Презентації до уроку "Карпатські Ромео і Джульєтта, або Вічна таїна кохання. Образи Івана й Марічки в повісті М. Коцюбинського "Тіні забутих предків"+Презентації

Про матеріал

Презентації до уроку «Карпатські Ромео і Джульєтта, або Вічна таїна кохання. Образи Івана й Марічки в повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків» не тільки забезпечують наочність навчального матеріалу, але й дозволяють зробити урок цікавим, продуманим, пізнавальним, сприяють підвищенню мотивації учнів, розвитку продуктивних творчих функцій мислення.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Компаративний аналіз. В. Шекспір «Ромео і Джульєтта»М. Коцюбинський «Тіні забутих предків»

Номер слайду 2

Спільні риси в сюжетах творівзовнішні обставини заважають щастю;ворогуючі родини;- у ворогуючих родин є діти, які кохають одне одного;головні герої гинуть;проголошення права людини на щастя;- обидва твори - гімн коханню.

Номер слайду 3

Відмінні риси. В. Шекспір «Ромео і Джульєтта»смерть героїв через самогубство: випадкова неузгодженість дій Ромео і Джульєтти;на перешкоді до щасливого кохання тільки давня ворожнеча родівсмерть героїв: Марічка гине від зіткнення з дикою природою, Іван – через несилу перенести смерть коханої;кохання було більшим і сильнішим за життя;джерелами непереборної сили кохання є таїнство життя, природи;кохання поєднується із забобонами, фантастикою. М. Коцюбинський «Тіні забутих предків»

Номер слайду 4

висновки Головна відмінність твору Коцюбинського від твору англійського класика не в ключовій сюжетній колізії, а особливостях змалювання таємничого казкового світу. Кохання переживається героями як найдивніша загадка, що має велику силу над людьми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фільм за однойменною повістю Михайла Коцюбинського знімався в 1963-64 рр. Київською кіностудією ім. О. Довженка. Була «відлига» 60-х рр., друге українське відродження. Над фільмом працював потужний творчий колектив, «люди великої творчої міри»

Номер слайду 2

Режисер фільму "Тіні забутих предків"Сергій Параджанов

Номер слайду 3

Оператор фільму "Тіні забутих предків"Юрій Іллєнко

Номер слайду 4

Художник — Георгій Якутович. Працював у техніках книжної і станкової графіки, а також у сфері кіномистецтва. Брав участь у створенні фільму «Тіні забутих предків» (режисер С. Параджанов, 1965)Помер 21 листопада 2000 року в Києві, де і похований на Байковому кладовищі.

Номер слайду 5

Композитор Мирослав Скорик Походить з інтелігентної родини - видатна українська оперна співачка Соломія Крушельницька є родичкою Мирослава Скорика (його бабця була рідною сестрою примадонни). Його твори регулярно виконуються в Україні, інших країнах, колишніх республіках СРСР, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, а також у США, Канаді та Австралії.

Номер слайду 6

Іван Миколайчуку ролі Івана Палійчука

Номер слайду 7

Лариса Кадочникова у ролі Марічки“Тіні забутих предків”

Номер слайду 8

Під час презентації у київському кінотеатрі «Україна» фільму «Тіні забутих предків» у вересні 1965 року з різкою критикою арештів серед інтелігенції, які відбулися влітку того ж року, виступили Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл. Під їхнім листом підписалося 140 присутніх. до 100-річчя М. Коцюбинського, що відзначалося 17 вересня 1964 р.

Номер слайду 9

Шістдесятники.... В. Чорновола звільнили з редакції газети«Молода гвардія»Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР, девін був аспірантом.Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молодь»

Номер слайду 10

Журнал "Екран" (Польща), 1966 рік : "Це один з найдивовижніших і найвитонченіших фільмів, які траплялося нам бачити протягом останніх років. Поетична повість на межі реальності і казки, дійсності і уяви, достовірності і фантазії... Уяві Параджанова, здається, немає меж… Параджанов відкриває у фольклорі, звичаях, обрядах самобутній культурний ритуал, у рамках якого дійсність реагує на турботу і трагедію особи".

Номер слайду 11

Н А Г О Р О Д И Й В І Д З Н А К И- 1965 р., Міжнародний кінофестивал. Ь (МКФ) «Південний хрест» (Мар-Дель Плата, Аргентина) - золота медаль та приз ФІПРЕССІ за колір, світло й спецефекти. - Кубок Фестивалю фестивалів у Римі (1965) - Премія Британської кіноакадемії за кращий зарубіжний фільм (1966) - Золота медаль за режисуру МКФ у Салоніках, Греція (1966) - У 1991 р. Державної премії України ім. Т. Шевченка удостоєно С. Параджанова (посмертно), Ю. Іллєнка, Л. Кадочникову, Г. Якутовича.

Номер слайду 12

Десятки років ворогували два гуцульських роди — Палійчуки та Гутенюки. Але сталось так, що покохав Іван Палійчук красуню із ворожого роду — Марічку, якій судилося прожити коротке, але щасливе життя… Не міг без неї бути щасливим Іванко. Але він жив далі. Одружився. Був коханим. Дітей не було. Господарював. І шукав смерть, яка забрала в нього кохану.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Карпатські Ромео і Джульєтта, або Вічна таїна кохання. Образи Івана й Марічки в повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків»

Номер слайду 2

«Любов і краса - це ті діаманти, які він (Коцюбинський)вишліфовував із непоказних камінчиків та зараховував у вічний скарб нашої культури»Володимир Гнатюк

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коломийки

Номер слайду 2

Коломийки це художні словесні мініатюри, малий жанр української народної пісні. Вони відзначаються незвичайною гнучкістю, багатством змісту й широким діапазоном реалістичного відтворення дійсності

Номер слайду 3

Найпоширенішими є коломийки, у яких висловлені внутрішні почуття людини. Навіть коли йшлося про побут, коломийки краще передавали душевний стан їхніх творців: Ой як будуть вівчарики Білі вівці пасти, Будуть мої співаночки За крисаню класти...

Номер слайду 4

Цикл коломийок про кохання являє собою зворушливу поему, наповнену глибоким ліризмом. Тому звернувся до коломийок і Михайло Коцюбинський у своїй повісті, використавши їх в основному для розкриття теми поетичного кохання Івана з Марічкою,— головних героїв твору: Ой прибігла з полонини Білая овечка — Люблю тебе, файно, люблю, Та й твої словечка.

Номер слайду 5

Марічка зверталася до Івана співанками, показуючи усю свою любов до нього: Ізгадай мні, мій миленький, два рази на днину, А я тебе ізгадаю сім раз на годину.

Номер слайду 6

Марічка ніби-то живе співанками, вони відіграють дуже важливу роль у її житті: Співаночки мої милі, де я вас подію? Хіба я вас, співаночки, горами посію. Ой, як буде добра доля, я вас позбираю, А як буде лиха доля, я вас занехаю...

Номер слайду 7

Співанки також надихають Марічку, надають їй сил жити: Ой, співанко, співаночко, коломийко крила, Коли тебе десь почую, велика в мя сила

Номер слайду 8

Своїми співанками Марічка дає надію кожній людині на щось добре: Заспіваю співаночку, голосом постелю, Та не одне засмучене серце розвеселю

Номер слайду 9

Висновки: Коломийки допомагають ще раз переконатися в поетичній обдарованості, духовній красі, людяності, у здоровій, чистій душі гуцулів.

Номер слайду 10

Коломийки

zip
Додано
10 січня 2019
Переглядів
3959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку