Презентацід до уроку література рідного краю. Легенда "Червоні кетяги калини"

Про матеріал
ознайомити дітей із літературою рідного краю; розвивати навички спілкування, виразного читання, підтримувати у школярів інтерес до усної народної творчості ; виховувати любов до рідного краю, мови свого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Червоні кетяги калини»Легенда Полтавщини Бідно жили люди в Україні у давні часи. Тяжко працювали на багатих, піт проливали, щоб на шматок хліба заробити, ще й данину давали. Довго шукали вони щастя, та дорога до нього була важка. Воно, оте гроно, колись не скрізь, не на кожній горі росло-родило. Довго доводилось людям шукати його. Навіть на кам’яних скелях відшукували, та рідко хто знаходив.

Номер слайду 2

Одного разу ішов пастух біля великої і стрімкої скелі. Задивився на її шпилі, а звідти червоним блиском сонячного променя вдарило в юначі очі. Приклав руку до чола і бачив, що на скелі звисають налиті соком кетяги червоної калини. З тих радощів кинув він панські вівці й пішов добувати грона. Та ледь дійшов до половини скелі, як зірвалася брила разом з ним, загула-загуділа донизу. Пастух знепритомнів, а поки повернулася свідомість, вже нічого не міг бачити, крім темної ночі.

Номер слайду 3

Іншого разу, оповідають, ішли лісоруби попід скелею і так само, як пастух, почали зазирати на її шпилі. І вони також побачили червоні ягоди, що звисали з калинових галузок. Чули від старих людей, що хто знайде ті кетяги на скелі, той щастя матиме, жити буде в достатку і горя не знатиме. Пустилися й вони у пошуки, але так само обривалися і падали додолу. Ні, не міг у ті давні часи ніхто того щастя мати. Український народ був у кайдани закований. І ті калинові кетяги тоді не могли щастям служити простому люду. Щорічно люди їх шукали-вишукували, та не знаходили.

Номер слайду 4

Багатшою стала Україна, коли здобула свою незалежність. Відтоді калини більше стало і кожен українець уже знаходив оті червоні кетяги. Жоден не зривався зі скелі і не падав, бо калинонька зацвіла і внизу, доступною стала, плідніше зародила.— А хто його знайде, калинове гроно, того щастя супроводжуватиме цілий вік, — говорив старий дід. Правду говорив. Тепер кожний щастя має.

Номер слайду 5

Вправа «Закінчи речення»Бідно жили люди в Україні _ ____ _____. Довго шукали вони ____ . Одного разу ішов пастух біля ____ _ _____ _____. Приклав руку до чола і бачив, що на скелі звисають налиті _____ _____ _____ . Чули від старих людей, що хто знайде ті кетяги на скелі ____ _____ _____. Український народ був у _____ ______. Багатшою стала Україна, коли здобула ____ _____. Тепер кожний ______ _______.

Номер слайду 6

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку