Практична робота: характеристика способу життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я (за доступними текстовими джерелами) і скіфських племен (за книгою «Мельпомена» з

Про матеріал
Практична робота: характеристика способу життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я (за доступними текстовими джерелами) і скіфських племен (за книгою «Мельпомена» з Геродотової «Історії в дев’яти книгах»).Мета уроку: ознайомити учнів із повідомленнями про життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я і скіфських племен в історичних джерелах.
Перегляд файлу

Тема уроку: Практична робота: характеристика способу життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я (за доступними текстовими джерелами) і скіфських племен (за книгою «Мельпомена» з Геродотової «Історії в дев’яти книгах»).

Мета уроку: ознайомити учнів із повідомленнями про життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я і скіфських племен в історичних джерелах; розвивати навички пошуково-дослідницької роботи - вміння аналізувати та систематизувати історичний матеріал, працювати з історичною картою, інформаційними текстами, порівнювати історичні факти, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; вміння критично мислити, висловлювати  власну  думку;  виховувати у школярів  повагу до історичного минулого.

Очікувані результати:

Після цього уроку учні зможуть:

- порівнювати  спосіб життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я і скіфських племен.

Тип уроку: практичне заняття.

Обладнання: підручник, роздатковий матеріал, презентація.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

Одразу після привітання, ще не посадивши дітей, пропоную їм (Слайд 1)

Гру  «Пароль»

       Умови гри: назвати по одному важливому слову, що відповідало б змісту попередніх уроків, -  своєрідний пароль, який дає змогу їм сісти й почати працювати. Слова не повинні повторюватися, учні називають їх ланцюжком, одне за одним.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Перевірка домашнього завдання.

Метод «Втрачена інформація»

Вставте пропущені слова

   У VII — на початку VI ст. до н. е. …  заснували   колонії  у  Північному  Причорномор’ї.  У степах Причорномор’я  жили племена ...  . Вони вели ...   спосіб життя, займалися ...  .  Давньогрецький історик Геродот поділив цей народ на … групи: …, …, …, … . Взаємини жителів міст-колоній та місцевого населення були … .

 

   У VII — на початку VI ст. до н. е. греки заснували   колонії  у  Північному  Причорномор’ї.  У степах Причорномор’я вже жили племена скіфів. Вони вели кочовий спосіб життя, займалися скотарством.  Давньогрецький історик Геродот поділив цей народ на чотири групи: царські, кочовики,  землероби, орачі. Взаємини жителів міст-колоній та місцевого населення були дружніми.

 

Бесіда

  1. Які спільні заняття об’єднували греків і скіфів?
  2. Як ставилися греки до скіфів? Чому?
  3. Який вплив справила грецька культура на місцеве населення?
  4. Яку майстерність греків «привласнили» скіфи?

 

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів. Повідомлення теми та мети уроку.

    Дійсно, взаємини греків-колоністів зі скіфами були дуже тісними, про це   свідчать  археологічні знахідки в скіфських курганах. Ці вироби належали скіфам, але виготовляли їх  грецькі майстри на замовлення скіфських царів.

Грецькі міста-держави були осередками античної цивілізації у Північному Причорномор’ї. Вони мали значний вплив на розвиток місцевого населення. Завдяки грекам скіфи отримали можливість долучитися до передових  для свого часу надбань античної цивілізації.

            Сьогодні ми познайомимося із повідомленнями про життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я і скіфських племен із різних історичних джерел. 

Повідомлення теми та мети уроку.

 

 ІV. Практична робота

Я пропоную вам два історичних джерела:   Навчальний посібник «Античні держави Північного Причорномор’я» Ольговського Сергія Яковича , виданий у м. Києві  у 2007 році та книга «Мельпомена» з  «Історії в дев’яти книгах» Геродота , яка була написана V ст. до н.е. Працювати із цими джерелами ви

будете у «Читацькому клубі».

(Слайд   )  Гра «Читацький клуб» - Робота з  історичним текстом.

Завдання гри: прочитати історичний текст і заповнити  своєрідний читацький щоденник – порівняльну таблицю «Греки та скіфи у Північному Причорноморї ».

Народи

 

Питання для

порівняння

Греки

Скіфи

Спосіб життя

 

 

Суспільний устрій

 

 

Господарство

 

 

Релігія

 

 

Пам’ятки матеріальної культури

 

 

 

 

Потім обмінятися  інформацією та думками в «Читацькому клубі».     

 

Робота в групах

Із сучасним історичним джерелом, яке розповідає нам про життя античних держав буде працювати група 1.

Ольвія була рабовласницькою республікою, а  Херсонес був демократичною республікою вільних громадян. 

У самих містах розвивалися ремесла: металообробне, гончарне, деревообробне, каменярське, кісткорізне, прядильно-ткацьке, будівельне, соледобувне тощо, продукцію яких продавали населенню, а також скіфам, сарматам та іншим племенам, що на той час населяли значну частину території сучасної України. Значного розвитку набули землеробство, скотарство, рибальство, виноградарство, якими займалися греки та вихідці з місцевих племен. 

Релігійні уявлення були грецькими. Дуже поширеним культ Аполлона. Він вважався покровителем колоністів, захисником не полісів. Поряд з ним були поширені й культи інших олімпійців: Афіни, Артеміди (покровителька Херсонеса), Афродіти, Гермеса тощо.

Історичні пам’ятки: прикраси, скульптури, керамічні вироби,  руїни будівель, монети, тощо.

 

Із давньогрецьким  історичним джерелом, яке розповідає нам про життя скіфів буде працювати  група 2.

      Скіфи звуться кочівниками, бо в них немає хат, а живуть вони в кибитках, з яких найменші бувають чотириколісні. На одному місці вони залишаються стільки часу, поки вистачає трави для стад, а коли її невистачить, переходять в іншу місцевість.

 В таких кибитках перебувають жінки, а чоловіки їздять верхи на конях; за ними йдуть їхні стада овець і корів і табуни коней. Самі вони їдять варене м'ясо, п'ють кобиляче молоко і їдять “іпаку” (це сир з кобилячого молока). 

Вище живуть скіфи-хлібороби, які сіють хліб не тільки для власного вжитку на їжу, а й на продаж.  Вживають також цибулю, часник, сочевицю й просо. Також там живуть найкращі і найчисленніші скіфи, які вважають інших скіфів своїми рабами.

Вони шанують сімох  богів, саме їх вважають прабатьками людей і творцями всього сущого на Землі. Скіфи не мають звички ставити храмів жодному божеству.

Історичні пам’ятки: зброя, царські прикраси, золотий посуд, кургани тощо.

 

Після того, як учні виконали завдання, пропоную їм поділитися інформацією, яку вони отримали. Під час розповіді  інші учні доповнюють свої таблиці.  (Слайди    )  

V. Закріплення й систематизація вивченого матеріалу

Вправа «Діаграма Венна» («Кола Венна»)

 Що спільного та відмінного у житті греків-жителів античних міст та скіфів? (Слайд   )

 VІ.  Підсумки уроку. Рефлексія. Оголошення оцінок.  

Закінчіть речення:

«Сьогодні я дізнався ...; зрозумів ...; тепер я можу розповісти про ...».

 VІІ. Домашнє завдання

Повторити §§17, 18, 29, 41.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Васюрчик Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рубежанська Юлія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
17332
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку