Практична робота "Розпізнання асортименту карамелі та цукерок, оцінка їх якості"

Про матеріал
Практична робота з навчальної дисципліни "Товарознавство продовольчих товарів" містить 5 завдань з розпізнання асортименту карамелі та цукерок за зовнішніми особливими ознаками та визначення їх якості за органолептичними показниками.
Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА.

 

Тема: Розпізнання асортименту карамелі та цукерок, оцінка їх якості.

Мета: закріплення та систематизація вивченого теоретичного матеріалу; ліквідація пробілів знань з теми; вдосконалення навичок розпізнання асортименту карамелі та цукерок; формування навичок органолептичного оцінювання якості карамелі та цукерок; розвиток сенсорних вітчуттів; розвиток алгоритмічного мислення; виховання культури споживання органічних продуктів.

Матеріально-технічне забезпечення: натуральні зразки карамелі та цукерок, стандарти, технічні ваги (або електронні), ланцет, скляна паличка, годинникове скло, блюдце.

 

Контрольні запитання і завдання:

  1. Яка сировина використовується для виробництва карамелі та цукерок?
  2.  Для чого застосовують патоку при виробництві карамелі?
  3. Які ознаки покладено в основу класифікації карамелі та цукерок?
  4. Показники якості карамельних виробів і цукерок.
  5. Дефекти карамелі та цукерок, причини їх виникнення.
  6. Умови зберігання і транспортування карамельних виробів і цукерок.

 

Завдання 1. Вивчити асортимент карамельних виробів.

Порядок виконання роботи.

  1. Користуючись стандартом, набором натуральних зразків, опишіть характерні ознаки карамелі.
  2. Результати досліджень запишіть у таблицю 1.

 

Таблиця 1. Карамельні вироби

 

Спосіб виготовлення

Наявність і вид начинки

Форма і обробка поверхні

Колір

корпусу

Назва

карамелі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2. Вивчити асортимент цукерок.

Порядок виконання роботи.

  1. Користуючись стандартом, набором натуральних зразків, опишіть характерні ознаки цукерок.

2. Результати досліджень запишіть у таблицю 2. 

 

Таблиця 2. Асортимент цукерок

Найменування

Форма

Колір

Наявність глазурі

Вид цукеркової маси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3. Визначити якість зразка карамелі з начинкою в обгортці за органолептичними показниками.

Порядок виконання роботи. 

  1. Визначте спосіб обгортки зразка карамелі.
  2. Розгорніть зразок карамелі і визначте форму виробу (правильна чи з грубими задирками), забарвлення (колір і його рівномірність), стан поверхні (суха чи липка).
  3. Визначте аромат і смак карамелі.
  4. Розріжте карамель ланцетом, витягніть начинку, визначте смак, її вид.
  5. Результати роботи запишіть у таблицю 3.

 

Таблиця 3. Оцінка якості карамелі та цукерок

 

Показники

Вимоги стандартів

Результати досліджень

Вид і найменування виробу

 

 

Зовнішнє оформлення

 

 

Вид начинки(корпусу)

 

 

Форма

 

 

Зовнішній вигляд

 

 

Клір

 

 

Консистенція

 

 

Структура

 

 

Смак і запах

 

 

 

  1. На основі дослідження зробіть висновок про якість зразків карамелі.

 

Завдання 4. Визначити якість зразка глазурованих цукерок в обгортці за органолептичними показниками..

Порядок виконання роботи.

  1. Огляньте кожну цукерку із зразка, перевірте, чи щільно прилягають етикетка і нижня обгортка, чи чіткий малюнок на етикетці.
  2. Розгорніть цукерку і з’ясуйте форму, забарвлення та глазурування, чи немає «посивіння».
  3. Зніміть обережно ланцетом глазурування і покладіть на блюдечко, а потім за забарвленням і смаком з’ясуйте, яка вона – шоколадна чи гідро жирова.
  4. Визначте вид і якість корпусу цукерок, їх консистенцію, смак і аромат.
  5. Результати роботи запишіть у таблицю 3.
  6. Порівняйте добуті результати з вимогами стандарту і зробіть висновок про якість цукерок.  

 

Завдання 5. Визначити вид і якість шоколаду.

Визначити вид і якість шоколаду, якщо він має тверду консистенцію, однорідну структуру, коричневий колір, матову поверхню, зольність - 0,1%, вміст жиру-32%, ступінь подрібнення — 95%.

 

Рекомендована література:

Базова

  1.     Сірохман І.В. Товарознавство продовольчих товарів: Підручник. Харків: Світ книг, 2019. – 713 с.  

Допоміжна

  1. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини // Закони України. – Т.: 13. – К.: ВР України. Інститут законодавства, 1994, 1998, 2012.
  2. Довідник товарознавця. Продовольчі товари За ред. С. В. Князя. Львівська політехніка, 2018. - 684с.
  3. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів). Навчальний поcібник. Назаренко Л. О. К.: ЦУЛ, 2019. – 320с.
  4. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення. Навчальний посібник. Сирохман І.В. К.: ЦУЛ, 2017.- 544с.

Інформаційні ресурси

5. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів від 20.09.2015. – режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80

6. Продукти харчування. Зроблено в Україні. URL: https://madeinua.org/

7. Виробники продуктів харчування. URL: https://madeinua.org/.../produkti-harchuvannya.

 

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку