Сценарій урочистого заходу-посвяти п`ятикласників до лав дитячої організації «Від шкільної родини – до громадян України»

Про матеріал

Сценарій урочистого заходу до дня народження дитячої організації «ЕКО» освітнього закладу. Посвята п'ятикласників до лав організації розроблено з метою формування активної громадської позиції, самосвідомості й почуття особистої відповідальності та гордості за долю своєї держави, українського народу, ціннісного ставлення до держави, суспільства, мови, сім`ї, своєї організації.

Перегляд файлу

1

 

«Від шкільної родини – до громадян України»

(Сценарій урочистого заходу до дня народження дитячої організації «ЕКО» освітнього закладу. Посвята п’ятикласників до лав організації)

 

 Сікора З.І., педагог-організатор

КЗ «Рубіжанська обласна загальноосвітня

санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів»

 

Мета: формувати активну громадську позицію, самосвідомість і почуття особистої відповідальності та гордості за долю своєї держави, українського народу, ціннісне ставлення до держави, суспільства, мови, сім`ї, своєї організації.

Обладнання: мікшер, комп’ютер, мікрофони, галстуки, прапор України та прапор дитячої організації закладу, синьо-жовті прапорці, подарунки для членів організації.

Оформлення: повітряні кульки, знаки-закони, символіка організації тощо.

Місце проведення: актова зала закладу.

Учасники: команда учнів 5 класу, педагоги закладу, лідери учнівської ради дитячої організації  «ЕКО, педагог-організатор, батьки.

Хід свята

(Перед початком заходу звучать пісні про Україну. Біля сцени стоїть прапор України та дитячої організації. Звучать фанфари, педагог-організатор та голова учнівської ради звертаються з урочистою промовою до присутніх: учнів, педагогів, батьків).

Голова учнівської ради. Доброго дня усім присутнім у цій залі!

Педагог-організатор. Доброго дня, шкільна родино!

Голова учнівської ради. Дитинство не міняється у школі.

                                             Єдина зміна – це, звичайно, ми.

                                             А ми міняємось: хто швидко, хто поволі,

                                             І вже стаєм дорослими людьми.

Педагог-організатор. Місяць жовтень гроном калиновим

                                       Іменинників віншує і гостей.

                                       Україно, щиро просимо на гостини

                                        До твоїх добром об’єднаних дітей.

Голова учнівської ради. Минуло 26 років від дня проголошення Незалежності України, яка перед світом постала державою з давньою історією, національною духовною культурою, працьовитим, талановитим і миролюбним народом. Тут наше державне коріння, наша земля, яка дала нам горде ім’я – українці. Всіх нас об’єднало одне слово – Україна!..

Педагог-організатор. А у рідній  школі нас об’єднує усіх дитяча організація «ЕКО». Тож дозвольте урочистий захід «Від шкільної родини – до громадян України» вважати відкритим.

(Звучить Гімн України).

Голова учнівської ради. У рідній  школі ми живемо однією родиною і наша дитяча організація є продовжувачем всього доброго, світлого, високого на нашій українській землі.

Педагог-організатор. Традиції, культура, творчість, дієвість – ось синоніми нашої організації, бо там, де ми, там:

Голова учнівської ради. Лідерство.

Педагог-організатор. Активність.

Голова учнівської ради. Ініціативність.

Педагог-організатор. Гуманізм.

Голова учнівської ради. Успішність.

Педагог-організатор. Розум.

Голова учнівської ради. Толерантність.

Разом. Перемога.

Педагог-організатор. Сьогодні наше свято ми проводимо у дружній шкільній родині. Поряд з учнями 5 класу їх батьки, педагогічні працівники, а також прийшли підтримати юну зміну найстарші учні нашого закладу – лідери учнівського самоврядування школи. Завітали до нас на урочистості й почесні гості нашого освітнього закладу (представлення гостей).

Голова учнівської ради. Наша дитяча організація була заснована 14 жовтня 2004 року. Дитяча організація «ЕКО» утворена на добровільній основі, визначає своєю метою захист прав та інтересів членів організації, спрямовує свої зусилля на виховання громадянина-патріота, екологічно свідомої, фізично і морально здорової особистості через організацію добрих і корисних справ.

Педагог-організатор. Що ж означає бути членом дитячої організації «ЕКО»? Про це нам розкажуть учні 5 класу (виходять на сцену читці).

1-й. Бути членом «ЕКО» значить:

       Гідним бути України і любить її завжди,

       Прославляти щохвилини

       Й незалежність берегти!

2-й. Відчувати єдність націй,

       Унікальність всіх життів;

       Поважати всі народи,

       Їх права на цій землі!

3-й. Поважати тих, хто поряд.

       Милосердя мать в душі.

       І по совісті та правді

       Крокувать в своїм житті!

4-й. Усвідомлювать закони,

        Знать обов’язки й права.

        Щоб безпечно будувалось

        Членів організації життя!

5-й. Берегти тварин і квіти,

       Про повітря дбать і воду,

       Все примножувать і ніколи

       Не губить красу природи!

6-й. Працювать натхненно, творчо,

       Інших працю цінувать!

       І про розквіт свій і державний

       Неодмінно треба дбать!

7-й. Буть здоровим, бо майбутнє –

         За здоровими людьми!

         Отакими маєм стати

         Лідерами усі ми!

Голова учнівської ради. Як ви зрозуміли, у своїй діяльності дитяча організація керується основними законами:

Педагог-організатор. Закон освіти.

Голова учнівської ради. Закон творчості.

Педагог-організатор. Закон екології.

Голова учнівської ради. Закон чистоти.

Педагог-організатор. Закон честі.

Голова учнівської ради. Закон справедливості.

Педагог-організатор. Закон лицарства.

Голова учнівської ради. Закон посмішок.

Педагог-організатор. Закон поваги.

Голова учнівської ради. Закон ввічливості.

Педагог-організатор. Як і кожна організація, наша дитяча організація «ЕКО» має свою символіку: емблему, прапор, галстуки.

     Прапор дитячої організації «ЕКО» – прямокутне полотнище жовтого кольору. З лівої сторони прапора знаходяться три смужки: зелена, біла та червона. Дві смужки: зелена та біла – це основні  кольори на прапорі міста Рубіжного. Червона смужка прапора символізує основний напрямок роботи закладу – комплексна реабілітація хворої дитини. У правому верхньому кутку прапора розміщена емблема дитячої організації.

Голова учнівської ради. Емблема організації – знак круглої форми, який обрамляють національні кольори. У центрі три великі літери Е, К, О – назва дитячої організації закладу та зелена гілка. Хоча «еко» це всього лиш морфема, частка слова, але члени організації своїми добрими та корисними справами, зроблять її значущою частиною життєдіяльності організації, і в цьому їм допоможуть три напрямки роботи : екологія дитинства, екологія довкілля, екологія здоров’я.

Педагог-організатор. Слід додати, що синій та жовтий барви в усьому світі символізують дві першооснови буття: дух і матерію, позитивне і негативне, вогонь і воду, поєднання витонченого розуму (земного) і глибокої духовності (небесного). Саме поєднання першооснов дуже важливе для членів дитячої організації.

     Синя та жовта фарби при змішуванні дають зелений колір – символ достатку і надії, що також є символом Дерева Життя. Філософський зміст цієї ідеї – поєднання двох протилежностей, першооснов буття, які при взаємодії породжують третю синівську енергію, тобто нове життя: життя нашого освітнього закладу і нове, краще життя учнів школи-інтернату. Саме частинку цього Дерева Життя символізує елемент рослинності на емблемі – зелену гілку, яка вказує, що основним напрямком діяльності дитячої організації є екологічна освіта й екологічне виховання учнів закладу.

     Зірки, які є на емблемі – це не лише небесні тіла, котрі видно вночі на небі, як яскраві цятки, що є провідними зорями для мандрівників. Це й провідні зорі, що ведуть учнів закладу у світ знань. Зірка – символ вищості і винятковості. З індоєвропейських глибин дійшло до нас уявлення про душу, яка є іскрою небесного вогню, або зіркою, яка запалюється при народженні немовляти і гасне разом зі смертю людини. Також зірка символізує розвиток в учнів усіх природних здібностей і підтримка талановитої учнівської молоді.

Голова учнівської ради. Символіка прапора, емблеми та галстука перегукуються, тому й на останньому зберігаються усі три смужки: червона, біла, зелена. Таким чином усі компоненти емблеми, прапора й галстука науково обґрунтовані і семантично вивірені та становлять нерозривну єдність

Педагог-організатор. Є у нашої організації й урочиста пісня «Дорогою добра» (сл. Ю. Ентіна, муз. М. Мінкова, переклад укр. Ю.Сікори). Запрошую до виконання команду учнів 5 класу (учні виконують пісню «Дорогою добра»).

Голова учнівської ради. Життя членів дитячої організації дуже насичене і цікаве. Загальношкільні заходи, конкурси і фестивалі, акції, екологічні трудові десанти та операції, екологічні мітинги та свята, догляд за Садом Пам’яті (був закладений до 40-річчя Перемоги у Другій світовій війні), випуск друкованої продукції (листівок, буклетів, стіннівок, газет), волонтерство. У скриньці дитячої організації дуже багато добрих і корисних справ.

Педагог-організатор. Своє бажання стати членами дитячої організації «ЕКО» висловили учні 5 класу. Запрошуємо їх на сцену (усі учні виходять на сцену). Слово надається командиру класу… (виходить на центр залу).

Командир. Команда 5 класу…

Учні. «Патріот».

Командир. Наше гасло!

Учні. Йдемо вперед,

           Ми прагнем перемоги.

           Ми не шукаємо легкої скрізь дороги

           І з радістю йдемо лише вперед.

Педагог-організатор. Підготуйтесь до посвяти. Покладіть праву руку на серце (зачитується текст урочистої обіцянки).

Голова учнівської ради.  Я, ______________________

(Учні 5 класу по черзі називають своє прізвище та ім’я).

Педагог-організатор. Вступаючи до лав дитячої організації «ЕКО» комунального закладу «Рубіжанська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» урочисто обіцяю бути патріотом своєї держави й організації, берегти і шанувати культуру, символи України і своєї організації.

Учні 5 класу. Обіцяю!

Голова учнівської ради. Бути надійним у дружбі, праці, випробуваннях, вірним братству членів своєї організації, виконувати норми обов’язку честі, добра, совісті.

Учні 5 класу. Обіцяю!

Педагог-організатор. Усіма справами сприяти захисту навколишнього середовища, прагнути гармонії тіла і духу, людини і природи, турбуватися про своє фізичне і духовне здоров’я, не мати шкідливих звичок.

Учні 5 класу. Обіцяю!

Голова учнівської ради. Прагнути знати більше, ніж знаю, вміти більше, ніж умію, змінити себе і світ на краще. Виконувати свої обов’язки в інтересах дитячої організації, підносити її авторитет.

Учні 5 класу. Обіцяю! Обіцяю! Обіцяю!

Педагог-організатор. Право пов’язати галстуки надається нашим почесним гостям та лідерам учнівського самоврядування.

(Звучить урочиста мелодія. Посвята у члени організації).

Педагог-організатор. Вітаємо вас! Тепер ви – члени дитячої організації «ЕКО» комунального закладу «Рубіжанська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» і, сподіваємося, що відтепер ви отримали заряд оптимізму, заряд лідерства, заряд першості та творчості на цілий рік.

(Ансамбль учнів 5 класу виконує пісню «Слово лідер»).

Голова учнівської ради. Слово для привітання надається нашим почесним гостям. (Виступи гостей, вручення подарунків).

Педагог-організатор. Наше свято, на жаль, закінчується, але на цьому не закінчуються наші корисні справи, якими ми поповнюємо скриньку добрих справ організації. Ще раз вітаємо вас з днем народження дитячої організації «ЕКО», з посвятою у члени організації та бажаємо здолати усі дороги, які приведуть вас до успіху та здійснення ваших мрій.

 

Голова учнівської ради. На святі радіснім, святковім, урочистім,

                                             Ми разом завжди, тут близькі усі.

                                             Тут джерелом буя життя барвисте,

                                             Дитинство сонцем розливається в росі.

Педагог-організатор. Багато нового, цікавого надовго

                                       Залишиться у пам’яті, в душі.

                                       Життя шкільне цікаво і змістовно

                                       В організації ви зможете прожить.

Голова учнівської ради. Ми вдячні вам, хто завітав на наше свято.

                                             І хочемо вам щиро побажати:

                                             Хай зіллються воєдино

                                             Діти, школа, батьки, як одна родина!

Педагог-організатор. Ми не підвладні часу – він швидко спливає –

                                        «ЕКО» з радістю нових дітей зустрічає.

                                         А серце від думки завмирає,

                                        Що життя прекрасне і воно триває!

(Учні виконують хореографічну композицію «Україна – це ми!»).

Голова учнівської ради. До побачення!

Педагог-організатор. До нових зустрічей! Хай щастить вам!

(Звучить весела мелодія,  фотосесія на згадку).

 

doc
Додано
18 березня 2018
Переглядів
1661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку