Презенація "Письменник — особливо обдарована людина. Книжка в житті людей.Як писалися книги в Київській Русі"

Про матеріал
Матеріал використовуємо на уроці української літератури у 6 класі під час вивчення теми «Письменник — особливо обдарована людина. Книжка в житті людей.Як писалися книги в Київській Русі » , який є наочним відтворенням ходу уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Письменник — особливо обдарована людина. Книжка в житті людей. Як писалися книги в Київській РусіУРОК 1.

Номер слайду 2

Хто є авторами художніх творів?Яких письменників ви знаєте?Як ви думаєте, чи легко бути письменником?Чи можна вважати творців усної народної творчості письменниками? Власні міркування обґрунтуйте. Як ми повинні ставитися до книги?Прокоментуйте вислів: «Сонце освітлює людині шлях, книжка дає їй крила».

Номер слайду 3

Книга вчить як на світі жить Народне прислів’я. Життя без книги — хата без вікна. Тюрма глуха і темна, мов труна. Крізь вікна книг свободи світло ллється,Майбутнього видніє далина. Д. Павличко. Книги — морська глибина. Хто в них пірне аж до дна,Той, хоч і труду мав досить,Дивнії перли виносить. І. Франко

Номер слайду 4

Письменник — особливо обдарована людина, його праця над художнім твором

Номер слайду 5

Письменник — той, хто пише художні твори. Особа, для якої літературна діяльність є професією. Письменник — мужня, рішуча людина, яку завжди вирізняє сила волі, цілеспрямованість, наполегливість, бажання перемагати, долаючи всілякі перешкоди. Читаючи той чи інший твір, ми разом з письменником фантазуємо, подорожуємо в чарівний світ казки, легенди, міфу; знайомимося з видатними історичними подіями та особами; вчимося цінувати дружбу, вірність, красу природи, національне мистецтво і культуру. Тож давайте пишатися нашими митцями, поважати й шанувати їх, вони того варті!

Номер слайду 6

Хто з вас не любить книжок?. У народі кажуть: «Хто багато читає, той багато і знає». Саме з книжок ми дізнаємось, як живуть народи різних країн, дізнаємось про великі відкриття науки і техніки, про зірки і планети, про рослинний і тваринний світ. З давніх-давен учені, письменники, філософи відображали в книжках знання, досвід свого покоління, свої думки і намагалися зберегти це для нащадків.

Номер слайду 7

А давно-давно колись на світі не було книжок, бо люди не вміли ще їх робити. «Сторінками» найперших книжок були камені, сокири, вояцькі щити, стіни печер. Бо ж не було ані паперу, ані пер чи олівців.

Номер слайду 8

Справжній папір, схожий на той, що на ньому тепер ми пишемо, люди навчилися робити кілька століть тому, відтоді й почали в усіх країнах писати на папері. Виготовлене у 1056–1057 рр. в Києві дияконом Григорієм і його помічниками для новгородського посадника Остромира. Остромирове Євангеліє — найдавніша датована рукописна пам'ятка церковнослов'янської мови Київської Русі.

Номер слайду 9

Книга на Русі завжди була у великій пошані. «Велика користь буває від учення книжного. Книги — це ріки, що напоюють світ, це джерела мудрості, адже в них глибина незміряна, пірнаючи в яку, добуваєш дорогі перли», — пише давньоруський літописець.

Номер слайду 10

ЯК НЕ СЛІД ЧИТАТИ ХУДОЖНЮ ЛІТЕРАТУРУ«Поганий читач по книзі очима водить, а душа в нього стороною ходить»«Не на користь книжку читать, коли лише вершки хапать». Читання коли слідкують лише за сюжетом, не занурюючись у почуття героїв, художні описи, приносить мало користі. Ні комп’ютери, ні телевізори не можуть замінити людині щасливих годин спілкування з книгою.

Номер слайду 11

Тест1. У народі кажуть: «Сонце освітлює людині шлях, а книжка дає їй…»:а) крила;б) багато грошей;в) промінь.2. Книга на Русі завжди була у великій пошані, бо: а) її брали у велику подорож;б) вона вважалася мудрою;в) читаючи, люди мали тільки гарний настрій.3. Для того щоб писати книгу, необхідно мати: а) багато грошей і швидкість писання;б) гарний настрій і здоров’я;в) терпіння і дбайливість.

Номер слайду 12

Тест4. «Сторінками» найперших книжок були:а) кленове листя;б) стіни печер;в) дубові гілки.5. Дуже витончено оформлено перший пам’ятник писемності 1056—1057 рр. під назвою: а) «Остромирове євангеліє»;б) «Повість минулих літ»;в) «Апостол».6. Письменник — це: а) той, хто красиво вміє висловити власну думку;б) людина, яка має обов’язково дві вищі освіти;в) особа, для якої літературна діяльність є професією.

Номер слайду 13

Ключ до тесту1. а2. б3. в4. б5. а6. в

Номер слайду 14

Підсумок1. Прокоментуйте народне прислів’я: «Дім без книги — день без сонця». Вмотивуйте значення книги в повсякденному житті людини.2. Доведіть, що книга — це скарбниця людських знань. Наведіть переконливі докази на прикладі прочитаних вами художніх творів.3. Пофантазуйте, яку б ви написали книгу, будучи письменником. Що необхідно, на вашу думку, щоб стати справжнім митцем слова?4. Вмотивуйте прислів’я: «Купиш хорошу книжку — придбаєш розумного друга», посилаючись на приклади з прочитаних вами художніх творів.

pptx
Додав(-ла)
Батрак Алла
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
1062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку