Преезентація на тему: "Антиоксиданти. Їх роль у здоровому харчуванні"

Про матеріал
Матеріали можна використати при вивченні теми: Вітаміни", містять дослідження вмісту вітаміну С у соках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Антиоксиданти. Їх роль у здоровому харчуванні”

Номер слайду 2

Тип проекту: Дослідницький проект

Номер слайду 3

Ідея: Антиоксиданти є запорукою міцного здоров’я людини

Номер слайду 4

Мета проекту: З’ясувати роль антиоксидантів у збереженні здоров’я та краси людини та визначити експерементально кількісний вміст вітаміну С у соках різних виробників.

Номер слайду 5

Завдання: Дізнатися про роль антиоксидантів у зміцненні природних механізмів людського організму; Методом йодометрії дослідити вміст антиоксиданту – аскорбінової кислоти в соках різних виробників та порівняти вміст вітаміну С у їхньому складі; Рекомендувати для вживання соки у зимово-весняний період з найбільшим вмістом вітаміну С.

Номер слайду 6

Антиоксиданти - це речовини, в більшості своїй - вітаміни, які очищають організм від шкідливих молекул, що називаються вільними радикалами. Основними антиоксидантами, які надходять з їжею, є: Вітамін С Вітамін Е Селен Каротин Зокрема, ми розглянемо вітамін С.

Номер слайду 7

Рекомендований щоденний прийом продуктів, що містять вітамін С: Жінкам – 75 міліграмів вітаміну С; Чоловікам – 90 міліграмів; Дітям - 85 міліграмів Максимально допустима доза (для дорослої людини) – 2000 міліграмів; Ці рівні вітаміну С можуть бути легко отримані і без вживання в їжу будь-яких добавок , достатньо мати в своєму раціоні цитрусові, картоплю, полуницю, зелень і т.д.

Номер слайду 8

Продукти, що мають найбільше природних антиоксидантів Ягоди: журавлина, дика чорниця, чорна слива, смородина. Кращими овочами є червона квасоля 3 видів, чорні боби. З горіхів 5-ма кращими будуть пекан, волоські горіхи, лісові горіхи - фундук, фісташки і мигдаль. Зі спецій: гвоздика, мелена кориця, лист материнки, куркума і сушена петрушка. Какао теж входить до цього списку. Досить багато антиоксидантів міститься в чорносливі і родзинках, ожині і суниці, малині та апельсинах, червоному винограді і вишні, капусті і шпинаті, паростках люцерни і брюссельській капусті, броколі і червоному перці , буряках, баклажанах і зерні.

Номер слайду 9

Об’єкт дослідження: соки різних виробників.

Номер слайду 10

Методика проведення експеременту : Спочатку було приготовано розчин крохмалю: 1)Відважили 1г. 2)Розвели у невеликій к-сті холодної води. 3)Вилили в стакан та прокип’ятили 1 хв. Відміряли 20 мл соку і розбавили його водою приблизно до 100 мл. Додали кілька крапель крохмалю.

Номер слайду 11

● Було проведено титрування суміші розчином із масовою часткою йоду 0,125% (спиртовий розчин йоду розбавили у 40 разів) до появи стійкого синього забарвлення, що свідчить про повне окиснення аскорбінової кислоти. ● Обчислення велись виходячи з того, що 1 мл 0,125%-го розчину йоду відповідає 0,875 мг аскорбінової кислоти. ● Даний дослід провели з соками вказаних виробників.

Номер слайду 12

Процес йодометрії: Після поступового додавання розчину йоду до об'єкта дослідження – реакція йодомеризації – рідина почала змінювати свій колір на темно-синій.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Результати титрування: JAFFA – 4,375 мг. За складом на упаковці – 7,4 мг; “Садочок” – 3,5 мг. За складом на упаковці – не вказано; “Наш сік” – 7,43 мг. За складом на упаковці – не вказано. За встановленими нормами вміст аскорбінової кислоти– не менше 20 мг.

Номер слайду 15

Висновок: “Наш сік” має найбільший вміст вітаміну С – 7,43 мг., при цьому кількість аскорбінової кислоти у продукті не була вказана. Жоден з соків не містить встановлену, необхідну для споживання кількість вітаміну С. Для вживання рекомендуємо соки власного приготування.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
725
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку