Практичне заняття
Тема: Розшифрування маркування товарів.
Мета: систематизувати, закріпити й поглибити теоретичні знання на практиці; формувати вміння застосовувати теоретичні знання в практичній діяльності; розвивати навички сенсорного аналізу; виховувати культуру споживання органічних продуктів.
ЗАВДАННЯ 1.
Розшифрувати штриховий код ЕАН-13 і перевірити правильність контрольної цифри.
Приклад: код товару 4829876543215
Методика розв’язування задачі:
В нашому прикладі:
ЗАВДАННЯ 2.
Розшифрувати маркування консервів
100 612
К-63 310
2Р
Методика розв’язування задачі:
1й ряд – дата виготовлення 10.06.12
2й ряд – К63 – асортиментний номер «Сардини натуральні з додаванням олії»
3й ряд – 2 – номер зміни виготовлення; р – індекс рибної промисловості
ЗАВДАННЯ 3.
Розшифрувати умовні символи та маніпуляційні знаки
Приклад: Під час продажу швейних виробів у магазині «Товари для жінок» Вам як продавцю слід надати споживачеві консультацію щодо догляду за виробами, відповідно символів:
Варіант 1
а) б) в)
а) прання у пральній машині при температурі 60оС
б) прасування при температурі не менше 200оС
в) хімічне чищення усіма відомими розчинниками
Приклад: Пояснити як повинен поводитися працівник торгівлі з товаром при зберіганні та транспортуванні, якщо на картонних коробках та ящиках містяться такі маніпуляційні знаки
а) б) в) г)
а) обережно крихке;
б) не використовувати крюк
в) вверх не кантувати
г) захищати від вологи
Приклад: Пояснити як повинен поводитися працівник торгівлі з товаром при зберіганні та транспортуванні, якщо на картонних коробках та ящиках містяться такі маніпуляційні знаки
а) б) в) г)
Дайте відповіді на запитання
1. Назвіть види товарної інформації.
2. Назвіть форми товарної інформації.
3. Назвіть вимоги до товарної інформації.
4. Як вирозумієте достовірність, доступність, достатність інформації?