Позакласний захід "Їжа богів"

Про матеріал

Даний позакласний захід дозволить розширити уявлення учнів про один з найвідоміших продуктів людства; ознайомлення з історією відкриття, складом продукту, технологією виробництва, лікувальними та косметичними властивостями шоколаду; знайомить з основними виробниками шоколадної продукції в Україні.

Завдання: навчити учнів визначати сорт шоколаду, оцінювати його якість методом дегустування; застосовувати чорний шоколад як профілактичний засіб для попередження багатьох захворювань; підвищення інтересу до вивчення хімії; ознайомлення з різноманітними професіями, пов`язаними із виробництвом шоколаду.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття факультативу

«Хімія і довкілля»

 

Їжа богів

 

 

 

 

                                                                                                                                     Розробила:

учитель хімії і біології

Станіславськог ЗПЗСО І-ІІІ ст.

ім. К.Й. Голобородька,

Рідкоборода Т.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: ЇЖА БОГІВ

Ціль: розширити уявлення учнів про один з найвідоміших продуктів людства; ознайомлення з історією відкриття, складом продукту, технологією виробництва, лікувальними  та косметичними властивостями шоколаду; основними виробниками шоколадної продукції в Україні.

Завдання: навчити учнів визначати сорт шоколаду, оцінювати його якість методом дегустування; застосовувати чорний шоколад  як профілактичний засіб для попередження багатьох захворювань; підвищення інтересу до вивчення хімії; ознайомлення з  різноманітними професіями

План

  1. Вступ
  2. Історія виникнення  шоколадного напою. Європа і шоколад.
  3. Компоненти  шоколаду.
  4. Какао-дерево.
  1. Технологія виробництва шоколаду.
  2. Види шоколаду.
  3. Що лікує шоколад?
  4. Шоколад – косметолог.
  5. Рубрика новин «Цікавинки про чорне золото».
  6.  Дегустація шоколаду.
  7. Висновок.

Хід заняття

Ведуча.

Добрий день усім присутнім. Я рада вітати учнів, учителів та наших гостей у цьому затишному класі на занятті факультативу «Хімія і довкілля». Тема заняття  «Їжа богів».

Пропоную привести у дію барометр настрою. Пригадайте нотний стан. На кожну з нот я пропоную вам вітання.

ДО – доброго дня.

РЕ – результативної роботи.

МІ – міцного здоровя.

ФА – файного настрою.

СОЛЬ – солідного успіху.

ЛЯ – лякатися не треба,  ласкаво прошу до співпраці.

СІ – сімейного благополуччя.

ДО –до роботи.

  Усі ми зібралися у цьому класі, щоб повести мову про продукт, який не є національним для України, але має великий попит серед населення. Раніше його називали їжею богів. Як ви гадаєте що це? Давайте розгадаємо. Прослухайте давню і повчальну легенду. Вона допоможе відгадати цей продукт.

   Колись давно у країні ацтеків жив досить умілий садівник, якого звали Кветцалькоатль. Він вирощував у своєму саду фруктові дерева й довго не звертав уваги на одне деревце, плоди якого були схожі на огірки. Одного разу, заради інтересу, садівник вирішив зварити з них напій. Яким же було його здивування, коли він зрозумів, що гіркий напій здатний надавати людині сил, розвеселити душу. Незабаром садівник розбагатів, загордився і став вважати себе всемогутнім. За це розгнівані боги покарали його, зробивши божевільним. У нападі люті Кветцалькоатль вирубав свій сад, але випадково одне деревце вціліло. Це було какао. Так, ви вже здогадались, це є шоколад.

Сьогодні ви дізнаєтесь багато цікаво про цей дуже цінний продукт харчування, його склад, виробництво, лікувальні властивості, історію виникнення шоколадного напою. Саме шоколад вам допоможе стати гарними та стрункими і, головне, здоровими. Пізнати багато корисної інформації вам допоможуть учні 8-го класу, які  відвідують факультатив «Хімія і довкілля» і шукали відповіді на ці питання.

Як же цей продукт потрапив до нас. Про історію виникнення шоколадного напою нам розповість історик.

Історик.  Аромат і смак шоколаду зачаровують людей уже більше 3000 років —  з тих самих пір, як мудрі ацтеки навчилися готувати гіркий пінний напій із зерен какао, води й перцю чілі (цукру вони не знали взагалі). Уперше слово «какао» пролунало як «kаkаwа» приблизно 1000 років до нашої ери на берегах Мексиканської затоки в момент розквіту цивілізації ольмеків,  на зміну якій прийшла цивілізація майя. Саме цивілізація майя започаткувала культивування дикоростучого какао-дерева. Після падіння цивілізації народів майя ацтеки продовжували приготування какао, додаючи цукор, ваніль, корицю й мед. Отриманий напій вони назвали «хосоlatl», в якому «чоко» означало піну, а «атль» — воду. Цей напій уславився своєю харчовою цінністю, зміцнювальними та тонізуючими властивостями.

   Шоколад був символом влади й багатства, бо витончені ласощі могли собі дозволити далеко не всі, а лише еліта. Ацтеки приписували шоколадному напоєві божественне походження, вважаючи його амброзією. Саме ацтеки завершили легенду, адже в їх арсеналі був вислів: «Я п'ю шоколад, і серце моє радіє». Ретельно вивчаючи питання, вони дійшли висновку, що напій молодить тіло та просвітлює розум.

Шведський учений Карл Лінней, не мудруючи, так і охрестив дерево какао — Тhеоbrота сасао — «їжа богів», чим увічнив за шоколадом цей статус.

Ведуча. Яким чином шоколад потрапив до Європи? Дослідив це питання географ.

Географ. Першим європейцем, якому довело­ся спробувати незвичайний напій, став Христофор Колумб. Відбулося це в 1502 році. Нещасного довго нудило від гіркого гарячого частування, яке запропонували доброзичливі індійці острова Гуанжа  (на Карибах). Іспанець Фернан Кортес, який прибув у Мексику на 15 років пізніше, виявився більш далекоглядним, ніж Колумб, і швидко зметикував, що у «чоколатля» велике майбутнє. Іспанці не поспішали поширювати шоколад за межі країни і зберігали в секреті рецептуру приготування напою й по­ширювали його тільки ієрархічним шляхом: принцеси отримували його в придане. Завдяки подорожі італійського мандрівника Франческо Кареті у центральну Америку шоколад став відомим в Італії. Італійці не стали так ретельно зберігати рецепт ласощів, і вони поширилися по всій Європі у 17 столітті.

Ведуча.  Що ж таке шоколад? Знають напевно всі. А з чого складається  цей продукт відповість не кожний. Настав час допитливим поглядом хіміка зазирнути в середину шоколаду. Давайте послухаємо доповідь хіміка- експерта.

Хімік-експерт

Шокола́д (англ. Chocolate, фр. Chocolat, исп. Chocolate) — термін, що означає різні види кондитерських продуктів, які виготовляються з використанням какао - масла.

Шоколад має дуже складний і повністю ще не вивчений хімічний склад. Він складається з 200 різних речовин. Це – білки, жири, вуглеводи, кофеїн, теобромін, мікроелементи: Натрій, Калій, Кальцій, Ферум, Фосфор, Магній, Цинк , Купрум; вітаміни групи В, вітамін РР, А і Е, флавоноїди, органічні кислоти, мінеральні речовини, дубильні і багато інших речовин, які мають властивості антиоксидантів.

Наприклад, в 100 г класичного чорного шоколаду міститься 5-6 г білків, 32-35 г жирів, 50-55 г вуглеводів, 30 мг кофеїну. В залежності від вмісту різних енергоємних елементів (головним чином жиру та цукру) калорійність такого шоколаду коливається у межах 300-600 ккал.

Ведучий. До складу справжнього шоколаду обов’язково повинні входити какао порошок та какао-масло, які виготовляють з дерева какао. Що собою представляє какао-дерево вам повідомить біолог.

Біолог

Дерево какао належить до родини Стеркулієві й вирощується в тропічній зоні, що відома під назвою «пояс какао». Плоди дерева какао називають какао-стручками. Стручок какао має вагу від 200 до 800 г і лопається із сухим тріском після дозрівання через п'ять-шість місяців. За цей час він змінюється в кольорі від зеленого до жовтого й від червоного до оранжевого. Висота дерева коливається від 5 до 7 м. У середньому дерево дає 30 стручків, причому какао-боби ростуть прямо зі стовбура дерева. Кожен стручок містить від 30 до 40 бобів, врізаних у білий м'якуш плоду. Порошок насіння какао використовується для приготування напою какао й шоколаду.

Існує кілька видів какао.

1.Кріолло – відрізняється особливо високою якістю й чудовим ароматом.

2. Форастеро – має суничний смак.

3. Трінітаріо — гібрид кріолло та форастеро. Секрет шоколаду у правильному купажі (змішуванні) всіх трьох сортів.

Ведучий: Як виготовляють шоколад? Це дуже складний і таємничий процес. Деякі секрети вам розкриє технолог виробництва шоколаду кондитерської корпорації  «РОШЕН».

Технолог

   Кожна шоколадна компанія тримає у секреті масу інгредієнтів та умови протікання технологічного процесу, але я залюбки поділюся з вами певними нюансами шоколадного дійства. Процес виробництва шоколаду складається з декількох етапів і з розпочи­нається з очищення та сортування і підсушування какао-бобів.

1 етап – обсмаження бобів у спеціальних апаратах за певної температури. Підсмажування какао — це дуже важливий етап усього виробництва, від якого залежить якість майбутнього шоколаду, його запах та смак. Після підсмажування какао-боби охолоджують, рафінують, відокремлюючи від оболонки, і подрібнюють  на какао-крупку  (частинки завтовшки кілька міліметрів).

2 етап – подрібнення. Какао-крупку ретельно подрібнюють у три стадії. Утворюється в’язка маса – какао-терте. Чим краще буде подрібнена какао-крупка, тим більш повним і тонким буде смак шоколаду.

3 етап – пресування. Какао-терте нагрівають та викладають під гідравлічний прес для вижимки жиру (какао-масла). Залишок, який містить ще 20 % масла, змелюють на порошок, який потім ретельно просіюють. Отриманий порошок — це чистий какао-порошок. Какао-масло фільтрують, пом'якшують, формують і відправляють на зберігання.

4 етап – змішування і подрібнення. Какао-терте змішують із цукром , частиною какао-масла (і сухим молоком у випадку виготовлення молочного шоколаду), пасту інтенсивно розтирають до отримання однорідної маси. Після змішування маса потрапляє на подрібнення. Ця стадія дуже важлива при виробництві шоколаду. Чим вище ступінь подрібнення, тим ніжніший смак.

5 етап – конширування . Інтенсивне перемішування при високих температурах, триває близько 24 годин. Консистенція шоколаду при цьому стає більш однорідною, а смак – більш ніжним, приємним. Після обробки вносять компоненти, що залишилися по рецептурі: какао-масло, лецитин, ванілін.

6 етап - темпорування .  Заключна стадія виробництва, складний і довгий процес, який потребує великого досвіду і майстерності. Гарячу шоколадну масу потрібно охолодити в декілька етапів. При охолоджені вона кристалізується і твердне, але в залежності від умов охолодження може приймати різні форми. Темпорування необхідно для того, щоб какао-масло перейшло у найбільш стабільну форму. Для цього спочатку гарячий шоколад охолоджують до 28°С, а потім знову нагрівають до 32°С. Неправильно охолоджений шоколад може стати крупнозернистим та розсипчастим.

7 етап – формування і упакування. Шоколад розливають у підігріті форми. На цій стадії (в залежності від рецепту) вносять добавки: горіхи, ізюм, вафлі тощо. Після цього шоколад відправляють у холодильні камери. Тут шоколад охолоджується. Потім форми перевертають догори дном і викладають шоколад на конвеєр.

У нас на фабриці  крім мене, технолога  харчових  виробництв, працюють люди таких

професій: цукерник,  оператор технологічної лінії, контролер продукції, машиніст дробильних установ та інші. Можливо хтось із вас у майбутньому вибере одну із цих професій  і своє життя пов’яже з виробництвом шоколаду. Ми раді вас чекати на підприємствах нашої компанії.

Ведуча: Сьогодні шоколадний ринок вражає різноманітністю. Будь-які сорти, на будь-який смак, за будь-яку ціну. Розібратися у цьому нам допоможе менеджер продаж.

Менеджер

Шоколад можна поділити на різні сорти за такими ознаками:

А) за вмістом сухого какао.  Розрізняють три основні види шоколаду: чорний, молочний і білий.

Низькосортний чорний шоколад містить до 30 % какао.

Чорний шоколад середньої якості містить не менше 30 % какао.

Чорний шоколад вищої якості повинен містити не менше 43 % какао.

 У низькосортному молочному шоколаді до 25 % какао. Молочний шоколад середньої якості містить не менше 20 % какао, вищої якості – від 30 до 35 %.

Білий шоколад місить масла какао (не менше 20 %) та 14 % інгредієнтів молочного похо­дження. У ньому немає тертого какао, а отже, й аромату і смаку справжнього шоколаду.

Б) В залежності від способу обробки шоколадну масу ділять на десертну та звичайну, пористий шоколад.

В) В залежності від складу шоколад ділять на шоколад без добавок, з добавками, з начинкой, діабетичний.

Добавками слугують горіхи, цукати, родзинки, вафельні крихти та інші інгредієнти.

Г) В залежності від форми шоколад випускают в вигляді плиток, фігур та у вигляді  порошку.

Також більшість людей полюбляє шоколад пористий?

Під час виготовлення шоколадної маси додається надлишковий тиск газів (зазвичай це суміш вуглекислого газу з азотом) і в момент дозування шоколаду по всьому об'єму шоколадної плитки починається інтенсивне виділення газу.

На жаль, не всю шоколадну продукцію можна з гордістю назвати шоколадною.

Остерігайтеся неякісного продукту. На полицях магазинів можна побачити шоколад, виготовлений із стручкового рожкового дерева (кероба), які по кольору, запаху та зовнішньому вигляду подібні до виробів із натурального какао. Замість масла какао у вироби із кероба додають кокосове або гідрогенізоване масло, яке містить багато шкідливих ненасичених жирів.

  Рекомендації щодо правильного вибору шоколаду знаходяться у буклетах.

Основними виробниками шоколаду в Україні є наступні компанії:

Основні виробники шоколаду в Україні

Виробник

ДП „КК Рошен

ЗАТ „АВК”

Компанія «Конті»

ПАТ Кондитерська фабрика „Харків’янка”

Nestle-Світоч”

ЗАТ „Полтавакондитер”

ЗАТ „Одеса”

„Крафт ФУДЗ Україна”

Кондитерська фабрика «Лагода»

Їхня продукція представлена на нашій виставці.

 Ведучий. А чи знаєте ви, що шоколад – це самий смачний лікар. Він може вилікувати від багатьох хвороб, інші попередити? Якщо не вірите, давайте запитаємо у лікаря-терапевта.

Лікар-терапевт.

Так, справді шоколад – це найсмачніший лікар, не використовуючи дорогих ліків можна вилікувати або попередити масу захворювань.

  • Він покращує роботу серцево-судинної системи: зміцнює судини й артерії, поліпшує кровообіг, знижує зсідання крові, нормалізує артеріальний тиск, попереджає утворення тромбів — головних винуватців інфарктів та інсультів.
  • Шоколад здатний розправитися зі стресом і хандрою, відчуттям тривоги. Уживання «їжі богів» допомагає виробленню ендорфіну та серотоніну (гормонів щастя), які відновлюють рівновагу й дарують відчуття спокою, безтурботності, внутрішнього тепла — саме того, чого нам так часто не вистачає. Він відновлює сили й підвищує імунітет, попереджає руйнування зубів.
  •     Чорне золото підвищує працездатність, творчу і рухову активність, прискорює обмін речовин, піднімає настрій.
  •     Вживаючи шоколад, можна попередити деякі види раку, виразку шлунку і алергічні хвороби.
  • Стеаринова кислота сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігаючи розвитку атеросклерозу.
  • Флавоноїди виконують антидіабетичну дію: сприяють засвоєнню цукру, підвищують чутливість до інсуліну.
  •     Магній допомагає засвоєнню вітаміну С, нормалізує роботу нервової і м’язової системи.
  •     Ферум запобігає розвитку анемії.
  •     Танін регулює роботу кишечнику, виводить з організму шкідливі речовини.
  •     Сприятливо впливає шоколад на людей з нікотиновою залежністю.
  •     Шоколад здатний замінити знеболююче.
  •     Уповільнює старіння та лікує целюліт.

Шоколад по праву вважається джерелом молодості.

Але треба їсти корисний чорний шоколад – з великим вмістом какао (60-70%) і мінімальною кількістю цукру. Спробуйте, не пожалкуєте, але пам’ятайте: безпечна доза – 60 г на день.

Ведучий. Ви знаєте, нещодавно я дізналася з Інтернету, що можна схуднути за допомогою шоколаду. Розкажіть нам лікар-дієтолог про цю дієту.

Лікар-дієтолог. Dolсе-дієта або шоколадна обмежує денний раціон стограмовою плиткою гіркого шоколаду і трьома чашками густо­го какао (без молока). Лише два тижні  — і мінус 1-2 кг. Але зловживати солодкою дієтою не варто, особли­во тим, хто має проблеми з печінкою й нирками. До речі, гіркий шоколад — справжня знахідка для тих, хто вирішив дотримуватися посту. Адже головною складовою улюблених чорних ласощів — масло какао — жир рослинного походження, а отже, його вживання не суперечить суворим правилам посту.

Ведучий. Усі жінки та дівчата завжди хочуть бути гарними, молодими і привабливими. Користуйтеся шоколадною косметикою. І ви завжди будете першими красунями! Про це детально розповість косметолог.

Косметолог. У малих дозах шоколад корисний для фігури в будь-якій кількості, але улюблений десерт необ­хідно вживати не всередину, а зовні. Косметика і процедури на основі шоколаду нині у фаворі. Багато відомих фірм приступили до випуску косметичних ліній, до складу яких входить шоколад. Це шампуні, креми, скраби, засоби для рук та нігтів тощо. І все завдяки кофеїну, що входить до його складу. Він стимулює кровообіг, нормалізує відтік лімфи, запобігаючи появі набряків. Крім того, це один з найефективніших інгредієнтів у боротьбі із зайвою вагою й целюлітом: під дією кофеїну активізується розпад жирів, шкіра набуває пружності.

 Ведучий. Декілька ексклюзивних рецептів ви знайдете у буклетах.

Ведучий.  Сьогодні у нас працює рубрика новин «Цікавинки про чорне золото». Надаємо слово нашому кореспонденту, який збирав інформацію по всьому світу. Зверніть увагу на його фотоматеріали.

Кореспондент. Вашій увазі ми представляємо музеї шоколаду у світі. Трьохповерховий музей у Кельні, Німеччина. У ньому можна побачити шоколадний фонтан і вулкан, а в буфеті можна відразу спробувати 14 різновидів рідкого шоколаду.

"Museu de la Xocolata" у Барселоні. В іспанському музеї шоколаду представлена захоплююча колекція зменшених копій пам'яток Барселони, створених із шоколаду.

Музей історії шоколаду у Празі. Скарбниця музею — колекція унікальних картин художника Владимира Чеха, написаних рідким шоколадом.
Американський музей цукерок у місті Літітц у штаті Пенсільванія майже 30 років пускає відвідувачів безкоштовно.
Музей шоколаду Nestle у Мехіко.
Музей-крамниця у Санкт-Петербурзі.

Музей кондитерської фабрики «Красный октябрь» у Москві.

У м. Сімферополь 21 жовтня 2008 року у музеї шоколаду відкрилася експозиція «Історія шоколаду із шоколаду». Портрети, пейзажі, натюрморти – усе виконано із шоколаду. Гордість музею – Ейфелева вежа.

Ведучий.  Ось і настала найсмачніша частина нашого заняття – дегустація шоколаду!

Офіціанти вам роздадуть зразки шоколаду з певними номерами. Ваше завдання спробувати кожен зразок і вибрати серед представлених самий найсмачніший і занести його в анкету! Ви зараз спробуєте стати шоколадним сомельє. Це той, хто професійно дегустує шоколад. Він може по запаху визначити з яких какао-бобів продукт та його якість.

Починаємо дегустацію. Рекомендації щодо дегустації знаходяться на ваших столах.

Перед початком дегустації прополосніть рот водою для активізації смакових рецепторів.

  Дегустацію починайте з білого шоколаду, потім молочний, далі чорний, підвищуючи вміст какао. Запивають міцним чорним чаєм без цукру або мінеральною водою, краще газованою.

   Розгляньте шоколад, насолодіться його глибоким кольором і дзеркальною поверхнею. Піднесіть шоколад до носа і зробіть серію коротких вдихів, кисть при цьому повинна прикривати ніс і не давати потрапити стороннім запахам. 

  Покладіть шоколад у рот, зробіть три жувальних рухи, дозвольте йому розтанути.

Що ви відчуваєте? Шоколад розтікається чи ковзає? Яка його структура: ніжна чи зерниста? Які ноти ви відчуваєте? Апельсинові? Мигдальні? Дерев’яні? Можливо, інші? Смак може розкриватися на протязі декількох хвилин: подібно до парфум – одні ноти змінюють інші. При дегустації зверніть увагу на колір виробу, аромат, смак. Подібно до вина шоколад має свій букет, він має багатий смак і яскраво виражений аромат.

Смачного вам!

Поки підводяться підсумки анкетування прослухайте цікаву інформацію про шоколад.

Ведуча.  За результатами нашого анкетування більшість присутніх у цьому класі полюбляє ___ шоколад, також надають перевагу__.

Пограємо у гру інтуїція: давайте визначимо шоколад яких торгових марок ви сьогодні продегустували та яких сортів.

Підсумок. Ось наше заняття і закінчується. На нашому ви дізналися багато корисної інформації. Ви познайомилися з різними професіями (перераховую їх) і спробували себе у ролі цих спеціалістів. Розкажіть що ви почерпнули для себе нове? Продовжіть речення: «Що цікавого ви сьогодні дізналися? Вам сподобалось наше заняття?»                           (відповідь учнів) Свої враження, відгуки та побажання запишіть у книгу відгуків та пропозицій.

Найсмачнішого шоколаду не буває – у всіх людей різні смаки.

Найкорисніший шоколад – чорний, у всіх людей різні потреби, але не зловживайте цим чорним золотом .

Я бажаю всім здоров`я, щастя, життєвих гараздів, ми завжди раді бачити гостей у нашій школі. Прийміть на згадку про нашу зустріч невеличкі сувеніри та цікаву та корисну інформацію у буклетиках. До побачення, до нових зустрічей у нашій школі!

Цікаво знати

Шоколад це не тільки продукт харчування, з нього можна виготовити багато різних речей. Наприклад, одяг та взуття. Який же він смачний, цей одяг!

В Україні можна спробувати «Сало в шоколаді», популярная новинка англійців комахи у шоколаді, у Баварії вам запропонують трюфелі «Пиво у шоколаді».

Каліфорнійська компанія Коо-КіSushi виготовляє найнезвичайніші у світі суші. За зовнішнім виглядом вони нічим не відрізняються від традиційних, але насправді створені із солодкої карамелі, пастили й шоколаду. Незвичайні кондитерські вироби виготовляються вручну і, судячи з усього, користуються великим попитом. Одна порція таких ласощів коштує кілька тисяч доларів.

  Колектив кондитерської фабрики «Україна» в Тростянці (Сумська область) виготовили у 2008 році найбільшу у світі шоколадну плитку. Маса рекордсменки —3 тонни, довжина —

4 метри й висота — 2 метри, а товщина — 36 сантиметрів.

   Найбільший у світі шоколадний годинник (маса 100 кг, діаметр 2 метри) виготовлений в Італії.

Найбільше у світі пасхальне яйце (8,32 х 6,39 м) із шоколаду зробили в Бельгії. Для його виготовлення використали таку кількість шоколаду, якої вистачило б на 50 тисяч стан­дартних плиток.

Самий найпопулярніший шоколадний батончик у світ – Кіт-Кат.

Учені з японського університету Осакі передбачають, що шоколадна зубна паста може допомогти у захворювання зубів.

  В останні роки створені екзотичні види шоколаду – це «шоколад з риб’ячим жиром», «шоколад з верблюжим молоком» та інші. Про користь цих видів шоколаду говорять дуже багато, але широкого розповсюдження вони поки що не знайшли.
Один из самих дорогих шоколадів випускає французький «дім шоколада» La Maison du Chocolate – йо ціна може досягати 100 доларів за фунт, тобто за 409,5 г. Але це не максимальна ціна. За даними Forbes, 2600 доларів коштує фунт шоколада Chocopologie компанії Knipschild, 854 доларів – Noka Vintages Collection.

   Нарешті знайдений рецепт жаростійкого і смачного шоколаду. В Нігерії спеціалісти Інституту дослідження какао додали до звичайних інгредієнтів шоколаду кукурудзяний крохмаль, який у якості загусника попереджає витікання какао-масла із шоколаду при нагріванні, тобто не дає йому плавитися. Тепер шоколад може залишатися твердим при температурі до 50 ºС, хоч звичайний уже тане при температурі 25-33 ºС.
   За даними статистики найбільше шоколаду споживають у США – 24 % від світового споживання, Германія – 10%, Великобританія – 8 %, Франція – 7 %, Японія – 5%, Росія – 3%., Бразилія 5 %

Використана література:

Яланська Н. В. , Яланська Є. М. Чорне золото//Хімія. Вид. група «Основа».  -2009. № 11-12. с. 55-61.


 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
6 січня 2019
Переглядів
980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку