Правопорушення. Поняття, склад, види.

Про матеріал
Презентація для проведення уроку з основ правознавства з учнями 9-х класів на тему: "Правопорушення. Поняття, склад,види."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Правопорушення: поняття, склад, види. Мета: формувати комплекс ключових міжпредметних компетентностей у процесі опрацювання питань поняття, складу та видів правопорушень. Визначення поняття, складу та видів правопорушення. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 2

1. Поняття та ознаки правопорушень Правопорушення — це дія або бездіяльність, якими порушуються норми права; це винна поведінка деліктоздатної особи, яка суперечить нормам права, заподіює шкоду іншим особам чи суспільству і має наслідком юридичну відповідальність

Номер слайду 3

Ознаки правопорушення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Причини правопорушення

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Форми вини

Номер слайду 8

Вина — психічне ставлення особи до вчиненого правопорушення та його наслідків. Умисел — одна з форм вини, що полягає в усвідомленні правопорушником протиправного характеру та наслідків свого діяння та у бажанні або свідомому допущенні їх виникнення. Необережність — правопорушник не усвідомлював наслідків діяння. Хоча мусив би це зробити. Приклад умислу : зловмисник наніс удар палицею по голові потерпілого, попередньо вибравши з двох наявних (палиць) важчу. Приклад необережності: водій не вибрав безпечної дистанції при русі в потоці машин, в результаті різкого гальмування пошкодив автомобіль, який рухався попереду.

Номер слайду 9

Практикум. Форми вини. Грабіжник вихопив сумку у жінки Два мотоцикліста змагалися у швидкості на проїжджій частині дороги. Один з них збив пішохода. Власник комп’ютерного клубу установив у приміщенні надмірну кількість комп’ютерів, що загороджували вихід. Через збільшувальну напругу сталося замикання, виникла пожежа, що призвела до людських жертв. Водій маршрутного таксі перевищив швидкість. Сталася ДТП. Були травмовані пасажири. Лікар не надав своєчасно хворому першу медичну допомогу, внаслідок чого хворий помер. Діти залишилися вдома без догляду батьків, гралися сірниками. Сталася пожежа.

Номер слайду 10

Склад правопорушення

Номер слайду 11

Складові правопорушення

Номер слайду 12

3. Види правопорушень

Номер слайду 13

Види правопорушень: дисциплінарні — порушення навчальної або виробничої дисципліни, внутрішнього розпорядку підприємства, організації, установи; майнові (цивільно-правові) — нанесення матеріального збитку, порушення інших майнових або особистих немайнових прав і інтересів людей, які захищені законом; адміністративні — порушення правопорядку в громадських місцях, порядку управління всіма сторонами суспільного життя, що передбачені законодавством про адміністративні правопорушення; кримінальні – злочини — це суспільна небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину, за яке передбачено кримінальне покарання.

Номер слайду 14

Практикум: Визначити вид правопорушення Ситуація 1. Укажіть склад та вид правопорушення: Громадянин П. під час бійки завдав громадянину Д. легких тілесних ушкоджень. Ситуація 2. Укажіть склад та вид правопорушення: Керівництво підприємства протягом трьох місяців не сплачувало робітникам заробітну платню. Ситуація 3. Укажіть склад та вид правопорушення: Студенти одного з навчальних закладів вирішили провести несанкціонований мітинг. Ситуація 4. Укажіть склад та вид правопорушення: 16-річні підлітки спробували вживати спиртні напої під час шкільної дискотеки. Ситуація 5. Укажіть склад та вид правопорушення: Учні, намагаючись зірвати контрольну роботу, зателефонували до школи і повідомили, що школа замінована.

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 7 підручника. Стор. 62-68 Письмово зробити домашнє завдання на стор. 68 Підготувати повідомлення на тему “ Юридична відповідальність ”

ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Васильків І.Д., Кравчук В.М.)
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
3991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку