Практичні поради батькам «Профілактика і корекція дитячої агресивності».

Про матеріал

Зіткнення з дитячою агресивністю завжди викликає розгубленість у дорослих. Але деякі прояви жорстокості, впертості і непослуху не завжди свідчать про наявність у дитини будь-яких психічних відхилень, часто він просто не знає, як себе правильно вести, і йому досить просто трохи допомогти, надати підтримку.

В статті надано практичні поради з профілактики і корекції дитячої агресивності.

Перегляд файлу

 Профілактика і корекція дитячої агресивності

 

Зіткнення з дитячою агресивністю завжди викликає розгубленість у дорослих. Але деякі прояви жорстокості, впертості і непослуху не завжди свідчать про наявність у дитини будь-яких психічних відхилень, часто він просто не знає, як себе правильно вести, і йому досить просто трохи допомогти, надати підтримку. Психологи кажуть, що з агресивними або демонстративними дітьми працювати легше, ніж із замкнутими або загальмованими, так як вони швидко дають зрозуміти, що з ними відбувається.

Для профілактики дитячої агресивності дуже важливо підтримувати в родині атмосферу теплоти, турботи і підтримки. Почуття захищеності і впевненість у батьківській любові сприяють більш успішному розвитку дитини. Чим більш впевненим у собі він стане, тим рідше буде відчувати гнів, заздрість, тим менше в ньому залишиться егоїзму.

Батькам і педагогам слід зосередити зусилля на формуванні бажаної поведінки, а не на викорінення небажаного, подаючи дітям приклад просоціальної поведінки (турботи про інших, допомоги, співчуття і т. д.).

Необхідно бути послідовними в своїх діях по відношенню до дітей. Найбільшу агресію виявляють ті діти, які ніколи не знають, яку реакцію батьків викличе їх поведінку на цей раз. Наприклад, за один і той же вчинок дитина в залежності від настрою батька міг отримати або запотиличник, або заохочення.

! Вимоги, що пред'являються дітям, повинні бути розумні, а на їх виконання треба наполягати, ясно даючи дітям зрозуміти, чого від них чекають.

Слід уникати невиправданого застосування сили і погроз для контролю поведінки дітей. Зловживання такими заходами впливу на дітей формує у них аналогічна поведінка і може стати причиною появи в їхньому характері таких неприємних рис, як злість, жорстокість і впертість.

Важливо допомогти дитині навчитися володіти собою, розвивати у нього почуття контролю. Діти повинні знати про можливі наслідки своїх вчинків і про те, як їх дії можуть бути сприйняті оточуючими. До того ж у них завжди повинна бути можливість обговорити спірні питання з батьками і пояснити їм причини своїх вчинків - це сприяє розвитку почуття відповідальності за свою поведінку.

Дитина має право висловлювати свої негативні емоції, але робить це не за допомогою вереску або стусанів, а словами. Треба відразу дати понять дитині, що агресивна поведінка ніколи не принесе вигоди. Необхідно вчити дитину говорити про свої переживання, називати речі своїми іменами: «я розлютився», «я образився», «я засмутився». Коли дорослий розсерджений, важливо стримувати гнів, але висловити свої почуття голосно і сердито: «Я вражений і ображений». Ні в якому разі не обзивають дитини дурним, тупим і т.д. - він буде так само поводитися з іншими дітьми.

! Чим більше буде агресії з боку дорослого, тим більше ворожості зародиться в душі дитини. Не маючи можливості відповісти своїм безпосередніми кривдникам - батькам, педагогам дитина відіграється на кішці або поб'є молодшого.

Іноді дитині потрібно просто розуміння, і одне лише ласкаве слово здатне зняти його озлоблення. В інших випадках тільки прийняття і співчуття дитині може не вистачити.

Завдання дорослих в тому, щоб навчити дітей правильно направляти, проявляти свої почуття. Буває, що дуже запальний дитина намагається стримуватися на людях (наприклад, в школі), але вдома він зривається: влаштовує істерики, скандалить, грубить рідним, б'ється з братами і сестрами. Такий прояв агресії не приносить йому бажаного полегшення. Він незадоволений тим, що трапилося і відчуває себе винуватим. Через це напруга збільшується ще більше, і наступний зрив буває більш бурхливим і тривалим.

Найголовніше - навчити дитину розряджатися - позбавлятися від накопиченого роздратування, дати йому можливість використовувати  його енергію яка переповнює «в мирних цілях».

Таким дітям необхідно запропонувати соціально прийнятні методи для вираження пригніченого гніву.

- Нехай дитина залишиться один в кімнаті і висловить все, що накопичилось, на адресу того, хто його роздратував.

- Запропонуйте йому, коли складно стриматися, бити ногами і рукам спеціальну подушку, рвати газету, комкать папір, штовхати консервну банку або м'яч, бігати навколо будинку, писати все слова, які хочеться висловити в гніві.

- Дайте дитині рада: в момент роздратування, перш ніж щось сказати або зробити, кілька разів глибоко вдихнути або порахувати до десяти. Це допомагає заспокоїтися.

- Також можна послухати музику, голосно поспівати або покричати під неї.

- Можна попросити дитину намалювати почуття гніву. Тоді агресія знайде вихід у творчості.

- Батьки можуть навчитися управляти поведінкою своїх агресивних дітей, для цього слід:

• звернути особливу увагу на ігри дитини. В іграх діти здійснюють свої мрії, фантазії і страхи;

• обговорювати з дитиною, на кого він хоче бути схожий, які якості характеру його приваблюють, а які відштовхують;

• стежити за тим, який приклад ви подаєте дитині. Якщо дитина судить інших людей, нагороджує їх «ярликами», можливо, він повторює ваші слова;

• бути готовим уважно вислухати дитину, якщо він хоче розповісти вам свій сон. Уві сні діти часто бачать те, чого їм не вистачає в житті. Особливу увагу звертайте на повторювані сюжети сновіденій;

• заохочувати дитину говорити про те, що його хвилює, що він переживає;

• навчити дитину прямо говорити про свої почуття, про те, що йому подобається, а що ні.

! Дуже активним і схильним до агресії дітям слід створити умови, що дозволяють їм задовольнити потребу в русі, а також зайнятися потрібної справою. Наприклад, можна запропонувати їм зайняття в спортивних секціях, участь в змаганнях або в постановці спектаклів, організовувати для них різні ігри, тривалі прогулянки або походи.

Сучасним батькам дуже складно витримати суперництво із засобами масової інформації (особливо з телебаченням), надаючи вплив на соціальний розвиток своїх дітей. Згідно дослідам американських соціологів, в масовій культурі США проявлення агресії і жорстокості часто оцінюється високо і підноситься як засіб досягнення цілей. У телепередачах, які є для дитини потужним джерелом інформації, фізичне насильство показують в середньому п'ять-шість разів на годину. Агресія телевізійних і комп’ютерних героїв часто нагороджується, а позитивні персонажі бувають так само агресивні, як злочинці. У нашій країні ситуація з пропагандою агресивної поведінки не сильно відрізняється від американської. Психологи вважають, що телевізійне насильство особливо збільшує ймовірність агресивних реакцій у тих, хто і так схильний до агресії.

Не треба намагатися повністю захистити дитину від негативних переживань. У повсякденному житті уникнути гніву, образ чи зіткнення з жорстокістю неможливо. Важливо навчити дітей протистояти агресорам, які не уподібнюючись ім.

! Дитина повинна вміти сказати «ні», не піддаватися на провокації оточуючих, з гумором ставитися до невдач і знати, що в свої проблеми іноді правильніше присвятити дорослих, ніж розбиратися з ними самостійно.

Однак якщо батьки люблять дивитися фільми жахів і бойовики - дитина теж їх полюбить. А якщо бити собаку на очах у дитини, нічого дивуватися, що через деякий час він почне мучити тварин, а потім і людей. Діти - максималісти, і, отримавши урок цинізму в дитинстві, подорослішавши, вони не стануть замислюватися про те, що відчуває їх жертва.

! Тільки особистим прикладом, розвиваючи у дитини співчуття, співпереживання, прагнення допомагати тим, хто слабший, протистояти хвилі агресії, захльостує дітей з екранів телевізорів, моніторів комп’ютерів і сторінок популярних газет і журналів.

 

 

doc
Додано
28 вересня 2018
Переглядів
1956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку