Презентації PowerPoint "Емоційна залежність", "Як позбутися емоційної залежності від іншої людини"

Про матеріал
Цільова група - старшокласники, студенти, працівники психологічної служби, інші зацікавлені особи. У силу своєї природи людина часто має безліч залежностей: від їжі, напоїв, сексу, наркотиків, азартних ігор тощо. Таким чином виявляється й емоційна залежність: одна людина не може жити без іншої. Емоційна залежність це — афективна потреба присутності або контакту однієї людини з іншою для охоплення різних сфер свого життя. Поданий матеріал допоможе розглянути поняття емоційної залежності, з’ясувати причини та переглянути поради як із цим впоратись.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емоційна залежність Підготувала: практичний психолог ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П.Станька» Мирослава Покрищук

Номер слайду 2

Що таке залежність? Алкоголік не може не випити, гравець не може не грати, наркоман не може обійтися без звичної дози. Організм без допінгу відмовляється працювати. Залежність – це те, без чого людина не може жити і нормально функціонувати. В емоційній залежності людина не може жити без іншої людини. Найбільший комфорт — належати собі самому.

Номер слайду 3

Ми всі потребуємо любові, безпеки і прийняття. Для цього ми і будуємо стосунки з іншими людьми, неважливо – дружні або любовні. У них народжується прихильність до іншої людини. Емоційна залежність не обов'язково є любовною. Залежати можна і від подруги.

Номер слайду 4

Емоційну залежність людини пов'язують з раннім дитинством. Психологи вважають, що якщо до півтора року (в період найбільш сильної прив'язаності між матір'ю і дитиною) дитина не отримала достатньої уваги, тепла і турботи від матері, то в більш дорослому віці це може привести до емоційної залежності від інших близьких людей.

Номер слайду 5

Емоційна залежність – це модель поведінки, яка змушує людину страждати. Таке ставлення формується у дитинстві через взаємодію з батьками, які не задовольняють базові потреби дитини – відчуття безпеки, комфорту, довіри й таке інше. У дорослому житті емоційна залежність проявляється у надмірній прив’язаності до близьких – родичів, друзів, партнерів. Їхні слова, поведінка, схвалення чи неприйняття мають великий вплив на психологічний стан і самопочуття.

Номер слайду 6

Емоційна залежність від людини - це своєрідна залежність, яка витісняє на другий план життя, інтереси і справи самої людини, залишаючи лише відносини і об'єкт залежності. Відбувається злиття і втрата власного «Я».

Номер слайду 7

Основні ознаки залежності – це коли всі думки і почуття однієї людини починають крутитися навколо життя іншої людини. Прихильність від залежності відрізняє те, що в прихильності люди можуть перебувати на відстані один від одного. (Не фізична відстань, а дистанція в стосунках) В емоційній же залежності на відстані бути неможливо. Будь-яке збільшення дистанції сприймається як відхід – "вона не хоче зі мною більше дружити", "він мене кинув".

Номер слайду 8

відсутність самооцінки негативні настрої страх бути наодинці філофобія (страх закохатися чи мати якусь прив'язаність до людини) ставлення стосунків перед чим-небудь іншим потреба у постійній увазі простота ізоляції від усього, що їх оточує, на користь стосунків необхідність завжди догоджати іншій людині почуття неповноцінності перед іншим і навіть відсутність комунікативних навичок Певні характеристики, які можуть бути пов’язані з людьми, які емоційно залежать від інших:

Номер слайду 9

1. У парі Емоційна залежність партнера. Це форма, яка найчастіше представлена ​​в нашому суспільстві, і вона також є найбільш визнаною. Люди, які емоційно залежать від свого партнера, абсолютно неправильно уявляють, що повинні означати стосунки, оскільки вони забувають про власну особистість, часто відчувають заздрість, надзвичайне бажання постійно бути з цією людиною. Вони не можуть і не можуть хочуть займатися іншими справами, які не залучають партнера і роблять їх нав'язливим центром їхнього самопочуття. Намагаються нав’язливо контролювати вчинки або думки один одного.

Номер слайду 10

1. У сім’ї  Коли людина виявляє надмірну і нав'язливу прихильність до певних членів свого сімейного ядра. Наприклад: потреба щодня розмовляти з цією людиною, знати про неї та контролювати її день у день, потребувати їх критеріїв, щоб почуватися емоційно безпечно, не мати можливості приймати рішення без схвалення цієї людини, відмовлятися від інших проектів, пов’язаних з необхідністю розлучатися та браком часу на себе, тощо.

Номер слайду 11

1. У соціальному середовищі Люди, які мають потребу в тому, щоб їх визнавали інші, щоб відчувати себе на висоті. Бути прийнятим у робоче середовище, підкорятися найближчому колу друзів і проводити час, надмірно турбуючись про потреби чи проблеми інших, забуваючи про себе. Цей тип емоційної залежності передбачає взаємозв'язок між двома або більше людьми, він передбачає залежність, яка виникає одночасно між ними.

Номер слайду 12

Через надмірне напруження, яке є незмінним супутником залежних відносин, розвиваються психосоматичні захворювання (пов'язані зі шкірою і шлунково-кишкового тракту, що обумовлено частими спалахами гніву і ревнощів), з'являються захворювання неврологічного спектру.

Номер слайду 13

Чим далі ви будете дистанціюватися від людини, яка на вас "запала", тим ближче, і швидше, і емоційніше вона буде наближатися. Якщо ви стали об'єктом чиєїсь емоційної залежності, позбутися її непросто. У любовній залежності жінка, наприклад, може загрожувати чоловікові суїцидом на його очах або влаштовувати яскраві публічні сцени. У дружбі теж – подруга буде обвинувачуючи питати: "Чому ти не дзвониш?", "Куди пропала? Я ж так хвилююся". Тут головне – зрозуміти, що ви не несете відповідальність за емоції і почуття іншої людини. І запастися спокоєм.

Перегляд файлу

image

image

imageimage
Крім того, саме через емоційну залежність у стосунках ці люди стають практично нестерпними - постійно вимагають любові, уваги, розуміння і прояви почуттів.

image

image

Проявляйте щохвилинну турботу і любов до себе, адже основна причина емоційної залежності - брак любові і спроба заповнити цю порожнечу за допомогою іншого.

Відчуйте свої бажання і доставте собі радість - це може бути горнятко кави, пробіжка, розмова з подругою, покупка, творчість, все що порадує.

imageПісля того, як емоції вирівнялися і заспокоїлися, ви поглянули на ситуацію, що викликала бурю емоцій, під іншим кутом і проаналізували її, можна вибирати (дійсно усвідомлено вибирати, а не піддаватися афекту) як діяти далі або ж вибрати вичікувальну позицію.

Перш ніж здійснювати дії (дзвінки, з'ясування стосунків, скандал) подумайте про наслідки таких дій для відносин, адже ваша поведінка формує сценарій відносин і чи влаштовує вас саме такий тип взаємодії.

image

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як позбутися емоційної залежності від іншої людини. Підготувала:практичний психолог ДНЗ «ХПТУ ім. Й. П. Станька» Мирослава Покрищук

Номер слайду 2

Як емоційна залежність псує наші стосунки з партнером і чим загрожують наслідки такої залежності?Емоційна залежність стає причиною того, що людина перекладає на партнера відповідальність за: прийняття будь-яких рішень; свої ж емоції; своє життя. Як правило, емоційно залежна людина намагається контролювати свого партнера. Психологи пов'язують це зі страхом такої людини втратити партнера.

Номер слайду 3

Крім того, саме через емоційну залежність у стосунках ці люди стають практично нестерпними - постійно вимагають любові, уваги, розуміння і прояви почуттів. Часто партнери емоційно залежних людей просто не витримують цих нескінченних вимог і приймають рішення розірвати такі стосунки, що призводить до погіршення і без того нестабільного психологічного стану.

Номер слайду 4

Якщо ви помітили причини емоційної залежності і в даний момент для вашого емоційного стану характерно багато тривожних почуттів, наприклад через паузи у відносинах, то варто навчитися самостійно справлятися з емоціями, які переповнюють.

Номер слайду 5

Якщо у вас накопичилося багато слів - напишіть лист партнеру (не треба його відправляти, ці почуття з вашої ранньої травми). Для цього варто перемістити вектор своєї уваги з партнера на власне життя, а також зняти з нього відповідальність за ваше майбутнє. Важливо знаходитися «тут і зараз», не придумуючи, що зараз може робити людина, не інтерпретуючи і не прокручуючи весь мільйон варіантів в голові. Зупиняйте думки, що стосуються можливих варіантів майбутнього, і повертайте свою увагу і спрямовану енергію в теперішнє. Якщо емоція за вашими відчуттями концентрується в певній ділянці тіла, то випустіть її через рух.

Номер слайду 6

Перш ніж здійснювати дії (дзвінки, з'ясування стосунків, скандал) подумайте про наслідки таких дій для відносин, адже ваша поведінка формує сценарій відносин і чи влаштовує вас саме такий тип взаємодії. Проявляйте щохвилинну турботу і любов до себе, адже основна причина емоційної залежності - брак любові і спроба заповнити цю порожнечу за допомогою іншого. Відчуйте свої бажання і доставте собі радість - це може бути горнятко кави, пробіжка, розмова з подругою, покупка, творчість, все що порадує. Після того, як емоції вирівнялися і заспокоїлися, ви поглянули на ситуацію, що викликала бурю емоцій, під іншим кутом і проаналізували її, можна вибирати (дійсно усвідомлено вибирати, а не піддаватися афекту) як діяти далі або ж вибрати вичікувальну позицію.

Номер слайду 7

Якщо людина вам дуже дорога, можна прямо говорити їй: "Ти цінна людина, мені подобається з тобою дружити, спілкуватися, але у мене є ще багато інших інтересів і людей в житті. Якщо я не з тобою зараз, це не означає, що я тебе кидаю". Якщо ж ви той, хто залипає і «душить», то без допомоги психолога не обійтися. За матеріалами: https://lifestyle.segodnya.ua/ua/lifestyle/kak-izbavitsya-ot-emocionalnoy-zavisimosti-ot-drugogo-cheloveka-941801.htmlhttps://schkola4kotovo.ru/uk/kak-perestat-zaviset-ot-parnya-kak-izbavitsya-ot-lyubovnoi-zavisimosti/https://www.tenews.org.ua/post/show/1588711423-emociyna-zalezhnist-vid-partnera-yak-pozbutisya-i-zberegti-vidnosini

zip
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку