Позакласний захід "Що? Де? Коли?"

Про матеріал

Позакласний захід має мету навчити вдало поєднувати знання й уміння, проявляючи творчі здібності, розширювати кругозір учнів; розвивати логічне мислення, навички командної взаємодії, активність, ініціативність та винахідливість, уміння вільно висловлюватися, вести дискусію, відстоювати свою думку, формувати толерантне ставлення до думок інших, пізнавальний інтерес до біології.

Перегляд файлу

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГРА «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

Для учнів 6-9 класів

 

Мета: вчити вдало поєднувати знання й уміння, проявляючи творчі здібності, розширювати кругозір учнів; розвивати логічне мислення, навички командної взаємодії, активність, ініціативність та винахідливість, уміння вільно висловлюватися, вести дискусію, відстоювати свою думку, формувати толерантне ставлення до думок інших, пізнавальний інтерес до біології.

Обладнання: ігровий стіл, розділений на сектори, дзиґа, конверти з фотографіями й питаннями, музичний знак «скрипічний ключ», музичний центр, або комп’ютер , чорний ящик.

 

ПІДГОТОВКА ДО ГРИ

Цю гру можна провести як великий фінальний захід предметного тижня . Команду можна скласти з різних класів. Про проведення  гри вчитель повідомляє заздалегідь. Від кожного класу до складу збірної обирають двох представників. Учителі  готують питання для учнів. Учні можуть приготувати  питання для вчителів. Для оцінювання роботи команд обирають незалежне журі, що має стежити за дотриманням правил гри й обліком набраних балів за правильні відповіді на питання. На обдумування кожного питання дається одна хвилина. У ході гри можна влаштовувати музичні паузи.

Окрім музичних заставок можна використати інші номери художньої самодіяльності для того, щоби гра стала більш видовищною, а команда знавців отримала можливість відпочити. Питання для гри може скласти вчитель, використовуючи різну літературу з предмета або звернувшись по допомогу до учнів. Питання мають бути такими, щоби гравці могли самі знайти потрібне рішення, навіть якщо напевно не знають правильну відповідь.

 

ХІД ЗАХОДУ

 

Ведучий. Доброго дня, дорогі друзі! Знати все хочуть майже всі люди на Землі, тим більше молоді люди, адже такі знання дозволили б їм отримувати тільки відмінні оцінки на уроках і вступати до найпрестижніших ВНЗ. Але чи тільки знання потрібні для цього людині? «Звичайно, ні», — скажете ви, і будете абсолютно праві. Для цього потрібна загальна ерудиція, вміння логічно мислити, порівнювати, аналізувати, працювати в команді, чути думки інших, робити логічні висновки.

І сьогодні тут зібралася команда знавців, яка спробує відповісти на найважчі питання.

Отже, сьогодні ми вітаємо команди знавців.

Зустрічаємо! Капітан команди знавців.

Представляю гравців команди... (Представлення команди знавців, яка займає своє місце за ігровим полем, де розміщено конверти з номерами питань.)

Правила гри:

  1. гравці обертають дзиґу, стрілка вказує на питання, і команда через одну хвилину обговорень дає на нього відповідь;
  2.  час хронометрує пісочний годинник;
  3. за кожну правильну відповідь команда заробляє один бал;
  4.  якщо команда знавців відповіла неправильно, то бал присуджується іншій команді ;
  5. команді для перемоги необхідно набрати 6 балів, випередивши при цьому команду викладачів;
  6. у перервах між турами ведучий пропонує подивитися номери художньої самодіяльності. Музичні номери виконують також, коли стрілка дзиґи вказує на «скрипічний ключ».

 

D:\Мои документы\2017-18\Тиждень\Camera\IMG_20180323_104126.jpg

Запитання

 

Яких тварин брали мореплавці у подорож як «живі консерви»

- Морських черепах, які можуть довго обходитися без їжі

 

Як  зграї  грифів допомагають американцям виявляти витік газу із газопроводів?

-У природний газ додають одорант, що має запах тухлого мяса

 

Як у давнину звичайні кури допомагали купцям визначити стійкість кольорів і відтінків коштовних перлин?

-Курці давали проковтнути перлину. Якщо упродовж двох днів, перебуваючи у шлунку птаха, перлина не змінила свого кольру – ії висока якість беззаперечна.

 

Завдяки свині багато століть тому в німецькому містечку Люнебурзі  було зроблено геологічне відкриття. Яку корисну копалину допомогла знайти людям свиня?

-Сіль.

 

Які тварини мають голубу кров?

- Кров восьминогів, молюсків, павуків має голубий відтінок, тому що переносником кисню у них є молекули гемоціаніна, який на відміну від гемоглобіну містить не атоми заліза, а атоми міді.

 

Чи є у птахів пам’ять?

- Доброю пам’яттю відрізняються голуби. Під час експерименту птахам показували на екрані різноманітні картинки, які птахи повинні були запам’ятати, щоб отримати певний корм. Виявилось, що після закінчення експерименту, птахи пам’ятали близько 700 картинок та різних знаків. (відомо, що мозок голуба = 2 куб.см, тобто у 600-700 разів менший за людський).

 

Чому крокодили ніколи не висувають свій язик?

- Крокодили не висувають язик, тому що він по всій довжині приріс до дна ротової порожнини.

 

Які пристосування має крокодил для занурювання у воду?

- Ніздрі крокодила мають клапани, які закривають їх під час занурювання. У роті є піднебінна завіса, що ізолює ротову порожнину від глотки, тому ці тварини можуть дихати, коли рот у воді відкритий, а зовні виставлені лише ніздрі.

 

Чому змії не гинуть від своєї отрути, адже вони ковтають укушену здобич?

- Вчені вважають, що отрута змії сприяє прискоренню засвоєння їжі. Чим токсичніша отрута у змії, тим швидше відбувається перетравлення їжі.

 

Який орган чуттів у тюленя найважливіший?

- Фінські зоологи встановили, що найважливіший орган чуттів у них вуса. До кожного з їхнього волоска підходить близько 1000 нервових закінчень. Тюлень уловлює ними коливання води, повітря і звуки, може вимірювати тиск води, оцінити розміри предметів і відстань до них.

 

Які тварини найсильніші у світі?

- Серед усіх тварин найсильнішими є комахи. Деревний жук може нести на своїй спині вантаж, який у 800 разів важчий за нього (якщо порівняти зі слоном, то він повинен підняти ескадровий міноносець)

 

Чи п’ють земноводні воду?

- Жодна земноводна тварина не вживає воду як інші хребетні тварини. Вода, потрібна для життя, вводиться в організм тільки через шкіру і через неї ж виділяється.

 

Для зволоження очей необхідний процес мигання повіками, але у деяких тварин відсутні повіки та сльозові залози. Як же у них відбувається омивання очей?

- У деяких тварин, наприклад, геконів очі відносно великі та випуклі, а нижніх повік та сльозових залоз немає. Зате у них наявний довгий язик, яким ці тварини і облизують свої очі.

 

Чому деякі птахи «купаються» у піску?

-Обсипаючись піском чи сухою землею, птахи захищають себе від шкідників пухоїдів, які їм дуже надокучають, тому вони витрушують їх з пір’я разом з піском.

 

Які тварини не бояться шкідливих викидів промисловості?

- Завдяки дослідженням українських вчених було встановлено, що павуки, таргани, щурі та голуби майже не страждають від шкідливих викидів промислових підприємств. Імовірно, що саме вони можуть захопити екологічні ніші, які утворяться при зникненні інших видів тварин.

 

Чому коні форкають? З чим пов’язані такі звуки?

-Кінь має дуже гострий нюх. Часто форкаючи, він прочищає ніс, щоб швидше визначити, з якого боку йому щось загрожує

 

Чому собаки  часто бігають з висунутим язиком?

-Щоб остудити тіло.

 

Назвіть єдину частину людського тіла, що не має кровоносних судин.

-Кришталик ока.

 

Для того щоб він народився, йому повинні знайти братів і сестер. Для того щоб він вижив, у нього не повинно бути жодного брата чи сестри. Хто він?

-Зозуленя.

 

Про яких тварин можна сказати,що вони вилазять геть зі шкіри?

- Плазуни.

 

Тур,стеллерова корова, тарпан, мандруючий голуб, безкрила гагарка. Що поєднує всіх цих тварин?

- Зниклі.

 

Яке дерево О.С.Пушкін назвав "патріархом лісів" і чому?

- Дуб звичайний. Довговічність, міцність, розміри, використання.

 

Чорний ящик.

У давньому Китаї розмочену кору шовковичного дерева розщеплювали на тонкі стрічки й варили в розчині дві години. Потім отриману масу розбивали молотками, додавали до неї клей, заливали водою й усе це просіювали через тонке сито. Масу, що осіла в ситі, перевертали на дошку та пресували. Отриманий виріб просушували й використовували. Що це?

-Папір.

Чорний ящик.

Бразильські умільці ловлять великих, красивих метеликів морфо менелаус, що мешкають у лісах. Блакитні крильця метеликів стають прикрасою лакованих підносів, шкатулок, які мають великий попит у  туристів. Який відомий вам плід   допомагає їм  у цій справі?

-Банан (На лісову галявину біля струмка, де люблять пурхати метелики кидають перезрілі банани. Через деякий час під жарким сонцем банановий сік починає бродити. Сотні крилатих ласунів злітаються на бенкет і, сп’янівши, засинають. В цей час їх ловлять).

 

Підведення підсумків, нагородження

 Заключне слово журі. Вручення грамот членам  команди- переможниці, 

кращому гравцю , за  краще запитання.

D:\Мои документы\2017-18\Тиждень\Camera\IMG_20180323_104309.jpg

D:\Мои документы\2017-18\Тиждень\Camera\IMG_20180323_111445.jpg

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
30 липня 2018
Переглядів
1291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку