ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Аналіз образів твору "Невеличка драма" Валер'яна Підмогильного"

Про матеріал
Образ Марти Висоцької. Форми художнього вираження героїні. Образи Ліни, Ірен, Марії Миколаївни та Тетяни Ничипорівни як носії патріархального світогляду. Образ Дмитра Стайничого у контексті бінарних опозицій роману: раціонального / ірраціонально¬го, маскулінного / фемінного, духовного/тілесного тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ Марти Висоцької. Форми художнього вираження героїні. Образи Ліни, Ірен, Марії Миколаївни та Тетяни Ничипорівни як носії патріархального світогляду. Образ Дмитра Стайничого у контексті бінарних опозицій роману: раціонального / ірраціонально¬го, маскулінного / фемінного, духовного/тілесного тощо. Тема:

Номер слайду 2

Написання роману «Невеличка драма» Підмогильний завершив у 1929 р. Події книги мають місце в перші зимові місяці 1930 р. Реальність, що впливала на автора в час написання, видавалася вкрай унікальною. У 1922 р. було проголошено утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік, куди ввійшла і Україна. Опісля, радянське керівництво встановило курс на індивідуальний розвиток народів в межах СРСР – коренізація, яка для української частини союзу дістала назву українізація. Окрім національної політики, вводилася також нова соціальна політика, яка намагалася переосмислити усталені суспільні категорії. Йдеться не лише про цілковитий переворот у сфері відносин між групами населення, який передбачало гасло: «Пролетарии всех стран, соединяйтесь!». Реформатуванню підлягали також взаємозв’язки людей всередині груп на основі критеріїв вужчих, ніж «буржуй» та «пролетарий». Як-от: чоловік та жінка. Заставши зміну, Підмогильний вирішив відобразити її в своєму творі.

Номер слайду 3

Попри композиційну простоту, стосунки героїв, переважно складні. Наприклад, коли Славенко розуміє, що більше не кохає Марту, він не просто пориває з нею, а намагається зробити все, щоб бачитися з нею менше, паралельно, отруюючи її розум ідеями про недоладність кохання. Як наслідок, Марта також доходить до потреби розірвання стосунків. Проблема в тому, що дівчина знаходить на те зовсім інші причини. Хоча так бачив стосунки Підмогильний, теоретики комунізму були цілком протилежної думки. Стосунки мали виглядати максимально спрощено: або тимчасовий сексуальний зв’язок без особливої прив’язаності, або шлюб, який мав базуватися на повазі та співпраці[9]. При всій своїй складності, стосунки, зображені Підмогильним, не можна віднести до жодного з типів співдії чоловіка та жінки, які могла б схвалити теорія комунізму.

Номер слайду 4

Головні герої та їх характеристика. Марта Висоцька – головна героїня твору. Це молода (їй 22 роки) приваблива дівчина, яка працює діловодом статчастини. Вона має скромну зарплатню – 60 карбованців на місяць, тому змушена жити скромно і на всьому економити. В неї чимало залицяльників: сусід Давид Семенович, безробітний кооператор, Марту забавляє його вічне бурчання; продавець ковбас, а за освітою фельдшер Льова, якого Марта сприймає лише як друга; давній друг з Дніпропетровська Дмитро, для якого шлюб – це лише розрахунок; її начальник пан Безпалько, чоловік 50 років, який постійно надсилає їй квіти. Але всім їм дівчина відмовляє. Марта шукає справжнього чистого кохання, щирого почуття, яке запалає в її серці, а жоден з цих чоловіків таких почуттів в неї не викликає.

Номер слайду 5

Марта. Врешті Марта знаходить те, чого шукала в обличчі науковця, фронтового товариша Льови, Юрія Славенка. Почуття виявляється взаємним і це змінює дівчину. Спочатку вона поводить себе як звичайна закохана дівчина, але згодом вона, підозрюючи щось недобре, сама розриває стосунки з Юрієм. Вона прикривається тим, що хоче залишити їхню історію кохання довершеною, а насправді Марта просто боїться відповідальності за свої вчинки, боїться реального життя, яке зовсім не таке, як в її фантазіях. Вона обманює саму себе і спочатку їй здається, що вона вчинила правильно, але, прочитавши п’єсу Ібсена “Комедія кохання” Марта розуміє, яку вона зробила помилку. Всі її мрії були дуже далекими від життя, тому такий несподіваний стрімкий спуск “з неба на землю” дався їй дуже болюче. Дізнавшись про намір Славенка одружитись, Марта впадає у відчай. Врешті решт дівчина лишається сама, але тепер не у своїх фантазіях, а в реальному житті.

Номер слайду 6

Юрій Славенко Біохімік, науковець, який прагне відкриття і цікавиться лише своєю справою; його не цікавить навколишній світ; на кохання він не зважає і вважає його лише гарним прикриттям для задоволення власних фізіологічних потреб. Він є фронтовим другом Льови, який і знайомить його з Мартою. Несподівано для себе Славенко закохується. Спочатку він не сприймає і зовсім відкидає це почуття, але згодом піддається його впливу. Він навіть починає цікавитись мистецтвом, літературою, а робота відходить в нього на другий план.

Номер слайду 7

Юрій Славенко. Та через півтора місяці стосунків з Мартою його почуття згасли. Прочитавши статтю в науковому журналі, він повертається до науки і вважає минулі півтора місяці втраченим часом. Проте він все ж не хоче різко поривати з Мартою, тому вирішує зробити це поступово. Він дивується, коли ініціатива відходить від дівчини, але навіть радіє цьому. Йому стає відкритий шлях до одруження з Ірен, яке надасть йому хороший статус у суспільстві і позбавить від думок про фізіологічні потреби. Юрій не втрачає ні хвилини і розписується з Ірен через тиждень після розриву з Мартою. Доля дівчини його зовсім не хвилює.

Номер слайду 8

Льова Роттер. Давній залицяльник Марти; за освітою він фельдшер, але займається торгівлею ковбас. Був одружений, але дружина його зрадила, коли він був на фронті. Ця зрада дуже болюче вдарила по Льові. Він довго не міг прийти до тями, змінив багато місць роботи і часто переїжджав, аж поки несподівано не закохався в Марту. Дівчина сказала, що вони можуть бути лише друзями. Льова змирився з таким статусом, та все ж йому було важко. Врешті він вирішив познайомити Марту зі своїм товаришем Юрієм Славенком. Він сподівався, що вони закохаються один в одного і йому стане легше, коли Марта матиме коханого. Льова поступився місцем іншому, бо був занадто слабкий характером. Та все ж в нього залишились теплі почуття до Марти, але тепер як до сестри. Тому він допоміг їй переїхати в простору кімнату і поговорив з Славенком про одруження. Попрощатись у нього не стало сили духу.

Номер слайду 9

Дмитро Стайничний. Ще один залицяльник Марти, її давній знайомий. Він хоче одружитися з дівчиною лише для створення родини як ланки суспільства. Йому зовсім неважливе кохання, він вважає, що для шлюбу воно зовсім не потрібне. Він тричі приходив до Марти і робив їй пропозицію вийти за нього, але дівчина відмовила. Врешті він знайшов

Номер слайду 10

Давид Семенович. Безробітний кооператор, сусід Марти, таємно в неї закоханий; ображений на весь світ і постійно бурчить, чим і веселить дівчину. Отримавши від неї відмову він пише їй записку, де просить перестати спілкуватись з Юрієм. Коли дівчина обурилася такій його поведінці, він, аби виправдати себе перед дружиною, написав анонімку господарю будинку, де вказав, що Марта стала утриманкою (коханкою) заможного чоловіка (а дружині сказав, що Марта намагалась звабити і його). Через це дівчині підвищили платню за житло і вона змушена була переїхати.

Номер слайду 11

Андрій Романович Безпалько Начальник Марти, чоловік років 50, надсилав їй розкішні букети на знак уваги й прихильності. Коли Марта відмовила йому, то він домігся її звільнення і дівчина лишилась без роботи.

Номер слайду 12

Ірен Маркович. Дівчина 29 років, наречена, а згодом і дружина Юрія Славенка. Будучи дещо молодшою, вона мала роман з одним хитромудрим хлопцем, якого за його справи розстріляли. Ірен повернулась додому, а її мати вигадала, що дочка була у тітки в Сибіру. Тим не менш, мати дуже тривожилась, що дочка досі незаміжня. Ірен, познайомившись з Юрієм, зрозуміла, що вони стануть добрим подружжям. Кохання тепер її мало цікавило, а от надійний шлюб – куди більше. Коли Славенко завів роман з Мартою Ірен виважено чекала, бо розуміла, що це лише недовга інтрижка. І вона виявилась права – одразу після розриву з Мартою Юрій зробив їй пропозицію і вони одружились.

Номер слайду 13

Роман “Невеличка драма” визначальний тим, що демонструє не лише соціалістичний ідеал, а й ступінь того, наскільки людина взагалі може йому відповідати. Важливо, що кожен персонаж твору хоча б раз відійшов від соціалістичних правил гри. Єдиним, хто цього так і зробив є Дмитро Стайничний. Хоча, його подальше бажання помститися Марті за відмову також можна трактувати як переростання його почуття в дещо більше, ніж йому би того хотілося. Підмогильний показує нам, що реалізація в публічній сфері – це не єдине бажання жінки. Закінчення кохання Славенка та Марти є символом того, що приносить ідеал соціалізму в людське життя, або, радше чого він позбавляє. Позбавляє він, перш за все, чуттєвості ,яку, як показує автор, неможливо відділити від природи людини. Після того, як пара розходиться, Славенко одружується із дочкою багатих батьків, яка в подальшому могла б забезпечити йому спокійне та безбідне існування, проведене за успішною науковою працею. Разом з тим, його наречена, Ірен – досить приваблива та в них є багато спільних інтересів.

Номер слайду 14

Здавалося б –ідеал соціалістичного шлюбу. За ширмою губиться один важливий факт. Ані в нього, ані в неї немає і грама любовних почуттів одне-до-одного. Датою весілля, яке відбувається першого травня, День міжнародної солідарності трудящих, автор підкреслює тріумф соціалізму, який відбувся рівно в той момент, коли розпочалося подружжя Славенка та Ірен. Контекст часу неодмінно вплинув на Підмогильного. Видається, ніби, це його власна історія, в якій кохання Марти та Славенка – це українізація, тріумф якої так і не відбувся.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проскуріна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
1982
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку