Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з хімії "Дослідження захисних властивостей зубних паст" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення дослідів та список використаних джерел.
Дослідницько-експериментальна робота
«Дослідження захисних властивостей зубних паст»
Актуальність теми.
Здорові зуби – це важливий фактор здорового способу життя.
Найпоширеніша хвороба зубів – карієс. Карієс розвивається під впливом мікроорганізмів, які виробляють молочну кислоту із залишків їжі. В результаті цього процесу нищиться емаль. Здоров’я зубів великою мірою залежить від правильного вибору зубної пасти.
Велика увага приділяється рекламі зубних паст на телебаченні.
Проблема дослідження.
В рекламі стверджується, що зубна паста захищає зуби від дії кислоти, що утворюється в роті під час і після споживання їжі. Оскільки провести експеримент на зубах, що підтверджує чи спростовує захисні властивості паст неможливо, то рекламодавці пропонують досліди з курячим яйцем.
Чи дійсно це так?
Мета: дослідити захисні властивості зубних паст.
Експериментальна частина.
1. Анкетування учнів нашої школи.
Пропонували дати відповідь на питання «Якою зубною пастою Ви переважно користуєтесь?» Результати анкетування представлені в таблиці №1
Табл.№1 Результати анкетування
Назва зубної пасти
|
Кількість учнів |
У відсотках |
|
|
|
|
|
|
В результаті анкетування виділено найпопулярніші зубні пасти серед учнів нашої школи, які і використовувались для дослідження.
2. Матеріали і методи дослідження.
Для проведення досліду використовуємо такі предмети і реактиви:
Порядок виконання експерименту.
Між шкаралупою яйця і оцтовою кислотою відбувалась наступна хімічна реакція: CaCO3 + 2CH3COOH (CH3COO)2Ca + CO2 + H2O
Результати експерименту
Висновок
Література
1