Розробка містить інструкцію, правила техніки безпеки, зразок експериментальних задач . В розробці є таблиці для запису плану експерименту та спостережень, місце для висновків до кожної з 4 задач. розробка є частиною зошита для лабораторних та практичних робіт, 10 клас, стандарт.
Практична робота№ 1
Дата:_____________________
Тема: «Розв'язування експериментальних задач»
Мета: Навчитися складати план та розв'язувати експериментальні задачі, використовуючи знання про властивості оксигеновмісних органічних сполук.
Реактиви та матеріали: тверді речовини:сахароза, глюкоза, крохмаль.Розчини:етанол, гліцерол, глюкоза, купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду, йодна вода. Зразки рису, макаронних виробів, картоплі, білого хліба.
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач,склянки, мідна спіраль.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте досліди згідно інструкції.
2. Уважно читайте етикетки на реактивах, не беріть їх руками, не пробуйте на смак.
3. Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою, при роботі з легкозаймистими речовинами.
4.Дотримуйтесь правил безпеки при роботі з лугом, обережно нагрівайте пробірку, що містить луг.
5. Після закінчення роботи приберіть робоче місце, вимийте руки.
Хід роботи
№п/п |
Дослідження |
Спостереження, рівняння реакцій |
||
1 |
|
|
||
2 |
|
|
||
3 |
|
|
||
4 |
|
|
||
Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
№п/п |
Дослідження |
Спостереження, рівняння реакцій |
||
1 |
|
|
||
2 |
|
|
||
3 |
|
|
||
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
№п/п |
Дослідження |
Спостереження, рівняння реакцій |
||
1 |
Етанол |
|
||
2 |
Гліцерол |
|
||
3 |
Глюкоза |
|
||
Висновок: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1 |
Рис |
|
2 |
Картопля |
|
3 |
Макарони |
|
4 |
Білий хліб |
|
Висновок:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Реактиви та матеріали: розчин білка курячого яйця( 1мл білка на 5мл насиченого розчину кухонної солі), розчини нітратної кислоти(1:3) , купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду.
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте досліди згідно інструкції.
2. Уважно читайте етикетки на реактивах, не беріть їх руками, не пробуйте на смак.
3. Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою.
4.Дотримуйтесь правил безпеки при роботі з лугом та нітратною кислотою, обережно нагрівайте пробірку, що містить кислоту.
5. Після закінчення роботи приберіть робоче місце, вимийте руки.