопожертви.

2ведучий.Про них мовчали. І враз заговорили…Провітрився мозок, зникає дурман.А хто нам покаже, де їхні могили?Зрівняв із землею проклятий тиран.

1ведучий. Новітніми лицарями Вітчизни, яким судилося відродити героїчну славу предків, стали галицькі юнаки і дівчата, що ввійшли в історію як українські січові стрільці.

Учень. То хто ж вони, Українські Січові Стрільці  , мужні сини і дочки України? Звідки почалася їхня слава, мученицька історія? Звідки почалася вірність присязі, мужність, нескореність, патріотизм і сила?

Учениця. Батьком Галицької Січі, з якої постали Українські Січові Стрільці, був відомий публіцист, адвокат Кирило Трильовський родом із сім’ї священика Золочівського повіту на Львівщині.

Учениця. Перша «Січ» – спортивно-пожежне товариство, засноване Кирилом Трильовським 5 травня 1900 р. в с. Завалля на Снятинщині. Дуже скоро такі товариства виникли в багатьох селах Галичини. У містах організовували «Соколи».

Пісня «Соколи, соколи»

Товариства займалися пробудженням національної свідомості, вели велику просвітницьку діяльність.

Учень. Уже 1902 р. в Коломиї організоване перше загальне січове свято. А друге з участю 19 «Січей» Галичини та однієї «Січі Буковини» відбулось 23 червня 1903 року.

Учениця. 1913 року у Львові виникло товариство «Сі­чо­ві Стрільці», а вже 1914 р. спортивні військові «Січі» взяли активну участь у відзначенні 100-річчя від дня на­роджен­ня Т. Шевченка. (Святкувала «Січ» і в Косові біля пам’ятника Т. Шевченку). Це був їхній перший громадський виступ.

Учень. Легіон Українських Січових Стрільців, як військове формування, було утворено в серпні 1914 р. після початку Першої світової війни для боротьби за визволення Східної України з ярма Російської імперії.

Учениця. 2 серпня 1914 року створено Центральну бойову Управу, що вимагала від австро-угорського уряду сформувати легіон Українських Січових Стрільців.

Учень. 2 серпня 1914 року було утворено Головну Українську Раду, яка закликала всіх українських юнаків зголоситися добровольцями і стати в ряди Українських Січових Стрільців. «Нехай через весь край котиться наш поклик! Нехай пориває до бою всіх, і тисячі нехай стануть в ряди Українських Січових Стрільців».

Пісня «На вулиці сурма грає».
Учень. Добровольцями за короткий час зголосилося 28 тисяч передових молодих людей. Серед них – дівчата і жінки.

Ось як відповідав один з добровольців:

 

Хлопець:«Ми знаємо добре, що то є війна. Але нам би був навіки сором і ганьба в таку хвилю сидіти дома. За Україну боротися, то нам не страшно, а мило... Раз мати родила, раз гинути. Хоч згину у боротьбі за Україну, то знаю, що це є геройська смерть і Богу дякувати , що дочекали сеї хвилі...»

Учень:

Ой, обріжу чуба -

Подамся в Січові Стрільці.

Мама білую сорочку

Вишиють мені.

Хай тоді дивуються

Хлопці-небораки,

Як до Львова я приїду

Верхи на коняці.

Учень : Австрійський уряд  погодився тільки на 2,5 тисячі добровольців. 3.09.1914р. вони склали присягу у місті Стрий.

Учень говорить присягу. Я, український Січовий Стрілець, присягаю українським князям та гетьманам, Запорізькій Січі, могилам і всій Україні, що вірно служитиму рідному краєві, воюватиму за честь української зброї до останньої краплі крові. Так мені, Господи Боже й Архангеле Михаїле, допоможіть. Амінь!

Учень:У зв’язку з погіршенням ситуації на фронті , 10 вересня  січові стрільці  були  кинуті на фронт.

 

Пісня «Гей зі Львова до Мукачева».

 

28 вересня 1914р. січовики обороняли Верецький перевал.

20 жовтня сотня Дмитра Вітовського зайняли Стрий.

У першій половині грудня 1914р. стримували наступ росіян у бік Сваляви.

 Учень На фронті Січовим Стрільцям нерідко протистояли й українці-наддніпрянці в шинелях  російської царської армії. Ця обставина сприймалася галичанами як національна трагедія. Нерідко з протилежних окопів, особливо у період позиційної війни, лунали однакові українські пісні. Полонених наддніпрянців січовики приймали як братів, що не з своєї волі потрапили у воєнний вир.

Учень:Новий 1915р. усуси зустріли на Бескидах.Наступальні дії почалися 21 січня 1915р.Після впертих кількаденних боїв на вершинах фронт перейшов до Галичини.

 Учень.Справжнє бойове хрещення Січові Стрільці  отримали у  битва  на горі Маківці з 28 квітня по 3 травня 1915 р.
 зранку 29 квітня, відбивши атаку російських військ, стрільці пішли в контратаку.  Стрілецький контрнаступ скінчився проривом ворожої лінії, та здобуттям трьох кулеметів і 173 полонених.

Пісня «Там , на горі , на Маківці».
Учень:27 червня курінь Косюка зайняв Галич.У липні обидва курені УСС перебували в тилу, розкинувши свій табір над Золотою Липою.однак наприкінці серпня галицькі частини знову втягнулися у запеклі бої.Особливо тяжкі бої велися за село Семиківець,

Де загинуло 49 борців,168 поранено,157 попали у полон.

 

Пісня «Ой ,там при долині».

 

Учень:Усю зиму до травня 1916 р. полк УСС перебував у тилу.З червня 1916р.легіон УСС був перекинутий на фронт у районі Бережан.Особливо кровопролитні бої точилися за гору Лисоню.Тільки за один день, 28 вересня російські війська тричі проводили наступ проти стрільців.Однак не змогли ліквідувати їх.

Пісня «Стрілецька».

Учень: 17 лютого 1917 р.полк УСС знову повернувся на фронт.У червні бої розгорнулися за село Конюхи.Тут завдано значних втрат усусам.

Ведуча:     Серед кола широкого

Попід гаєм скраю,

Там стрілецька могилонька

Забута стояла,

Тихо, глухо кругом нас,

Сумно тут довколо,

Хрест дубовий похиливсь

Із жалю додому.

 

Пасло дівча три корови

У полі під гаєм.

Поглянуло на могилку -

Та плакала з жалю.

 

Бо братчика нагадало,

Що загинув в бю,-

І його десь поховали

Отак в чистім полі.

 

Ведучий:    Поплакала і блавату

Синього нарвала,

І з братчиків і дзвіночків

Віночок сплітала.

 

Сплела вінок, барвінковий, хрестить

Із цвіття живого.

Уквітчала ним могилу

Братчика чужого.

 

І тихенько помолилась

І мо відмолилась,-

А могилка не та стала

І мов звеселилась.

 

І зозулька на край гаю

Кувати почала.

І щороку щастя - долю

Комусь-то кувала.

 

Кому? Кому? - Спитається

Тій любій дівчині,

Що стрілецьку могиленьку

Уквітчала мені.

 

 Учень: У грудні 1917р. українські січові стрільці були розташовані у складі австрійських військ на Східній Україні.Приймали активну участь у революційних подіях 1917 р.

1листопада 1918 р.  1200 стрільців , очолені сотником Дмитром Вітовським підняли повстання проти  австрійців у Львові .так було проголошено ЗУНР.Найбільш свідомі стрільці стали ядром формування Української галицької армії(УГА).

Учениця. Відтоді важке криваве колесо історії про­коти­лося по українській землі, забравши із собою життя міль­йонів патріотів. Спільними зусиллями польських, румунських інтервентів та більшовиків було знищено Українську державу. Український народ знову опинився в неволі.

 

Учень. Майже всі Українські Січові Стрільці, що потрапили на територію Російської імперії під свавільну владу Сталіна та його поплічників, були безжально розстріляні, як і жертви під Крутами і Базаром, або закатовані у сталінських застінках Удмуртії, Казахстану, на Соловках.

Хвилина мовчання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ РЕПРЕСІЙ


Кістками вкриті Соловки
Твоїх дітей, Вкраїно-Мати!
Там мучились сини, батьки
І в муках мусіли вмирати.


І Біломор-канал в крові
Невинні жертви теж купає,
І Казахстан, Сибір вдалі
Від нас могили їх ховає.


Вони лежать в сирій землі,
До тих доріг стежок немає.
Покриті тайною, в імлі,
З журбою вітер там блукає.

 Ведуча: Пізніше почалося нечувана у своєму безумстві і антигуманності друга війна проти Українських Січових Стрільців - війна з їхніми могилами.

 

Ведучий: І, здавалось, пропало все, що зникне  слід по-нашому стрілецтву. Та лишилося те, що в народі убити нікому не можна. Лишилася вічно жива стрілецька пісня.

Учень:

Січові стрільці – наша гордість!

Наша честь!

Наша слава!

Так гарно, так пишно рядом виступають.

Чола їх завзяті скрасили вінці!

Як орли, до сонця погляд піднімають-

Юнаки кохані! Січові стрільці!

Чи може неправда що груди зі сталі,

А серце у грудях, як молотом б´є!

А що вже співають!

Ой, як же співають!

Аж серденько мліє!

Аж серденько мре!

 

Ведучий: Стрілецтво дало нам не тільки невмиручі приклади боротьби за волю України, а й дало нам цілу плеяду легендарних поетів, художників, скульпторів, композиторів, письменників, артистів.

 Ведучий: Це Роман Кульчинський, Михайло Гайворонський, Лесь Курбас, Іван Білюк, Юрій Шкрумеляк, Левко Лепкий. та багато інших.

Ведуча: І нині, і вічно співатиме український народ, їх пісні "Ой у лузі червона калина", "Чуєш брате мій", "Ось видно село" , « Повіяв вітер степовий» і багато інших маршових, любовних, жартівливих пісень.

Пісня «Стрілецький романс».

Учень. Сьогодні  ми, молоде покоління, повинні зробити все від нас залежне, щоб бути достойними спадкоємцями героїзму, самовідданої праці і слави попередніх поколінь борців. І ми гордимося цим. Хай Бог нам допомагає!

1-й учень.

Нехай ім´я  Твоє святиться,

Ті жертви, труд і кров,

Батьківська земле, Україно,

Для Тебе вся любов.

2-й учень.

Нехай буде навіки слава,

Батьківщино, Тобі,

І тим усім синам Твоїм,

Що впали в боротьбі.

 

Слава Україні! Героям слава!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошенко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 липня 2018
Переглядів
872
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку