Презентація - квест "Шевченко і шкільні науки"

Про матеріал
  • Цей Шевченко-квест покликаний зламати стереотип, що Кобзар - не тільки поет зі шкільної програми, а й універсальна особистість, що так чи інакше є дотичною до всіх шкільних наук. Він доведе причетність Тараса Григоровича до багатьох наукових царин. Спробуйте і ви пройти цей веб-квест.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квест «Шевченко і шкільні науки»

Номер слайду 2

Шевченко і шкільні науки – цікавий ракурс. Незвичайно. Тому розпочинаємо наш квест негайно!

Номер слайду 3

Тарас – літератури світоч осяйний, Вона – його життєвий позивний. Українська література. Яку назву мала перша збірка поетичних творів Тараса Шевченка?

Номер слайду 4

Підказка

Номер слайду 5

«КОБЗАл³дповідь

Номер слайду 6

Літературні всесвіту скрижаліВисвічують ім’я Шевченка в планетарних далях. Світова література. Закінчіть назву збірки поезій «Новые стихо-творения Шевченки и …»

Номер слайду 7

Підказка

Номер слайду 8

ПУШКИНАВідповідь

Номер слайду 9

Тарас Шевченко, безперечно, Україну в серці мав,Проте ідеї європейській також слугував.Іноземна мова. Яку іноземну мову знав Т. Шевченко?

Номер слайду 10

Підказка

Номер слайду 11

Відповідь. ПОЛЬСЬКУ

Номер слайду 12

Історія дбайливо береже фактичну пам’ять про Тараса,Та він – ціла епоха поза часом.Історія. Дайте назву історичному документу, який мав велике значення в житті Кобзаря.

Номер слайду 13

Підказка

Номер слайду 14

Відповідь. ВІДПУСКНА

Номер слайду 15

Біологія. Назвіть рослину, яка зустрічається у віршах Шевченка 385 разів. Вкраїнська флора у його поезіях живе,А в ній – Шевченка серце золоте.

Номер слайду 16

Рослина – один із символів України. Підказка

Номер слайду 17

Відповідь КАЛИНА

Номер слайду 18

Фізика і лірика напрочуд мирно уживаються,Коли поезій Кобзаря справа торкається. Фізика. Назвіть вірш Т. Г. Шевченка, в назві якого присутні прізвища двох видатних фізиків.

Номер слайду 19

Один з них відкрив основний закон гідростатики, другий – першим використав телескоп для спостереження небесних тіл. Підказка

Номер слайду 20

Відповідь«І Архімед, і Галілей…»

Номер слайду 21

Ну що б, здавалося, із хімією спільне,А завдання звучить так мелодійно…Хімія. Скільком кілограмам чистого срібла була еквівалентна сума викупу з кріпацтва Тараса Шевченка?

Номер слайду 22

1 рубль = 0, 018 кг чистого срібла Підказка

Номер слайду 23

Відповідь2500 рублів = 45 кг чистого срібла

Номер слайду 24

Тарас географічних вище всіх широт,Бо він – душа, він – совість, він – народ. Географія. Назвіть найвищий у світі пам’ятник Кобзареві.

Номер слайду 25

Таку назву має вершина висотою 4200м на північному схилі Великого Кавказу. Підказка

Номер слайду 26

Відповідь. Пік Шевченка

Номер слайду 27

Де математика, а де Кобзар,Але і тут знайшлась дотична до його словесних чар. Математика. Запишіть формулу шевченківського вірша.

Номер слайду 28

Шевченківський вірш - розмір поезії Шевченка - 14-ти складовий вірш, який походить від народнопісенного силабічного 14-складника, його називають коломийковим віршем. Підказка

Номер слайду 29

Відповідь(4+4+6)

Номер слайду 30

Тарас до всіх своїх чеснот іще й співавІ голосом своїм всіх чарував. Музичне мистецтво. Який тембр голосу мав Тарас Григорович Шевченко?

Номер слайду 31

Відгадавши ребус, отримаєте назву тембру голосу. Підказка

Номер слайду 32

Відповідь. ТЕНОР

Номер слайду 33

Живописних майстер справ – Таким Шевченка світ також запам’ятав. Образотворче мистецтво. Назвіть автобіографічну повість про роки навчання в Петербурзькій Академії мистецтв.

Номер слайду 34

Підказка

Номер слайду 35

Відповідь«ХУДОЖНИК»

Номер слайду 36

Душі його зоріє світло крізь віки,Ми біля вогнища поезії палкої присядем залюбки. Психологія. Яким, на думку гаїтянського поета Рене Депестера, є темперамент Тараса Шевченка? «Шевченко з його ________ темпераментом – це такий вогонь, який кидає свої відблиски на всі народи, що борються за справедливість і красу.»

Номер слайду 37

Підказка

Номер слайду 38

Відповідь. СОНЯЧНИМ

Номер слайду 39

http://uk.wikipedia.orghttp://priroda.inc.ru/animation/svechi/svechi1.shtmlhttp://litopys.org.ua/shevchenko/daty.htmhttp://www.ukrposhta.comhttp://www.litmir.net http://shkola.ostriv.in.uа http://skripnikmarina.ucoz.ua/_tbkp/literatura/literatura/shevchenkivskij_virsh.htmlhttp://900igr.net/kartinki/muzyka/Noty-rojal.files/002-Detskie-noty.htmlhttp://www.kartka.com.ua/pic/gallery/800/1239722886.jpg http://www.day.kiev.uaІнтернет – ресурси

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
3638
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку