Позакласний захід «ТА, ЩО ОБЕРНУЛАСЯ В ЛЕГЕНДУ – ЛЕСЯ УКРАЇНКА»

Про матеріал
Мета: передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки. Вшанування пам'яті геніальної дочки українського народу, краси і гордості нації, духовного вождя української інтелігенції.
Перегляд файлу

«ТА, ЩО ОБЕРНУЛАСЯ  В ЛЕГЕНДУ – ЛЕСЯ УКРАЇНКА»

  до 150 річчя від дня народження Лесі Українки

 (Лариси Петрівни Косач-Квітки)

Ведуча. Сьогодні хвилюючий день для всіх українців, бо виповнилось 150 років з Дня народження Лесі Українки, про яку Іван Франко сказав, що « це талант сильний, мужній, хоч і не позбавлений жіночої грації і ніжності».
Ведуча. Є люди, як свічки, -
Згорають, відходять у небуття.
Є люди. Як зірки, -
Горять і світять все життя.
У цьому сузір'ї незгасною зорею сіяє ім'я Лесі Українки. Світ ще не знав такої поетеси. Безсмертна іскра Прометея запала глибоко в її серце і загорілася ясним вогнем.

Ведуча. Сьогодні ми спробуємо по-новому відкрити для вас славетну жінку України, якою захоплюється весь світ.

Ведуча. А починається легенда на Волині, де 25 лютого 1871 року на березі річки Случ у родині Косачів народилася донька Лариса.

Мати Лесі вважала дівчинку малорозвиненою та приділяла весь свій час старшому сину Михайлу. Дівчинку навіть не віддавали до школи, вона навчалася дома за складеною матір’ю програмою. Отак ще змалечку Українка дізналася, як воно, жити з домашнім абьюзером.
Ведуча. Хоча на перший погляд здається, що Лесі з самого народження випав щасливий квиток – вона народилася у дуже відомій родині. Її матір’ю була знана поетеса Олена Пчілка, а батьком – освічений поміщик Петро Косач. У їхньому будинку завжди було багато відомих гостей: брат Олени Пчілки Михайло Драгоманов, Іван Франко, Панас Мирний та багато інших. Про таке оточення багато хто міг тільки мріяти! До речі, саме Франко згодом скаже про Українку, що вона «чи не єдиний мужчина в українському письменстві». Погодьтесь, досить сумнівний «комплімент» для молодої жінки. Втім, Франко принаймні був щирим. Такої розкоші, як щирість, Леся у буденному житті знала небагато.

Ведуча. Сама Леся була справжнім вундеркіндом, а то й взагалі дитиною-індиго (а може, вона випередила свій час років на сто?). Дивіться самі: читати вона навчилася вже в чотири роки, в шість – майстерно вишивала, а в дев’ять написала свій перший вірш. Вона знала декілька мов, а у дев’ятнадцять років написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів».

Ведуча. Але Олену Пчілку досягнення дочки не дуже цікавили, вона була зосереджена на синові. У сучасному світі діти мали б усі шанси не поділити увагу батьків та зненавидіти один одного, закінчивши конфлікт в кабінеті психотерапевта. Але, як не дивно, брат з сестрою навпаки дуже зблизилися, для них навіть вигадали спільне ім’я – Мишелося. Михась обожнював сестру, відчував несправедливість матері. Але що він міг зробити, окрім як подарувати свою любов сестрі? І Леся це цінувала. До останнього його подиху.

Ведуча. Коли у 1881 році Леся вперше пожалілася на те, що у неї болить нога, її почали лікувати масажами та ваннами. Але згодом біль перейшов у руки. Родина звернулася до лікарів і ті, після довгих обстежень, поставили діагноз: туберкульоз кісток. На той час ця хвороба була невиліковною.

Ведуча. Леся Українка була дуже допитливою дитиною та, здається, нічого не боялася. Вона запросто могла серед ночі втекти до лісу аби побачити русалку та інших чарівних істот. Можете уявити щось подібне сьогодні? Але саме допитливість за іронією долі їй і зашкодила. Коли дівчинці було 9 років, вона знову ж таки самовільно втекла на річку, аби подивитися на свято Водохреща. В результаті в неї дуже намокли ноги, що і стало причиною тяжкої хвороби, з якою мисткиню асоціюють і дотепер, наче це найбільша її заслуга чи візитівка.

Ведуча. На щастя, родина Косачів мала достатньо грошей для лікування, принаймні на декілька років. Саме завдяки цьому жінка змогла прожити 42 роки, хоча померла у страшних злиднях, покинута світом та друзями.

Ведуча. 1898 Леся познайомилася за своїм майбутнім чоловіком, Климентом Квіткою. Вони довго працювали разом, збираючи фольклор, а потім обвінчалися. Але рідні поетеси сприйняли цей крок негативно та вважали шлюб мезальянсом. Ще б пак, вона – відома письменниця, а він – бідний чиновник низького рангу. Та ще й на 9 років молодший за неї!

Ведуча. Насправді Лесю Українку не вважали красунею: до тогочасний стандартів вона не дотягувала. До того ж аж ніяк не на руку була їй і хвороба: про неї було відомо. А отже, багато хто вважав її дуже кволою та слабкою жінкою, яка мало не прикута до ліжка. Насправді ж все було не так погано. Відомий громадський діяч Михайло Павлик так згадував про неї: «Леся просто приголомшила мене своєю освіченістю й тонким розумом. Я думав, що вона живе лише поезією, але це далеко не так. Для свого віку це – геніальна жінка. Ми говорили з нею дуже довго, і в кожнім її слові я бачив розум і глибоке розуміння поезії, науки і життя!».

Ведуча. Але до зустрічі з Климентом Леся вже закохувалась. Про Сергія Мержинського знають всі, але й до нього вона мала романтичні стосунки. Першим коханням Лесі став Максим Славинський, той самий, якій пізніше став одним з керівників Центральної Ради та послом УНР у Празі. Але у їх стосунках з Лесею не було жодного революційного забарвлення, вони просто перекладали разом Гейне. Почуття до Славінського надихнули поетесу на написання таких чудових віршів як «Стояла я і слухала весну», «Горить моє серце», «Сон літньої ночі».

Ведуча. Втім, почуття до Славінського стало лише блідою тінню у порівнянні з коханням до Сергія Мержинського. Знайомство їх відбулося в Ялті в 1897 році, куди обоє приїхали на лікування. Мержинський також хворів на туберкульоз, і його стан був дуже тяжким. Але це саме той чоловік, який круто змінив долю жінки. Передусім саме жінки. Адже їх стосунки є символом трагічного нерозділеного кохання. Але без Мержинського сьогодні ми б не знали Лесю Українку драматурга, адже саме він доклав зусиль, аби сцену побачила «Блакитна троянда».

Ведуча. Хто б міг подумати, але спочатку Сергій Лесі зовсім не сподобався. Вона навіть довго говорила про те, що між ними просто дружба, хоча насправді давно вже закохалася. І все б нічого, якби сам Мержинський також не був впевнений, що вони просто друзі. До речі, так і не відомо, чи здогадувався  він, що Лесине ставлення до нього змінилося.

Ведуча. Коли Сергій Мержинський помирав в неї на руках, вона чекала на зізнання в коханні. І він зізнався. З останнім подихом пролунало таке жадане зізнання – «Я вже давно люблю...». Але не Лесю. Вона росла у сталевих руках материного контролю. Вона мріяла стати архіваріусом, а їй відмовляли. Вона хотіла грати на роялі, але хвороба змусила назавжди відмовитись від улюбленої справи. Доля щоденно перевіряла жінку на міцність.

Ведуча. Уявити, як Леся Українка все це пережила, складно. Її рятувала творчість. Як у ту ніч написана біля ліжка смертельно хворого коханого поема «Одержима». Але якби не всі ці біди, чи знали б ми Лесю Українку саме тою Залізною Леді українського творчого Олімпу? 

Ведуча. Після смерті Мержинського Леся Українка не могла й уявити, що покохає когось знов, але зустріла Климента Квітку. Він дійсно кохав її, та постійно доводив це, знаходячи гроші на лікування та домовляюсь про консультації у кращих лікарів в Єгипті, Греції, Австрії та Німеччині. Проте все марно, хвороба продовжувала прогресувати. Подружжя було свідомими чайлдфрі. Обоє хворіли, обоє не могли собі дозволити привести у цей світ дитину і залишити її сиротою. А може, Леся так і не розлюбила Сергія?...

Ведуча. Леся Українка померла 1 серпня 1913 року. В неї не лишилось друзів, не лишилось грошей, шанувальники кудись зникли, але нагадували про себе ті, хто давав хворій жінці гроші в борг. В неї не лишилось нікого, крім її Климента, написаних та ненаписаних творів та пекучого болю.

Ведуча. Вона пережила стільки, що не кожен у змозі витримати - щоденна боротьба з собою та обставинами, перепони, втрата коханого, нерозуміння світу, прагнення досягти свого внутрішнього ідеалу. І все це привело її до безсмертя.

Ведуча. То ж перевіримо, що ви знаєте про Лесю Українку.

Вікторина

  1. Назвіть справжнє ім’я, по батькові і прізвище Лесі Українки. (Лариса Петрівна Косач)
  2. Хто писав про Лесю Українку: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої хворої дівчини»? (І. Я. Франко)
  3. Назвіть першу друковану збірку поезій Лесі Ук­раїнки і коли вона вийшла? («На крилах пісень», 1893р.)
  4. Скільки років було Лесі Українці, коли вперше були надруковані її твори? (13 років)
  5. З ким найбільше дружила Леся?   Який неологізм з’явився у Косачів, що свідчив про міцну дружбу Лесі і …?      ( старшим братом Михайлом. Мишолося)
  6. Який підручник написала 19-річна Леся Українка для своїх молодших сестер? («Стародавня історія східних народів»)
  7. Кільки та які іноземні мови знала Леся Українка? (Приблизно 15. Німецька, французька,грецька,  латинська, англійська, італійська, польська, болгарська, іспанська)
  8. Хто була мати Лесі Українки? (Олена Пчілка)
  9. У скільки років Леся навчилася читати? (4)
  10. Де Леся здобула освіту?   (жодного дня не сиділа за партою, мати, приватні вчителі, дядько М. Драгоманов, оточення (Лисенко, Старицький, Житецький, Франко), художня    школа Миколи Мурашка в Києві)
  11.  Яка перша літературна спроба майбутньої поетеси? (9 років, 1880, перший написаний вірш «Надія») 
  12. Назвіть вірш, в якому тяжко хвора поетеса мужньо заявляє:

«Так! Я буду крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Буду жити! — Геть, думи сумні!»    ( Contra spem spero)

13. Перекладіть українською мовою назву вірша «Contra spem spero!»   («Без надії сподіваюся!»)

 14.  Цю поему Леся Українка написала вночі в Мінську біля вмираючого Сергія   Мержинського всього за декілька годин.        («Одержима»)

 15. Де і коли померла Леся Українка?  (грузинське містечко Сурамі, 1серпня 1913 р.)

16. Де поховано поетесу? (на Байковому кладовищі у Києві)

Ведуча. Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього, від Бога. Донька Прометея, як назвали її люди, несла їм вогонь своїх поезій, цю іскру Божу за життя і несе зараз, устами нашими, її потомків. То ж не дивно, що в Україні з 2004 року організований і щорічно діє Всеукраїнський конкурс учнівської та студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж “Змагаймось за нове життя!”, присвячений Лесі Українці, у якому цього року взяли участь і учні нашого центру.

 

 

docx
Додано
30 вересня 2021
Переглядів
370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку