Задачі екологічного змісту

Про матеріал
Матеріали містять перелік задач екологічного змісту, що можна використати для розвитку екологічної компетентності учнів
Перегляд файлу

Задачі екологічного змісту

Важливою відмінністю хімічних задач екологічного змісту від традиційних є те, що в них особлива увага приділяється  використанню сполук  у практичній діяльності, їх впливу на довкілля і живі організми. Через знання хімічних сполук, хімічних явищ ми формуємо в учнів ставлення до природного середовища, в якому ми живемо.

Хімічні задачі екологічного змісту поділяють на такі види:

 

Задачі, які розкривають подвійну роль хімії:

  1. Рослина сонячного дня поглинає майже 5 г вуглекислого газу на кожний 1 м2 листкової поверхні. Обчисліть, скільки грамів Карбону накопичить за день соняшник, листкова поверхня якого дорівнює 1,5 м2.
  2. Етанол та метанол використовують як добавки до пального. Запишіть рівняння горіння цих спиртів і поясніть, чому цей вид пального вважається екологічно чистим.
  3. Протягом одного року в атмосферу планети потрапило 6,5 млрд. тонн вуглекислого газу. Яку масу кисню могли б утворити з нього рослини в процесі фотосинтезу за умови засвоєння 7 % СО2?
  4. Водень є екологічно чистим паливом, яке не забруднює довкілля, бо при його спалюванні утворюється вода: 2H2 + O2 = 2H2O. Обчисліть об’єм (н.у.) кисню, який затрачається на спалювання 448л. водню, і масу води, яка при цьому утворюється.
  5. Для боротьби з фітофторою у сільському господарстві застосовують розчин мідного купоросу. Для цього зазвичай готують 1,5 % розчин купрум(ІІ) сульфату для обробки грунту та рослин. Розрахуйте масу CuSO4•5H2O, який необхідно для виготовлення 15кг такого розчину.
  6. З техніки безпеки забороняється виливати в каналізацію рідкі відходи хімічної лабораторії. Відходи, що містять хлоридну кислоту необхідно нейтралізувати лугом. Обчисліть масу NaOH необхідну для нейтралізації відходів, що містять 15моль HCl.
  7. У процесі фотосинтезу за один світловий день рослина цукрового буряка вбирає 44 г вуглекислого газу. Обчисліть, скільки сахарози може утворитися в коренеплоді, якщо на формування плода йде 75 % усієї синтезованої глюкози.
  8. При очищенні попутних газів виділяють азот, що його каталітично окислюють для добування нітратної кислоти, що її можна добути з утвореного при окисленні оксиду нітрогену (IV) масою 9,2 т.

 

Задачі, в яких розглядається недосконалість технологій:

  1. Карбон(ІV) оксид виділяється в атмосферу при розкладі деяких неорганічних сполук. Обчисліть об'єм (н.у.) вуглекислого газу, який потрапить в атмосферу при прожарюванні вапняку масою 1500 кг, якщо масова частка домішок у ньому становить 25%.
  2. Внаслідок спалювання горючих копалин в атмосферу потрапляє значна кількість вуглекислого газу. Це має негативні екологічні наслідки, зокрема парниковий ефект. Обчисліть, який об'єм карбон(ІV) оксиду потрапить в атмосферу при спалюванні 500 м3 природного газу, якщо його склад такий: метан — 97,7 %, стан — 0,2 %, пропан — 0,1 %, сірководень - 2 % (за об'ємом).
  3. Сульфур (IV) оксид є екологічно небезпечною сполукою, оскільки спричиняє кислотні дощі. Складіть рівняння взаємодії цієї сполуки з водою і обчисліть масу сульфітної кислоти, що утворюється при цьому, якщо викиди сульфур (IV) оксиду становлять близько 350 кг.
  4. У промисловості джерелом для добування сульфатної кислоти є мінерал пірит, формула якого FeS2. При його випалюванні спостерігається велика кількість шкідливих викидів в атмосферу. Обчисліть об’єм SO2, який утворюється при випалюванні 1680 кг піриту.
  5. Нагромадження вуглекислого газу в атмосфері призводить до парникового ефекту. Який об’єм СО2 потрапляє в атмосферу при спалюванні 400 шт поліетиленових пакетів масою 200 г.
  6. Сульфур(ІV) діоксид є екологічно небезпечною сполукою, оскільки спричиняє кислотні дощі. Складіть рівняння взаємодії цієї сполуки з водою і обчисліть масу сульфітної кислоти, що утворюється при цьому, якщо сумарні викиди сульфур ( IV) оксиду становлять близько 75 млн т.
  7. . Внаслідок спалювання горючих копалин в атмосферу потрапляє значна кількість вуглекислого газу. Це має негативні екологічні наслідки, зокрема парниковий ефект.
  8. Обчисліть, який об'єм карбон(ІV) оксиду потрапить в атмосферу при спалюванні 100 м3 природного газу, якщо його склад такий: метан — 98,4%, стан — 0,3 %, пропан — 0,2 %, сірководень – 2.1 % (за об'ємом).
  9. Кожної хвилини в атмосферу виділяється близько 12000 т вуглекислого газу. Яку масу вапняку з масовою часткою домішок 20 % потрібно прожарити, щоб одержати вуглекислий газ такої ж маси? До чого призводить збільшення вуглекислого газу в атмо­сфері? Які причини виникнення парникового ефекту? Чому вуглекислого газу більше взимку, аніж улітку?
  10.                  Під час добування корисних ко­палин відкритим способом (кар'є­рами) втрати становлять 10 %, а підземним, шахтним — 35 %. Об­числіть масу втрат під час добуван­ня 2300 кг вапняку різними спосо­бами. Яким способом вигідніше добувати вапняк? Чому?
  11.                  Теплова електростанція спалює за добу 1000 т вугілля. Склад вугілля — 84 % Карбону,  3,75 % Сульфуру, 5 % води і 2,5 % него­рючих домішок. Яка площа лісу може відновити втрати кисню, який використано для спалюван­ня вугілля, якщо 1 га соснового лісу за добу виділяє 20 кг кисню?

 

Задачі, в яких йдеться про вплив хімічних речовин на живі організми:

  1. Чутливість людини до токсичної дії алкоголю залежить від віку. Для дітей смертельною є доза близько 3 г алкоголю на І кг маси тіла, для підлітків — 4-5 г/кг. На думку вчених, людині, яка вживає понад 180 г алкоголю на добу, загрожує цироз печінки. У печінці етиловий спирт під впливом ферментів піддається перетворенню. Одним із проміжних продуктів є етаналь (оцтовий альдегід). Складіть рівняння окиснення етанолу до етаналю й обчисліть масу альдегіду, якщо окиснилося 180 г спирту.
  2. За добу людина вдихає приблизно 25 кг повітря. На кожні 100 км шляху автомобіль витрачає 1825 кг кисню. Скільки діб зможе дихати людина повітрям, якщо одна з машин проїде на 100 км менше?
  3. За добу людина в середньому споживає 430 г кисню. Скільки вуглекислого газу потрібно увібрати в процесі фотосинтезу рослинам, щоб утворилася потрібна кількість кисню?
  4. Збільшення концентрації графітного пилу призводить до захворювання органів дихання. Концентрація графітного пилу до очищення становила 1771мг/ м3, а після очищення повітря -41мг/ м3. Обчисліть ступінь очищення повітря від графітного пилу
  5. Нітрати та нітрити належать до небезпечних для людини сполук. Потрапляючи в організм, нітрати змінюють склад крові, спричиняють серцеву недостатність, захворювання шкіри, знижують імунітет. Нітрити, надходячи в організм людини, утворюють високотоксичні сполуки, що вражають печінку й спричиняють розвиток злоякісних пухлин. Обчисліть, яка маса нітратів надійде в організм людини при споживанні забрудненої нітратами (60 мг/л) води за: лобу; тиждень; місяць. Вважати, що людина споживає за добу 3 л води.
  6. При 10-хвилинному вдиханні повітря, вміст карбон(ІІ) оксиду в якому становить 5,7 мг/м3, настає смерть. Отруйна дія СО полягає в тому, що він з'єднується з гемоглобіном крові, внаслідок чого вона втрачає властивість перенесення кисню з легень до тканин. Основним джерелом викидів СО у довкілля є автомобільний транспорт. Запропонуйте шляхи його екологізації, тобто зниження вмісту карбон(ІІ) оксиду у відпрацьованих газах.

Задачі, в яких розглядаються екологічні проблеми регіону.

  1. При розгляданні плану реконструкції парку у м.Гадяч , у якому переважають сосни, берези було запропоновано замінити старі 80-річні сосни на декоративні кущі. Екологи виступили проти Пояснити, чим керувалися екологи? Які аргументи вони представили .
  2. Чому при розгляданні планів озеленення міста Гадяча екологи, незважаючи на значні заперечення з боку громадськості, наполягали на виключенні зі складу дерев тополь та беріз , насаджених у 50-х роках.
  3. Основний компонент природного газу — метан. Деякі великі родовища Гадяцького району (наприклад, Західно-Харківцівське нафтогазоконденсатне родовище) містять окрім вуглеводнів значну кількість сірководню. Ця домішка небезпечна, бо спричиняє корозію трубопроводів і перекачувальної апаратури. Крім того, при згорянні такого газу утворюється сульфур( IV) оксид, що забруднює атмосферу. Але сірководень є цінною хімічною сировиною, з якої можна добути сульфатну кислоту. Запропонуйте способи очищення природного газу від сірководню
  4. Із У Гадяцькому лісництві лісовою рослинність ввкрито близько 4349,2 га. З 1 м3 відходів лісопереробки можна добути до 770 м3 горючого газу, 60 л метанолу, 12 кг білкових дріжджів. Кора — джерело дубилних речовин для текстильної та шкіряної про¬мисловості. Активоване вугілля — важливий продукт для медицини й хімічної промисловості. Це далеко не повний перелік того, що можна добути за умови раціональної лісопереробки.

Складіть рівняння таких перетворень:

Целюлоза → Глюкоза → Етиловий спирт → Етилен → Поліетилен;

Целюлоза → Глюкоза → Етиловий спирт → Оцтовий альдегід →  Оцтова кислота → Триацетатцелюлоза.

 

 

docx
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
1002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку