Завдання: Дізнатися про роль антиоксидантів у зміцненні природних механізмів людського організму; Методом йодометрії дослідити вміст антиоксиданту – аскорбінової кислоти в соках різних виробників та порівняти вміст вітаміну С у їхньому складі; Рекомендувати для вживання соки у зимово-весняний період з найбільшим вмістом вітаміну С.
Рекомендований щоденний прийом продуктів, що містять вітамін С: Жінкам – 75 міліграмів вітаміну С; Чоловікам – 90 міліграмів; Дітям - 85 міліграмів Максимально допустима доза (для дорослої людини) – 2000 міліграмів; Ці рівні вітаміну С можуть бути легко отримані і без вживання в їжу будь-яких добавок , достатньо мати в своєму раціоні цитрусові, картоплю, полуницю, зелень і т.д.
Продукти, що мають найбільше природних антиоксидантів Ягоди: журавлина, дика чорниця, чорна слива, смородина. Кращими овочами є червона квасоля 3 видів, чорні боби. З горіхів 5-ма кращими будуть пекан, волоські горіхи, лісові горіхи - фундук, фісташки і мигдаль. Зі спецій: гвоздика, мелена кориця, лист материнки, куркума і сушена петрушка. Какао теж входить до цього списку. Досить багато антиоксидантів міститься в чорносливі і родзинках, ожині і суниці, малині та апельсинах, червоному винограді і вишні, капусті і шпинаті, паростках люцерни і брюссельській капусті, броколі і червоному перці , буряках, баклажанах і зерні.
● Було проведено титрування суміші розчином із масовою часткою йоду 0,125% (спиртовий розчин йоду розбавили у 40 разів) до появи стійкого синього забарвлення, що свідчить про повне окиснення аскорбінової кислоти. ● Обчислення велись виходячи з того, що 1 мл 0,125%-го розчину йоду відповідає 0,875 мг аскорбінової кислоти. ● Даний дослід провели з соками вказаних виробників.