Презентація "Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх"

Про матеріал

Презентація для дистанційного навчання. Матеріал для 9 класу. За підручником Основи правознавства О.Д.Наровлянський

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відповідальність неповнолітніх

Номер слайду 2

Неповнолітні за певних умов несуть відповідальність. Справи неповнолітніх розглядаються в комісіях у справах неповнолітніх, в судах.

Номер слайду 3

Види відповідальності неповнолітніх: Адміністративна. Матеріальна. Кримінальна

Номер слайду 4

Адміністративна відповідальність настає з 16 років (до цього віку відповідають батьки) через:вживання наркотичних засобів;пошкодження транспортних засобів;розпивання спиртних напоїв;дрібне хуліганство і т.п.

Номер слайду 5

Матеріальна відповідальність за заподіяну шкоду настає з 14 років , майнову відповідальність несуть батьки.

Номер слайду 6

Кримінальна відповідальність настає з 16 років, за особливо небезпечні злочини з 14 років. До таких злочинів відносяться: грабежі;неправдиве повідомлення про акт тероризму;умисне вбивство і т.п

Номер слайду 7

Адміністративна відповідальність настає з 16 років, але бувають покарання : 11-14 років – спецшкола14-18 років - спецпрофучилище , з 14 років - виключення з школи.

Номер слайду 8

Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Номер слайду 9

Кримінальна відповідальність неповнолітніх Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Вчинення злочину неповнолітнім є обставиною, що пом'якшує відповідальність.

Номер слайду 10

Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності за:вбивство, навмисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили пошкодження здоров'я, зґвалтування, крадіжку, розбій, злісне чи особливо злісне хуліганство,умисне знищення чи пошкодження державного, колективного майна чи індивідуального майна громадян, що спричинили тяжкі наслідки, навмисні дії, які можуть викликати аварію поїзда.

Номер слайду 11

Дані статистики… На обліку в поліції – 527 тис. підлітків. Засуджено 100 тис.підлітків. На 10 тис.неповнолітніхприпадає 129 правопорушень.

Номер слайду 12

Причини дитячої злочинності Негативний вплив сім’ї – 25%

Номер слайду 13

Вплив негативної компанії - 39%Матеріальні труднощі – 17%

Номер слайду 14

Безкарність – 19%

Номер слайду 15

Вживання алкоголю,наркотиків

Номер слайду 16

Невтішна статистика: Упродовж 2014 року неповнолітніми або за їх участю скоєно 14 238 злочинів. Щодня підлітки в Україні вчиняють понад 100 злочинів, у тому числі 1 вбивство або злочин із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, 2-3 розбійні напади, 8 пограбувань, 70 крадіжок приватного та державного майна. Стосовно дітей учинено 9 677 злочинів, у тому числі 2 885 - тяжких та особливо тяжких. Від протиправних діянь потерпіло 10 590 дітей, у тому числі 2 961 малолітня дитина (до 14 років). На кінець 2014 року на обліуку підрозділах кримінальної міліції у справах дітей органів внутрішніх справ України перебуває 14 тисяч 213 дітей, з них 1 тисяча дівчат, а також 1 тисяча 557 підлітків віком від 11 до 14 років, 5 тисяч 665 дітей віком від 14 до 16 років та 6 тисяч 814 - від 16 до 18 років. Кожен другий школяр в Україні має досвід тютюнопаління та вживання пива, кожен третій пробував горілку, четвертий - наркотичні речовини.

Номер слайду 17

Згідно з ст.98 КК України до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:

Номер слайду 18

Штраф Штраф застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення. Розмір штрафу встановлюється судом залежно від тяжкості вчиненого злочину та з урахуванням майнового стану неповнолітнього в межах від п’ятисот встановлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Номер слайду 19

Громадські роботи. Громадські роботи можуть бути призначені неповнолітньому у віці від 16 до 18 років на строк від тридцяти до ста двадцяти годин і полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основний роботи час. Тривалість виконання даного виду покарання не може перевищувати двох годин на день.

Номер слайду 20

Виправні роботи Вони можуть бути призначені неповнолітньому в віці від 16 до 18 років за місцем роботи на строк від двох місяців до одного року. Із заробітку неповнолітнього, засудженого до виправних робіт, здійснюється відрахування в доход держави в розмірі, встановленому судом, в межах від п’яти до десяти відсотків.

Номер слайду 21

Арешт. Арешт полягає у триманні неповнолітнього, який на момент постановлення вироку досяг шістнадцяти років, в умовах ізоляції в спеціально пристосованих установах на строк від п’ятнадцяти до сорока п’яти діб.

Номер слайду 22

Позбавлення волі на певний строк Покарання у виді позбавлення волі особам, які не досягли до вчинення злочину вісімнадцятирічного віку, не може бути призначене на строк більше десяти років, в за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини – не більше п’ятнадцяти років. Неповнолітні, засуджені до покарання у виді позбавлення волі, відбувають його у спеціальних виховних установах.

Номер слайду 23

«Незнання закону не звільняє від відповідальності. А от знання нерідко звільняє »

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2021
Переглядів
20669
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку