Презентація "Амінокислоти"

Про матеріал
Презентація "Амінокислоти" Зміст: -Номенклатура амінокислот -Хімічна будова амінокислот -Функції амінокислот -Протеїногенні амінокислоти -Класифікація амінокислот
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Амінокислоти

Номер слайду 2

Амінокислота Амінокислота — органічна сполука, молекули якої одночасно містять аміно- (-NH2) та карбоксильну (-СООН) групи. Амінокислоти є мономерними одиницями білків, у складі яких залишки амінокислот з'єднані пептидними зв'язками.

Номер слайду 3

Номенклатура Кожна із двадцяти стандартних, і багато нестандратних, амінокислот мають тривіальні назви.

Номер слайду 4

Хімічна будова Усі амінокислоти містять карбоксильну й аміногрупи.

Номер слайду 5

Функції амінокислот На додаток до синтезу білків, стандартні і нестандартні амінокислоти в тваринному організмі виконують багато інших важливих біологічних функцій.

Номер слайду 6

Протеїногенні амінокислоти В процесі біосинтезу білка в поліпептидний ланцюг включаються 20 α-амінокислот, що кодуються генетичним кодом.

Номер слайду 7

Класифікація Класифікація на основі полярності бічних ланцюгів Чотири групи: амінокислоти із неполярними бічними ланцюгами, амінокислоти із полярними незарядженими бічними ланцюгами амінокислоти із позитивно зарядженими бічними ланцюгами амінокислоти із негативно зарядженими бічними ланцюгами.

Номер слайду 8

Амінокислоти із неполярними бічними групами У цю групу об'єднують дев'ять амінокислот, бічні групи яких є неполярними і гідрофобними. Найменшою з них є гліцин, що не має бічного ланцюга.

Номер слайду 9

Амінокислоти із полярними незарядженими бічними групами Шість амінокислот мають полярні незаряджені бічні ланцюги: серин, треонін, тирозин, цистеїн, аспарагін і глутамін.

Номер слайду 10

Амінокислоти із негативно зарядженими бічними групами Дві амінокислоти мають сумарний негативний заряд: аспарагінова і глутамінова кислоти.

Номер слайду 11

Амінокислоти із позитивно зарядженими бічними групами Три протеїногенні амінокислоти мають позитивно заряджені бічні групи: лізин, аргінін і гістидин.

Номер слайду 12

По функціональних групах Аліфатичні Моноаміномонокарбоновие: гліцин, аланін, валін, ізолейцин, лейцин Оксімоноамінокарбоновие: серин, треонін Моноамінодікарбоновие: аспартат, глутамат, за рахунок другої карбоксильної групи несуть в розчині негативний заряд Аміди моноамінодікарбонових: аспарагин, глутамин Діаміномонокарбоновие: лізин, аргінін, несуть в розчині позитивний заряд Серосодержащіе: цистеїн, метіонін Ароматичні: фенілаланін, тирозин, триптофан, (гістидин) Гетероциклічні: триптофан, гістидин, пролін Імінокіслоти: пролин

Номер слайду 13

За шляхами біосинтезу Шляхи біосинтезу протеіногенних амінокислот різнопланові. Одна і та ж амінокислота може утворюватися різними шляхами. Існує уявлення про наступні биосинтетических сімействах амінокислот: аспартату, глутамату, серина, пірувату і пентоз.

Номер слайду 14

По здатності організму синтезувати з попередників Тваринні організми здатні синтезувати лише 10 протеїногенних амінокислот. Останні 10 не можуть бути отримані за допомогою біосинтезу і повинні постійно надходити у організм у вигляді харчових білків.

Номер слайду 15

Висновок Протеїногенні амінокислоти - це 20 амінокислот, які відрізняються тим, що кодуються генетичним кодом, і в процесі трансляції включаються у протеїни. Їх класифікують виходячи з будови і полярності їх бічних ланцюгів. Властивості протеіногенних амінокислот Властивості таких амінокислот залежать від їх класу. А класифікують їх за багатьма параметрами, серед яких можна перерахувати: по радикалу (заряджені "+" і "-", полярні незаряджені, неполярні); по функціональних групах (сірковмісні амінокислоти, аліфатичні, ароматичні, імінокіслоти і гетероциклічні з'єднання); за характером катаболізму (кетогенні амінокислоти, гликогенние, і з'єднання змішаного типу); за хімічними властивостями (одноосновні, кислі , дикарбонові амінокислоти); за походженням (аміни, натуральні амінокислоти, отримані штучним шляхом).

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
2.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чуб Світлана
    Презентація жахливо безграмотна, кривий переклад із російської, такі перли як "Серосодержащіе", "Оксімоноамінокарбоновие", "Імінокіслоти" ітп - це вже просто знущання з колег таке викладати. На фоні цих зауважень про оформлення вже просто помовчу.
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
5741
Оцінка розробки
2.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку