Правила подачі перших страв в закладах ресторанного господарства

Про матеріал
Презентація до уроку теоритичної підготовки Кухаря 4 розряду з предмету Організація виробництва та обслуговування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ПОДАЧІ ПЕРШИХ СТРАВКухар 4 розряд.

Номер слайду 2

Тема уроку: ПРАВИЛА ПОДАЧІ ПЕРШИХ СТРАВ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВАМЕТА УРОКУ: ОЗНАЙОМИТИ УЧНІВ З ПРАВИЛАМИ ТА ОСОБЛИВОСТЯМИ ПОДАЧІ ПЕРШИХ СТРАВ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Номер слайду 3

Мотивація вивчення теми. Супи займають особливе місце на нашій кухні. Незважаючи на своє французьке походження, ця страва стала повсякденною в нашому житті. Восени та взимку ми готуємо ситні і зігріваючі супи. Що може бути краще за те, як після важкого дня і морозної погоди прийти додому і насолодитися тарілкою ніжного і теплого супу? А влітку ми їх готуємо, щоб, навпаки, освіжитися. Універсальне блюдо! Але приготування та подача супу теж вимагає до себе особливої ​​уваги. Супи сприяють активному виділенню шлункового соку і готують організм до процесу травлення. Саме тому, його подають на перше, перед основною стравою. Але і на цьому корисні властивості не закінчуються. Супи відновлюють баланс рідини, допомагають засвоюватися іншим стравам, а в холодну пору року відмінно зігрівають. Кращих вечері або обіду взимку і не придумати, погодьтеся?Адже саме супи – дієтичний продукт, який до того ж допомагає при захворюваннях. Не дарма курячий суп або бульйон рекомендують вживати при застудах або харчових отруєннях. Його часто додають в раціон різних дієт, здорового харчування і рекомендують вживати дітям.

Номер слайду 4

Асортимент супів у нашій країні склався давно і зберігається століттями, який під впливом часу набув незначних змін. Перші страви, зокрема юшки та борщі являються візитною карткою України. Прозорі висвітленні бульйони французької кухні (консоме) знайшли втілення тільки в ресторанній кухні, а в побут народу так і не дісталися. Значне місце займають супи і в меню обідів, про що свідчить вислів «перші страви». Якщо не були замовлені холодні страви й гарячі закуски, то супи подаються першими. Усі супи складаються з рідкої і густої частини, так би мовити, гарніру.

Номер слайду 5

За способом приготування супи класифікують на:Ø прозорі;Ø заправні;Ø пюреподібні;Ø молочні;Ø холодні;Ø солодкі. За температурою подачі супи поділяють на холодні і гарячі. Температура подавання гарячих супів 750 С, якщо супи заправляють льєзоном, то в цьому випадку температура подавання їх - 650 С, а температура подавання холодних супів становить 10 - 140 С. Солодкі супи можна подавати і холодними і гарячими.

Номер слайду 6

Супи подають: Ø у металевих мисках (мельхіорових і з нержавіючої сталі) - заправні супи;Ø у бульйонних чашках - прозорі, пюре;Ø у глибоких столових тарілках - при подачі комплексних обідів і груповому обслуговуванні; Ø у порцелянових супницях - на 6-10 порцій;Ø у керамічних горщиках - подача національних страв.

Номер слайду 7

При груповому обслуговуванні всі супи, крім бульйонів, можна подавати у супових мисках з кришками, при індивідуальному обслу­говуванні - в однопорційній суповій мисці або в глибокій тарілці. Тарілки, супові миски, бульйонні чашки для перших гарячих страв слід підігрівати, для холодних - охолоджувати.

Номер слайду 8

Подача в глибоких столових тарілках. У глибоких столових тарілках можна подавати всі види супів, а в бульйонних чашках - прозорі і пюреподібні супи. При бенкетному обслуговуванні в бульйонний чашках можна подати і заправні супи такі, як розсольники, солянки. При подаванні супів на стіл глибокі столові тарілки ставлять на мілкі столові тарілки, а бульйонні чашки – на блюдця.

Номер слайду 9

Подача прозорих супів. До прозорих супів подають на пиріжковій тарілці пиріжки, гострі грінки, кулеб'яки. Профітролі до бульйону подають у салатнику на закусочній тарілці з паперовою серветкою. Ставлять з лівого боку. При великій кількості порцій профітролі подають у порцеляновій вазі в полотняній серветці, складеній конвертом.

Номер слайду 10

Подача гарнірів. Гарніри: локшину, вермішель, рис, пельмені, равіолі, рис, кольорову і брюссельську капусту, омлет, галушки, фрикадельки перед подачею кладуть у глибоку тарілку і заливають бульйоном. При відпусканні бульйону з яйцем готове яйце (зварене "в мішечок") кладуть у бульйонну чашку чи глибоку тарілку, окремо грінки з сиром на пиріжковій тарілці. Зручніше повернути бульйонне горнятко вушком вправо, коли подаєш пиріжки, а коли з яйцем, профітролями ручкою вліво.

Номер слайду 11

Подача супів-пюре. Супи-пюре відпускають у супових мисках, тарілках та у бульйонних чашках. Окремо до них подають грінки й ін. Бульйонну чашку ставлять на блюдце разом з десертною або бульйонною ложкою; ручка чашки звернена вліво, а ручка ложки - вправо. Подавати слід з правого або лівого боку відповідною рукою.

Номер слайду 12

Заправні супи. Заправні супи наливають у глибокі тарілки або супові миски. До них подають борошняні вироби чи гарніри: до борщів - пампушки з часником, ватрушки; до розсольників — ватрушки, пиріжки; до овочевих супів - пиріжки, кулеб'яки. Для їхньої подачі використовують пиріжкову або мілку столову тарілку. Зелень кладуть у суп перед подачею, її можна поставити на стіл і окремо на розетці . Також можна подати скибочки лимона до солянки і юшки, маслини до солянки. Сметану при відпусканні кладуть у суп чи подають у соуснику.

Номер слайду 13

Окрошка. Окрошку відпускають у глибокій тарілці. До рибної, овочевої окрошки, окремо подають шматки вареної риби, балик, консервовані краби і ракові шийки, гарніровані зеленою цибулею, огірками, тертим хріном, салатом. До холодних супів у салатниці може бути поданий харчовий лід, поруч з яким кладуть щипці для льоду.

Номер слайду 14

Подача перших страв в тому посуді, що готували. Деякі супи готують і подають в однім і тім же посуді: суп піті (азербайджанська кухня), кулешики;борщ український — у глиняному горщику.

Номер слайду 15

Подача солодких супів. При подачі молочних і солодких  супів використовують однопорційні підігріті супові миски чи глибокі тарілки на підставній тарілці. Оскільки молочні супи звичайно є лише в черговому меню, їх подають у глибоких тарілках, Солодкі супи взимку подають гарячими, а влітку — холодними. Окремо до солодких супів на столі зліва на пиріжковій тарілці кладуть шматок сухого бісквіта, кекс або сухе печиво.

Номер слайду 16

Суп у хлібиніСуп в хлібині - це унікальний рецепт, який перетворить будь-який обід в святковий. Унікальність цієї подачі в тому, що по суті, можна приготувати будь-яку першу страву і просто подати її в буханці хліба. Можна спекти маленькі порційні буханці, або купити магазинний хліб і використти його. Головне - підсушити хліб в духовці перед тим, як будете наливати в нього суп. Подача супу в хлібі - це безпрограшний варіант, такий суп сподобається всім гостям без винятку.

Номер слайду 17

Подача супів в гарбузіДавайте дозволимо гарбузу зайняти почесне місце у вашому раціоні харчування, і позитивна дія не змусить на себе чекати.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!В Україні традиційним є подання перших страв в глибоких тарілках вагою 500 г (борщ, капусняк, супи різні). Глибоку тарілку ставлять на столову мілку і подають гостеві справа. Столову ложку кладуть в сервірування або з метою економії місця на столі подають разом з глибокою тарілкою, поклавши ручкою вправо на мілку. Оскільки перші страви відзначаються досить високою калорійністю у ресторанному сервісі з’явилася тенденція до їх подання в меншому об’ємі — 350 г і 250 г (півпорціями), під об’єм супової чашки. Це зробило подання перших страв значно легшим, вишуканішим і зручнішим. Однак для ресторанів швидкого обслуговування подання перших страв в тарілках є нераціональним і малопродуктивним. Тому ресторани першої категорії використовують бульйоні та супові чашки для подання всіх перших страв, але продукти кухарі нарізують вдвічі менше розмірів, ніж для подання в тарілках. Супи-пюре і супи-крем подають виключно в чашках.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Хайрова Катерина
    Дякую за змістовну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Моісеєнко Олена Анатоліївна
    дуже добре розкриває тему, змістовно, гарно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чунихина Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
20269
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку