Позакласний захід з української мови для учнів 1 класу на тему: «Зимуючі птахи»

Про матеріал

Тема. Зимуючі птахи.

Мета: закріпити знання дітей про птахів, познайомити з новими птахами; розвивати пам'ять, увагу, мислення; виховувати любов до пташок.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема. Зимуючі птахи.

Мета: закріпити знання дітей про птахів, познайомити з новими птахами; розвивати пам’ять, увагу, мислення; виховувати любов до пташок.

Вид: позакласне заняття (бесіда)

Форма: групова.

                                                                    Хід заняття

І.Організація класу.

ІІ. Основна частина.

  • Сьогодні ми з вами поговоримо про зимуючих птахів.
  • Діти, а яких зимуючих птахів ви знаєте?
  • Зараз я вам зачитаю загадку,ви її уважно послухаєте і дасте відповідь!

 

Маленький хлопчик у сірій свитинці
По дворах стрибає, крихти збирає.
(Горобець) (слайд зі звуком)

1. Горобе́ць - це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням . Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г.Загальне забарвлення  — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості, і в поселеннях Крайньої Півночі і Середній Азії. Втім, в Середній Азії він тримається зазвичай подалі від людини. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят.У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходи різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, виноград в садах, навесні пуп'янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і встепи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

  • Слухайте наступну загадку!

 

Жовтогруді щебетушки,
Мають чорні капелюшки,
Сірі лапки, білі щічки,
Називаються …
(Синички) (слайд зі звуком)

2. Синиця  — невелика за розміром пташка, живиться комахами та дрібними безхребетними. Довжина 13-17 см, маса 14-21 г, розмах крил 22-26 см.  Має досить яскраве оперення, серед інших птахів виділяючись насамперед яскраво-жовтим черевцем з "краваткою" - широкої чорною смугою від грудей до гузки. Синиць знають всі. Птахи це лісові, які завжди з першими приморозками прилітають до людських осель. Як ви думаєте, чому? Тому що в лісі не вистачає бідолашним птахам їжі. Синиці добре пам'ятають місце, де їх годували минулої зими і повертаються туди не самі, а із своїми малюками. Існує декілька видів синиць: чубата синиця, чорна синиця, голуба синиця, велика синиця та інші. Гніздяться синиці в хвойних лісах. Повні кладки з 5 - 8 яєць. Виводять пташенят два рази на літо. Перша кладка в квітні, друга в червні. Синиці дуже кмітливі пташки. Якщо всередину пляшки, на нитці підвісити шматочок сала, синичка спочатку спробує склювати його через скло, а потім сяде на горлечко пляшки і буде витягувати нитку дзьобом, притримуючи лапкою, аж поки не добереться до сала. В морозяні ночі зграйки синиць залазять у дупла, щілини будівель і сплять, тісно притулившись одна до одної, утворюючи пухнасту кулю, із якої стирчать хвостики. Така ночівля допомагає синичкам зберегти тепло. Переживши зиму біля людей, весною повертаються назад до лісу. 

  • Слухайте наступну загадку!

 

Відгадайте діти хто 
Має носик - долото? 

 Ним комах з кори виймає 
Про здоров'я лісу дбає

(дятел.) (слайд зі звуком)

 

3. Дятли - осілі птахи лишаються в нас протягом цілого року. Та іноді, шукаючи їжі, досить далеко мандрують, приєднуючись до зграї дрібних комахоїдних птахів. Живляться дятли комахами серед яких переважають шкідники лісу та саду. Вони належать до групи корисних птахів. Гнізда дятли мостять у дуплах дерев, що їх вони видовбують своїм міцним дзьобом. Яйця білі, блискучі. Пташенята народжуються голими й сліпими. Триста разів на день дятел приносить своїм дітям дорослих комах і їх личинки. Через місяць дорослі пташенята покидають гніздо. Існують такі види дятлів: зелений дятел, сивий дятел, строкатий дятел, білоспинний дятел і малий дятел. 
А зараз відгадайте, яку довжину має язик дятла? ( 14 см.) Чи знаєте ви, чому дятли роблять дупла в сухих мертвих деревах? Тому що теплопровідність сухої деревини незначна і гніздо взимку не так швидко охолоджується, а влітку не перегрівається. 
Чи болить голова у дятла? Ні. У цих птахів між дзьобом і кістками черепа є спеціальна хрящова тканина, яка зменшує силу ударів, що впливають на головний мозок. 

- Наступна загадка, слухайте уважно!

 

В хвойнім лісі я живу, там пісні співаю,

Шишки дуже я люблю,

З них зернятка маю.

В лісі я ще санітар,

А зовуть мене...

(Шишкар) (слайд зі звуком)
 

4. Шишкар. За розмірами трохи більший за снігура (вага 43— 57 г). Нижня і верхня щелепи дзьоба загнуті і їх кінчики перехрещуються між собою. Крила довгі, хвіст порівняно короткий, з вирізкою, ноги міцні, короткі. Забарвлення старих самців яскраво-черво­не, крила і хвіст бурі. Самки забарвлені в сіру­ватий та зеленувато-жовтий, а молоді птахи бурий колір. Шишкар живиться насінням хвойних дерев, яке майстерно витягає з шишок.

  • Наступна загадка!

 

Чорно-біла, метушлива, 
Голосно стрекоче, 
Мабуть, злодійка-пташина 
Знов щось вкрасти хоче, 
Чи люстерко, чи намисто — 
На це в неї вдосталь хисту, 
Ох і пройда ж ти нівроку, 
Хитра злодійка ... 
(Сорока) (слайд зі звуком)

5. Сорока. Це осілі птахи. Завдяки характерному чорно-білому оперенню і незвично довгому хвосту  пташка  неповторна і легко впізнається. Голова, шия, груди і спина чорні з фіолетовим або синювато-зеленим металевим відливом, живіт і плечі білі. Мешкають в невеликих лісах, парках, садах, гаях, перелісках, часто неподалік від людського житла. Уникають густого лісу. Вони товариські птиці, рідко зустрічаються поодинці, часто їх можна бачити зграйкою від двох до п'яти птахів, перелітають з дерева на дерево з гучним сюрчання. Після гніздування, восени і взимку збираються у зграї по кілька сотень особин.Харчуються птахи різної їжею. У їх раціон входять як дрібні ссавці, так і комахи.

  • Наступна пташка.

На землі білосніжна корона,

Біле все, лише чорна... (ворона). (слайд зі звуком)

6. Ворона. Ворона сіра, або ґава — добре відомий усім птах. За будовою тіла вона нагадує крука, але менша за нього (вага 500—700 г). Голова, горло, крила, хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Ворона живиться комахами, гризунами. Може заподіювати шкоду, коли знищує яйця і пташенят як комахоїдних, так і мисливських птахів, напа­дає на домашніх курчат, поїдає насіння на посівах. У зв'язку з цим її відносять до шкідливих птахів. Проте влітку і восени ворона сіра знищує багато шкідливих комах і приносить тим самим велику користь. Відомо, що ворона разом з галками та граками під час оранки визбирує із землі личинок хрущів та дротяників.

  • Наступна загадка.

На берізці на гіллі вгорі

Кольорові сидять... (снігурі). (слайд зі звуком)

7. Снігур. З'являється в лісах і парках пізно восени. Він більший за гороб­ця (вага 32—34 г). Має чорний корот­кий і товстий дзьоб, м'яке, довге та густе оперення. Самці досить наряд­ні взимку. Вони червоногруді, з чор­ною синюватого блиску «шапочкою» на голові, таким же чорним підборіддям, хвостом і крилами та сіро-голубою спинкою, з білим попереком і надхвістям. В самок замість червоних і голубих кольорів бурувато-сірі. Взимку снігурі поїдають насіння бур'янів, різні ягоди та брунь­ки дерев.

- Також до зимуючих птахів відноситься щигол.

8. Щигол (слайд зі звуком) — яскраво-жовті великі плями на крилах, дзьоб оточений оксамитно-червоною широкою смугою, дві світло-коричневі плями на світлих грудях, чорне пір'я крил — це основні ознаки щигла. Щигли завжди рухливі, тримаються парами, зграями, мандрують по дібровах ли­ше весною. Коли настає період виводити потомство, щигли розбиваються на пари і починають вити гнізда, вкриті зверху лишайником та мохом. Всередині самка вистилає гніздо м'яким рослинним пухом, відкладає 4—5 яєць. Якщо щиглів тримати вдома, то слід знати, як і чим їх годувати. Вони поїдають просо, мурашині яйця, насіння лопуха, шматочки яблука, насіння берези, ольхи.

  • Ми з вами згадали зимуючих птахів, а зараз давайте я буду називати птаха,а ви скажете куди він відноситься до зимуючих,чи перелітних. (Лелека,  снігур, шпак, жайвороно , горобець, сова, ворона, коноплянка ,зозуля, синиця, грак, дятел ,  яструб, соловей, ластівка, дрізд, сорока)
  • Наступне наше завдання – це знайти другу половину прислів’я. На дошці я початок прислів’я, а вам треба знайти  продовження! (слайд)
  • Слово — не горобець, випустиш — не спіймаєш.
  • Всяка сорока від свого язика страждає.
  • Де багато пташок, там нема комашок.
  • Мудрий, як сова.
  • Зараз давайте пограємо в гру,яка має назву Розшифровка‘’.

          Нам дано слово, в якому букви переставлені, давайте складемо ці слова! (слайд)

   Г У С Р Н І (снігур) 

   Б Р О Ч Г О И К (горобчик)

   Л Я Д Т Е (дятел)               

   И Щ О Г Л( щигол)

   И С И Н Я Ц (синиця)

  • А тепер подивіться на екран,там написані склади,вам треба з них скласти назви пташок.

Щи   гол, си  ни  ця, го  ро   бець , сні гур, дя  тел,

во  ро  на, ши кар .

ІІІ. Заключна частина.

  • Діти, про що ми сьогодні з вами розмовляли?
  • Що вам найбільше запам’яталось?
  • Пам’ятайте! (слайд)

Птахи - наші друзі дорогі! 
Знаю я, і знаєш ти: 
Птахів треба берегти!

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Горобець

Номер слайду 2

Синиця

Номер слайду 3

Дятел

Номер слайду 4

Шишкар

Номер слайду 5

Сорока

Номер слайду 6

Ворона

Номер слайду 7

Снігур

Номер слайду 8

Щигол

Номер слайду 9

Слово — не горобець, випустиш — не спіймаєш. Всяка сорока від свого язика страждає. Де багато пташок, там нема комашок. Мудрий, як сова.

Номер слайду 10

Г У С Р Н І

Номер слайду 11

Б Р О Ч Г О И К

Номер слайду 12

Л Я Д Т Е

Номер слайду 13

И Щ О Г Л

Номер слайду 14

И С И Н Я Ц

Номер слайду 15

Щигол. Синиця. Горобець. Снігур. Ворона

Номер слайду 16

Птахи - наші друзі дорогі! Знаю я, і знаєш ти: Птахів треба берегти!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Литвинець Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванович Світлана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1573
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку