Правовідносини. Склад правовідносин. Підстави виникнення, зміни і припинення правовідносин.

Про матеріал
Матеріал для проведення уроку з основ правознавства з учнями 9-х класів на тему: "Правовідносини. Склад правовідносин. Підстави виникнення, зміни і припинення правовідносин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Правовідносини. Склад правовідносин. Підстави виникнення, зміни і припинення правовідносин. Мета: формувати комплекс ключових міжпредметних компетентностей у процесі опрацювання питань поняття й ознак правовыдносин. Визначення поняття, складу та пыдстав виникнгення правовыдносин. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 2

Поняття “Правовідносини” Правовідносини – це врегульовані нормами права суспільні відносини, учасники яких мають права, що забезпечуються державою.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Види правовідносин 1. По галузевій ознаці – конституційні, цивільні, адміністративні...; 2. За рівнем правового регулювання – матеріальні (цивільні, карні), процесуальні (цивільно- процесуальні, карно-процесуальні);

Номер слайду 5

Види правовідносин 3. По характеру юридичного обов'язку – активні (відбуваються певні дії на користь управомоченного), пасивні (не відбуваються певні дії на користь управомоченного); 4. По кількісному складі учасників – прості (виникають між двома суб'єктами), складні (виникають між трьома й більше суб'єктами);

Номер слайду 6

Класифікація правовідносин залежно від галузевої приналежності . адміністративно-правові, . кримінально-правові, . цивільно-правові, трудові Класифікація правовідносин залежно від кількості сторін і характеру поділу прав і обов'язків між ними . односторонні; . двосторонні; . багатосторонні правовідносини.

Номер слайду 7

1. Визначте, які види правовідносин зображені на малюнку. Які ще види правовідносин ви можете назвати. Наведіть види відносин, які регулюються нормами права. За яких умов відносини із правої “хмаринки” можуть стати правовідносинами? , .

Номер слайду 8

Склад правовідносин Суб'єкти правовідносин; Об'єкти правовідносин; Зміст правовідносин: юридичний фактичний

Номер слайду 9

Визначте, хто є суб'єктом, що є об'єктом і у чому полягає зміст правовідносин у такій ситуації: Громадянин Галкін уклав угоду з головою ОССБ громадянином Семеренко про те, що Галкін протягом двох діб скосить траву на прибудинковій території. За це він має отримати 300 грн.

Номер слайду 10

Правосубєктність фізичної особи Правоздатність – здатність особи мати визначені законом права й обов'язки, брати участь у правовідносинах. Дієздатність – можливість особи своїми діями створювати, змінювати, припиняти права й обов'язки. Деліктоздатність – це здатність особи нести відповідальність за скоєні нею правопорушення.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Бездіяльність

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 6 підручника: стор. 54 – 61. Письмово зробити домашнє завдлання на стор. 61

ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Васильків І.Д., Кравчук В.М.)
Додано
5 жовтня 2020
Переглядів
6755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку