Практична робота "В пошуках скарбів Стародавнього Сходу"

Про матеріал
Практична робота на тему "В пошуках скарбів Стародавнього Сходу" за програмою НУШ. Тип уроку - єкскурсія, з використанням технології проєктної діяльністі та інтерактивних методів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В пошуках скарбів Стародавнього Сходу

Номер слайду 2

Розшифруйте назви країн: ПЕТИГЕ ТАЙКИ ЛОНИВАВ ДІНІЯ Гра «Дешифратор»

Номер слайду 3

Досліди!   Завдання – знайти країни Стародавнього Сходу на сучасній карті і визначити відстань до них за допомогою гугл-карти та атласу

Номер слайду 4

Єкскурсія до Давнього Єгипту. Винаходи єгиптян

Номер слайду 5

З усіх древніх цивілізацій, Єгипет є однією з найбільш відомих. Піраміди стоять донині, а їх мумії і саркофаги є цінними експонатами в найвідоміших музеях.

Номер слайду 6

Єгипетські піраміди Велика піраміда Гізи (Египет) — найдавніше із семи чудес Стародавнього Світу й останнє серед тих, що існують нині. Побудована близько середини ІІІ тис. до н. е. як гробниця фараона Хеопса. Висота піраміди зараз становить 138 м

Номер слайду 7

Храми Єгипту Відомими є величні храми Амона-Ра в Карнаці і Луксорі. Від Луксора до Карнаку було прокладено знамениту алею сфінксів завдовжки 2 км. Розміри храму становлять близько 40-ка гектарів

Номер слайду 8

Математика У єгиптян були відмінні знання з математики. Найбільш ранні записи про геометрію походять з Єгипту. Вони використовували мотузки, щоб обчислити площу земель. Єгиптяни розробили ефективні способи множення і ділення, а також операцій з дробами.

Номер слайду 9

Боулінг Єгиптяни грали в гру, дуже схожу на сучасний боулінг. В одному з приміщень під час розкопок виявили кілька м’ячів і доріжку з отвором всередині.

Номер слайду 10

Алфавіт Звичайні єгипетські ієрогліфи використовували символ для кожного слова, але існували також 24 знаки, які використовувалися для відображення звуків, щоб писати запозичені іноземні слова.

Номер слайду 11

Папірус Єгиптяни винайшли папірус в 3000 р. до н.е., але масово почали використовувати тільки в 500 р. до н.е.

Номер слайду 12

Перуки У стародавніх єгиптян була дилема: вони не хотіли ходити з довгими зачісками під палючим сонцем, але вони також не хотіли стригтися, щоб сонячні промені не обпалювали шкіру голови, а також з причин моди. В результаті з’явилися перуки

Номер слайду 13

Медичні записи Єгиптяни залишили одні з найстаріших описів медичних процедур і лікарських рецептів

Номер слайду 14

Хірургія Єгиптяни були цивілізацією, якій належали найраніше виявлені бронзові хірургічні інструменти.

Номер слайду 15

Зубна паста У деяких єгипетських гробницях були знайдені зубні щітки, які були зроблені з гілочки, розділеної на одному кінці. У папірусних документах було знайдено рецепт зубної пасти: 1 драхма (0,3 грама) кам’яної солі, дві драхми м’яти, 1 драхма висушеної квітки ірису і трохи перцю.

Номер слайду 16

Скло Єгиптяни відкрили ефективний спосіб виготовлення ваз, заливаючи в форми з утрамбованого піску розплавлене скло

Номер слайду 17

Макіяж очей Чарівний макіяж очей, насправді служив не тільки для краси. Вчені виявили, що велика частина речовин на основі свинцю, збільшувала рівень оксиду азоту в клітинах шкіри людини на 240%., а оксид азоту підсилює імунну систему, щоб допомогти боротися з хворобами

Номер слайду 18

ДВОРІЧЧЯ – МЕСОПОТАМІЯ, ВАВИЛОН

Номер слайду 19

У шумерів існували школи – «будинки табличок», де учні навчалися письма, лічбі, читання, астрономії, географії, музики співів, медицини та релігійних ритуалів Шумери знали 4 математичні дії, уміли знаходити квадратний та кубічний корені, обчислювали площу. Встановили, що рік складається з 365 діб, і поділили його на 12 місяців. Мали єдину систему мір і ваги

Номер слайду 20

Винаходи писемність - клинопис , яким користувалися понад 35 століть, був міжнародним письмом Близького Сходу, тому його називають « латиницею Стародавнього Сходу » винайшли систему дробів, колесо та гончарний круг, першими навчилися виплавляти бронзу

Номер слайду 21

МИСТЕЦТВО

Номер слайду 22

Архітектура ЗИКУРАТ

Номер слайду 23

Вавилон Висячі сади Семіраміди — одне з давніх семи чудес світу. За стародавніми джерелами, розташовувались у Вавилоні. Їх назву пов'язують із легендарною царицею Семірамідою, для якої вони були збудовані. Їх було зруйновано внаслідок землетрусу після І ст. до н. е.

Номер слайду 24

Вавилонська вежа Вавилонська вежа — зикурат на честь бога Мардука, зведений на правому березі річки Евфрат. Ступінчаста вежа мала сім різнокольорових щаблів, кожний із яких було присвячено певній планеті. Вона була релігійним храмом, обсерваторією, меморіалом.

Номер слайду 25

ЗАКОНИ ХАММУРАПІ

Номер слайду 26

ДАВНЯ ІНДІЯ

Номер слайду 27

Мохе́нджо-Да́ро— місто цивілізації долини Інду, яке виникло близько 2600 року до н. е.

Номер слайду 28

Індія Продумане планування міст (водогін, каналізація) Гральний кубик Санскрит Веди Буддизм Варни Сучасні цифри

Номер слайду 29

ІНДУІЗМ

Номер слайду 30

БУДДИЗМ

Номер слайду 31

СТУПА В САНЧІ

Номер слайду 32

Індія Гра «чотири роди військ» – шахи. Спочатку шахи були грою для чотирьох з такою ж кількістю наборів фігур. Цифри, якими користується весь світ (запозичені арабами, потім європейцями). Запровадили позначення «нуля». Без нуля не було б фізики, інженерної справи і новітніх комп’ютерних технологій.

Номер слайду 33

Індія Першими відкрили будову Сонячної системи. Пояснили причини сонячних і місячних затемнень. Відкрили мистецтво йоги, яка допомагає тримати наше тіло у формі та позитивно впливає на здоров’я.

Номер слайду 34

- Даосизм та конфуціанство - Шовк, папір, компас, локшина, чай - Основи китайської писемності - Великий Шовковий шлях зі Сходу на Захід Китай

Номер слайду 35

Давній Китай Велика Китайська стіна — найбільша оборонна споруда в історії людства. Загальна довжина стіни з урахуванням всіх вигинів становить 6000 км, а з урахуванням відгалужень — 8850 км. Грандіозне будівництво почалося в 210 р. до н. е., закінчилося лише в середині XVII ст. Середня висота стіни — майже 8 м. Входить до списку «7 нових чудес світу»

Номер слайду 36

ВИНАХОДИ В ДАВНЬОМУ КИТАЇ Китайські астрономи в 104 р. до н. е. обчислили, що тривалість року становить 365,25 доби, склали точний календар. У Китаї добре була розвинена медицина. Особливим методом китайської медицини є акупунктура - голковколювання. У Китаї вперше в історії людства навчилися виготовляти папір і порох, туш і лак, гармати й кулі, винайшли друкарство, виготовили перший компас і сейсмограф (прилад для визначення сили землетрусів).

Номер слайду 37

ТЕРАКОТОВЕ ВІЙСЬКО Теракотове військо — одна з яскравих пам'яток Китаю. Армія складалася з 7000-9000 глиняних бійців у бойовому обладунку, коней та гармат, виліплених у повний зріст із обпаленої глини та розфарбованих. Армія оберігала гробницю імператора Цінь Шихуанді. Теракота— обпалена глина

Номер слайду 38

Китай Технологія виробництва паперу прибула до Європи знаменитим Великим Шовковим шляхом. Технологію виготовлення шовку тримали у великій таємниці. Гусениць шовкопряда під страхом смертної кари заборонялося вивозити з країни.

Номер слайду 39

Китай Технологія виробництва порцеляни була суворо засекречена і за її розголошення можна було розпрощатися із життям. Кераміку обпалювали в довгих «печах дракона» без доступу кисню при температурі понад 1000 °C.  «Піч дракона»

Номер слайду 40

Китай У X столітті був розроблений порох. Він вважався добрим дезінфікуючим засобом при лікуванні виразок і ран під час епідемій. Запускаючи феєрверки на Новий рік, відганяли злих духів від оселі на цілий рік.

Номер слайду 41

ВПРАВА «ДВА КОНВЕРТИ»

Номер слайду 42

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 43

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 44

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 45

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 46

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 47

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 48

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 49

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 50

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 51

До якої країни Стародавнього Сходу відноситься пам’ятка?

Номер слайду 52

ІСТОРИЧНА ЗАДАЧА ПОРАХУЙТЕ СКІЛЬКИ РОКІВ ТОМУ НАЗАД БУЛИ ПРИЙНЯТІ ЗАКОНИ ХАММУРАПІ ? 1750 + 2023 ?

Номер слайду 53

Домашнє завдання 1. «Відвідайте» пам’ятки давніх цивілізацій за допомогою інтернет-застосунка «Google Maps». У режимі «Перегляд вулиць і 360» проведіть віртуальну екскурсію для друзів — опишіть пам’ятку.  2. Творче завдання - створити комікс використовуючи малюнки-піктограми на тему «Навчання дітей в школі в стародавні часи»

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку