Презентація - відеоурок виховної години до Міжнародного дня рідної мови.

Про матеріал
Презентація - відеоурок для виховної години до Міжнародного дня рідної мови 21 лютого для 1 класу НУШ. В презентації подано авторську казку з ілюстраціями про Українську мову, 8 завдань , виконавши які, учні зможуть врятувати мову. Мета уроку: донести учням інформацію про заснування Міжнародного дня рідної мови, викликати бажання вивчати українську мову, милуватися її красою;  прищеплювати і розвивати  почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб; виховувати любов до рідної мови, бажання досконало її знати. В кінці уроку для рефлексії використані вірші про українську мову.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наша планета багата на різні свята! Яких тільки свят не відзначає людство! Тож дуже приємно, що не залишилася без уваги і мова . Так 21 лютого – Міжнародний день рідної мови! Це свято є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об`єднала спільна історична доля. Діти, а ви знаєте, де і коли народилася традиція святкування Міжнародного дня рідної мови? Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Я думаю, всі згодні,  що найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова. Ми чуємо як англійською, італійською, польською та ін. люди не дозволяють знецінитися та зникнути мові. Для нашого народу рідною мовою є українська, яку ми повині плекати і любити.

Номер слайду 4

Цікаві факти про українську мову. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської). Найуживанішою в українському алфавіті є літера «п». Саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана — «ф», її вживають переважно в запозичених словах. Точно сказати, коли зародилася українська мова складно, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюха, українська сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери й походить із санскриту. Сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. Цікаво, що за лексичним запасом українська найбільш споріднена з білоруською — 84% спільної лексики, з польською й сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів, а от з російською — 62%.

Номер слайду 5

Казка про українську мову

Номер слайду 6

На чудовій, багатій, Богом даній землі жила собі Українська мова. І була вона чудова, милозвучна, чарівна і, головне, дуже добра, мила та роботяща. І всюди вона встигала: і пісні співала, і казки казала, і прислів'я та приказки складала. Жила вона щасливо і було в неї багато друзів.

Номер слайду 7

Одного разу у нашої Мови з'явилась “подруга” Російська мова. Вона швидко втерлась в довіру Української мови, адже намагалась бути схожою до неї - одягалась майже так само, як і Українська мова, взяла схожі сережки і зробила таку ж зачіску. От і повірила наша Мова, що вони сестри. 

Номер слайду 8

Якось запросила Російська Мова у гості нашу Українську у свій замок. А замок її був побудований на болотах серед лісів дрімучих. Гарно одягнувшись, поїхала Українська мова у гості. Господиня зустріла гостю у дворі. Вона гарно розповідала про свої скарби, які зберігала у підвальному приміщенні. Російська мова запропонувала показати ці дива. Українська мова погодилась, адже їй неймовірно кортіло глянути на ті небачені скарби.

Номер слайду 9

Вони пішли крученими сходами вниз до підвалу. Ось підійшли вони до дверей, які Російська мова відімкнула своїм старовинним важким ключем. Як справжня господиня, вона пропустила Українську мову вперед. Коли гостя зайшла до “скарбниці”, двері за нею раптово зачинилися.

Номер слайду 10

Гірко плакала Українська мова у підвалі, але вийти звідти не могла. І скільки не кричала, ніхто її не чув, тому й допомогти було нікому.

Номер слайду 11

Тим часом на землі Української мови стала панувати Російська. Вона встановлювала свої порядки: казки та пісні перекручувала на свій манер. Мешканці Української землі стали забувати Українську мову, бо думали що її вже немає серед живих.

Номер слайду 12

  А сама  Мова, сидячи у в'язниці, навіть не мала надії на порятунок. І все що вона могла робити - це співати пісні. І дивним чином її пісні почули пташки. Вони прилетіли в землі Української мови  і почали всім розповідати, що Українська мова жива. Найвідважніші хлопці і дівчата вирішили рятувати Українську мову з полону.

Номер слайду 13

Російська мова дуже розізлилася, коли почула про це і замкнула Українську мову на 10 замків, які можна відімкнути, виконавши завдання. Давайте ми допоможемо визволити мову. За кожне завдання ми отримаємо ключ.

Номер слайду 14

Спробуйте відгадати загадки. Рідну мову я вивчаю,З літер вже слова складаю. Помічниця ось моя -Букви в ній від А до ЯАБЕТКА

Номер слайду 15

Ніде не купиш,На вагах не зважиш,Сам здобуваєш,У комору складаєш. ЗНАННЯДуже я потрібна всім:І великим, і малим. Всіх я розуму учу,А сама завжди мовчу. КНИГА

Номер слайду 16

Книжечки маленькі,Аркуші біленькі. В них вчимося ми писати,І складати, й віднімати. Хутко стрибне на папір,І, хоч вір, а хоч не вір,Враз напише нове слово. Ось і рішення готове. Вправно пише у руці,Бачать всі старання ці. ЗОШИТРУЧКА

Номер слайду 17

{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}УАММИРХЗСРУЧКАШПЛАРКЛИСРОЕМОВАРАВАПИНОЛВОГСОНЦЕКДУБАЦУЯУУКРАЇНАБМИРУКРАЇНАСОНЦЕДУБРУЧКАЛИСБУКВАРСЛОВОМОВАЗнайдіть слова

Номер слайду 18

АВОМАВОМОВОЛСОВОЛССкладіть словаppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 19

Складіть 5 слів. МОВОЗНАВЕЦЬ

Номер слайду 20

Закінчіть речення. На вулиці яскраво світило ______. В зоопарку жили ______. Навесні Василько посадив ___На городі росли______. В лісі росли високі ______. В школі дітям найбільше подобались______. На обід тато приготував______. Бабуся зв’язала теплий______.

Номер слайду 21

а_рус_авадзи_а_рати_рунт_удзик_ринджоли_анок. Знайдіть пропущену букву

Номер слайду 22

СОНЛИСИЦЕЧКАСОКЇНАНАТКАБАУКРАКОЛОКВІКАЛИВЕРЗ’ЄДНАЙТЕСКЛАДИ

Номер слайду 23

Вставте пропущену букву. МІ_ТОКВІТ_А_ІТАКХМА_ИНКАК_ЗАМ_РКВАКАЗ_А

Номер слайду 24

Ось ми з вами і здобули всі ключі і визволили Українську мову із в'язниці. Коли Українська мова прийшла у свої землі, то не впізнала їх. Вона із допомогою мешканців почала відбудовувати все знищене і сплюндроване. Проте Російська мова не хоче здаватися і обіцяла повернутися. Тому нам потрібно бути дуже пильними і уважними та захищати Українську мову від нападів не лише Російської мови, а й інших мов, друзів російської, які хочуть ув'язнити та знищити нашу мову. 

Номер слайду 25

З давніх-давен про нашу рідну українську мову писали багато віршів. Давайте прочитаємо деякі з них, щоб Українська мова сяяла ще більше і звучала ще милозвучніше! Ми з мовою звемося українці,Вона нам інформацію несе. Які б життя не кидало гостинці,Ми разом з мовою здолаємо усе. Народів на землі є так багато, І мова в кожного звучить своя. Для  мене  українська – в  будні  й  свято, Горджуся тим, що українець я!Ми - українці з мовою своєю,У нас держава й мудрий є народ. І поки стежкою ідемо однією, Ми з мовою досягнемо висот. О  мово рідна, ти для нас, як мати,З тобою відкриваєм  дивосвіт.І  українською вчимося розмовляти. З колиски самої, з маленьких літ. В нас українська мова промениста,Доступна й лагідна, весела і дзвінка. Багата, як земля, джерельно-чистаІ тепла, наче мамина рука.

Номер слайду 26

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
20 лютого
Переглядів
105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку