Презентація "Адаптація першокласників" з досвіду роботи

Про матеріал
Презентація - зразок звітів про основні етапи адаптації першокласників до нових умов навчання.Допоможе молодим спеціалістам провести аналіз адаптаційного періоду першокласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Селидівська ЗОШ І-ІІІ ст.№6 2012 /2013 н.р.

Номер слайду 2

Дитинство - найважливіший період людського життя,не підготовка до майбутнього життя,а справжнє, яскраве, самобутнє, неповторне життя… В.О.Сухомлинський

Номер слайду 3

.

Номер слайду 4

. . Початок навчання дитини в першому класі — складний і відповідальний етап у її житті, адже відбувається дуже багато змін. Для неї це не тільки нові умови життя та діяльності, а й нові контакти, нові стосунки, нові обов’язки. Однією з найбільших проблем першокласника є адаптація до школи, тобто період пристосування до умов та вимог нового середовища. Метою адаптаційного періоду в 1 класі є створення у дитини уявлення про школу як місце де вона буде прийнята і сприйнята такою ,якою вона є з усіма своїми почуттями ,думками ,знаннями ,проблемами, великими і малими подіями в ососбистому житті.

Номер слайду 5

Адаптаційний період, тривалість якого від 1 до 5місяців залежить від таких факторів: вік дитини, стан здоров’я, її індивідуальні особливості (тип нервової системи, характеру), рівень натренованості адаптаційних механізмів (перебування в дитсадку, зміна середовища, в якому проживала дитина), досвід спілкування з дорослими та ровесниками. Він включає в себе наступні завдання: познайомити дітей один з одним, створити спільну атмосферу в класі, дати можливість дітям відчути себе членом нового колективу. Всі ці завдання стануть актуальними як для вчителя, так і для батьків першокласника. В 1 –А класі навчається 28 учнів. Хлопчиків- 14 ,дівчаток - 14 . На 1 вересня 2012 року 7 років виповнилось 3 учням, 6 років - 20 учням, 5 років - 2 учням. Стан здоров’я дітей Здорові - 10 Порушення осанки - 10 Хронічні захворювання - 6 Тубінфіковані - 2 До школи всі учні класу відвідували дитячий садок. ДНЗ “ Мальвіна”- 15 ДНЗ “Роднічок”- 12 ,ДНЗ “Чайка”- 1 Соціальний паспорт класу : Неповні сім’ї - 4 Матері одиначки- 2 Діти під опікою – 1 (Тарський Максим)

Номер слайду 6

Готовність до шкільного навчання або шкільна зрілість передбачає досягнення певного рівня інтелектуального, емоційного та мотиваційного розвитку. Інтелектуальна готовність передбачає наявність у дитини кругозору ,запасу конкретних знань, які потрібні у навчанні в школі: навик читання, рахунок від 1-10, від 10-1, розвиток дрібної моторики руки,окоміру,зорової координації. Мною була перевірена інтелектуальна готовність учнів і результати записані в щоденник спостережень .

Номер слайду 7

Високий рівень - 14 учнів 50% Достатній рівень – 8 учнів 28% Середній рівень-6 учнів 22% Початковий рівень -

Номер слайду 8

Читають тільки склади і прості буквосполучення - 8 учнів 28% Читають слова,склади ,прості речення-12 учнів 44% Читають речення і букварні тексти – 8 учнів 28% Виходячи із цього, я ,таким чином, планую роботу на уроках читання по новому букварю . Кожний учень на уроці читає , але тільки те що зможе прочитати.

Номер слайду 9

Дрібна моторика руки краще сформована у дітей 7 років. У дітей шестирічного віку спостерігаються труднощі . Для цього на уроках проводяться фізхвилинки для пальчиків (створена збірка таких вправ), на уроці присутні вправи для обведення по контуру, розфарбовування малюнків. Також для зарядки пальчиків використовую каштани. Це і цікаво і корисно. Привчаю учнів до правильної постави під час письма.

Номер слайду 10

Учитель завжди має пам'ятати, що духовне здоров'я та емоційне благополуччя учня є необхідною умовою успішного навчання. Тому із самого початку адаптаційного періоду першокласникам намагалась створити комфортні емоційні умови. Кожний ранок зустрічаю з усмішкою. В класі лунає весела музика. День розпочинаємо з фізичної зарядки. Протягом дня можу запропонувати дітям потанцювати ,їм це дуже подобається.

Номер слайду 11

На уроці діти активні тоді, коли їм цікаво, коли створений інтерес до навчання. Подобаються їм уроки ,які мають форми мандрівки,наприк- лад, “Подорож до нової букви” або “Подорож в країну Письмоляндії”. Також я проводжу уроки-казки, наприклад ,казка “Колосок” ,”Три ведмеді” на математичний лад.

Номер слайду 12

Для успішної адаптації першокласників залучені і батьки учнів. Для них в класі є кутчок “Для вас батьки”. Там знаходиться необхідна інформація : “Новини з уроку”, “ Що ми вивчаємо”, “ Поради на кожен день”. Були проведені батьківські збори на тему ”Ваша дитина першокласник” На цих зборах батьки отримали поради , подивились фільм презентацію “Поради батькам першокласників”.

Номер слайду 13

Високий Середній Низький

Номер слайду 14

Високий рівень адаптації   – першокласник позитивно ставиться до школи, її правил та вимог. Навчальний матеріал засвоює легко. Глибоко й повно опановує програмний матеріал, розв’язує ускладнені завдання, чемний, уважно вислуховує вказівки й пояснення вчителя. Таких учнів в 1-А класі тільки – 4 (Кандаурова І.,Ткаченко Н. Пєтухова Н., Черненко Ю.)

Номер слайду 15

2. Середній рівень - першокласник позитивно ставиться до школи, відвідування уроків не спричиняє негативних переживань. Розуміє навчальний матеріал, коли вчитель пояснює його досить детально й наочно. Засвоює основний зміст програми з усіх предметів, самостійно розв’язує типові задачі. Зосереджений і уважний під час виконання завдань, доручень, вказівок учителя, разом із тим потребує контролю з боку вчителя.   Середній рівень адаптації мають -19 учнів

Номер слайду 16

. Низький рівень – першокласник негативно або байдуже ставиться до школи. Часто скаржиться на нездоров’я, погане самопочуття, в нього переважає пригнічений настрій. Спостерігаються порушення дисципліни. Матеріал, який пояснює вчитель, засвоює фрагментарно. Самостійна робота з підручником викликає труднощі, під час виконання самостійних завдань не виявляє до них інтересу. До уроків готується нерегулярно, потребує контролю, систематичних нагадувань і спонукань як з боку учителя, так і з боку батьків. Може зберігати працездатність і увагу за наявності тривалих пауз для відпочинку. Для розуміння нового матеріалу і розв’язування задач за зразком потребує значної допомоги вчителя і батьків. З низьким рівнем адаптації в 1-А класі - 5 учнів(Горбунов С., Доброжеланов Р.,Ковтушенко Д.,Костіва Н.,Лисечко А.,)

Номер слайду 17

У роботі з першокласниками акцентую увагу на : - створенні належних соціальних і побутових умов; використання методів , форм навчання і виховання, що відповідають психологічним особливостям розвитку дитини-дошкільника; сприянні розвитку дитини ,як особистості ; оновлення змісту початкової освіти; моделювання стилів спілкування з дитиною.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бєлкін А.С. Основи вікової педагогіки. М., 1991.  Битянова М.Г. Адаптація дитини в школі. М, 1998.  Бугайова М.М. Комфорт молодших школярів в освітній діяльності / / Поч. школа., 2004, № 2.   Варламова А.Я. Шкільна адаптація. Волгоград, 2005. Ніконенко В. До Адаптація першокласників до школи. / / Інтернет-ресурс: Netparents. ru., 02.10 2006 Особливості психічного розвитку дітей 6 - 7 літнього віку. / Під ред.Д.Б. Ельконіна, А.Л. Венгера / М. 1988. Платонова А.А. Успішне завтра майбутнього першокласника / / Поч. школа., 2005, № 5. Тишко Ірина «Педагогічна адаптація першокласників до навчання в школі: поради для батьків» http://inmukachevo.com.ua/novini-suspilstva/927-pedagogichna-adaptacija-pershoklasnikiv-do-navchannja-v-shkoli-poradi-dlja-batkiv.html Матеріали власного сайту “Вчитель вчителю, учням та батькам” http://teacher.at.ua/

Номер слайду 20

ppt
Додав(-ла)
Бокова Тетяна
Додано
24 грудня 2020
Переглядів
3973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку