Позакласний захід "Віртуальна кулінарна подорож країнами світу"

Про матеріал

Дана розробка позакласного заходу розрахована на учнів ПТНЗ. Позакласний захід дає можливість ознайомити учнів з з традиційними стравами української, італійської, турецької, китайської, англійської кухні.

Перегляд файлу

 

Дата проведення __________

Віртуальна кулінарна подорож країнами світу

Мета: познайомити учнів з традиційними стравами української, італійської, турецької, китайської, англійської кухні; розвивати творчі здібності, уяву; виховувати любов до традицій свого народу та повагу до традицій інших народів.

Обладнання, матеріали: презентація PowerPoint «Кулінарна подорож Україною», презентація PowerPoint «Кулінарна подорож Туреччиною», презентація PowerPoint «Кулінарна подорож Італією», презентація PowerPoint «Кулінарна подорож Англією», презентація PowerPoint «Кулінарна подорож Китаєм», українська народна музика, російська народна музика, турецька народна музика, італійська народна музика, англійська народна музика, китайська народна музика, солодкі призи, мультимедійна дошка, комп’ютер, проектор.

 

Хід заходу

Ведуча 1.                          Добрий день вам добрі люди!

                                           Хай вам щастя – доля буде,

                                           Не на день і не на рік,

                                           А на довгий-довгий вік!

Ведуча 2.                          Гостей дорогих

                                          Ми вітаємо щиро

                                          Стрічаємо хлібом,

                                          Любов’ю і миром!

Ведуча 1.Доброго дня, шановні гості! Ми раді вітати вас на нашій віртуальній мандрівці під час якої ознайомимося з найкращими витворами кулінарного мистецтва світу.

Ведуча 2. Мистецтво приготування їжі старіше всіх інших видів мистецтва і складає надзвичайно мальовничий та захоплюючо-цікавий розділ історії цивілізації.

Ведуча 1.Тяжкий і тернистий шлях пройшло кулінарне мистецтво. Спочатку в їжу використовували напівсире м'ясо, рибу, зібрані плоди та овочі.

Ведуча 2.У Середньовіччі люди почали вводити різні підливи, соуси. І вже важливим стало не кількість, а якість страв.

Ведуча 1.На даному етапі кулінарне мистецтво досягло найвищого розвитку. Ми спостерігаємо за грандіозними витворами, які створюють кулінари всього світу.

Ведуча 2.Тож давайте ми з вами віртуально по подорожуємо країнами світу і подивимося як розвивалося кулінарне мистецтво в Україні, Італії, Китаї, Туреччині, Росії та Англії. А подорож ми розпочнемо з України.

Ведуча 1.Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку – без частування господиня не  проводить вас. Усе смачно ситно, а головне – корисно та невибагливо.

Учень 1. Українська кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями. Використання для страв різноманітної тваринної і рослинної сировини і раціональні способи приготування їх роблять ці страви поживними, смачними, соковитими і ароматними.

Велика кількість страв (крученики, завиванці, фарширована птиця й овочі, шпиговане салом і часником м'ясо і т.д.) приготовляється у фаршированому або шпигованому вигляді. Ці страви апетитні і відзначаються високою поживністю. Дуже багато продуктів для других страв проходить складну обробку – спочатку їх обсмажують або варять, а потім тушкують або запікають. Це зберігає їх аромат і надає їм соковитості.

Сало.

Найпопулярнішим продуктом харчування українців є сало. Його їдять сирим, копченим, смаженим. Сало також використовують для засмажування чи затовкування рідких страв: борщів, капусняків, юшок.

Перші страви.

Серед них по праву головне місце займає борщ, рецептура якого нараховує незліченну безліч рецептів: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ін. До того ж, кожна господиня готує борщ за своїм особливим рецептом. Не менш популярні в Україні також капусняк, розсольник, зелений борщ та солянка.

Багато страв, які раніше вважали традиційними і широко використовували, тепер почали забувати – це, наприклад, кулеші, лемішки, шпундра тощо.

М'ясо і риба.

З м'ясних продуктів використовується в першу чергу свинина, потім – яловичина і птиця. М'ясо споживається у різному вигляді, найчастіше смажене і тушковане. М'ясна кулінарія завжди була в Україні на високому рівні. Популярні у нас і такі страви, як голубці, печеня по-домашньому, українські битки, шпигована часником та салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, біґос, крученики, завиванці, фарширована птиця. Особливо смачні характерні для України страви з м'яса, що готуються в череп'яних горщиках. Взагалі для української кухні характерно широко використовувати м'ясо для приготування і перших, і других страв.

Здавна важливе місце в харчуванні українців займає риба. Улюблені страви – карась, запечений у сметані, щука тушкована з хроном, короп, тушкований з цибулею в сметані, судак, запечений із грибами й раками, рибні крученики, короп, фарширований грибами і гречаною кашею тощо. Активно використовується морська риба та інші дари моря.

Борошняні страви.

Постійно присутні в українському меню найрізноманітніші борошняні страви: галушки, млинці, налисники, бабки, кльоцки, деруни (тертухи), зрази, плюшки.

Ну а про українську випічку годі й говорити: паски, тістечка, пироги... Так, тут є чим поласувати: пироги та пиріжки – солоні та солодкі: із тіста пісочного, листкового, дріжджового, здобного... З начинкою найрізноманітнішою: і з кашею, і з маком, і з м'ясом, і з капустою, і з сиром, і з будь-чим. Про українські ж вареники, знані повсюди, хіба що поему писати.

Популярні різні каші: пшоняна, гречана, гарбузова; робляться каші з борошна: гречаного та кукурудзяного, які їдять з молоком, сметаною чи соняшниковою олією із смаженою цибулею, навіть з бринзою, такі як банош, лемішка і мамалига.

Широко представлені в українській кухні солодкі страви, для готування яких використовуються фрукти, мед, мак, горіхи тощо.

Напої.

З напоїв для української кухні характерні молочні, особливо користується популярністю пряжене молоко та ряжанка. Одним з улюблених напоїв є також узвар – відвар з фруктів. Ну і з давніх-давен в Україні царює квас: хлібний – з сухарів, фруктовий – із дичок – сирівець, а також борошняний, як-от ціберей. А такі напої як чай та кава давно стали повсякденністю на усій території України.

Ведуча 1. Ну що, впізнали наші традиційні страви? Сподобалося? Продовжуємо подорож. Давайте перенесемося на схід де пахне риба і чутно розмірені звуки джіньху

Учень 2. Китайська кухня вважається однією з найбагатших і найрізноманітніших кухонь світу. Вона бере свій початок з різних регіонів Китаю. Існує сім основних регіональних кухонь: Аньхой, Фуцзянь, Хунань, Цзянсу, Шаньдун, Сичуань і Чжецзян. Серед них тільки Сичуань, Шаньдун і Хуайян пов'язані зі стандартною концепцією китайської кухні.

 Кожна страва китайської кухні, як правило, розглядається і складається з двох або декількох основних компонентів:

  1. Джерело  вуглеводів і крохмалю, званий по-китайськи «джуші» (буквально «продукт харчування»). Як правило, це рис, локшина або мантау (круглий хліб, приготовлений на пару) супроводжують страви з овочів, м'яса, риби або інших елементів, які називаються Кай (буквально «рослинне»).

 2. Рис є невід'ємною частиною більшості китайських страв. Однак, у багатьох частинах Китаю, особливо північної його частини, переважають зернові продукти, такі як локшина і булочки, приготовані на пару. На відміну від, південної частини Китаю, де переважає використання в їжу рису. Незважаючи на важливість рису в китайській кухні, невірно думати, що це все, що їдять зазвичай китайці. Рис визнаний основною стравою або добавкою до приготування страв, але є в китайській кухні і рецепти, що не мають до рису ніякого відношення. Наприклад, китайці люблять готувати і їсти супи. Вони можуть бути різними за складом і консистенції. Суп подають зазвичай на початку і в кінці їжі.

 У більшості страв у китайській кухні їжа готується з укусом (овочі, м'ясо, тофу), і разом з ним вона готова до вживання. Традиційно , в китайській культурі розглядається використання ножа і вилки як варварство, так як ці «пристрої» використовуються в якості зброї. Крім того, це вважається нечемним для гостей, щоб стукати приладами і швидко «знищувати» їжу на столі. образою для кухаря буде, якщо його стравою не насолоджуються, смакуючи кожен шматочок, а поглинають швидко і похапцем. Китайці не привчені відкрито висловлювати почуття щодо їжі. Навіть якщо блюдо пересолене або недожарене, ніхто не скаже правду. Дуже дивно, але як комплімент собі кухар розглядає брудну скатертину на столі після обіду, яка гарантує, що гості насолоджувалися їжею.

 Риба, курка або м'ясо?

 Риба, як правило, за канонами китайської кухні готується ціляком. Їдять її за допомогою спеціальних паличок для їжі, на відміну від інших кухонь, де риба спочатку переробляється в філе. Це робити небажано, оскільки риба повинна бути свіжою, наскільки це можливо.

 Куряче м'ясо є іншим популярним китайським блюдом. Воно також розрізається на шматки і входить до складу багатьох страв з овочів. Тушкована курятина з рисом - ось те, що їдять зазвичай китайці.

 З м'яса свинина в Китаї переважає. Колір свинячого м'яса і жиру, а також його смак і аромат вважаються дуже апетитними.

 Напої в китайській кухні

 У традиційній китайській культурі холодні напої вважаються шкідливими для травлення, особливо при вживанні гарячої їжі. До їжі подають гарячий чай або гарячу воду. Вважається, що чай сприяє травленню жирної їжі.

 Соєвий соус і соєві пасти

 Протягом століть китайці цінують соєву пасту через її смакових якостей і антитоксичної дії. Уже в 7 столітті технологія була доведена до Японії та Кореї. При його поступовому поліпшенні вийшов соєвий соус - густа рідина з сої і солі або ферментація соєвої муки. Є декілька різних видів соусів: темний соус або соус кольору чабер, який надає солодких страв певний колір і аромат. Соєвий соус - найпотужніший антиоксидант - набагато перевершує властивості червоного вина і містить вітамін С. Не слід зловживати соєвим соусом, оскільки він має високий вміст солі, а це є причиною підвищення артеріального тиску.

Ведучий 2. Ось ми і познайомилися з кухнею Китаю. Переносимося до країни, яка славиться дощем та вічним туманом, а також великою кількістю холодних закусок та чопорністю.

Учень 3. Англійська кухня не може конкурувати з такими вишуканими кухнями, як французька, італійська чи китайська за популярністю. Гострі на язик французи стверджують, що кухарями в пеклі слугують саме англійці так щоб не вмерти з голоду в Англії можна лише в тому випадку, якщо тричі в день їздити на континент. Часто й самі англійці говорять, що не занадто задоволено своєю кухнею. «Англійська кухня не має поняття про соуси. Ростбіф англійці готують без усяких спецій. Біфштекс жарять так довго, що він стає твердим, як підошва. І якщо станеться, що залишається м'ясний сік, то його зливають, щоб приготувати з нього ще й пудинг. А фарш — національна страва англійців, який вони готують з рубаного м'яса, — настільки несмачний, що його не може врятувати ніяка кількість перцю…».

Англійська кухня зберегла й донесла до наших днів багато традиційних страв. Основу їх складають м'ясо, риба, овочі, крупи. Дуже різноманітний у англійців асортимент холодних закусок, особливо рибної гастрономії, сандвічів. З перших страв найбільш поширені бульйони й різні пюре.

Англійці вживають у їжу багато м'яса: яловичину, телятину, баранину, нежирну свинину в натуральному вигляді. Ростбіф, біфштекс — улюблені національні страви. До м'яса подають різні соуси, маринади, найчастіше томатний соус і пікулі, на гарнір — картопля чи овочі.

Велике місце в харчуванні англійців займають різні пудинги. Їх готують як другі (м'ясні, круп'яні й овочеві) і як треті страви (солодкі фруктові пудинги).

В англійській національній кухні є чимало традиційних святкових страв. Серед них найпопулярніший різдвяний плумпудінг. Готується він із сала, хлібних крихт, борошна, ізюму, цукру, яєць та різних прянощів. Перед подачею цей пудинг обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл. Традиційними святковими стравами є також фарширована індичка з овочевим гарніром, святковий торт та ін.

Складовою частиною англійської національної кухні є шотландська кухня.

День англійця починається звичайно із ранкового чаю чи апельсинового соку, що п'ють ще в постелі. На перший сніданок (7-8 годин) подають, як правило, рідку вівсяну кашу (порідж), яйця, бекон, рибу; з рибних страв англійці віддають перевагу копченому оселедцю (кіперс) чи копченій трісці, палтусу. Часто можна побачити на столі обсмажений оселедець (блотерз) чи гриль-макрель.

Ленч (другий сніданок) подають о пів на другу. Він включає м'ясні страви: бекон, невеликі сосиски з тостами, нирки, обсмажені на грилі, біфштекси та ростбіфи, до яких подають різні соуси (найчастіше томатний) і маринади, а також овочі чи картоплю на гарнір. Проходить ленч звичайно в невеликих ресторанчиках — пабах, де відвідувачам пропонують сандвічі, смажені ковбаски, рибу з хрусткою смаженою картоплею, а також пиво, наприклад чорний ель чи портер (англійці надають перевагу бочковому пиву).

Файв о'клок для джентльмена. Англійці звичайно, п'ють солодкий чай до семи разів у день. До чаю, як правило, подають тістечка, сандвічі, салати, холодне м'ясо. Гарячі страви о п'ятій годині — лише у виняткових випадках.

До обіду, що припадає у Англії на 19-20 годин, подають закуски, супи, м'ясо, десерти. З перших страв англійці надають перевагу пюре, бульйонам, до них окремо подають варені шматочки м'яса, яйця, локшину, свіжі овочі і т. ін. Хліба в Англії їдять дуже мало, не більше двохсот грамів на день.

Із напоїв в Англії найбільше поширення дістав чай. Його п'ють і за сніданком, і після обіду, і ввечері. Чай звичайно п'ють солодким, з молоком. Кава розповсюджена значно менше.

Ведучий 1. А щоб наші гості не сумували, ми перевіримо чи знайомі вони з кулінарними шедеврами світу. Ну що розпочнемо?

Ведучий 2. В якій країні полюбляють їсти блини? (Росія)

Ведучий 1. Яка країна славиться великою кількістю приправ і спецій? (Туреччина)

Ведучий 2. В якій країні вигадали салат олів’є? (Франції)

Ведучий 1. Назвіть країну – батьківщину кетчупа (США)

Ведучий 2. В якій країні традиційна страва макарони,які виготовлені з пшеничного борошна (Італія)

Ведучий 1. Кухня якої країни славиться ковбасами та сосисками? (Німеччина)

Ведучий 2. М'ясо корови не використовують у їжу (У Індії)

Ведучий 1. Рибу і продукти моря залюбки вживають у сирому вигляді (Японія)

Ведучий 2. Яка країна є батьківщиною чаю? (Китай)

Ведучий 1. В якій країні полюбляють вживати вівсяну кашу (Англії)

Ведучий 2. В якій країні винайшли соєвий соус або пасту (Китаї)

Ведучий 1. Яка країна славиться великою кількістю соусів? (Франція)

Ведучий 2. Яка країна є батьківщиною галушок? (Україна)

Ведучий 1. Ну що ж ми добре попрацювали і продовжуємо нашу подорож. Подих вітерцю приніс тиху мелодію перемішану з запахом сандалового дерева та східних пахощів. Так, ми у Туреччині.

Учень 4. Турецька кухня розвивалася протягом століть і бере свої витоки в кулінарних традиціях кочових тюркських племен, в Туреччині діють особливі приписи для їжі і її приготування - харам (заборонене) і халяль (дозволене). Особливим способом, відповідно до мусульманського ритуалу, і забивають тварин.

  Борошняні вироби

 Турецька кухня пропонує велику кількість різного виду хлібів, пирогів і печива. Подавати хліб на стіл є традицією. Ось деякі з його видів:

Піта - товста м'яка коржик з дріжджового тіста. Пропонується в більшості турецьких закусочних. У ресторанах, що спеціалізуються на піті, її подають з запеченим у ній сиром, м'ясним фаршем, овочами та іншим.

Екмек - турецький білий хліб. У роздрібній торгівлі коштує недорого. Смачний гарячим, прямо з печі. Сірі (з проса) і чорні сорти хліба (сомун) випікаються в сільській місцевості згідно домашніми рецептами і продаються переважно на ринках і ярмарках.

Кебабом, як правило, позначається підсмажене м'ясо, з якого турецькі кухарі готують безліч страв.

Донер-кебаб - найбільш відоме блюдо-кебаб в Туреччині і в Європі взагалі. Метод приготування: з встановленого вертикально і повільно обертається крутила з нанизаним на нього смаженим м'ясом довгим гострим ножем зрізаються тонкі шматочки. Спочатку це було звичайне столове страва з гарніром з рису і салату. З часом в Туреччині і в Європі донер-кебаб розвинувся в "закуску на ходу" - кебаб укладається в розрізану навпіл коржик. Всередину до м'яса додають овочі та соуси на смак - гострий (чилі) або пряний (Цацікі).

Берек - невеликі запечені турецькі рогалики. Їх готують з лаваша, який нарізають трикутниками. У начинку йде сир, зелень та спеції

 4. Супи

 Турецькі супи (чорбалар) мають безліч різновидів. Серед них слід назвати:

Ішкембе чорбаси - суп з тельбухів (овечих або яловичих) з додаванням часнику та оцту.

Мерджімек чорбаси - суп із червоної сочевиці.

5. Салати

 При приготуванні салатів використовуютья як маринади в першу чергу оливкова олія і лимонний сік. Крім овочів, як добавки береться овечий сир (бринза), дрібно порізана яловича ковбаса, маслини і т. п.

6. Овочі

Пепероні використовуються повсюдно в турецькій кухні. Розрізняють червоні і зелені пепероні, тобто "м'якого смаку" і гострі. Чим зеленіша перець пепероні - тим він гостріше. У салати йдуть зазвичай світло-зелені та жовтуваті "м'які" пепероні. Як приправу використовують також висушені і мелені стручки перцю (пул Бібер). Перечниця з пул Бібер - невід'ємна приналежність будь-якого турецького обіднього столу. Подається також гострий червоний соус з паприки.

 Маслини різних сортів використовуються при приготуванні багатьох страв. На сніданок у Туреччині їдять чорні солоні маслини.

 Великою популярністю користуються овочі (наприклад, огірки чи пепероні), мариновані в розсолі або в оцті.

Долма - начинені рисом або м'ясним фаршем овочі або листя, зазвичай виноградні.

 У Туреччині, як і в усьому Середземномор'ї, традицією є сервіровка закусок, як правило в супроводі напоїв ("для апетиту") мезе. Розрізняють мезе холодні і гарячі. До холодних відносяться різні креми, приготовані переважно на основі йогуртів. Найбільш поширені:

 У Туреччині традиційно величезний вибір солодких і кондитерських страв і страв.

Баклава ( пахлава) - вимочені в сиропі солодощі, приготовлені з тіста з фісташками або горіхами

Напої

 До останніх в Туреччині традиційно відносяться:

Айран - освіжаючий напій, приготований на основі йогурту

Чай - турецький чорний чай, який начітая з 30-х років XX століття у великій кількості вирощується на чорноморському узбережжі Туреччини (культура, ввезена до Туреччини з Грузії)

Кава - для приготування кави по-турецьки береться тонко мелену каву, цукор (за смаком) і вода в спеціально злегка конічної форми кавоварці ("турка", тур. ібрік або джезві). Цукор додається при варінні, до готового кава вже нічого не додається і його не розмішують, щоб не пошкодити пінку. Тому при замовленні вказують - скільки цукру класти, і чи класти його взагалі.

Ведучий 2. Нас зустрічають багаті столи, весела музика та гостинні люди. Це  Росія.

Учень 5. Російська кухня протягом своєї довгої історії увібрала в себе велику кількість різноманітних кулінарних традицій – від китайської і старослов'янської до французької, і в результаті стала однією з найрізноманітніших кухонь світу.

Її своєрідність полягає не тільки в оригінальній рецептурі, але й у тім, що вона по-своєму окреслює певний стиль життя. У першій половині минулого сторіччя міжнародна кухня дізналася про так званий російський стіл. До цього в Європі подавали різні страви всі разом, внаслідок чого виходило щось на кшталт холодно-гарячого буфета. Згодом за російським зразком застілля поділилося на окремі стадії, які мали певну черговість. У російській кухні найважливіша роль належить першій стадії, що вирішальним чином сприяє нормальному травленню й підіймає настрій за столом. Застілля починається з солоної риби. Але навіть якщо на столі присутня чорна ікра, перевага, як правило, віддається оселедцю. Також у Росії полюбляють пироги це у тісто загорнена начинка з капусти, м'яса або риби. Існує безліч варіантів начинок, у кожній родині їх готують за власним рецептом. Пиріг по-російському печеться у весь лист, тоді як прибалтійський пиріг з начинкою має форму півмісяця (від слова "ріг"). Навіть сама назва - пиріжки - говорить про те, що споконвічно вони виглядали саме так. Одним з варіантів пирога, що свідчить про високу культуру кулінарії, є Кулеб'яка - довгастий паштет з начинкою з визиги, приготованої за оригінальним рецептом. За відсутності цього продукту Кулеб'яку роблять із лососем або іншою, дешевшою рибою.

Основу харчування росіян складають продукти, одержувані з зернових культур, а також ріпа (або бруква), цибуля, картопля, риба, молочні та м'ясні продукти, гриби та їстівні дикорослі рослини.

З давніх часів у харчуванні росіян одне з перших місць займала риба, яку вживали в найрізноманітніших видах: свіжу, солону, сушену. Про важливість риби в харчуванні свідчить прислів'я: «Краще безхліб'я, ніж безриб'я».

Широко поширені були різні юшки і супи, причому суп подавався не лише на обід, але і на вечерю, на сніданок. Варили супи з розкипілої до напіврідкого стану ріпи, брукви, гороху, картоплі. Готували також «грибовниці» зі свіжих або солоних грибів, щі з молодої кропиви, щавлю, капусти. Щі з додаванням ячмінної крупи називали «товстими». У пісні дні рідкі страви (крім юшки) заправляли ложкою конопляної або соняшникової олії, в скоромні - з молоком або коров'ячим маслом. На свята варили м'ясний суп з крупою і картоплею. Рідкими холодними стравами були юшки з квасу з кришеним цибулею або редькою. З рідких страв також часто готували юшку з свіжої, замороженої в льодовиках, солоної або сушеної риби.

Відмітна особливість страв російської кухні - практично не застосовується смаження. Як правило, їжа готувалася у печі, тому дуже широко використовуються варіння, тушкування, томління та запікання.

З десертів відомі солодкі борошняні вироби: калачі, пряники, також варення та мед. Традиційним десертом російської кухні є печені яблука та інші печені фрукти та ягоди.

Невеликі пласкі коржі, млинці, із гречаного борошна інколи подавали з медом або зі сметаною, але в наш час вони майже зникли з меню.

Російська кухня збагатила міжнародну кухню й деякими солодкими виробами, варто згадати хоча б кулич - особливим чином приготовану сирну масу.

Багато страв мають ритуальне значення - їх їдять під час певних свят і ритуалів: поминки, Різдво), Масляна та Великдень.

Ведучий 1.  Ви чуєте? Ви чуєте?  Десь недалеко чути  щебет пташок, весело світить сонечко, відчувається запах маслин та апельсинів. Ми з вами прибули до Італії.

Учень 6. Італійська кухня має масу шанувальників по всьому світу, і це не дивно, адже крім смакових якостей вона відрізняється ще й корисністю. На думку багатьох дієтологів, кухню Італії можна назвати однією з найбільш корисних у світі, адже у приготуванні страв використовуються продукти високої якості.

Головні відмінності існують між кухнею півночі і півдня країни. Можна сказати, що це абсолютно різні кухні. Так, на півночі Італії основними продуктами є м’ясо, молоко та молочні вироби. Саме цей регіон славиться своїми знаменитими рецептами наваристих супів, лазаньї, сирів і морозива. На Півдні країни віддають перевагу морепродуктам: омари, лангусти, креветки, молюски і т.д. Цей регіон багатий овочами і фруктами, що стали основними інгредієнтами багатьох салатів, соусів і різних десертів. На відміну від півночі країни, на півдні воліють до круглої пасти, що виготовляється без додавання яєць. Пасту тут готують виключно на оливковій олії, в той час як на півночі — на тваринному маслі.

Італійська піца

Основні продукти: Не для кого не секрет, що італійська кухня славиться своїми виробами з борошна (макаронні вироби, а також страви з тіста). Основу раціону складають також тушковане або варене м’ясо: переважно телятина і яловичина. Вельми широко поширене використання різних субпродуктів: серця, печінки та ін.

 В італійській кухні багато овочів і фруктів. При приготуванні багатьох страв використовуються томати, часник, селера, цибуля, червоний стручковий перець, зелена квасоля, баклажани, кабачки цукіні, салат-латук, артишоки, спаржа, морква, капуста та картопля. Італійці відомі також своєю любов’ю до трав: особливо до базиліку і шафрану. Особливе місце в національній кухні займають маслини. З фруктів перевагу надають апельсинам, лимонам і персикам. Усім відомі знамениті італійські сири (Пармезан, Гопгонцола, маскапоне, Моццарелла, Бурат та ін): їх тут використовують і як закуску, а також додають в основні страви і соуси. Широко використовується і рис: його часто подають як гарнір до м’ясних і рибних страв.

Традиційною стравою італійців вважається паста. В Італії налічується більше ста видів макаронних виробів, які відрізняються за своїм складом, кольором, формою і технологією виготовлення. До кожного виду пасти покладається свій соус. Найбільш популярними видами вважаються: спагеті, феттучіні, капелліні, лазанья, тальятелле, каннеллоні, букатіні, паппарделле. Є також і екзотичні види пасти. До їх числа відносять: кавову пасту з апельсином і куркою, пасту з каррі, спагетті з горілкою та ікрою і т.д.

Ще однією традиційною стравою вважають піцу. Великою популярністю користується піца «Маргарита» з білим сиром моццарелла, томатами і базиліком; закрита піца кальцоне; класична піца «Наполетана» з помідорами, анчоусами, маслинами і моццарелою; піца «Чотири пори року», розділена на чотири частини, кожна з яких приготовлена з різних інгредієнтів; біла піца, в приготуванні якої не використовують томати. Традиційними італійськими стравами є також равіолі, різотто, а також суп мінестра.

Ведучий 2. Ось і підходить до кінця наша віртуальна подорож. Ми познайомилися з стравами різних країн, які частенько бачимо і в себе на столі.

Ведучий 1. Ми вам бажає успіхів, творчого натхнення. До нових зустрічей.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Опанасюк Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 березня 2018
Переглядів
2176
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку