Практична робота №1з теми : «Дослідження фізичних властивостей речовин з різними типами кристалічних ґраток (наприклад: цукру, кухонної солі, графіту)»
Номер слайду 2
Мета :систематизувати знання про будову речовин на прикладі речовин з різними типами кристалічних граток; розвивати вміння й навички порівнювати властивості речовин та їх будову, аналізувати будову атома й будову речовин та їх зв’язки з фізичними властивостями простих і складних речовин.
Номер слайду 3
Обладнання: Спиртівка, ложечка для спалювання, сірники, ступка з товкачиком, скляна палички, хімічний стакан з водою, колба. йод, кухонна сіль, графіт.
Номер слайду 4
Правила ТБ під час практичної роботи
Номер слайду 5
Дослідження фізичних властивостей речовин з різними типами кристалічних ґраток (наприклад: цукру, кухонної солі, графіту)»
Номер слайду 6
Речовини : Йод Кухонна сіль Графіт
Номер слайду 7
Заповни таблицю:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХАРАКТЕРИС-ТИКАЙод. Кухонна сіль. Графіт. Розчинність у водіЗдатність до плавлення (температура плавлення, кипіння)Крихкість Кристалічна градка Тип частинок у вузлах кристалічної градки
Номер слайду 8
ДОСЛІД № 1 ДОСЛІДЖЕННЯ розчинності речовин у воді. Для цього налийте в три хімічні стакани води (2 см). Шпателем внесіть в воду речовини. За допомогою скляної палички розмішайте речовини. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!!! Чи розчиняються речовини в воді. ЗАПИШІТЬ ДАННІ В ТАБЛИЦЮ (розчиняється, не розчиняється){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХАРАКТЕРИС-ТИКАЙод. Кухонна сіль. Графіт. Розчинність у воді
Номер слайду 9
ДОСЛІД №2 Дослідження плавлення речовин. У залізну ложечку або пробірку помістіть невеличку кількість цукру. Внесіть ложку в полум'я спиртівки. Визначте здатність йоду до плавлення. Виконайте аналогічні дії з кухонною сіллю та графітом. Відео досліду можна подивитись скориставшись Q-кодом. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ !!! Визначте здатність речовин до плавлення. ЗАПИШІТЬ ДАННІ В ТАБЛИЦЮ (легкоплавкий, тугоплавкий){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХАРАКТЕРИС-ТИКАЙод. Кухонна сіль. Графіт. Здатність до плавлення (температура плавлення, кипіння)
Номер слайду 10
ДОСЛІД №3 Дослідження крихкості речовин. Крихкі речовини досить легко подрібнюються в ступці. Невелику кількість кухонної солі помістіть у ступку та спробуйте подрібнити товкачиком. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ !!! Визначте здатність речовин до подрібнення. ЗАПИШІТЬ ДАННІ В ТАБЛИЦЮ (крихкий, не крихкий){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХАРАКТЕРИС-ТИКАЙод. Кухонна сіль. Графіт. Крихкість
Номер слайду 11
Заповняємо останні два рядки скориставшись § 17 підручника{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХАРАКТЕРИС-ТИКАЙод. Кухонна сіль. Графіт. Кристалічна градка Тип частинок у вузлах кристалічної градки
Номер слайду 12
Домашнє завдання 1. Повторити §13-17 підручника.2. Підготувати навчальний проек: Використання кристалів у техніці;Кристали краса і користь.3. Підготуватись до контрольної роботи.