ПРАКТИЧНА РОБОТА.
Тема: Розпізнання асортименту карамелі та цукерок, оцінка їх якості.
Мета: закріплення та систематизація вивченого теоретичного матеріалу; ліквідація пробілів знань з теми; вдосконалення навичок розпізнання асортименту карамелі та цукерок; формування навичок органолептичного оцінювання якості карамелі та цукерок; розвиток сенсорних вітчуттів; розвиток алгоритмічного мислення; виховання культури споживання органічних продуктів.
Матеріально-технічне забезпечення: натуральні зразки карамелі та цукерок, стандарти, технічні ваги (або електронні), ланцет, скляна паличка, годинникове скло, блюдце.
Контрольні запитання і завдання:
Завдання 1. Вивчити асортимент карамельних виробів.
Порядок виконання роботи.
Таблиця 1. Карамельні вироби
Спосіб виготовлення |
Наявність і вид начинки |
Форма і обробка поверхні |
Колір корпусу |
Назва карамелі |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 2. Вивчити асортимент цукерок.
Порядок виконання роботи.
2. Результати досліджень запишіть у таблицю 2.
Таблиця 2. Асортимент цукерок
Найменування |
Форма |
Колір |
Наявність глазурі |
Вид цукеркової маси |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 3. Визначити якість зразка карамелі з начинкою в обгортці за органолептичними показниками.
Порядок виконання роботи.
Таблиця 3. Оцінка якості карамелі та цукерок
Показники |
Вимоги стандартів |
Результати досліджень |
Вид і найменування виробу |
|
|
Зовнішнє оформлення |
|
|
Вид начинки(корпусу) |
|
|
Форма |
|
|
Зовнішній вигляд |
|
|
Клір |
|
|
Консистенція |
|
|
Структура |
|
|
Смак і запах |
|
|
Завдання 4. Визначити якість зразка глазурованих цукерок в обгортці за органолептичними показниками..
Порядок виконання роботи.
Завдання 5. Визначити вид і якість шоколаду.
Визначити вид і якість шоколаду, якщо він має тверду консистенцію, однорідну структуру, коричневий колір, матову поверхню, зольність - 0,1%, вміст жиру-32%, ступінь подрібнення — 95%.
Рекомендована література:
Базова
Допоміжна
Інформаційні ресурси
5. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів від 20.09.2015. – режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80
6. Продукти харчування. Зроблено в Україні. URL: https://madeinua.org/
7. Виробники продуктів харчування. URL: https://madeinua.org/.../produkti-harchuvannya.