Позакласний захід з англійської мови для учнів початкової школи "Saint Patrick’s Day"

Про матеріал

Дана робота представляє собою конспект позакласного заходу «День Святого Патрика». Це свято стало популярним в усьому світі. Ця розробка допоможе дізнатися про нього і у вашій школі.

Перегляд файлу

Антонівський навчально-виховний комплекс

«Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІІступенів»

Шполянської районної ради Черкаської  області

 

 

 

 

Позакласний захід для учнів початкової школи

Saint Patricks Day

 

Leprechaun to color

 

 

                                                       вчитель іноземної мови

Шульга Галина Григорівна

 

 

 

 

Антонівка 2017

Анотація

Позакласна робота сприяє більш глибокому оволодінню мовою, творчому розвитку учнів. Щоб зацікавити учнів творчою позакласною роботою, необхідно забезпечити їх захоплюючим матеріалом краєзнавчого та ігрового характеру. У своїй діяльності широко практикую вечори та різні позакласні заходи , присвячені святковим датам. На них учні знайомляться з культурою англомовних країн, відкривають для себе щось нове у культурі своєї країни, вчаться поважати традиції та звичаї інших народів та цінувати свої, тобто відбувається той самий діалог культур, формування міжкультурної компетенції, які так необхідні при вивченні іноземної мови. Дана робота представляє собою конспект позакласного заходу «День Святого Патрика». Це свято стало популярним в усьому світі. Ця розробка допоможе дізнатися про нього і у вашій школі.

Тема: Позакласний захід з англійської мови до Дня Святого Патріка

Мета: формування міжкультурної компетенції.

Задачі:

  •                  познайомити учнів з культурними традиціями держави, мова якої вивчається;
  •                  дати учням можливість поспілкуватися англійською мовою в позаурочний час.
  •                  Допомогти учням знайти застосування своїм позитивним людським якостям, навчити працювати у співпраці.

Хід свята:

(Діти поділені на дві (більше)команди)

(Під звуки ірландської музики учитель починає свято.)

Учитель: Сьогодні ми зібрались з вами, щоб більше дізнатися про одне зі свят, яке святкують в Ірландії, в США та в багатьох інших країнах в тому числі і в Україні. Це свято називається Днем Святого Патрика або St. Patrick's Day. Вважається, що в цей день будь-хто з бажаючих може стати справжнім ірландцем, якщо матиме бажання. Це – національне Ірландське свято, і цього дня, 17 березня, в Ірландії офіційний вихідний. Всі країни, які святкують це незвичайне свято, впродовж багатьох років втілювали власні традиції, і тепер в них є власні «ІЗЮМИНКИ» святкування цього дня, з якими ми сьогодні познайомимося.

Ви, мабуть, помітили, що на нашому святі переважає зелений колір? Чому саме зелений? Бо зелений – це колір весни, Ірландії, трилисника і святого Патрика.

- А як ви думаєте, хто ж такий сам Святий Патрик?

Про Святого Патрика складено багато легенд, але насправді звали його не Патриком і був він не ірландцем. Одного разу в далекій-далекій Британії, 17 березня 415 року нашої ери, в родині католиків народився хлопчик, якого назвали Меіуайн Суккат (Maewyn Succat). Батько Меіуайна був дрібним землевласником і дияконом місцевої церкви, однак займав цю посаду в основному через гроші, так що юний Патрік не був особливо глибоко віруючим. Одного разу на острів, на якому вони проживали, а жили вони в Уельсі, напали ірландські грабіжники-язичники, які викрали 16-ти річного хлопчика і продали його в рабство на острів Ейре (давня назва Ірландії). Юний Патрік потрапив в служіння до вождя острову на ім'я Мілчев. Коли цей друїд дізнався про благородне походження хлопця то, для того, щоб скривдити його, почав називати Меіуайна Патриком (зменшене від «Патриціус» - знатний, благородний чоловік). Юний Патріціус був змушений стати пастухом і дні безперервно проводив зі стадом овець. В той час він і повірив у Бога, почавши молитися.

У своїй "Сповіді" він написав: "Я молився по багато разів на день. Любов до Господа і страх Божий все більше і більше приходили до мене, і віра моя зміцнювалася". Через шість років, як оповідає легенда, юнак почув голос, який, як він вважав, належав Богові: "Скоро ти повернешся додому". А потім голос додав: "Дивись, твій корабель чекає". Молодий пастух побіг і дістався до узбережжя, він прохав моряків взяти його на борт, запевняючи, що його сім'я оплатить всі витрати, проте капітан відмовив. Тоді Патрік, як свідчить легенда, знову став молитися, і капітан несподівано змінив своє рішення і прийняв пасажира.

Потрапивши додому, Патрік, незважаючи на радість сім'ї, яка знову знайшла сина, твердо вирішив стати на духовний шлях. Він познайомився з французьким єпископом Германусом (Сен-Жерменом), який зміцнив його в цьому прагненні. А пізніше повернувся до Ірландії як місіонер, який приніс Ірландії християнську віру. Легенди розповідають, що Патрик охристив більше 100 тисяч ірландців і відкрив більш ніж 300 монастирів. Щоправда, християнські монастирі існували і до нього, але ... мабуть, ніхто до нього не зміг достукатися до суворих сердець нащадків кельтів і друїдів.

Таким чином ми з вами познайомилися з головним символом свята – зеленим кольором.В Ірландії вважають, що зелений колір приносить удачу, особливо якщо одягти його у день Святого Патрика.

Для того, щоб трішки відпочити пропоную вам поспівати пісеньку про зелений колір.

(Пісня G-R-E-E-N St Patrick's Day)

Не менш важливим символом є трилисник або трилиста конюшина. Одна з легенд, говорить, що Святий Патрік за допомогою трилистої конюшини (англ. - shamrock) пояснював людям поняття Святої Трійці. "Так само як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах", - отцем, сином і духом святим. І в Ірландії існує традиція прикріплювати до одягу листок трилисника, що символізує хрест, колір католицизму, та й символьний колір самої "смарагдовою країни". 3 – магічне число Ірландії. Але трилисна конюшина не є символом удачі. Спрпвжнє щастя прийде до того, хто знайде в цей день конюшину з чотирма листочками. Тож пропоную вам глянути на ваші листочки, які ви отримали при вході. Давайте поглянемо, кому сьогодні посміхнеться вдача.       

(Учні оголошують в кого чотирилисники)

Традиційно в День Святого Патріка влаштовуються паради. На вулиці виходять люди , одягнені в екстравагантні костюми , а також духові оркестри, які не можуть обійтися без знаменитої волинки . Народні прислів’я говорять про те , що ця традиція народилася в Ірландії. В даний час святковий парад Дня Святого Патріка святкують сотні мільйонів людей у всьому світі. У цей день весь світ - від Дубліна до Сіднея і від Нью- Йорка до Москви - стає ірландським . Ірландці і їхні друзі згадують національну музику і танці , вистави та веселі торжества. Але насамперед - паради з ходою духових оркестрів, екстравагантними костюмами , народною творчістю і усміхненими обличчями. У День Святого Патрика кожен американець перетворюється на почесного ірландця , все навколо зеленіє , навіть те , що позеленіти не може в принципі. У магазинах торгують зеленими бубликами , а в Чикаго заходять ще далі і фарбують воду в річці в зелений колір. У самій Ірландії жителі надягають руді перуки і зелені кепки, які продаються в магазинах, беруть із собою горщики з конюшиною і національні прапори. А ввечері влаштовують феєрверки та салюти. Свято завжди проходить в нестримних веселощах.

Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тому, увага на екран.

(Відео параду до Дня Святого Патрика)

У Дня Святого Патрика є і язичеські мотиви.

Біля туманної річки в Ірландії в розколині дерева живуть загадкові казкові лепрекони. У них гострі вушка, зелені піджачки і капелюшки. Вони ліниві, хитрі, буркотливі і жадні. Сидячи в розколині дерева, вони лагодять черевички і дуже стараються, щоб їх не помітили. І тільки той, хто по-справжньому вірить, може побачити цих чарівних ельфів. Лепрекони володіють захованим горщиком з золотом. Якщо везучому шукачу скарбів вдасться спіймати лепрекона, то ця істота повинна розповісти людині, де заховані його скарби. Але пам’ятайте, якщо ви раптом впіймаєте лепрекона, то знайте, що повністю вірити йому не можна, - ці чоловічки легко можуть обманути довірливого шукача скарбів і потрібно дуже постаратися, щоб обдурити лепрекона і заставити його виказати де захований його скарб. Для того, щоб знати більше і мати уявлення про те, чим ми займатимемося далі, пропоную вам послухати пісеньку про лепрекона.

Пісня «I'm a little leprechaun!»

От бачте, який в нас цікавий і хитрий лепрекон. Тож якщо ви можете трішки повірити в диво і спробувати себе на вдачу, я пропоную вам пограти в цікаві ігри і знайти золото лепрекона. Згодні?

Тож, найперше, що ми з вами будемо робити – складати пазл.

Гра «Пазл» на швидкість для команд.

Добре а тепер згадаємо англійський алфавіт і пограємо в наступну гру. Вам потрібно розставити слова в алфавітному порядку.

Гра «St. Patrick's Day Alphabet» на швидкість для команд.

St. Patrick's Day Alphabet Fun 

     leprechauns     saint           parade          harp            rainbow        

     Maewyn          Ireland         gold            Irish           Trinity        

     snakes          shillelagh      jig             clover          green           

     lucky           Patrick         shamrock        fairy           March          

     pot  

 

Добре справились. Наступним кроком у пошуках скарбів буде кросворд. Погляньте уважно, збоку є слова, які вам потрібно підібрати і записати.

Гра «Кросворд» на швидкість для команд.

Ми сьогодні багато говорили про лепреконів. Я пропоную командам наступний етап.

Гра «Розфарбуй лепрекона» на швидкість для команд.

Так, як в кожної країни є своя традиційна кухня і улюблені продукти харчування, наступний конкурс буде повязаний картоплею. Чому саме з нею? Тому, що картопля є улюбленим овочем ірландців і головною на святі Дня Святого Патрика. З неї готують різні страви, і всі вони в цей день зеленого кольору. Тож,

Гра «Передай картоплину».

(Учні з всих команд стають в коло. Грає ірландська музика, діти передають по колу картоплину. Коли музика зупиняється той, в кого в руках картоплина – вибуває.)

Ми сьогодні з вами згадували про те, що в країнах проводять паради. А які паради і святкування без танців.Ірландський танець – це найдавніша традиціяю. Кельти принесли традицію народних танців в Ірландію 2000 років тому. Ірландський танець відрізняється швидкими рухами ніг під гру волинки абл губної гарможки. Танець – частина культури Ірландії, а так як ми сьогодні стаємо справжніми ірландцями, пропоную командам трішки потанцювати.

Відео «Dance Dance Leprechaun Dance»

Дякую за запальні танці.

Як ви думаєте, чи віддав би нам лепрекон свій скарб за такі веселощі?

Я теж думаю, що сьогодні – ви стали справжніми ірландцями, познайомилися з традиціями святкування чудового свята і заслуговуєте на скарб лепрекона. Але перед тим як ви його отримаєте, давайте допоможемо лепрекону порахувати його монети.

Пісня «Counting with a Leprechaun!»

 (Учням вручаються цукерки у вигляді золотих монет).

Thank you for your work. Now you know a lot about St. Patrick’s Day and you are real Irelands!

Шановні гості! Бажаю вам щастя, нехай воно супроводжує вас у житті. Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела:

1.  День св. Патрика / St. Patricks Day – Мастеркласс [Электронный ресурс]. - masterclass.nnov.ru/interesting/holiday/stpatrick

2.St. Patrick’s Fun at Kids Domain[Электронный ресурс]. – www.kidsdomain.com/holiday/patrick

3.Конспект и презентация к уроку английского языка «Saint Patricks Day»[Электронный ресурс]. – www.uchportal.ru

4.День святого Патрика. Традиции англоязычных стран[Электронный ресурс]. – festival.1september.ru/articles/506872

5. St. Patricks Day[Электронный ресурс]. – www.theholidayspot.com/patrick/

6. День Святого Патрика – парады, мероприятия, игры и развлечения на День Святого Патрика[Электронный ресурс]. – www.irishabroad.com/stpatrick

7.День Святого Патрика – обычаи, традиции и история – ирландский фольклор[Электронный ресурс]. – wilstar.com/holidays/Patrick.htm

http://englishforkids.ru

http://patrick.spb.ru

http://www.alleng.ru

http://hometown.aol.com/KidFun101/KidsParties/HolidayFunPg8Pat.html

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Прокопова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 лютого 2018
Переглядів
2819
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку