Позакласний захід "Засідання детективних агенцій"

Про матеріал

Цікава гра -змагання , у якій учні зможуть спробувати себе у ролі приватних детективів. Учням пропонуються задачі в малюнках, в яких зашифрований секрет; закодовані послання, які вони мають розкодувати за допомогою решітки і багато іншого. Для кращого розуміння раджу подивитись мою презентацію до данного заходу

Перегляд файлу

ЛИСТ ВІДПОВІДЕЙ

 

Назва справи

Відповіді

Кількість балів

5-А

7-Б

Додатковий бал

1

Танцюючі чоловічки

4

3

 

 

 

 

 

3

 

 

 

100 – 99 = 1

5

 

 

 

2

"Справа на одну трубку"

7

3

 

 

 

"Наповнюй свою голову математикою, поки для цього є можливість"

5

 

 

 

Конкурс для болільників "Гра з малюнками"

3

 

 

 

3

"Чорна скринька"

 

0…8

 

 

 

4

"Таємничі історії"

Відгадана історія

10

 

 

 

Прийняття участі в обговоренні

5

 

 

 

5

"Детектив іде по сліду"

Кожна правильна відповідь

(Колобок; Червоний капелюшок; Бабуся, Онука, Жучка, Мурка, Мишка)

5

 

 

 

Разом

–––

 

 

 

 

 

 

 

ЛИСТ ВІДПОВІДЕЙ

 

Назва справи

Відповіді

Кількість балів

7-А

7-Б

Додатковий бал

1

Танцюючі чоловічки

4

3

 

 

 

 

 

3

 

 

 

100 – 99 = 1

5

 

 

 

2

"Справа на одну трубку"

7

3

 

 

 

"Наповнюй свою голову математикою, поки для цього є можливість"

5

 

 

 

Конкурс для болільників "Гра з малюнками"

3

 

 

 

3

"Чорна скринька"

 

0…8

 

 

 

4

"Таємничі історії"

Відгадана історія

10

 

 

 

Прийняття участі в обговоренні

5

 

 

 

5

"Детектив іде по сліду"

Кожна правильна відповідь

(Колобок; Червоний капелюшок; Бабуся, Онука, Жучка, Мурка, Мишка)

5

 

 

 

Разом

–––

 

 

 


ЗАСІДАННЯ ДЕТЕКТИВНОГО АГЕНТСТВА "ШЕРЛОК ХОЛМС ТА Со"

                                                                                                                              (слайд 1)

Шановні діти, давайте згадаємо, скільки професій оточує нас. Але немає професії більш романтичної, ніж приватний детектив. І сьогодні ви в цьому переконаєтеся.

Усі ви любите детективи й, напевне, не раз уявляли себе у ролі детектива. Сьогодні у вас буде така можливість. А чи знаєте ви, що для того, щоб стати професіоналом в пошуку, недостатньо читати поліцейські романи? Приватні детективи – це професіонали найвищого ґатунку. Давайте разом з вами згадаємо їх. Кого з приватних детективів ви знаєте?  

Фірму "Пінкертон Інкорпоратед" знають в усьому світі як найстарший заклад, що займається приватним пошуком. Є у всіх детективів свій міжнародний професійний союз. Міжнародній асоціації приватних детективів вже 80 років. Найвідомішим з них є герой, створений А.К. Дойлем Шерлок Холмс. Слайд 2

Х : Доброго дня , юні детективи.

Я для доведення своїх справ використовую дедуктивний метод . Спочатку я збираю окремі факти, доводжу , що вони істинні , точні і потім роблю загальний висновок про результат справи: хто винний і як все сталося. Цей метод вперше описаний в працях давеьогрецького вченого Аристотеля

Оскільки на практиці неможливо все з'ясувати перед тим як робити умовивід, дедукція не має широкого застосування у реальному світі.

Подивлюся сьогодні чи готові ви стати справжніми детективами?

Познайомимося із приватними детективами, які беруть участь у засіданні. СЛАЙД 3

Знайомство з командами

 

Х.: У мене було дуже багато справ: Собака Баскервілів", "Скарби Агри", "Знак чотирьох", "Танцюючи чоловічки". Яку ж запропонувати вам? Почнемо, мабуть, з останньої. Перша справа буде називатися "Танцюючи чоловічки". (Додаток А) Слайд 4

Ця справа називається так тому, що злочин був розкритий завдяки зашифрованим фразам у вигляді танцюючих чоловічків. А чи зможете ви впоратися з танцюристами? Побачимо.

Вед.: Перед вами аркуш, на якому зображені танцюючі чоловічки. Виконайте завдання, що написане на ньому. На розв’язання цієї справи у вас є 7 хвилин. На окремому аркуші напишіть відповіді. Хто зробить це першим, здає відповідь до журі. А глядачі тим часом теж можуть спробувати розплутати цю справу.

через 7 хвилин

Давайте перевіримо, чи змогли ви відкрити таємницю танцюючих чоловічків.

журі оголошує результати справи "Танцюючі чоловічки"

 

Вед.: Були у Шерлока Холмса справи, які він називав "Справами на одну трубку". Що це означає? Переходимо до другої частини розслідувань: "Справи на одну трубку".

 

"Показання свідків" (Додаток Б) Слайд 5

Відбулося пограбування ювелірного магазину. Слідство опинилося у безвихідному становищі: є дев’ять підозрюваних і троє свідків, але один з них пам’ятає лише, що грабіжник ; був лисий, другий - що грабіжник мав вуса, а третій - що на обличчі злодія красувався пластир. Чи буде цього достатньо, щоб визначити злодія? Подивіться на обличчя підозрюваних та дайте відповідь. На цю справу у вас 3  хвилини.

 

"Закодоване послання"  Слайд 6

Справжній детектив повинен добре вміти розшифровувати закодовані надписи. Шерлок Холмс вмів це робити з успіхом, про що свідчить розкриття справи "Танцюючих чоловічків". Сьогодні у вас буде невеличкий урок з кодування та тайнопису. Одним з найдавнішим способом кодування є спосіб "решітки". Він полягає в тому, що на букви, записані у квадраті, накладається решітка, отвори в якій розташовані в певному порядку. Букви які з’являються в отворах, і складають текст. Щоб прочитати весь текст, необхідно повертати решітку на 90° за годинниковою стрілкою.

Прочитайте закодоване послання, що є у вас на аркушах, напишіть його на окремих аркушах і здайте результати до журі. На виконання завдання у вас  5  хвилин.

 

Вед.: А тим часом, проведемо гру з болільниками. Болільникам команд будуть дані кримінальні справи, проілюстровані картинками. Ви повинні відгадати, хто є злочинцем, і чому. (Додаток В) Слайди 7-11

X.: Досить часто трапляються справи, пов’язані із пошуком втрачених речей. Інколи самі господарі таких речей не в змозі дати їхній повний та докладний опис, але, задаючи правильні запитання, вдається встановити, про який саме предмет йдеться. Саме таким чином ви повинні будете розкрити наступні детективні загадки. Конкурс "Чорна скринька" починається. Слухайте уважно. Слайд 12

Питання-підказки:

  1. (6 очок) Історія їх винаходу нараховує тисячі років. Навряд чи хтось візьме на себе сміливість назвати ім'я винахідника. У давнині їх називали клепсидрами.
  2. (5 очок) Майже в кожного з вас є ця чудова річ.
  3. (4 очок) Ця річ протягом століть постійно удосконалювалася й перетерплювала зміни, зменшуючись у своїх розмірах, стаючи уніфікованою. У різний час у це внесли свою лепту Галілео Галілей, Папа Римський, інженер Кулібін.
  4. (3 очок) У математиці без цього предмета важко обійтися. Особливо при розв'язанні завдань на рух.
  5. (2 очок) Цієї речі властиві епітети: сонячні, водяні, піскові, механічні, електронні, водонепроникні, протиударні.
  6. (1 очок) Цьому предмету присвячена загадка:

«Увесь день вусами ворушать і час узнавати велять».

 

Вед.: А чи знаєте ви, що:

- Найперший годинник на землі - сонячний.

- Грецький філософ Платон винайшов перший будильник і шкільний дзвінок одночасно, щоб у потрібний момент можна було зібрати своїх учнів. Водяний годинник, або клепсидра, складався із двох посудин. У першу посудину наливали воду, витікаючи, вона витісняла повітря із другої посудини; повітря по трубці спрямовувався до флейти, вона починала звучати й діти бігли на урок, почувши звуковий сигнал. Потім з'явилися піскові, вогневі, механічні годинники.

- Сьогодні, крім часу, годинник показує місяць, число, день тижня, тиск, температуру повітря, може бути будильником тощо.

 

 

Вед.: Тепер про другий предмет.

1. (8 очок) Існує легенда про грецького винахідника Дедала (що зробив крила Ікару) і його племінника, дуже талановитого юнака, який придумав гончарне коло, першу пилку й те, що лежить у цьому ящику. За це він поплатився життям, тому що заздрий дядько зіштовхнув його з високого міського вала.

2. (7 очок) Найстаріший такий предмет пролежав у землі 2000 років.

3. (6 очок) Під попелом Помпеї археологи виявили багато цих предметів, виготовлених із бронзи. На Русі це вперше було виявлено при розкопках у Нижньому Новгороді.

4. (5 очок) За багато сотень років конструкція цього предмета практично не змінилася, настільки була досконала.

5. (4 очок) У Прадавній Греції вміння користуватися цим предметом уважалося верхом досконалості, а вміння вирішувати завдання з його допомогою – ознакою високого положення в суспільстві й великого розуму.

6. (3 очок) Цей предмет незамінний в архітектурі й будівництві.

7. (2 очок) Він необхідний для перенесення розмірів з одного креслення на іншій, при побудові рівних кутів.

8. (1 очок) Про цей предмет придумана загадка "Зговорилися дві ноги робити дуги й кола"

 Журі підбиває підсумки 2ої частини розслідування

 

X.: Найскладнішими є справи, при розслідуванні яких немає можливості виїхати на місце злочину, зібрати всі докази та подробиці. Тоді залишається сподіватися лише на відповіді клієнта. Але й такі справи міг розгадати Шерлок Холмс. Саме таким чином і ви повинні будете розкрити наступну "Таємничу історію". Слухайте уважно. Слайд 13

Мені стало відомо, що в готелі "Кульгава лама" зупинився відомий колекціонер живопису. Він віз з собою знамениту картину голландського майстра, і її мали вкрасти. Три дні я чергував в номері колекціонера, чекаючи розв’язку цієї історії. На четвертий день ввечері несподівано роздався стук у двері. Я промовчав. Стук повторився. Я промовчав. Тоді двері розчинилися і у кімнату зайшов незнайомець.

– О, вибачте, я був абсолютно впевнений, що це мій номер. Ще раз пробачте.

Що, як на вашу думку, я мав зробити? Повірити незнайомцю чи арештувати його?

(ВІДПОВІДЬ: арештувати, якщо він був би впевнений , що це його номер , то він би не стукав ВІН ПОСТУКАВ ТОМУ ЩО ЦЕ БУВ НЕ ЙОГО НОМЕР)

Вед.: Ви маєте право задавати Шерлоку питання, відповіді на які можуть бути "так" чи "ні". Аналізуючи відповіді, ви повинні дати відповідь на запитання Шерлока Холмса.

 

Вед.: Ще один конкурс для болільників називається "Детектив іде по сліду".

Слайд 14

В якій казці йде мова про спортсмена, який не мав достатньої фізичної підготовки й вирушив на змагання по бігу з перешкодами. Хитрість і витримка дозволили йому дістатися фінішу. Але фінал казки трагічний: проявивши самодіяльність і порушивши правила безпеки, він загинув. Хто це? (Колобок)

Слайд 15

В якій казці особистість, в усіх відношеннях дуже сіра, здійснює план вбивства двох осіб, та лише своєчасному втручанню активної громадськості, все закінчується добре? (Червоний Капелюшок)

Слайд 16

Один фермер виростив на своїй ділянці рекордний врожай, але не зміг впоратися з збиранням і запросив іще п’ятьох робітників. Назвіть їх. (бабуся, онучка, Жучка, Мурка, мишка)

 

X.: От і все. Наше засідання завершене. Журі підіб’є підсумки і оголосить переможців.

Слайд
Додаток  А

Танцюючі чоловічки

1. Виключи зайвого чоловічка

 

2. Домалюй чоловічка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Розв’яжи ребуса:


Додаток Б.

Справа на одну трубку

Показання свідків

 

Закодоване послання:

Л

П

Н

Л

А

О

О

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П

И

В

И

У

В

О

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М

Є

В

С

Н

А

Д

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т

Ю

Ь

Е

Л

Й

.

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я

М

Ц

Е

 

А

Ь

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

О

И

Г

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

О

О

 

О

 

Ю

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ю

 

Г

О

,

Ж

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток В.

 

 

 

Поліція 3 роки шукає небезпечного злочинця Карлика Монга. Поліційний агент зміг передати зашифровану записку з домашнім телефоном злодія. Для її розшифровки залучили Детектива.

- Я здогадався! – сказав він. – У нашому місті номера телефонів мають 7 цифр! Тепер я легко взнаю номер!

По кількості цифр у словах 275-72-47


Коли помер останній у місті пірат, всі кинулися шукати його скарби. Поліції пощастило – вона знайшла план зоопарку з написом рукою Пірата: "Скарб закопаний під кліткою звіра, який сховався у телевізорі".

- Я здогадався, яку клітку мав на увазі Пірат! – сказав Детектив.

Де ж закопаний скарб?

Клітка з теЛЕВізором


Під Новий Рік Детектив вже збирався додому, коли йому принесли записку з тюрми і попросили розшифрувати її. Цю записку перехопили, коли її намагалися передати злочинцю Бульдозеру.

- Терміново посильте охорону Бульдозера! – скричав Детектив.

Як він прочитав цю записку?

Перші склади слів – "ПО БЕГ СЕ ГОД НЯ"


Коли опівночі спрацювала сигналізація у банку, Детектив виїхав туди разом із оперативниками.

Банк стояв відчинений, але в ньому нікого не було, тільки вулицею швидко йшов геть якийсь сліпий.

- Терміново затримайте його! - наказав Детектив. – Це не справжній сліпий!

Як він здогадався?

Фотоапарат


Детектив гуляв по вулиці, міркуючи під дощем. І тут він почув крики "Рятуйте!" Виявляється, якийсь злодій вкрав у дядька торта, якого той ніс додому. З усіх прикмет постраждалий помітив лише руде волосся, але помітив, що злодій забіг у кафе.

Коли Детектив зайшов у кафе, там було троє рудих, але Детектив швидко знайшов серед них злодія. Як?

Мокрий

 

docx
Додано
17 липня 2018
Переглядів
1293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку