Практична робота на тему: "Голод 1946-1947рр. в Україні"

Про матеріал

Методична розробка містить практичну роботу, яка має на меті допомогти вчителям узагальнити вивчений матеріал із даної теми. Для вчителів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів а також викладачів і студентів закладів вищої освіти, що вивчають загальноосвітню дисципліну "Історія України".

Перегляд файлу

_____________________________________    група _______

         Прізвище та ім’я студента (ки)

Дата _________

Практична робота №__

Тема. Голод 1946 – 1947 рр. в Україні

Мета: з’ясувати основні причини й наслідки голоду 1946-1947 рр. в Україні; пригадайте трагізм голодоморів в Україні; розвивати вміння працювати з різними історичними джерелами, зіставляти і критично аналізувати наявну в них інформацію, обґрунтовувати своє ставлення до викладених фактів.

Хід роботи

Згідно з попереднім описом.

                                             Джерела

                                     Статистичні дані

Таблиця 1. Дані про врожайність зернових культур в Україні в 40-х рр..

         Рік

    1940

 1944

  1945

               1946

 

 

 

 

 Планова

 Фактична

Врожайність (у

центнерах з га)

     8,6

 10,8

    7,0

      6,9

       3,8

Таблиця 2. Дані про валовий збір зернових культур в Україні в 40-х рр..

           Рік

    1940

                           1946

 

 

   Зібрано

План здачі

  Залишки

    Валовий збір

     (млн. пудів)

    1330

      540

     363

       177

Таблиця 3. Дані про еквівалент обміну одного центнера жита

За один центнер жита

можна було придбати:

     1928 р.

    1952 р.

Ситець (м)

        35

       15

Цукор (кг)

        17

      0,9

Олія (кг)

        21

      0,5

Таблиця 4. Дані про нарахування за одиницю трудодень

          Кількість колгоспів (у  %  до

загального числа колгоспів в Україні)

       Оплата за один

            трудодень

22

        Більш як 1 крб.

12

   Від 60 коп. до 1 крб.

40

          До 60 коп.

26

   Не видавали грошей

Документи

А. Лист колгоспників з с. Попелюхи Піщанського р-ну

Вінницької області до М.С.Хрущова (весна 1946 р.)

«Микито Сергійовичу, батечко наш, заступник. Важко нам, обірвані ми всі, голі й босі, брудні й голодні, на людей не схожі, гірше худоби живемо. Ніколи нам не було так важко, в лиху хвилину, люди з голоду мруть, діти, від недоїдання і хвороб, стають каліками. Харчуємося ми лободою, корою, а у кого є гроші, йдуть у місто і купують хліб у комерційних магазинах, але за хлібом іти далеко – 140 – 160 км, а у нас ніхто не продає, з колгоспу ми нічого не отримали, ї немає надії, все згоріло, а ярина дуже слабка,і як виконаємо план, то всі подохнемо.

Багато хто з колгоспників збираються виїжджати на Кавказ і в Середню Азію, там всі говорять, що життя багате і дешевше, а Україна зубожіла, і ніхто на неї не звертає уваги. Живуть зараз гарно тільки хитруни, спекулянти, шахраї, злодії, а їх багато. А простій людині не добитися правди, всі на неї кричать і не вірять.

По зведеннях наш район самий відсталий в області, надій ніяких, усі ми вбиті горем, із злиднів нам не вийти. Якщо Ви, Микито Сергійовичу, нам не допоможете, то у нас вже сил не вистачає, а із області нас ніхто не чує, з кожним роком все гірше і гірше в колгоспі, як не працюй,гарантії немає,що отримаєш. В селі було шумно, а тепер вже ніхто ні свят,ні весіль не справляють,всі збідніли, й нікого це не цікавить. А молодь наша ходить в ганчір’ї, і їм не до веселощів, а комсомольці і партійці мовчать. В газетах пишуть, що все добре, а де добре, якщо в нас погано. В районі все погано, гірше, ніж було 10 років тому. І базару немає, і церкву повалили, і ставок запустили, і лазня не працює, наші родичі з Піщання кажуть, що Піщання стало гірше ніж село.

Люди всі змінилися – худі, чорні, злі. говорять, що тепер правди немає, але правда повинна бути. Ми просимо у Вас підтримки, Микито Сергійовичу, зверніть увагу на наше село Попелюхи Піщанського району. Допоможіть нам хоть у цьому році».

Б. З «Мемуарів» Микити Хрущова (1967 – 1971 рр.)

«1946 був дуже посушливий, с/г в країні дуже потерпіло… Неврожай був спричинений важкими кліматичними умовами, а крім того слабкою механізацією  с/г, підірваного нестачею тракторів, коней, волів. Бракувало робочої тяглової сили. Організація робіт також була погана: люди поверталися з армії, бралися за роботу, але ще не притерся кожен як слід до свого місця, та й кваліфікацію багато хто втратив, а інші зовсім її не мали. Як наслідок,ми одержали дуже поганий врожай.

Не пам’ятаю, який нам тоді спустили план: десь близько 400 млн. пудів або ще більше. План установлювали вольовим методом, хоч в органах преси й офіційних документах він «обґрунтовувався» науковими даними,тобто знаттям метрівок та перерахуванням біологічного врожаю зі знижкою на власні витрати, на витрати для утримання людей, худоби й на товарні лишки. При цьому виходили переважно не з того, що буде вирощено, а з того, скільки можна одержати, власне, вибити з народу в засіки держави. І ось почалося це вибивання… Я бачив, що рух загрожує катастрофою… назрівав голод. Я доручив підготувати документи до Ради Міністрів СРСР з показом наших потреб. Ми хотіли, щоб нам дали картки з централізованим забезпеченням не тільки міського, а й сільського населення…

Хоч я запевняв, що записки, які я посилав, відображають справжнє становище і Україна потребує допомоги, та тільки ще більш викликав у Сталіна гнів. Ми нічого з центру не одержували .Почався голод. Стали надходити сигнали, що люди вмирають. Подекуди почалося людоїдство. Я одержав повідомлення, що під невеличким містом Васильковом,районним центром поблизу Києва, знайдено людську голову й ступні ніг. Тіло, мабуть ,з’їли. Були й інші такі випадки.

Кириченко, який був тоді секретарем Одеського обласного комітету партії, сказав мені, що він їздив в один із колгоспів перевірити, як люди перезимовують. Йому запропонували зайти до однієї жінки, що працювала в цьому колгоспі. Ось як він розповідав про це: «Я бачив жахливу картину. Жінка різала на частини труп своєї дитини, що лежав на столі. При цьому вона промовляла: «Меланку ми вже з’їли. Тепер ось засолимо Іванка, протримаємося ще трохи». Уявляєш собі все це? Ця жінка з голоду збожеволіла й різала своїх дітей!» Я доповідав про все це Сталіну, але у відповідь викликав гнів: «М’якотілість! Вас дурять, зумисне розказують таке, щоб розжалити і змусити витратити резерви».

Завдання 1-А. Проаналізуйте документи і статистичні дані й з’ясуйте справжні причини голоду 1946 – 1947 рр. в Україні, визначте перелік заходів, які, на вашу думку, потрібно було тоді вжити, щоб запобігти кризі сільського господарства? Свою думку обґрунтуйте.

Завдання 1-Б. Зіставте статистичні дані з наявною листі колгоспників і в «Мемуарах» М. Хрущова інформацією та визначіть:

  • причини голоду (зазначте спершу найголовніші, а далі – другорядні);
  • методи керівництва сільським господарством;
  • масштаби голоду;
  • спрогнозуйте наслідки голодомору. Визначте винуватців трагедії сільського населення України в 1940-х рр..

Завдання1-___. _______________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2*. Згадайте попередні голодомори в Україні та порівняйте ці трагічні події в історії України, скориставшись поданою нижче таблицею.

            Роки

Питання

 

 1921 – 1923 рр.

 

   1932 – 1933 рр.

 

1946 – 1947 рр

Причини

 

 

 

 

 

 

 

Масштаби

 

 

 

 

 

 

 

Методи     ви-

качування

продовольства

 

 

 

 

 

Наслідки

 

 

 

 

Завдання 3. Дайте обґрунтовану відповідь.

М.Коваль, один із авторів навчального посібника з історії України наводить цифру 800 тис. зареєстрованих голодних смертей. Це значно нижче, ніж число жертв голодомору 1932 – 33 років. Чим ви можете це пояснити? ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок. ____________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Оцінка __________   Викладач ________ Нарижна А.Г.

doc
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
2597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку