Дата__________
Практична робота № 5
Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах
Мета: виявити органічні продукти в харчових продуктах; продовжити формувати вміння працювати з хімічним посудом та реактивами; формувати вміння самостійно виконувати досліди за поясненням у протоколі, виконувати досліди з дотриманням правил техніки
Обладнання: штатив з пробірками, скляні палички, шпатель, хімічний стакан, мірні пробірки
Реактиви: зразки харчових продуктів(картопля, рис, ковбаса, яблуко, лимон, тощо), розчин йоду.
З правилами техніки безпеки ознайомлена ( ий) _____________
Хід роботи
Виконайте завдання, результати роботи оформіть у вигляді таблиці.
№ пробірки |
Продукти харчування |
Забарвлення |
Наявність крохмалю |
Спостереження |
Виявлення крохмалю у харчових продуктах та фруктах ( якісна реакція) |
||||
1. |
Варена картопля |
|
|
|
2 |
Рис |
|
|
|
3 |
Яблуко |
|
|
|
4 |
Борошно |
|
|
|
5 |
Кетчуп |
|
|
|
6 |
Майонез |
|
|
|
7 |
Ковбоса (варена) |
|
|
|
8 |
Лимон |
|
|
|
9 |
Кисіль |
|
|
|
Висновок:
|
||||
2). Виявлення глюкози у фруктах ( робота з етикетками, що знаходяться на харчових продуктах) |
||||
1 |
Розчин глюкози |
|
|
|
2 |
Яблучний сік |
|
|
|
3 |
Ізюм |
|
|
|
4 |
Мед |
|
|
|
|
|
|
|
|
Висновок:
|
Загальний висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Додаткове завдання:
Задача: Масова частка крохмалю в картоплі становить 19%. Яку масу крохмалю можна одержати із 250кг картоплі? |
|
Дано: |
Розв’язання:
Відповідь:___________________________________ |