Презентація § 3. СУЧАСНЕ УЯВЛЕННЯ 9 клас

Про матеріал

до підручника Основи здоров'я. 9 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко, 2017

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 3. СУЧАСНЕ УЯВЛЕННЯПРО ЗДОРОВ’ЯБілокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

Здоров’я: медичний і холістичний підходи. По черзі продовжіть фразу: «Для мене бути здоровим — це...»Запишіть свої висловлювання на окремих аркушах паперу і зберіть ці аркуші. Виберіть із них ті, що характеризують фізичне здоров’я людини.

Номер слайду 3

Здоров’я: медичний і холістичний підходиІз XVII століття західна медицина пішла хибним шляхом, умовно відокремивши людину від навколишнього середовища і поділивши її на дві самостійні сутності: тіло (soma) і душу (psyche). Відтоді майже до середини ХХ ст. здоровим вважали кожного, хто не був хворим, а пацієнта розглядали лише як тіло з відхиленнями від фізіологічної норми. Зусилля лікарів спрямовувалися на компенсацію цих відхилень. Лікарі навчилися допомагати при переломах, пораненнях, багатьох небезпечних інфекціях, ускладненнях під час пологів. Збільшилася середня тривалість життя людей завдяки поліпшенню харчування, очищенню питної води, пастеризації молока, запровадженню стерильності у лікарнях, винайденню вакцин і антибіотиків.

Номер слайду 4

Здоров’я: медичний і холістичний підходи. У другій половині ХХ ст. виник інший підхід до здоров’я — холістичний, що в перекладі з давньогрецької означає «цілий, цілісний». Хвороба спричиняє пригнічений психологічний стан. І навпаки, наслідком тривалого чи дуже сильного стресу можуть бути фізіологічні відхилення і соматичні (тілесні) захворювання — інфаркт, виразка шлунку, цукровий діабет тощо. За холістичного підходу здоров’я розглядається не лише як відсутність хронічних хвороб, а набагато ширше — як стан повного фізичного, психологічного і соціального благополуччя. Як зазначив Марк Твен, «давні люди вкрали всі наші нові ідеї». Адже ще 2500 років тому Гіппократ казав, що здоров’я людини є виявом її внутрішньої гармонії і гармонії з оточенням.

Номер слайду 5

Здоров’я: медичний і холістичний підходи. За допомогою табл. 1 «Холістична модель здоров’я» проаналізуйте, які ваші висловлювання є ознаками соціального благополуччя людини, а які характеризують психологічні (інтелектуальні, емоційні чи духовні) аспекти здоров’я. Об’єднайтесь у три групи і за допомогою матеріалу цього параграфа підготуйте повідомлення: група 1: про фізичне благополуччя;група 2: психологічне благополуччя;група 3: соціальне благополуччя.

Номер слайду 6

Фізичне благополуччя. Фізичне благополуччя — це сукупність ознак, які характеризують рівень розвитку людського організму, функціональні можливості його органів і систем.стан опорно-руховогоапаратустан серцево-судинної системистан імунної системиздатність організму засвоювати кисень,роботасерця,показники фізичного здоров’я. Стан шкіри. Стан нервової системи,Стан системи травлення,Стан Ендокринної системи. Стан репродуктивної та сечостатевої систем

Номер слайду 7

Фізичне благополуччя. Міцне фізичне здоров’я забезпечує нас енергією для щоденного життя, полегшує адаптацію до навколишнього середовища допомагає виживати в екстремальних ситуаціях. Фізичне благополуччя підвищує шанси людини захищатися від інфекцій, уникати травм, а також швидко одужувати після хвороби.

Номер слайду 8

Психологічне благополуччя. Наше психологічне благополуччя залежить від того, що ми думаємо про себе, як долаємо стреси, засвоюємо інформацію і приймаємо рішення. Найважливішим критерієм психологічного благополуччя є відчуття психологічної рівноваги,«Здорова людина бачить у проблемах можливості, а хвора - у можливостях проблеми»психіатр Аллан Фромм.

Номер слайду 9

Психологічне благополуччя{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Ознаки психологічного благополуччя. Ознаки порушення психологічної рівновагикритичне мисленняадекватне сприйняття дійсностівикривлене сприйняття дійсностіуникання відповідальності, наявність шкідливих звичокрозвинене почуття відповідальності за себе (своє життя і здоров’я)здатність засвоювати знання, логічно мислитипогіршення пам’яті, уваги, інших інтелектуальних здібностейпідвищена навіюваністьздатність адекватно оцінювати себе, самоповагаздатність аналізувати проблеми і приймати зважені рішенняхаотичність, категоричність мисленнязанижена самооцінка, утрата віри в себе, свої можливостіприродність поведінки, вихованість, чемністьцілеспрямованість, активність, незалежністьнерішучість, залежність від чужої думкидемонстративність, грубість, пихатістьздатність співчувати, доброзичливістьздатність дотримуватися соціальних норм і правилсхильність до порушення правил, моральних норм, законівемоційна черствість, ворожість, агресивністьвміння пробачати і забувати образиволодіння собоютривожність, зневіразлостивістьоптимізмімпульсивність, різноманітні фобії

Номер слайду 10

Соціальне благополуччя. Люди є істотами соціальними і не можуть нормально існувати без взаємодії з іншими людьми та суспільством.

Номер слайду 11

Взаємозв’язок різних аспектів здоров’я. Усі три аспекти здоров’я (фізичний, психологічний і соціальний) тісновзаємопов’язані. Тому важливо зберігати рівновагу і дбати про всі аспекти благополуччя. Наприклад, у поході (мал. 7) юнаки і дівчата не лише тренують своє тіло (дбають про фізичне благополуччя), а й гартують волю, навчаються чогось нового, отримують задоволення від спілкування з природою (психологічне благополуччя), а також приємно проводять час зі своїми друзями, вчаться бути командою, надихати і підтримувати одне одного (соціальне благополуччя).

Номер слайду 12

Взаємозв’язок різних аспектів здоров’я. У групах обговоріть і повідомте класу результати:група 1: як погіршення фізичного здоров’я (наприклад, травма) може вплинути на інші аспекти благополуччя;група 2: як невміння приймати відповідальні рішення може вплинути на фізичне і соціальне благополуччя підлітка;група 3: як агресивна манера спілкування може вплинути на фізичний і психологічний стан людини та її оточення.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацювати  § 3. Сучасне уявлення про здоров’я2. Практична робота: Виконайте практичні дії (ст.27) та надішліть фото- або відео-звіт про виконання.3. Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бессарабова Лілія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
2376
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку