Презентація 10 клас." Загальні поняття про біологічно активні речовини. Вітаміни та ферменти"

Про матеріал
Презентація може бути використана для проведення дистанційного уроку, і як додаток до уроку в звичному режимі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни та ферменти) 10 клас

Номер слайду 2

Біологічно активні речовини (БАР) Біологічно активні речовини. Вітаміни. Ферменти. Гормони. Антибіотики. Алкалоїди Токсини та отрути. БАР-речовини, що активно впливають на біологічні процеси в живих організмах. Мають високу фізіологічну активність за малих концентрацій.

Номер слайду 3

Потреба людини у вітамінах залежить від: Вітаміни - органічні сполуки , які обов‘язково потрібні живим організмам у невеликій кількості, для здійснення важливих біохімічних і фізіологічних процесів. - віку, - стану здоров'я, - способу життя, - характеру його діяльності, - пори року, - вмісту в їжі основних компонентів живлення. Авітаміноз - відсутність в організмі якогось вітаміну. Гіповітаміноз - часткова недостача вітаміну. Гіпервітаміноз - при надлишковому вживанні вітамінів у людей, що вживають харчові добавки і вітаміни ( більш характерний для жиророзчинних; проявляється у інтоксикації організму). Містяться в харчових продуктах рослинного і тваринного походження. Деякі утворюються в організмі людини. Низькомолекулярні сполуки різних класів,що мають складні формули і назви, прийнято позначати великими латинськими літерами. Надлишок або нестача спричиняє захворювання:

Номер слайду 4

ВОДОРОЗЧИННІ(В1, В2, В6, РР, С, В5, В9, В12)ЖИРОРОЗЧИННІ( А, Д, Е, К ) КЛАСИФІКАЦІЯ

Номер слайду 5

ВІТАМІН AРЕТИНОЛВітамін росту і зору. Впливає на ріст,посилює опірність організму до інфекцій. Входить в зоровий пігмент родопсин. При недостачі –захворювання «куряча сліпота»(порушення сутінкового зору), сухість шкіри, втрата ваги. Сильний антиоксидант. Міститься переважно в тваринних продуктах:риб.жир, молоко, сир, риба, яйця,масло. У рослинах моркві,петрушці,тощо– каротин.

Номер слайду 6

ВІТАМІН B1 Позитивно впливає на м’язи і нервову систему, у комплексі з ферментами регулює обмін вуглеводів і амінокислот. При недостачі-захворювання«бері-бері»(ураження нервової системи, відставання в рості,слабкіст і параліч кінцівок). Міститься:в зернівках гречки, проса, вівса; горіхах, абрикосах, шпинаті хлібі грубого помолу,мясі птиці, зелені.тіамин

Номер слайду 7

ВІТАМІН B2рибофлавін. Впливає на ріст і відновлення клітин, бере участь в процесах окиснення в усіх танинах-полегшує поглинання кисню Клітинами;понижує втому очей, При недостачі - слабкість,зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься:в мясі, печінці,молочних продуктах,зелених овочах,зернових і бобовихкультурах,шипшині.

Номер слайду 8

ВІТАМІН B5пантотенова к-та. Регулює роботу наднирковиків,засвоєння вітамінів, синтез антитіл,жировий обмін. Міститься:в горосі, дріжджах, фундуці,листових овочах,курчатах, крупах,ікрі

Номер слайду 9

ВІТАМІН B6піридоксин. Бере участь в обміні амінокислот(забезпечує їх максмальну перобку),жирів, роботі нервової системи,понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія,дерматит, судоми,розлади травлення. Міститься:сої, бананах,в морепродуктах, картоплі, моркві,бобових

Номер слайду 10

ВІТАМІН B9фолієва к-та. Бере участь у процесах кровотворення, синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот. Міститься:в мясі, коренеплодах,фініках, абрикосах, грибах, гарбузі,висівках

Номер слайду 11

ВІТАМІН B13оротова к-та. Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращуєрепродуктивне здоров’я Мітиться:у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжджах

Номер слайду 12

ВІТАМІН CАСКОРБІНОВА К-ТАДопомогає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (напухаютьі кровоточаться, випадаютьзуби, слабкість, млявість,швидка втома, головокружіння). Сильний відновник. Мітиться:в цитрусових, солодкому перці,ягодах,моркві

Номер слайду 13

ВІТАМІН DКАЛЬЦИФЕРОЛВідповідає за фосфорово-кальцієвий обмін, всмоктування Ca і його транспорт до кісток. При нестачі –хвороба«рахіт»(деформація кісток), порушення сольвого обміну. РегулюєРоботу імунної системи, знижує імовірність запальних процесів в організмі. Виробляється під дією УФВ: Д2 , Д3 В шкірі-Д3 Ним багаті: риба,яєчний жовток,масло,морепродукти,риб’ячий жир, ікра. В рослинах-Д2

Номер слайду 14

ВІТАМІН EТОКОФЕРОЛДопомагає організму стимулювати оновлення клітин( засвоєння білків, жирів), бере участь у тканиному диханні), підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивнездоров’я, впливає на роботу НС,прискорює загоєння ран. Затримує старіння. Міститься:в зародках пшениці і жита,соняшниковій оліі,петрушці, помідорах, м’ясі, печінці,молоці,маслі.

Номер слайду 15

ВІТАМІН Hбіотин. Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся,рівень холестерину в крові. Міститься:в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі.

Номер слайду 16

ВІТАМІН KЗабезпечує згортання крові,попереджує остеопороз. Міститься:в зелені, зелених помідорах,хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті. фітоменадіон

Номер слайду 17

ВІТАМІН PPнікотинова к-та. Задіяний у клітинному диханні й обміні білків, регулює вищу нервову діяльність, роботу органів травлення. При недостачі - ураження шкіри, дерматит, діарея,безсоння , депресія. Міститься у мясних продуктах(особл.печінка, нирки) рибі, гечаній крупі,арахісі, помідорах, петрушці,шипшині.

Номер слайду 18

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВ За нестачі вітамінів у їжі , люди вживають полівітаміни-лікарські препарати які випускають фармацевтичні підприємства. Вітаміни добувають за допомогою хімічних реакцій, мікробіологічним синтезом, а деякі — із природної сировини. Найпростіші з них містять вітаміни А, В і С, а також глюкозу, цукор, крохмаль, харчові барвники. Але є і багатокомпонентні, одна чи кілька пігулок або капсул яких задовольняють добову потребу людини у вітамінах. Добре відомі вітчизняні полівітамінні препарати: “ Ревіт”, “ Гексавіт”, “ Декамевіт”. Памятайте! Вживання вітамінів у надмірних кількостях призводить до гіпервітамінозу ( краще вживати вітаміни треба за призначенням лікаря).

Номер слайду 19

ВІТАМІНИ І ПОЛІВІТАМІНИ ppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 20

Історія відкриття вітамінів XIX століття(друга половина)- вважали, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Але під час тривалих морських подорожей, при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому?Знайшов відповідь на це питання в 1880 році російський вчений Микола Лунін. Дослідження: “Роль мінеральних речовин в живленні.” Піддослідні- миші.1-а група: споживає штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей). 2-а група:. отримували натуральне молоко. Результат:1група- миші чахнули і гинули. 2-а група - були рухливі і здорові. Висновок ученого:"в молоці..містяться ще інші речовини, незамінні для живлення” **16 років потому знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері. Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 21

Біологічна роль вітамінів Забезпечують ріст і розвиток організмів разом із білками, жирами, вуглеводами і неорганічними речовинами. Спільно із ферментами регулюють обмін речовин та енергії.85% стану нашого здоров'я залежить від живлення. Вітаміни потрібні не лише людині. У корми для с/г тварин добавляють ті з них, яких майже немає в рослинах, — вітаміни А,B12,D, E. За підвищення температури, а також під дією кофеїну, нікотину, алкоголю відбувається руйнування вітамінів групи В. Вітамін А- окиснюється повітрям та УФВ.

Номер слайду 22

Ферменти (ензими)Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмонтон для опису механізмів травлення Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів,опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”

Номер слайду 23

Ферменти – біологічно активні речовини, що прискорюють хімічні реакції пов’язані з обміном речовин і перетворенням енергії, синтезом ДНК і РНК в організмах. Ферменти - біокаталізатори всіх біохімічних реакцій. Ензимологія — наука про ферменти, одна з галузей біохімії. Мають високу специфічність: для кожної хімреакції існує свій фермент . Усі ферменти вибагливі до : р. Н і t0 C. Вони беруть участь у процесах бродіння (основа виробництва вина,пива, оцту, кисломолочних продуктів, квашення овочів,випікання хліба). Ферменти - утворюються в живих організмах і наявні в усіх живих клітинах: Ферменти

Номер слайду 24

Класифікація ферментів. Відомо 2000 ферментів. 6 класів: 1. Оксидоредуктази –ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)2. Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)3. Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин) 4. Ліази - каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів5. Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату 6. Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)

Номер слайду 25

Вручили за “направлену еволюцію ферментів” та роботу над дисплеєм фагів, що продукують пептиди та антитіла. Нагороджені спільно: Френсіс Х. Арнольд, Джордж П. Сміт сер Грегорі П. Вінтер Методи вироблені ними допомагають виробляти екологічно чисті хімікати, випускати нові матеріали, виробляти стійке біопаливо, пом'якшувати хвороби та рятувати життя. Нобелівська премія з хімії 2018 рік

Номер слайду 26

Домашнє завдання Опрацювати презентацію і параграф:33 (Хімія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. ЗЗСО/ О. Г. Ярошенко.-К.: УОВЦ “Оріон” , 2018.) Зробити опорний конспект Виконати вправу № 3 с.192

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Риліна Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Дякую. Чудова робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бойченко Наталія Костянтинівна
    Щиро дякую за змістовну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Московченко Анастасія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Палій Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
21493
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку