Позакласний захід «Європейський вибір України»

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 10- 11х класів, метою якого є сприяти формуванню нового європейського світогляду молоді, розвивати навички творчого мислення учнів.
Перегляд файлу

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА НА ТЕМУ:

«ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР УКРАЇНИ»

 

Мета: сприяти усвідомленню учнями місця України серед інших країн, особливо Європи, допомогти зрозуміти важливість Європейського об’єднання, приналежність України до європейської сім`ї народів, акцентувати увагу на необхідності розширення знань про Україну як можливого члена Євросоюзу, сприяти формуванню нового європейського світогляду молоді, розвивати навички творчого мислення учнів шляхом їхнього включення в полеміку, формувати моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю.

Обладнання: карта України, герб, прапор, мультимедійні презентації, відеоролик «Найдивовижніші місця України», проектор

Хід заняття

(заставка титульний слайд)

Ведучий 1 Рідна Україна –мова солов’їна, золоте колосся, маки у житах

Край воріт – калина, верба, яворина, храми і світлиці в барвах – рушниках

Ведучий 2 Рідна Україна – то душі краплина, пісня журавлина у ранковий час

Рідна Україна – то земля єдина, що сходив ногами босими Тарас

Ведучий 1 Рідна Україна – пара лебедина, озеро бездонне і стрімка ріка

 У  саду хатина – біла сорочина, стежечка –стежина в зелених споришах

Ведучий 2 Рідна Україна – за столом родина, яром – долиною стелиться туман

Батькова розмова – тиха вечорова, мамина молитва –вічний талісман.

 

Відеоролик «Найдивовижніші місця України»

Ведучий 1 Україна! Скільки глибини у цьому співучому слові. Це золото безмежних полів, бездонна синь чарівних небес.

Ведучий 2 Україна! Щедра земля рідного краю під високим волошковим небом, осяяна промінням вічного сонця. Задумливі степи зі своїм високим різнотрав’ям, широкі поля золотої пшениці, що грають хвилями, справжні моря. Густі прадавні ліси, гірські вершини, які здіймаються високо в небо, сині плеса озер, що манять своєю прохолодою, ріки –швидкоплинні, гірські, бурхливі або повноводні, могутні, глибокі.

Ведучий 1 Україна – це чарівна природа: високі гори та неосяжні степи, родючі чорноземи, тополя у волошковому полі, хрущі над вишнями, калина у дворі, п’янкі любисток і м’ята, верба край дороги, жовті соняшники на струнких стеблах…

Ведучий 2 Україна! Це неповторна лірична пісня, героїчна сповнена патріотизму душа, вишитий рушник на покуті, розмальована святкова писанка, мова солов’їна, рідна наша домівка Звідки ми, і хто ми такі? Ми українці. Де ми живемо? Ми нині з вами. Звичайно ж в Україні.

Ведучий 1 Наша Батьківщина розташована в основному на південному заході Східноєвропейської рівнини, у Центральній та Південно-Східній Європі, тобто за своїм географічним розташуванням Україна – звичайно ж держава європейська. Навіть географічний центр Європи знаходиться поблизу с. Ділове Рахівського району Закарпатської області.

Ведучий 2 Україна – одна з найбільших держав Європи. Довжина кордону становить 7700 км. Наша Батьківщина межує з сімома країнами Росія, Білорусія, Польща. Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова Південну частину омивають води Чорного і Азовського морів, де проходять водні кордони з азіатськими країнами Туреччина, Болгарія, Грузія та інші. Україна – єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів.

 

Мультимедійна презентація «Цікаві факти про Україну»

Дівчинка 1. Україна є частиною Європи. Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру.

 Європа — один з осередків світової цивілізації, батьківщина великих географічних відкриттів, промислових революцій, історичних міст та великих міських агломерацій, піонер міжнародної економічної інтеграції.

 

Дівчинка 2. Європа – дивовижний континент з багатою історією. Століттями Європа була роз’єднана через постійні війни та протиріччя. Але вже більше 50 років 28 країн Європи об’єдналися на основі спільних людських і демократичних цінностей в Європейський Союз, співпрацюють одна з одною, живуть у єдності та дружбі для того, щоб зробити світ кращим – досягати стабільності, миру та процвітання.

Дівчинка 1. Щоб дізнатися багато цікавого про європейські країни ми з Вами здійснимо мандрівку по Європі

Дівчинка 2. Отож,  до вашої уваги представлення першої країни.

Дівчинка 1. Її прославив Микола Коперник

Він довів, що Земля обертається.

Ставши членом НАТО і ЄС

Країна продовжила свій прогрес.

 

Для відповіді ми пропонуємо декілька варіантів

ПОЛЬША Греція Німечина

Дівчинка 2. Порядок, пунктуальність
Достаток цілий рік.
На Рейні і на Шпре
Ось так  народ живе.


Данія  НІМЕЧИНА Іспанія

 

Дівчинка 1. Вишукана мова,  вишукана країна!

На весь світ відома її вежа «Біг-бен», адже сама висота її 98 метрів, сягає зірок.  А жителі цієї країни полюбляють вівсянку і чай з молоком.

 

Люксембург  Португалія  ВЕЛИКА БРИТАНІЯ
Дівчинка 2. Це скандинавська країна, 
але як і Україна, має жовто-блакитні кольори національного прапора.

Астрід Лінгрен тут жила і про Карлсона,

Який живе на даху, нам розповіла.

ШВЕЦІЯ Словачина Кіпр

 

Дівчинка 1. Її володіння - Ютландія, Гренландія
Її продукція -  сир, олія і бекон.
За формою управління - монархія
Але й монархам писаний тут закон.

Латвія ДАНІЯ Естонія

 

Дівчинка 2. Країна, яка славиться виробництвом

годинників та шоколаду.

Країна - банкір.

Країна озер та мальовничих гір.

 Чехія Румунія ШВЕЙЦАРІЯ

 

Дівчинка 1. Сеньйорити і сеньйори
Обожнюють помідори.
Всі від Этни до Верони
Уплітають макарони. 

Хорватія  ІТАЛІЯ Болгарія

 

Дівчинка 2. Країни цієї південної посланець
Вів свою гордовиту розповідь
Про те, що "Фламенко" - їхній танець

Не може не радувати око.
Португалія ІСПАНІЯ Фінляндія

 

Дівчинка 1. Жінки усіх країн
Її парфюми полюбляють.
Законодавцем мод

Усі її вважають.
Бургундія, Бретань,
Нормандія, Шампань!
Що це за країна чарівна?
Чи відома вам вона?
Греція Литва ФРАНЦІЯ

 

Дівчинка 2. Країні цій місто назву дало
а Васко да Гамма їй славу здобули
Голандія  ПОРТУГАЛІЯ Угорщина

Дякуємо за  участь в вікторині, за те, що ви з нами здійснили цю подорож.

Виступ вчителя

Сучасний світ є полем розмаїття культур, міжнаціональних інтересів, співдружністю народів у багатоетнічному суспільстві. Важлива, щоб у сучасному світі відбувався міжкультурний діалог, рівноправним учасником якого є Україна.

Євроінтеграція України – це інтеграція в європейські організаційні структури: Європейський союз, Шенгенська угода, Рада Європи.

Європейський Союз – економічний та політичний союз держав-членів Європейських Спільнот, створений згідно з договором про Європейський Союз, який підписаний у лютому 1992 року і чинний з листопада 1993 року.

Головною метою ЄС є створення економічного союзу з найвищим рівнем інтеграції економік держав (спільною зовнішньою економічною політикою, спільним ринком послуг та матеріальних благ, спільною валютою а також впровадженням спільного громадянства).

Серед  інституцій ЄС є Європейська комісія, Рада Європейського Союзу, Європейська Рада, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк, Європейський суд аудиторів та Європейський парламент. Парламент обирається на п’ять років громадянами Європейського Союзу. ЄС є повноправним членом Організації Об’єднаних націй та Світової організації торгівлі.

Для вступу в ЄС існують жорсткі «Копенгагенські критерії», відповідно до яких потенційна країни-член зобов’язана.

-забезпечити стабільність інститутів, що гарантують демократію;

-володіти ринковою економікою і здатністю справлятися з тиском конкуренції ринковими способами в рамках Союзу;

-прийняти загальні правила, стандарти і політику, складові основи законодавства ЄС;

-мати юридичні та адміністративні структури, що сприяють прийняттю і впровадженню європейського права.

Початком європейської інтеграції вважається 9 травня 1950 року – підписання Декларації Роберта Шумана (міністра закордонних справ Франції) , який пропонувала створити організацію, що контролюватиме видобування вугілля та виробництво сталі у Німеччині та Франції.

План Шумана був реалізований 18 квітня 1951 року підписанням Паризького договору про створення Європейського Співтовариства Вугілля і Сталі.,  який набрав чинності у липні  1952 року. Членами нової організації стали 6 країн: Франція, Німеччина, Голландія, Бельгія та Люксембург.

На початку 70-х рокув розпочався процес розширення Європейського Співтовариства:

1973 року – Велика Британія, Данія, Ірландія;

1981 року – Греція

1986 року – Іспанія та Португалія

7 лютого 1992 року у м. Маастрихті  (Нідерланди) було підписано договір про Європейський Союз, який набув чинності 1 листопада 1993 року.

До складу ЄС продовжували долучатись країни Європи:

1995 року – Фінляндія, Австрія, та Швеція

2004 року – Польща, Угорщина, Чеська Республіка, Словаччина, Словенія, Кіпр, Мальта, Естонія, Литва, Латвія.

2007 року – Болгарія, Румунія

2013 року – Хорватія

Сьогодні до Європейського Союзу входить 28 Європейських держав з населенням понад 505 млн. чол. У ЄС запроваджується єдина валюта – євро. ЄС має свій гімн та прапор. Столицею Європейського Союзу є Брюссель.

9 травня в країнах ЄС (а з 2003 року в Україні в третю суботу травня)відзначається День Європи. Цього дня ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє.

 

Презентація «Європейські цінності»

Ведучий 1. Європейські цінності – це загальнолюдські принципи і норми життєдіяльності людини, суспільства й держави. Важливо, що в європейському житті існує повага й прагнення до повного дотримання цих цінностей. Основними нормами й принципами функціонування європейської спільноти є:

Демократія – це такий спосіб управління державою, коли населення має можливість вільно обирати тих, хто ними управляє і піклується про добробут й гарне життя всіх громадян в однаковій мірі. Це свобода слова й вибору, але не вседозволеність. Свобода здійснюється в рамках закону, перед яким всі рівні.

 

Верховенство права – вся діяльність в державі базується на законах, які всі мають виконувати. Суперечності й спори вирішуються також на основі норм і принципів, що містяться в законах, мирним шляхом.

 

Рівні умови для всіх, це коли створені умови для всіх, хто бажає, незалежно від статі, віку, національності та віросповідання, вільно навчатися, працювати. Це повага до прав людини – право на життя, здоров’я, освіту, право обирати релігію й мову спілкування.

 

Побудова суспільства турботи й справедливості – це суспільство, в якому всі піклуються один про одного і поважають один одного. Податки спрямовуються на виплату пенсій, заходи з охорони здоров’я, на допомогу безробітним, забезпечення недієздатних осіб (інвалідів). Цей процес називається «побудова системи соціального захисту», яка має захищати уразливих членів суспільства.

 

Повага до себе й інших складається з таких цінностей як терпимість, повага та взаєморозуміння.

 

Повага до етнічних і культурних особливостей є важливим здобутком  ЄС.

Мир. ЄС докладає зусиль для забезпечення миру й стабільності як в середині об’єднання, так і за його межами. Іноді в родині європейських народів трапляються непорозуміння, як в усіх родинах. Але лідери європейських країн вирішують їх мирним шляхом і мирно співпрацюють один з одним заради спільного розвитку. ЄС допомагає підтримувати мир і в сусідніх країнах.

Ведучий 1. Зараз ми проведемо гру «Так!Ні!». Спочатку ви слухаєте запитання, а потім обираєте позицію – «Так» чи «Ні».

Ведучий 2. 1. ЄС, як союз держав — членів Європейської співдружності, було створено згідно з Договором про ЄС. (Так)

Ведучий 1. 2. Україна є членом ЄС. (Ні)

Ведучий 2. 3. Мета ЄС — створення економічного, монетарного і політичного союзу, а також впровадження спільного громадянства.(Так)

Ведучий 1. 4. ЄС керується принципами поваги до національної самобутності, демократії та фундаментальних прав людини. (Так)

Ведучий 2. 5. Рішення у ЄС приймається меншістю голосів. (Ні)

Ведучий 1. 6. 1 листопада 1993 р. Набрав чинності Маастрихтський договір.(Так)

Ведучий 2.  7. До ЄС входять 20 держав. (Ні)

Ведучий 1. 8. Грошова одиниця ЄС — євро. (Так)

 Ведучий 2. 26 років тому Незалежна Україна заявила про себе на політичній та міжнародній арені, втілюючи одвічну мрію українства про власну державу, шлях до розбудови якої видався нелегким і тернистим. Попри це, спільними зусиллями Україна вже посіла на мапі Європи та світу гідне місце

Ведучий 1. За час незалежності ми зробили вагому справу – ми маємо свою державу, ми маємо свою територію – найбільшу в Європі, ми маємо свою символіку, ми маємо гімн. Проте найбільшим досягненням є усвідомлення кожним українцем, не залежно від його расової, релігійної, етнічної приналежності, що ми живемо для України і маємо робити все для того, аби вона відбулась

Ведучий 2.  Ми – українці – свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети. Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів: у нації, яка вийшла на Майдан і заявила, що спроможна на захист своєї свободи, є велике серце і високий дух.

 

Ведучий 1. З 21 листопада 2013 до лютого 2014 року –  термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні  викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. Чим була революція для кожного з нас? Для когось подією, для когось війною. Але в першу чергу Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.

Ведучий 2. Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам’ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання  найвищу ціну власне життя.

Ведучий 1.  Але Революція Гідності не завершилася, вона продовжується на Сході нашої країни. Саме завдяки мужності українських військових там, ми зараз можемо спокійно жити тут. Ми віримо в перемогу наших воїнів, які з почуттям гідності, патріотизму нині воюють на Сході України, захищаючи її територіальну цілісність, відстоюючи ідеали свободи і демократії як найвищої цінності сучасного цивілізованого суспільства.

Ведучий 2. Україна, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу. Кожен повинен пам’ятати, що настав час коли все залежить від спільної взаємодії та співпраці громадян держави Україна - дорослих і молоді.

Ведучий 1. Досвідчена, професійно підготовлена, фізично та морально розвинута молодь – майбутнє нашої країни. Ми повинні усвідомлювати власну роль і значення в житті суспільства, в розбудові нашої держави. Молодь може бути тією рушійною силою, яка створить щасливе майбутнє України.                  

(Мультимедійна презентація  «Ми робимо життя краще» )

 

Ведучий 1. Наш навчальний заклад  Регіональний центр професійно-технічної освіти №1 м. Кременчука  формує  такі особистісні якості, які дозволять молоді йти важливою дорогою життя, важливою дорогою самореалізації. Ваші задуми, ваші дії, ваші досягнення  пов’язані з життям  країни.

Учні навчального закладу –  щорічні учасники і переможці десятків обласних, всеукраїнських і  міжнародних конкурсів, конкурсів та олімпіад професійної майстерності.

Ведучий 2. Життя багатогранне.  Історія нашого ліцею вплелася в історію нашого рідного краю. Це власне, і є наше життя. Ми – єдине ціле.

Ведучий 2. Регіональний центр професійно-технічної освіти – це, насамперед, дух, пам’ять, наступність поколінь. Ви  -  нове покоління,  і від вас залежить майбутнє  нашого навчального закладу,  нашого міста, нашої країни.

Ведучий 1. Наш девіз - «Працюй сумлінно,  життєво мисли, твори натхненно  і будь корисним. Усе це -  наше майбуття!»  

Творіть своє майбутнє та майбутнє України.

А зараз давайте разом з вам створимо колаж  «Україна – Європейська держава».

Нехай він буде символом єдності та прагнення зробити нашу країну кращою.

(учні прикріплюють до карти України картинки з краєвидами)

Вчитель. Процес становлення незалежної демократичної України з її прагненням стати повноправним членом європейської спільноти перед­бачає всебічне утвердження в суспільному та індивідуальному бутті цивілізованих норм життя на основі загальнолюдських цінностей та духовних, моральних і культурних засад життя українського народу. Тому кожен з вас повинен мати  не тільки  необхідні компетенції,  ґрунтовні знання з різних предметів, професійну майстерність а  й бути гідним громадянином, патріотом своєї держави; інтелектуально розвиненою, духовно і морально зрілою особистістю, яка  готова протистояти викликам глобалізації життя.

Попереду чекає велика робота. Яка вимагає від нас об’єднання зусиль, політичної волі та високого професіоналізму і відповідальності. Тому цього дня давайте побажаємо собі терпіння та рішучості у справі, становлення України в якості дійсно європейської держави.  Тож давайте ми з вами своїми вчинками, як майбутнє покоління, будемо дотримуватися всіх цих понять, доказуючи, що ми є європейці і Україна – Європейська держава. Тож дозвольте побажати всім присутнім Чистого неба над головою, спокійного й радісного життя. Добра, миру, злагоди !

Майбутнє залежить від кожного з нас!

docx
Додано
4 січня 2021
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку