Правовий калейдоскоп "ПЕРЕГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ АДМІНІСТРАТИВНОГО КОДЕКСУ"

Про матеріал
Даний матеріал дозволяє формувати правову свідомість шляхом донесення до свідомості студентів таких понять як адміністративне правопорушення, суб’єкт адміністративного правопорушення, види адміністративних стягнень; ознайомити студентів з положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення; викликати інтерес до вивчення правових норм; удосконалювати вміння оцінювати конкретні життєві ситуації.
Перегляд файлу

 

ПЕРЕГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ АДМІНІСТРАТИВНОГО КОДЕКСУ

 

Мета: формувати правову свідомість шляхом донесення до свідомості студентів таких понять як адміністративне правопорушення, суб’єкт адміністративного правопорушення, види адміністративних стягнень; ознайомити студентів з положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення; викликати інтерес до вивчення правових норм; удосконалювати вміння оцінювати конкретні життєві ситуації.

Форма проведення: правовий калейдоскоп.

Обладнання: мультимедійна система, презентація «По сторінках Адміністративного кодекса».

Хід заходу.

Викладач: Закони та їх дотримання - найдавніший і найбільш цивілізованний спосіб управління людьми. Сьогодні він загальноприйнятий в усіх розвинутих демократичних країнах, у світовій спільноті. Нічого кращого, найбільш  розумного і раціонального людство поки не придумало. Тож, як казали древні, «любімо Батьківщину, корімося її законам!»

 

Демонстрація фільму «Ти і поліція»

 Викладач: Сьогодні ми пропонуємо вам перегорнути сторінки Кодексу України про адміністративні правопорушення, (слайд 1) щоб дізнатися кого, за що і в якому порядку можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Зорієнтуватися у (слайд 2)  Загальній частині Кодексу нам допоможе інспектор ювенальної превенції сектору превенції   відділу поліції.

Виступ

(слайд 3 -11) 

Викладач: Конкретні види адміністративних правопорушень передбачені(слайд 12) Особливою частиною Кодексу про адміністративні правопорушення.

У чинному Кодексі про адміністративні правопорушення проступки розподілені в 14 главах, залежно від сфери життя, на яку вони посягають. Під час нашої зустрічі ми ознайомимось лише з деякими адміністративними проступками, що дозволить сформувати загальну картину про багатоманіття адміністративних  проступків.

 

ГЛАВА 5

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ПРАЦІ І ЗДОРОВ'Я НАСЕЛЕННЯ

(слайд13) 

Виступ юриста навчального закладу: У цій главі міститься, зокрема , ст.41,(слайд 14) якою встановлена відповідальність за порушення встановлених термінів виплат пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю. Перераховані діяння тягнуть за собою накладення штрафу  на посадових осіб підприємств, установ і організацій та громадян – суб’єктів  підприємницької діяльності від п’ятнадцяти  до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виступ студента: Ст. 44  (слайд15) передбачає , що Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах -

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Особа, що добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї у невеликих розмірах і які вона виробила, виготовила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту, звільняється від адміністративної відповідальності за дії, передбачені цією статтею.

ГЛАВА 6

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ , ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ВЛАСНІСТЬ

(слайд 16)

Виступ студента:  Дуже важливою з цієї глави є норма ст.51, (слайд 17) яка закріплює адміністративну відповідальність за дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати. (Фрагмент із мультфільма «Лис і дрозд») (слайд 18) Вчинення названого проступку тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб.

Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

  Відразу необхідно додати, що викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

  Отже, розмежовується дрібне викрадення, як адміністративний проступок, від злочину – крадіжки.

ГЛАВА 7

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРИРОДИ, ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ,

ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

(слайд 19)

Фрагмент із мультфільма «На лесной тропе» (слайд 20)

Виступ студента: Як приклад тут ми навели проступок, передбачений ст.73 КпАП,

 (слайд 21) якою встановлена адміністративна відповідальність за засмічення лісів відходами у вигляді штрафу для громадян – від одного до трьох, а на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

ст. 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах (слайд 22)

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та  ст. 85 Порушення правил використання об'єктів тваринного світу(слайд 23). 

  Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Фрагмент із мультфільма «Смешарики» (слайд 24)!!!

Виступ студента: Статтею 69 (слайд 25) передбачається відповідальність за пошкодження сінокосів і пасовищних угідь на землях державного лісового фонду у вигляді накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Фрагмент із мультфільма «Жил был пес» (слайд 26)

 

Виступ студента:  Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.  

(ст.89 КпАП) (слайд 23)

 

ГЛАВА 8

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

В ПРОМИСЛОВОСТІ, БУДІВНИЦТВІ

ТА У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ

(слайд 28)

Виступ студента: Із поширених проступків з цієї сфери назвемо самовільне використання з корисливою метою електричної або теплової енергії чи газу, а так само порушення правил користування електричною або тепловою енергією чи газом у побуті, що не завдали істотної шкоди(ст.103-1). (слайд 29)

 Адміністративна відповідальність встановлена у вигляді попередження або штрафу на громадян від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (відео презентація)

 

Фрагмент із мультфільма «Ну постривай» (слайд 30)

 

Виступ студента: В даному випадку дії Вовка підлягають під дію ст.99  (слайд 31), відповідно до якої «Порушення затверджених Кабінетом Міністрів України Правил охорони електричних мереж, що спричинило або могло спричинити перерву в забезпеченні споживачів електричною енергією, пошкодження електричних мереж або заподіяння іншої шкоди, -

   тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від чотирьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

 

ГЛАВА 9

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ. 
ПОРУШЕННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ПРАВИЛ

(слайд 32)

Фрагмент із мультфільма «Ну постривай» (слайд 33)

 

Виступ студента: Потрава посівів, зіпсуття або знищення зібраного врожаю сільськогосподарських культур, пошкодження насаджень колективних сільськогосподарських підприємств, інших державних і громадських чи фермерських господарств(слайд 34) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виступ студента: У главі міститься, зокрема, ст.106-2, (слайд 35, 36)

 що визначає адміністративним проступком незаконні дії: посів та вирощування снотворного маку чи конопель, що тягне за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до вісімдесяти восьми  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.  

 

ГЛАВА 10

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

НА ТРАНСПОРТІ, В ГАЛУЗІ

ШЛЯХОВОГО ГОСПОДАРСТВА І ЗВ'ЯЗКУ

(слайд 37)

Виступ студента: Більшість статей, що стосуються порушень Правил дорожнього руху, передбачені названою главою. Наприклад, (слайд 38) самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів(ст.109) (Фрагмент із мультфільма «КрокодилГена») (слайд 39);  порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами(ст. 121), (слайд 40); перевищення водіями транспортних засобів швидкості руху(ст.116) (слайд 41); (Фрагмент із мультфільма «Ну постривай») (слайд 42)  невиконання сигналів регулювання дорожнього руху, порушення правил перевезення людей (ст.122), (слайд 43); невиконання водіями вимог про зупинку, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди (ст.122-4) (слайд 44); та інші. Також варто згадати одну з найчастіше застосовуваних норм Кодексу – ст. 135, (слайд 45) якою встановлюється адміністративна відповідальність за безквитковий проїзд. (Фрагмент із мультфільма «Шапокляк») (слайд 46)

ГЛАВА 11

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

В ГАЛУЗІ ЖИТЛОВИХ ПРАВ ГРОМАДЯН, ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА БЛАГОУСТРОЮ

(слайд 47)

Виступ інженера з благоустрою міської ради: Тут для прикладу назвемо ст.152(слайд 48) Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, за порушення якої передбачається накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

  ст. 153, (слайд 49) якою передбачена адміністративна відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення населених пунктів. Зазначені діяння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох, а на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

ГЛАВА 12

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ В ГАЛУЗІ ТОРГІВЛІ, ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ, СФЕРИ ПОСЛУГ, В ГАЛУЗІ ФІНАНСІВ І ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

(слайд 50)

Фрагмент із мультфільм «Приключения Васи Куролесова» (слайд 51)

До глави належить ст.155-2, (слайд 52) що визначає адміністративним проступком обмірювання, обважування, обраховування, перевищення встановлених цін і тарифів або інший обман покупця чи замовника працівниками торгівлі, громадського харчування і сфери послуг. Розмір штрафу тут встановлено в межах від двох до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

ГЛАВА 14

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ,

ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ГРОМАДСЬКИЙ ПОРЯДОК

І ГРОМАДСЬКУ БЕЗПЕКУ

(слайд 53)

Фрагмент із мультфільма «Шапокляк» (слайд 54) !!!!

Виступ студента: Главу розпочинає ст. 173 (слайд 55) про дрібне хуліганство – дії, які виражаються у нецензурній лайці в громадських місцях, образливому чіплянні до громадян та інших подібних діях, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Адміністративні стягнення за такі проступки можуть відрізнятись, залежно від обставин справи та особи правопорушника: штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправні роботи на строк від одного до двох місяців або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

 

Фрагмент із мультфільма Віні Пух(слайд 56)

 

Виступ студента: Порушення Статті 174 (слайд 57) Стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії і бойових припасів або без такої.

 

Фрагмент із мультфільма «Ну постривай» (слайд 58)  !!!

Виступ інспектора ювенальної превенції про зміст статті 175/1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях. (слайд 59)

 

Фрагмент із кінофільма «Самогонщики» (слайд 60)

 

Статей 176. Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення(слайд 61);ст. 177. Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення(слайд 62); ст.178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді(слайд 63);

Ст.180. Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння  (слайд 64)

 

Фрагмент із мультфільма «Алеша Попович» (слайд 65)

 

Виступ студента: Дані дії передбачені в статті 181 Азартні ігри, ворожіння в громадських місцях (слайд 66), і караються  попередженням або накладенням штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грального приладдя, а також грошей, речей та інших цінностей, що є ставкою у грі, або без такої.

 

Фрагмент із мультфільма «Бременські музики» (слайд 67)

 

Виступ студента: така ситуація врегульовується статтею 182 Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях (слайд 68) і передбачає  попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Виступ студента: Важливою з цієї глави є норма ст.183, яка закріплює адміністративну відповідальність за Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (слайд 69)

Завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб -

тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

ГЛАВА 15

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ,

ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ВСТАНОВЛЕНИЙ ПОРЯДОК УПРАВЛІННЯ

 (слайд 70)

Виступ студента: У зазначеній главі міститься, наприклад, ст.197, що встановлює адміністративну відповідальність за проживання без паспорта громадянина України або без реєстрації місця проживання

 

Фрагмент із мультфільма «Трое из Простоквашино» (слайд 71)

 

Такі діяння тягнуть за собою попередження. (слайд 72)

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розділ ІV. ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВАХ

(слайд 73)

Викладач: Провадження в справах про адміністративні правопорушення – це  діяльність уповноважених органів, яка спрямована на притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які вчинили адміністративні правопорушення. Тож зараз до вашої уваги деякі поради на випадок, якщо вас затримано за скоєння адміністративного правопорушення.

 

Демонстрація фільму «Ти і поліція» (слайд 74)

Викладач. Наша зустріч не претендує на вичерпний виклад змісту Кодексу України про адміністративні правопорушення, але сподіваємося, що отримана інформація допоможе вам визначити свою поведінку. І пам’ятаймо: попереджений, значить, захищений. (слайд 75)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Юдицька Зоя
Додано
1 травня 2020
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку