Презентація "Пригоди Аліси в країні ілюстраторів"

Про матеріал

Чого варта книжка без малюнків? Майже у кожному видавництві, яке займається дитячою літературою, за почесний обов'язок вважають випустити у світ "свої" "Пригоди Аліси в країні Див". Учням цікаво буде дізнатися про найцікавіші ілюстрації, які супроводжували тексти Льюїса Керролла за усі роки їхнього існування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Пригоди Аліси в країні ілюстраторів та художників”Білоцерківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22 Білоцерківської міської ради Київської областіРоботу виконала: вчитель зарубіжної літератури. Юрківська С. Л.

Номер слайду 2

Прототип героїні та перші ілюстраціїПрообразом дівчинки, яка впала в кролячу нору і відправилася у фантастичну пригоду стала 10-річна Аліса Плезенс Лідделл. За задумом Керролла літературній Алісі було близько 7 років. Під час роботи над книгою “Пригоди Аліси під землею” (рукописна назва казки) Льюїс намалював 38 замальовок-ілюстрацій.

Номер слайду 3

Керролл був математиком, тому розумів, що рівень його художньої майстерності аматорський, він звернувся за допомогою до професіонала – Джона Теннієла, відомого англійського карикатуриста. Він намалював 42 ілюстрації для першого видання 1865 року. У його виконанні Аліса помітно подорослішала і стала блондинкою.

Номер слайду 4

Через кілька наступних десятиліть на книжковому ринку Європи та Америки з’являється безліч різноманітних художніх інтерпретацій текстів Керролла. Так, лише за 1907 рік книга перевидається у США (з малюнками Бессі Піз Гутман, на яких Аліса – пухкенька вікторіанська дівчинка з каштановим волоссям) та  у Великобританії, де автором ілюстрацій стає Артур Рекам.

Номер слайду 5

Малюнки Артура Рекама барвисті, мальовничі; художник старанно промалював деталі і зумів передати атмосферу чарівництва.

Номер слайду 6

Аліса за версією Сальвадора ДаліУ казці органічно переплетені реальність і вигадка, фантазія. Твір Керролла визначають як кращий зразок твору в жанрі абсурду. А тому зовсім не дивує той факт, що Сальвадор Далі, відчувши спорідненість, ну ніяк не зміг пройти повз і теж відзначився як творець ілюстрацій.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У 1949 році у видавництві “Harper & Brothers” виходить “Аліса” з яскравими малюнками Леонарда Вісгарда

Номер слайду 9

 У 60-х роках минулого століття список ілюстраторів текстів Льюїса Керролла доповнила скандинавська дитяча письменниця й ілюстраторка Туве Янссон

Номер слайду 10

Цікаво зобразив Алісу англійський поп-арт художник Пітер Блейк 

Номер слайду 11

Також серед авторів найдивовижніших  художніх інтерпретацій “Аліси” ілюстратор легендарної книги Хантера Томпсона “Страх і ненависть у Лас-Вегасі” Ральф Стедман (1973) і фантастична японська художниця Яой Кусама (2012)

Номер слайду 12

Варто згадати акварелі Лізбет Цвергер (1999)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Оригінальні й дещо похмурі ілюстрації французької художниці Ребекки Дотремер 

Номер слайду 15

Історія про пригоди Аліси переказана на африканський манер. Картинки рясніють яскравими відтінками, з’явилися етнічні мотиви, та й природа стала більш екзотичною. Гармонічно переселити Алісу до чорного континенту вдалося Ерін Тейлор.

Номер слайду 16

Ще одну незвичайну інтерпретацію отримала Аліса у виконанні сучасної Пунам Містри. Молода художниця індійського походження з Англії створила графічні ілюстрації в національному дусі

Номер слайду 17

Аліса в стилі ГапчинськоїСвою версію художнього оформлення казок Керролла створила і Євгенія Гапчинська. Персонаж вийшов самобутнім, замальовки виконані в авторському стилі української художниці. Вона проілюструвала дві книги – “Пригоди Аліси в Країні чудес” і “Аліса в Задзеркаллі”. Аліса Гапчинської – русява дівчинка з очима-гудзиками.

Номер слайду 18

Сьогодні химерна розповідь про подорож дівчинки в Країну чудес та Задзеркалля продовжує привертати увагу  художників,  ілюстраторів, режисерів, розробників ігор, дизайнерів і, що найголовніше, читачів з усього світу.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
1194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку