Практичне заняття "Етнічний склад населення України. Повсякденне життя (ХІV—ХV ст.)»

Про матеріал
Презентація створена до уроку Практичне заняття "Етнічний склад населення України. Повсякденне життя (ХІV—ХV ст.)» За підручником: Історія України 8 клас · Автори: О.Пометун ,О.Дудар Презентація містить карти, таблиці та схеми, а також писемні джерела. Пам"ятки, обов"язкові до запам"ятовування позначено * Буду вдячна за ваші лайки. Дякую за підтримку!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття. «Етнічний склад населення України. Повсякденне життя (ХІV—ХV ст.)»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ЕТНІЧНИЙ СКЛАД НАСЕЛЕННЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ МІСТ ТА СТАВЛЕННЯ ДО ІНОВІРЦІВ

Номер слайду 4

БУДЕННЕ ЖИТТЯ КИЄВА. ТОРГІВЛЯ

Номер слайду 5

Соціальна структура суспільства

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ШЛЯХТА

Номер слайду 9

КНЯЗІ Найзаможніша частина шляхти, титулована знать, до якої належали нащадки удільних князів. Серед них виділялися: «княжата головні» - не підлягали місцевій адміністрації, входили до великокнязівської ради і виступали у військові походи зі своїми загонами під родовими гербами; «княжата-повітовники» - підпорядковувались місцевій адміністрації, не входили до великокнязівської ради і виступали у військові походи у складі повітового ополчення

Номер слайду 10

МАГНАТИ

Номер слайду 11

ПАНИ Заможна шляхта, яка не мала князівських титулів, але відрізнялася давністю роду, спадковим землеволодінням і певними привілеями. Найбагатші пани разом з князями становили групу магнатів – найбільших землевласників. ЗЕМ’ЯНИ Середня військово-службова шляхта, залежна від князів і панів, яка здобула шляхетство і право спадкового землеволодіння за військову (боярську) службу; виконували особисту кінну службу з певною кількістю озброєних вершників. БОЯРИ Дрібні шляхтичі-службовці, що виконували різноманітні доручення, та «панцерні слуги», які особисто відбували військову службу: походили від селян-слуг. Володіли землями за умови виконання своєї служби.

Номер слайду 12

ДУХОВЕНСТВО

Номер слайду 13

ДУХОВЕНСТВО Окремий стан українського суспільства, що становив майже десяту частину населення. Духовенство не підлягало світському суду, у разі потреби його справи розглядалися в спеціальному суді єпископа.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

МІЩАНИ

Номер слайду 16

Найзаможніша частина населення міст, яка складалася з найбагатших і впливових купців і ремісників. Середня за рівнем своєї заможності частина міського населення, до якої належали цехові майстри і більшість купецтва. Міське поспільство, що становило основу соціальної піраміди міста і складалося з дрібних ремісників і торговців.

Номер слайду 17

СЕЛЯНСТВО

Номер слайду 18

СЛУГИ Особисто вільні селяни, які перебували на службі, отримуючи за це земельні наділи і звільняючись від інших повинностей. ДАННИКИ Особисто вільні та економічно незалежні селяни, які сплачували державі данину (чинш) натурою або грошима. ТЯГЛОВІ Селяни, які не мали власної землі й вели господарство на земельних ділянках, що належали державі або землевласникам. За користування землею вони були зобов’язані виконувати відробіткову повинність зі своїм тяглом (робочою худобою). Були як особисто вільними, так і прикріпленими до своїх наділів.

Номер слайду 19

Сільське господарство. Життя селянина

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Селянська оселя

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Міста та їхні жителі. Магдебурзьке право

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Ремесла й торгівля

ppt
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
2463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку