Практична частина дослідницько-експериментальної роботи "Дослідження захисних властивостей зубних паст"

Про матеріал

Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з хімії "Дослідження захисних властивостей зубних паст" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення дослідів та список використаних джерел.

Перегляд файлу

Дослідницько-експериментальна робота

«Дослідження захисних властивостей зубних паст»

Актуальність теми.

Здорові зуби – це важливий фактор здорового способу життя.

Найпоширеніша хвороба зубів – карієс. Карієс розвивається під впливом мікроорганізмів, які виробляють молочну кислоту із залишків їжі. В результаті цього процесу нищиться емаль. Здоров’я зубів великою мірою залежить від правильного вибору зубної пасти.

Велика увага приділяється рекламі зубних паст на телебаченні.

Проблема  дослідження.

В рекламі стверджується, що зубна паста захищає зуби від дії кислоти, що утворюється в роті під час і після споживання їжі. Оскільки провести експеримент на зубах, що підтверджує чи спростовує захисні властивості паст неможливо, то рекламодавці пропонують досліди з курячим яйцем.

Чи дійсно це так?

Мета: дослідити захисні властивості зубних паст.

Експериментальна частина.

1. Анкетування учнів нашої школи.

Пропонували дати відповідь на питання «Якою зубною пастою Ви переважно користуєтесь?» Результати анкетування представлені в таблиці №1

 

   Табл.№1                                                                      Результати анкетування

Назва зубної пасти

 

Кількість   учнів

У відсотках

 

 

 

 

 

 

 

В результаті анкетування виділено  найпопулярніші зубні пасти серед учнів нашої школи, які і використовувались для дослідження.

2. Матеріали і методи дослідження.

Для проведення досліду використовуємо такі предмети і реактиви:

  1. П’ять курячих яєць (чотири для обробки пастою, п’яте – контрольне).
  2. Чотири тюбики різних зубних паст.
  3. Розведений розчин оцтової кислоти, по 200 мл на кожне яйце, pH=3.
  4. Індикаторний папір.
  5. П’ять хімічних склянок.

Порядок виконання експерименту.

  1. Намащуємо 4 яйця різними зубними пастами і витримуємо 15 хвилин.

F:\Mama\Фото\IMG_1278.JPG

  1. Змиваємо пасту водою.
  2. Опускаємо яйця (4 оброблених і 1 необроблене) в розчин оцтової кислоти. Витримуємо 15 хвилин.

F:\Mama\Фото\IMG_1281.JPG

  1. Оглядаємо дослідні і контрольні проби.
  2. Записуємо отримані результати.

Між шкаралупою яйця і оцтовою кислотою відбувалась наступна хімічна реакція:  CaCO3 + 2CH3COOH (CH3COO)2Ca + CO2 + H2O

F:\Mama\Фото\IMG_1286.JPG

Результати експерименту

Висновок

Література

  1. Добротін Д.Ю. «Захисні властивості зубних паст» Ж. «Химия для школьников» №8, 2008 р.
  2. Уметовський С.Б. «Профілактика карієсу» Ж. «Стоматологія», №2.2006
  3.  Сахарова Е.Б. «Хімічний склад терапевтичних зубних паст». Ж. «Стоматологія», №6, 2001р.
  4. Інтернетресурс.

 

1

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку