Презентації до уроку "Іван Якович Франко. Життєвий та творчий шлях"

Про матеріал

Презентації до уроку "І. Я. Франко. Життєвий та творчий шлях" . Учительська презентація для визначення теми, мети уроку, контролю та рефлексії. Учнівська, щоб показати приклад роботи творчої групи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

(1856 - 1916)«Я син народу, що вгору йде»Іван Франко

Номер слайду 2

Іван Франко народився 27 серпня 1856-го року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту у Східній Галичині, поблизу Борислава в родині заможного селянина -коваля Якова Франка. Мати, Марія Кульчицька, походила із зубожілого українського шляхетського  роду  Кульчицьких, гербу Сас, була на 33 роки молодшою за чоловіка. Свою селянську ідентичність, що виявлялась у подиву гідній працелюбності й невибагливості в побуті, Франко зберіг до кінця життя.

Номер слайду 3

Навчався в Дрогобицькій гімназії, Львівському (філософський факультет), Чернівецькому та Віденському університетах. Брав участь у роботі студентського  Академічного гуртка „Друг". Івана Франка заарештовували тричі. У перший раз він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту, в 1880 році, ледь не помер з голоду. Тоді за тиждень в готелі він — без єдиної помарки! — Написав повість "На дні" і на останні гроші відіслав її до Львова, після чого три дні жив на три центи, знайдені на березі річки Прут. А коли їх не стало, лежав без пам'яті, без сил. Спас Франко старий служитель готелю.

Номер слайду 4

За власним зізнанням Франка, значний вплив на його життя та творчість мали взаємини з жінками. Він пережив три глибокі кохання: до Ольги Рошкевич, Юзефи Дзвонковської та Целіни Журовської, кожне з яких знайшло вияв у художній творчості.

Номер слайду 5

Ольга Рошкевич

Номер слайду 6

Юзефа Дзвонковська

Номер слайду 7

Целіна Журавська

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Діти Івана Франка

Номер слайду 10

У 1897 році Франко від перевтоми захворів. Подальші роки також були не з легких. У 1908 році Франко знов переживає хворобу. Велика перевтома призвела до нервових розладів, контрактури обох рук і пальців. Вийти з цього стану допомогло лікування в Хорватії, на берегах Адріатичного моря.

Номер слайду 11

З 1908 року різко погіршився стан здоров'я. 28 травня 1916 року Іван Якович Франко помер. Похований на Личаківському кладовищі Львова. Пам'ятник Івану Франку в с. Нагуєвичі

Номер слайду 12

Спочатку поховали Івана Яковича в чужому склепі. Лише через 10 років залишки Франка перенесли в окрему могилу, відому своїм пам'ятником.

Номер слайду 13

Пам’ятник Івану Франку в Києві

Номер слайду 14

Пам’ятник у Львові

Номер слайду 15

Погруддя Франкові у Вінниці

Номер слайду 16

Пам'ятник на вулиці Незалежності в Івано-Франковську

Номер слайду 17

Меморіальна дошка в Празі.

Номер слайду 18

На честь Франка місто Станіслав було перейменовано в Івано — Франківськ.Ім'я письменника носять вулиці у Києві та в інших містах України. Його ім'я носить обласний український музично-драматичний театр, освітні заклади та інші установи краю. Вшанування пам’яті Франка. Пам’ятник в Івано-Франківську

Номер слайду 19

«…Франко — наш найкращий провідник, наш учитель, ясне сонце на українському небі…» В. Стефаник. Багатогранна творчість І. Я. Франка

Номер слайду 20

«Каменярі» — вірш Франка, написаний ним у 1878 році. З'явився друком у часописі «Дзвін» у другій половині того ж року.

Номер слайду 21

Вірш «Гімн» Івана Франка — одна із найсильніших за звучанням, за могутністю думки та заклику поезій громадянської лірики в українській літературі. Завжди в суспільстві будуть знаходитися «вічні революціонери», небайдужі до народного горя, страждань та неволі. Вони прямуватимуть уперед і кликатимуть за собою інших, не боячись переслідувань та покарання з боку офіційної влади.

Номер слайду 22

“ Балади і розкази ”“ З вершин і низин ”“ Мій ізмарагд ”“ Зів'яле листя ”“ Із днів журби ”“ Із літ моєї молодості ”“ Давнє і нове ”

Номер слайду 23

«З вершин і низин» — збірка творів Івана Франка. Є зразком громадянської лірики. Вперше збірку видано 1887 року, друге, перероблене й доповнене видання — 1893 року.

Номер слайду 24

«Semper tiro» — збірка поезій Івана Франка. Видана 1906 року у Львові. Назва збірки походить від латинського вислову «poeta semper tiro» —  «поет завжди учень».

Номер слайду 25

«Зів'я́ле ли́стя» — збірка творів Івана Франка. Вона є зразком інтимної лірики. Написана протягом 1886–1896 років і видана у 1896 році. Збірка також має назву «Лірична драма». У цій збірці розкривається душевна трагедія ліричного героя (самого Івана Франка), викликана тяжкими обставинами особистого життя, зокрема нерозділеним коханням.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

«Укра́дене ща́стя» — п'єса Івана Франка. В основі п'єси лежить народна «Пісня про шандаря». . Ця пісня, що відрізнялася трагічним розв'язанням конфлікту, виразнішою індивідуалізацією героїв, де було яскраво виражене прагнення до справедливої свободи селян, і стала сюжетною основою драматичного твору Франка. Широка насиченість п'єси українським фольклором є одним із найважливіших художніх засобів драматурга, завдяки чому автор створив реалістичну народну драму.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Письменник переклав українською твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур, у т.ч. зразки вавилонської, єгипетської, староіндійської, староарабської словесності, античного письменства.

Номер слайду 31

Величезною історико-культурною подією в нашому житті стало видання 50-томного зібрання творів письменника. ТОМ 1 ТОМ 50

Номер слайду 32

У спадок нашій фольклористичній науці Іван Франко залишив найбільший скарб – "Студії над українськими народними піснями"

Номер слайду 33

У дослідженнях фольклору Франко не лише очолював передову науку в Україні. Він зробив помітний внесок у розвиток світової фольклористики.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую за чудовий матеріал, пані Алло! Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
3698
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку