Пожежна безпека в зубопротезному виробництві

Про матеріал
Забезпечення пожежної безпеки – це один із важливих напрямків щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього середовища. Незважаючи на значний поступ у науково-технічній сфері, людству ще не пощастило знайти абсолютно надійних засобів щодо забезпечення пожежної безпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач: Мангольд Олена Миколаївна. ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА В ЗУБОПРОТЕЗНОМУ ВИРОБНИЦТВІКиїв 2015 ВНЗ Київський міський медичний коледж

Номер слайду 2

Основні поняття та значення пожежної безпеки. Основні нормативні документи, що регламентують вимоги щодо пожежної безпеки. Небезпечні та шкідливі фактори, пов’язані з пожежами. Основні причини пожеж. Статистика та динаміка пожеж і пов’язаних з пожежами травм, смертельних нещасних випадків та матеріальних збитків за останні роки в Україні. Пожежі як соціально небезпечний фактор. ПЛАН

Номер слайду 3

МЕТАФормування у майбутніх робітників знань і навичок з безпечного ведення робіт, відповідального ставлення до збереження життя і здоров’я, як особистого, так і інших працівників; дати студентам знання загальних понять пожежної безпеки, законодавства з охорони праці, а також сформувати у майбутніх працівників активну позицію щодо практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя і здоров’я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності; розвивати вміння та навички самовдосконалення, увагу, спостережливість за обраним фахом; привчити студентів планувати та контролювати свою працю; виховувати повагу до обраної спеціальності; виховувати наполегливість, самостійність, відповідальність та вимогливість до себе.

Номер слайду 4

АКТУАЛЬНІСТЬЗабезпечення пожежної безпеки – це один із важливих напрямків щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього середовища. Незважаючи на значний поступ у науково-технічній сфері, людству ще не пощастило знайти абсолютно надійних засобів щодо забезпечення пожежної безпеки. При зростанні чисельності населення на 1 % кількість пожеж збільшується приблизно на 5 %, а збитки від них зростають на 10 %.І сьогодні питання пожежної безпеки залишаються актуальними. Кожних 5 секунд на земній кулі виникає пожежа, а в Україні – кожних 10 хв. Протягом однієї доби в Україні виникає 120 – 140 пожеж, в яких гинуть 6 – 7, отримують травми 3 – 4 людини; вогнем знищується 32 – 36 будівель, 4 – 5 одиниць техніки. Щодобові збитки від пожеж становлять близько 500 тис. грн.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИГОРІННЯ – екзотермічна реакція окислення речовини, яка супроводжується виділенням диму та виникненням полум’я або світінням. ГОРЮЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ – середовище, що здатне самостійно горіти після видалення джерела запалювання.

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИКОМПОНЕНТИ РЕАКЦІЇ ГОРІННЯ

Номер слайду 7

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИПОЖЕЖА – це неконтрольоване горіння поза спеціальним осередком, що завдає моральних і матеріальних збитків, а іноді призводить і до загибелі людей.

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИВИДИ ПОЖЕЖ

Номер слайду 9

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИВИДИ ПОЖЕЖ

Номер слайду 10

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА – можливість виникнення та (або) розвитку пожежі. ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА – стан об’єкта, при якому із встановленою вірогідністю виключаються можливість виникнення і розвиток пожежі, дія на людей небезпечних факторів пожежі; забезпечується захист матеріальних цінностей.

Номер слайду 11

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИЗа рівнем прийняття і дії реєстр виділяє 8 груп таких нормативних актів

Номер слайду 12

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ2. Міжгалузеві акти: віднесено 42 нормативні акти з пожежної безпеки; НАПБ Б.02.001-94 «Положення про державну пожежну охорону», НАПБ Б.07.001-94 «Перелік посад, при призначенні на які особи зобов’язані проходити навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки та порядок його організації», а також інші правила, положення, інструкції та настанови, що окреслюють загальні вимоги пожежної безпеки, обов’язкові для виконання в усіх галузях виробничого та невиробничого середовища. До цієї ж групи входить нормативний акт, який використовується для визначення рівня пожежної небезпеки об’єкта НАПБ Б.07.005-86 «Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности» ОНТІІ 24-86.1. Загальнодержавні акти: Кодекс цивільного захисту України, від 02.10.2012; НАПБ А.01.001-95 «Правила пожежної безпеки в Україні», від 14.06.95, та «Правила пожарной безопасности в лесах СССР», від 18.06.71.

Номер слайду 13

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ3. Галузеві нормативні акти: в реєстрі нараховується 109 таких нормативних актів. Серед них: НАПБ 13.01.033-86/140 «Правила пожарной безопасности для предприятий электронной промышленности»;НАПБ В.01-034-99/111 «Правила пожежної безпеки в компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі України»;НАПБ В.01.047-95/930 «Правила пожежної безпеки для закладів, підприємств та організацій культури».4. Нормативні акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, дія яких поширюється па підпорядковані їм підприємства, установи, організації. У цьому розділі 102 документи.

Номер слайду 14

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ5. Міждержавні стандарти з питань пожежної безпеки. До них відносяться деякі стандарти системи стандартів безпеки праці СРСР, а також галузеві стандарти СРСР (ГОСТы), які стосуються пожежної безпеки. Всього до цієї групи належать 46 стандартів, серед яких: ГОСТ 12.004-91 ССБТ «Пожарная безопасность. Общие требования»;ГОСТ 12.1.010-76 ССБТ «Взрывобезопасность. Общие требования»;ГОСТ 12.4.009-83 ССБТ «Пожарная техника для защиты объектов. Основные виды. Размещение и обслуживание»;ГОСТ 12.1.044-89 «Пожаровзрывоопасностьвеществ и материалов. Номенклатура показателейи методы их определения», положення якогобезпосередньо використовуються при аналізірівня пожежної небезпеки об’єкта.

Номер слайду 15

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ6. Державні стандарти України (ДСТУ) з питань пожежної безпеки. Ця група нараховує біля 20 стандартів, у тому числі ДСТУ 2272-93 «Пожежна безпека. Терміни та визначення», а також стандарти на окремі види обладнання для пожежогасіння.7. Галузеві стандарти з питань пожежної безпеки (усього 22 найменування) містять вимоги та технічні умови щодо окремих видів обладнання, яке застосовується для попередження, перешкоди розповсюдженню, а також гасіння пожеж, які виникають у специфічних умовах конкретної галузі.

Номер слайду 16

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ЩОДО ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ8. Нормативні документи в галузі будівництва з питань пожежної безпеки. Група нараховує 18 документів, серед яких: ДБН В.1.1.-7-2002. Пожежна безпека об’єктів будівництва;СНи. П 2.04.05-86 «Отопление, вентиляция и кондиционирование воздуха»;СНи. П 2.04.09-84 «Противопожарная автоматика зданий и сооружений»;СТСЭВ 5062-85 «Пожарная безопасность в строительстве. Предел огне­стойкости конструкций. Технические требования к печам» і т.п.

Номер слайду 17

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИНЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОР – будь-який хімічний, фізичний, біологічний чинник, речовина, матеріал або продукт, що впливає або за певних умов може негативно впливати на здоров'я людини. ШКІДЛИВИЙ ФАКТОР – чинник життєвого середовища, який призводить до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання і навіть до смерті як результат захворювання.

Номер слайду 18

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИ

Номер слайду 19

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИТоксичні продукти горіння становлять найбільшу загрозу для життя людини, особливо при пожежах у будівлях. В сучасних виробничих, побутових та адміністративних приміщеннях знаходиться значна кількість синтетичних матеріалів, що є основними джерелами токсичних продуктів горіння. Порогові концентрації деяких токсичних продуктів горіння

Номер слайду 20

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИВогонь – надзвичайно небезпечний чинник пожежі, однак випадки його безпосередньої дії на людей зустрічаються досить рідко. Під час пожежі температура полум'я може досягати 1200 – 1400 °С і у людей, що знаходяться у зоні пожежі випромінювання полум'я можуть викликати опіки та больові відчуття. Мінімальна відстань у метрах, на якій людина ще може знаходитись від полум'я приблизно складає: R = 1,6 Н,де Н – середня висота факелу полум'я в метрах. Інтенсивності теплового випромінювання та час, протягом якого людина може їх витримувати

Номер слайду 21

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИНебезпека підвищеної температури середовища полягає у тому, що вдихання розігрітого повітря разом із продуктами горіння може призвести до ураження органів дихання та смерті. В умовах пожежі підвищення температури середовища до 60 °С вже є життєвонебезпечною для людини. Дим являє собою велику кількість видимих найдрібніших твердих та (або) рідинних часточок незгорівших речовин, що знаходяться в газах у завислому стані. Він викликає подразнення органів дихання та слизових оболонок. Крім того сповільнюється евакуація людей, а часом провести її зовсім неможливо.

Номер слайду 22

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИНедостатність кисню спричинена тим, що в процесі горіння відбувається хімічна реакція окислення горючих речовин та матеріалів. Небезпечною для життя людини уже вважається ситуація, коли вміст кисню в повітрі знижується до 14 % (норма 21 %). При цьому втрачається координація рухів, появляється слабість, запаморочення, загальмовується свідомість. При концентрації кисню 9 – 11 % смерть настає через кілька хвилин.

Номер слайду 23

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИВибухи, витікання небезпечних речовин можуть бути спричинені їх нагріванням під час пожежі, розгерметизацією ємкостей та трубопроводів з небезпечними рідинами та газами тощо. Вибухи збільшують площу горіння і можуть призводити до утворення нових осередків пожеж. Люди, що перебувають поблизу, можуть підпадати під дію вибухової хвилі, діставати ураження уламками тощо. Руйнування будівельних конструкцій відбувається внаслідок втрати ними несучої здатності під впливом високих температур та вибухів. При цьому люди можуть одержати значні механічні травми, опинитися під уламками завалених конструкцій.

Номер слайду 24

НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПОЖЕЖАМИПаніка, в основному, спричинюється швидкими змінами психічного стану людини, як правило, депресивного характеру в умовах екстремальної ситуації (пожежі). Більшість людей потрапляють у складні та неординарні умови, якими характеризується пожежа, вперше і не мають відповідної психічної стійкості та достатньої підготовки щодо цього. Коли дія чинників пожежі перевищує межу психофізіологічних можливостей людини, то її може охопити панічний стан. При цьому вона втрачає розсудливість, її дії стають неконтрольованими та неадекватними ситуації, що виникла.

Номер слайду 25

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОЖЕЖЗгідно офіційних даних Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту розподіл пожеж за причинами виникнення:

Номер слайду 26

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОЖЕЖЗгідно офіційних даних Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту розподіл пожеж за причинами виникнення у виробничій сфері:

Номер слайду 27

СТАТИСТИКА ТА ДИНАМІКА ПОЖЕЖ І ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОЖЕЖАМИ ТРАВМ СМЕРТЕЛЬНИХ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ТА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗВИТКІВКількість пожеж, прямих збитків та кількість загиблих від пожеж за 2012 та 2013 роки

Номер слайду 28

СТАТИСТИКА ТА ДИНАМІКА ПОЖЕЖ І ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОЖЕЖАМИ ТРАВМ СМЕРТЕЛЬНИХ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ТА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗВИТКІВРозподіл загиблих унаслідок пожеж за типами населених пунктів за 2012 та 2013 роки

Номер слайду 29

СТАТИСТИКА ТА ДИНАМІКА ПОЖЕЖ І ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОЖЕЖАМИ ТРАВМ СМЕРТЕЛЬНИХ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ТА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗВИТКІВДинаміка кількості загиблих унаслідок пожеж та травмованих на пожежах

Номер слайду 30

ПОЖЕЖІ ЯК СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОРСеред причин смерті людей внаслідок пожеж Територіальними підрозділами МНС виділяють наступні:отруєння чадним газом (СО);перевищення вмісту вуглекислого газу (СО2) в повітрі;отруєння синильною кислотою (HCN);термічні опіки;ураження електричним струмом;серцевий напад;отруєння невстановленими продуктами горіння;черепно-мозкова травма;ішемічна хвороба серця;не насильницька.

Номер слайду 31

ПОЖЕЖІ ЯК СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОР

Номер слайду 32

ПОЖЕЖІ ЯК СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОР

Номер слайду 33

ПОЖЕЖІ ЯК СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОРДинаміка кількості травмованих на пожежах по регіонах України за 2014 рік у порівнянні з 2013 роком

Номер слайду 34

ПОЖЕЖІ ЯК СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ФАКТОРРозподіл кількості дітей, загиблих унаслідок пожеж упродовж 2014 року, по регіонах України

Номер слайду 35

ЛІТЕРАТУРАТарасюк В. С. Охорона праці в лікувально-профілактичних закладах. Безпека життєдіяльності: підручник / B. C. Тарасюк, Г. Б. Кучанська. – К.: Медицина, 2011. – с. 223 – 257. Касевич Н. М. Охорона праці та безпека життєдіяльності медичних працівників / Н. М. Касевич, К.І. Шаповал. – К.: Медицина, 2007. Ткачук К. Н. Основи охорони праці / К. Н. Ткачук, М. О. Халімовський. – К.: Основа, 2006. Мороз В. М. Охорона праці в медицині та фармації / В. М. Мороз, І. В. Сергета, Н. М. Фещук, М. П. Олійник. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2005. Ганзюк М. П. Основи охорони праці: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський. – К.: Каравела. – 2004. – с. 329 – 381. Копейкин В. Н. Зубопротезная техника / В. Н. Копейкин, Л. М. Демнер. – М.: Издательство «Триада – Х», 1998.

pptx
Додано
5 січня 2021
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку